Sos chlebowy na bazie czerstwego pieczywa. Nic się nie zmarnuje
Nie wyrzucaj czerstwego pieczywa. Zrobisz z niego bułkę tartą i wyśmienity sos, który sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych: mięsa, ryb i wegetariańskich. Poznaj prosty przepis na sos chlebowy na bazie czerstwego pieczywa. Nic się nie zmarnuje.
Co zrobić z chlebem i bułkami, które są już twarde jak kamień? Wysusz je dokładnie i przygotuj bułkę tartą. Produkt możesz przechowywać w papierowych torbach lub szklanych słoikach i wykorzystać go do przygotowania chrupiącej panierki i przepysznego sosu.
Sos chlebowy ma delikatny, mleczny smak z wyczuwalną nutą goździków i cebuli. Sos jest gęsty, kremowy i pasuje do drobiu, ryb i pieczonego, czerwonego mięsa. Sos chlebowy jest również pysznym dodatkiem do placków i warzyw gotowanych na parze. Podaj sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym, będzie przepyszna.
Przepis na sos chlebowy jest przepisem podstawowym, możesz wzbogacić go również o ulubione zioła, jak szczypiorek, koperek, natkę pietruszki lub suszone zioła. Sos sprawi, że na nowo odkryjesz smak tradycyjnych potraw.
Chleb, który dopiero co zaczął czerstwieć, możesz w prosty sposób "uratować". Już po chwili będzie znowu chrupiący i pyszny- tu dowiesz się, jak odświeżyć lekko czerstwy chleb i bułki, już nic nie trafi do śmietnika.
Przepis na sos chlebowy na bazie czerstwego pieczywa
Składniki:
szklanka startego pieczywa
2 szklanki mleka
duża cebula
10 goździków
sól, pieprz do smaku
2 łyżki śmietany 18%
Jak zrobić sos chlebowy?
Cebulę obierz ze skóry, przekrój na pół i powciskaj w nie goździki, przełóż do rondelka. Teraz wlej mleko i gotuj na wolnym ogniu, aż mleko się zagotuje, następnie wsyp pieczywo i gotuj około 30 minut.
Po tym czasie wyjmij kawałki cebuli, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek i dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ daffodilred
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepszy sposób rozbijania jajek. Nie ma skuteczniejszego i łatwiejszego
Bajecznie soczyste kotlety schabowe w majonezie. Sekretem jest marynata
Źródło: chleby.info