Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sos z kurczakiem do ryżu - błyskawiczny, smakowity obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.01.2022 01:00

Sos z kurczakiem do ryżu - błyskawiczny, smakowity obiad

Sos z kurczakiem do ryżu
canva/pixelshot

Sos z kurczakiem do ryżu to bardzo aromatyczne, lekko pikantne danie w indyjskim stylu. Kurczak w sosie to szybka potrawa, którą zapieczesz razem z ryżem w piekarniku, dzięki czemu całe danie będzie miało wyraźny smak pomidorów i orientalnych przypraw. Poznaj przepis na sos z kurczakiem do ryżu.

Kurczak w sosie z ryżem będzie najsmaczniejszy, kiedy samodzielnie przygotujesz mieszankę orientalnych przypraw. Częścią mieszanki natrzyj mięso, pozostałą część podsmaż z cebulką na oleju i na ich bazie przygotuj sos. Połączenie curry, kolendry, papryki, kminu, imbiru i czosnku to chyba najlepsza marynata do kurczaka w indyjskim stylu.

Sos do kurczaka przygotuj z passaty pomidorowej i bulionu warzywnego, dzięki czemu zarówno ryż, jak i mięso nabiorą warzywnego, bardziej pełnego aromatu. Całe danie tuż przed podaniem oprósz posiekaną, świeżą kolendrą, możesz również podać ćwiartki limonki do smaku.

Jeśli szukasz pomysłu na zupę w indyjskim stylu- tu poznasz przepis na tradycyjną zupę indyjską z soczewicą.

Przepis na sos z kurczakiem do ryżu

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g piersi z kurczaka

  • 4 ząbki czosnku

  • duża cebula czerwona

  • pół łyżeczki mielonego chili

  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej

  • łyżeczka kminu rzymskiego

  • łyżeczka kolendry suszonej

  • łyżeczka przyprawy curry

  • łyżeczka suszonego tymianku

  • łyżeczka imbiru mielonego

  • 400 ml passaty pomidorowej

  • szklanka bulionu warzywnego

  • 2 torebki ryżu

  • olej roślinny do smażenia

  • świeża kolendra do podania

  • ćwiartki limonki do podania (opcjonalnie)

Jak zrobić sos z kurczakiem do ryżu?

Przygotuj mieszankę przypraw: ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, przełóż do miseczki, dodaj chili, imbir, kmin rzymski, curry, paprykę mieloną słodką, kolendrę, tymianek i wymieszaj. Kurczaka umyj, pokrój w kostkę, osusz, następnie natrzyj połową mieszanki przypraw i wstaw do lodówki na godzinę.

W tym czasie ugotuj ryż, odsącz z wody, odstaw. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę, dodaj resztę mieszanki przypraw, smaż przez chwilę, następnie dodaj pomidory, bulion i gotuj na wolnym ogniu, aż całość się zagotuje.

Przyprawy kuchni indyjskiej

Źródło zdjęcia: canva/Lunamarina Kurczaka podsmaż na oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, przełóż ryż, wlej część bulionu, wymieszaj. Na górę wyłóż podsmażone mięso, zalej resztą bulionu i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 15-20 minut.