Smakosze.pl
Duszone schab w pomidorach suszonych

canva/manyakotic, Getty Images

Soczysty i miękki schab w sosie z dodatkiem suszonych pomidorów

7 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Mięso duszone przez wiele godzin ma delikatną strukturę i wręcz rozpływa się w ustach podczas jedzenia. Jednym z takich dań jest schab duszony z suszonymi pomidorami. Intensywny smak, piękny kolor oraz duża sytość to główne cechy tego przepisu.

Schab może sprawiać wrażenie mięsa suchego oraz żylastego, jednak głównie jest to wina błędnego przygotowania. Aby było delikatne, należy dusić je na niewielkim ogniu przez wiele godzin z dużą ilością mocnych przypraw.

Świetnym sposobem na przekonanie się, jak duszony schab może dobrze smakować, jest wypróbowanie poniższej receptury. Suszone pomidory, liście laurowe, czosnek oraz ziele angielskie nadają mięsu wspaniałego smaku, którego nie da się zapomnieć przez długie lata.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na schab duszony z suszonymi pomidorami

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić kotlety znacznie smaczniejsze niż schabowe i mielone razem wzięte. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 700 g schabu

  • 750 ml wywaru wołowego

  • 1 cebula

  • olej

  • 4 ząbki czosnku

  • 1/3 szklanki jasnego piwa

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziela angielskie

  • pieprz

  • 10 suszonych pomidorów

  • natka pietruszki

  • 2 łyżeczki mąkli pszennej

  • 70 ml śmietany 30%

Zacznij od oczyszczenia schabu z żyłek i błon. Pokrój go w plastry o grubości 1-2 cm. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Podduś ją w garnku na oleju. Pod koniec smażenia cebuli dodaj siekany czosnek.

Racuchy

Lekkie i banalnie proste w przygotowaniu racuchy według siostry Anieli

CZYTAJ DALEJ

Dolej do garnka piwo, podgrzany wywar, sos sojowy, listek laurowy, ziele angielskie, świeżo zmielony pieprz i zagotuj. Do wrzącej mieszanki wrzuć mięso, zmniejsz ogień i przykryj garnek. Gotuj schab przez 2 godziny.

Przez sitko dodaj do garnka mąkę i dokładnie wymieszaj. Wrzuć siekane pomidory, natkę pietruszki oraz śmietanę. Zamieszaj ponownie i jeśli sos jest odpowiednio gęsty, podawaj. Do mięsa pasuje wiele dodatków, takich jak tłuczone ziemniaki czy kopytka. Smacznego.

Suszone pomidory

Źródło: canva/Igor Usatyuk, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >