Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczysty i miękki schab w sosie z dodatkiem suszonych pomidorów
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:09

Soczysty i miękki schab w sosie z dodatkiem suszonych pomidorów

Duszone schab w pomidorach suszonych
canva/manyakotic, Getty Images

Mięso duszone przez wiele godzin ma delikatną strukturę i wręcz rozpływa się w ustach podczas jedzenia. Jednym z takich dań jest schab duszony z suszonymi pomidorami. Intensywny smak, piękny kolor oraz duża sytość to główne cechy tego przepisu.

Schab może sprawiać wrażenie mięsa suchego oraz żylastego, jednak głównie jest to wina błędnego przygotowania. Aby było delikatne, należy dusić je na niewielkim ogniu przez wiele godzin z dużą ilością mocnych przypraw.

Świetnym sposobem na przekonanie się, jak duszony schab może dobrze smakować, jest wypróbowanie poniższej receptury. Suszone pomidory, liście laurowe, czosnek oraz ziele angielskie nadają mięsu wspaniałego smaku, którego nie da się zapomnieć przez długie lata.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na schab duszony z suszonymi pomidorami

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić kotlety znacznie smaczniejsze niż schabowe i mielone razem wzięte. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 700 g schabu

  • 750 ml wywaru wołowego

  • 1 cebula

  • olej

  • 4 ząbki czosnku

  • 1/3 szklanki jasnego piwa

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziela angielskie

  • pieprz

  • 10 suszonych pomidorów

  • natka pietruszki

  • 2 łyżeczki mąkli pszennej

  • 70 ml śmietany 30%

Zacznij od oczyszczenia schabu z żyłek i błon. Pokrój go w plastry o grubości 1-2 cm. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Podduś ją w garnku na oleju. Pod koniec smażenia cebuli dodaj siekany czosnek.

Dolej do garnka piwo, podgrzany wywar, sos sojowy, listek laurowy, ziele angielskie, świeżo zmielony pieprz i zagotuj. Do wrzącej mieszanki wrzuć mięso, zmniejsz ogień i przykryj garnek. Gotuj schab przez 2 godziny.

Przez sitko dodaj do garnka mąkę i dokładnie wymieszaj. Wrzuć siekane pomidory, natkę pietruszki oraz śmietanę. Zamieszaj ponownie i jeśli sos jest odpowiednio gęsty, podawaj. Do mięsa pasuje wiele dodatków, takich jak tłuczone ziemniaki czy kopytka. Smacznego.

Suszone pomidory

Źródło: canva/Igor Usatyuk, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram