Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sos śmietanowy do pulpetów. Niezawodny przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.02.2022 01:00

Sos śmietanowy do pulpetów. Niezawodny przepis

Sos śmietanowy do pulpetów. Niezawodny przepis
canva/Tatiana Volgutova

Sos śmietanowy do pulpetów to smaczny, lekki, kremowy sos, dzięki któremu pulpety smakują wyśmienicie. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj również ulubioną zieleninę- natkę pietruszki lub koperek, a będzie przepysznie. Poznaj niezawodny przepis na sos śmietanowy do pulpetów.

Pulpety to danie, które wszyscy doskonale znamy. Delikatne, aromatyczne kuleczki z mięsa mielonego, doprawionego czosnkiem, cebulką i ziołami prowansalskimi rozpływają się w ustach. Pulpety najlepiej smakują z sosem: śmietanowym, kurkowym, koperkowym i pomidorowym.

Sos śmietanowy to bardzo prosty sos, który dzięki przyprawom i zieleninie ma złożony smak. Sos jest gęsty, kremowy i jest pysznym wykończeniem całego obiadu- podaj pulpety z ziemniakami, ogórkiem kiszonym i całość polej sosem, a wszyscy będą zachwyceni.

Przed wlaniem śmietany do garnka, zahartuj ją z mąką i odrobiną zimnej wody. W ten sposób unikniesz zważenia lub powstania grudek, które wyglądają nieestetycznie i psują smak sosu. Do sosu śmietanowego dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki, wyjdzie pysznie.

Pulpety zrobisz nie tylko z wieprzowiny lub indyka- tu poznasz przepis na pyszne pulpety wołowe, są wyjątkowo aromatyczne i pełne smaku.

Przepis na sos śmietanowy do pulpetów

Składniki:

  • 700 ml wody

  • 5 łyżek śmietany do sosów 18%

  • natka pietruszki lub koperek

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól, pieprz

  • łyżka mąki pszennej

Jak zrobić sos śmietanowy do pulpetów?

Śmietanę wymieszaj z mąką i odrobiną zimnej wody. Trzy szklanki wody zagotuj z posiekanym koperkiem lub pietruszką.

Śmietana do sosu śmietanowego

Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych Do garnka wlej śmietanę i gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, aż powstanie gęsty sos, dopraw go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, polej nim przygotowane wcześniej pulpety, smacznego.