Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczyste kotlety mielone z cytrynową nutą. Takich jeszcze nie jadłeś
Adam Moskal
Adam Moskal 04.04.2022 18:21

Soczyste kotlety mielone z cytrynową nutą. Takich jeszcze nie jadłeś

Kotlety mielone
canva/Yana Gayvoronskaya

Kotlety mielone po odpowiednim przygotowaniu zachwycają soczystością i pysznym smakiem, jednak można je jeszcze bardziej usprawnić. Wystarczy zetrzeć nieco skórki z cytryny i dodać ją do mięsnej masy. Cytrusowy, orzeźwiający smak sprawi, że odkryjesz mielone na nowo.

Kotlety mielone niezmiennie są bardzo ważną częścią polskiej sztuki kulinarnej i wielu domach chętnie się je przygotowuje. Niekiedy warto jednak zdecydować się na wprowadzenie małych zmian, które dają kolosalne efekty.

Jedną z takich małych zmian jest dodanie do mięsa świeżo startej skórki z cytryny, która oddaje swój świeży cytrusowy posmak. Takie mielone idealnie pasują do żywej, wiosennej aury.

Przepis na kotlety mielone ze skórką cytrynową

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka

  • 1 czerstwa bułka

  • 100 ml mleka

  • 1 cytryna

  • 2 jajka

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • mąka

Zacznij od oczyszczenia filetów z błonek i żyłek, pokrojenia na mniejsze kawałki i zmielenia ich w maszynce do mięsa. Bułkę zalej mlekiem, cebulę i czosnek obierz ze skórki, a następnie drobno posiekaj.

Do mięsa dodaj odciśniętą z mleka bułkę, cebulę, czosnek, świeżo startą skórkę z wyparzonej cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz oraz dwa jajka. Wymieszaj masę, aż stanie się jednolita.

Formuj z masy pojedyncze kotlety i każdy obtocz w mące. Wykładaj je na rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż z obu stron na złoty kolor, a po ugotowaniu przekładaj na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kotlety schabowe w ziołach i majonezie według Ewy Wachowicz. Ten tekst zdradza, jak doprawiać i czym zagęszczać tradycyjne flaczki.

Kotlety podczas smażenia

Źródło zdjęcia: canva/guliver-max, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram