Sos z kurczakiem do ryżu - błyskawiczny, smakowity obiad
Sos z kurczakiem do ryżu to bardzo aromatyczne, lekko pikantne danie w indyjskim stylu. Kurczak w sosie to szybka potrawa, którą zapieczesz razem z ryżem w piekarniku, dzięki czemu całe danie będzie miało wyraźny smak pomidorów i orientalnych przypraw. Poznaj przepis na sos z kurczakiem do ryżu.
Kurczak w sosie z ryżem będzie najsmaczniejszy, kiedy samodzielnie przygotujesz mieszankę orientalnych przypraw. Częścią mieszanki natrzyj mięso, pozostałą część podsmaż z cebulką na oleju i na ich bazie przygotuj sos. Połączenie curry, kolendry, papryki, kminu, imbiru i czosnku to chyba najlepsza marynata do kurczaka w indyjskim stylu.
Sos do kurczaka przygotuj z passaty pomidorowej i bulionu warzywnego, dzięki czemu zarówno ryż, jak i mięso nabiorą warzywnego, bardziej pełnego aromatu. Całe danie tuż przed podaniem oprósz posiekaną, świeżą kolendrą, możesz również podać ćwiartki limonki do smaku.
Jeśli szukasz pomysłu na zupę w indyjskim stylu- tu poznasz przepis na tradycyjną zupę indyjską z soczewicą.
Przepis na sos z kurczakiem do ryżu
Składniki na 4 porcje:
600 g piersi z kurczaka
4 ząbki czosnku
duża cebula czerwona
pół łyżeczki mielonego chili
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżeczka kolendry suszonej
łyżeczka przyprawy curry
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka imbiru mielonego
400 ml passaty pomidorowej
szklanka bulionu warzywnego
2 torebki ryżu
olej roślinny do smażenia
świeża kolendra do podania
ćwiartki limonki do podania (opcjonalnie)
Jak zrobić sos z kurczakiem do ryżu?
Przygotuj mieszankę przypraw: ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, przełóż do miseczki, dodaj chili, imbir, kmin rzymski, curry, paprykę mieloną słodką, kolendrę, tymianek i wymieszaj. Kurczaka umyj, pokrój w kostkę, osusz, następnie natrzyj połową mieszanki przypraw i wstaw do lodówki na godzinę.
W tym czasie ugotuj ryż, odsącz z wody, odstaw. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę, dodaj resztę mieszanki przypraw, smaż przez chwilę, następnie dodaj pomidory, bulion i gotuj na wolnym ogniu, aż całość się zagotuje.
Źródło zdjęcia: canva/Lunamarina Kurczaka podsmaż na oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, przełóż ryż, wlej część bulionu, wymieszaj. Na górę wyłóż podsmażone mięso, zalej resztą bulionu i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 15-20 minut.