Jak upiec najlepszego kurczaka?
Shaiith, Getty Images Pro

Sprytny sposób na chrupiącą skórkę kurczaka

Pieczenie kurczaka w domu sprawia, że wyborny zapach dociera do każdego pokoju i przyciąga wygłodniałych domowników. Jeśli chcesz, aby twój kurczak uzyskał najbardziej chrupiącą skórkę, posmaruj go odrobiną miodu. Cukier w nim skarmelizuje się i stworzy twardą skorupkę, która będzie przyjemnie chrupać podczas jedzenia.

Kurczak jest wspaniałym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Niska zawartość tłuszczu i bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka sprawiają, że dietetycy zachęcają do większego spożycia mięsa drobiowego. Jeśli najbardziej smakuje ci kurczak pieczony, poniżej pokazujemy co zrobić, aby był jeszcze smaczniejszy.

Uzyskanie chrupiącej skórki i soczystego wnętrza jest celem, do którego dąży każdy kucharz, piekąc kurczaka. Dlatego tak ważna jest odpowiednia glazura i czas gotowania - glazura nada chrupkości, a idealnie wyliczony czas pieczenia sprawi, że całość wyjdzie bardzo delikatna i soczysta.

Soczysty i chrupiący pieczony kurczak

Największym wyzwaniem podczas gotowania drobiu, jest uchronienie mięsa przed nadmiernym wysuszeniem. Mamy bowiem tendencję do przesmażania kurczaka z obawy przed chorobami. Jeśli jednak chcesz uzyskać soczyste wnętrze, nie możesz zbyt długo go piec.

Chrupiąca skórka jest z kolei znacznie prostsza do osiągnięcia. Wystarczy posmarować pod koniec pieczenia skórkę kurczaka mieszanką miodu i wody, w proporcji 50/50. Taka glazura doskonale sprawdza się także w przypadku innych produktów, takich jak pieczony schab, czy ryby.

Zmiękczenie kapusty na gołąbki bez garnka i wodyZmiękczenie kapusty na gołąbki bez garnka i wodyCzytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak ugotować flaczki, aby nie było czuć z nich nieprzyjemnego zapachu. W tym tekście z kolei prezentujemy listę produktów, których pod żadnym pozorem nie wolno wrzucać do kuchennego zlewu.

Przepis na najprostszy pieczony kurczak

Składniki:

  • jedna tuszka kurczaka z wolnego wybiegu
  • 4 ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • olej
  • papryka słodka w proszku 1 łyżka
  • papryka wędzona w proszku 1 łyżka
  • 1 łyżka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • łyżka miodu
  • łyżka wody

Zacznij od przygotowania kurczaka. Wyciągnij z jego wnętrza podroby i oczyść dokładnie. Przemyj mięso pod kranem, a następnie osusz ręcznikiem kuchennym. Odstaw go na bok i zajmij się przygotowaniem mieszanki przyprawowej do marynaty.

W miseczce wymieszaj obie papryki, sól, pieprz, rozmaryn, zgniecione ząbki czosnku, olej oraz sok z cytryny. Gdy składniki połączą się, natrzyj nimi mięso z każdej strony i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia nagrzej piekarnik do 190 stopni.

Wstaw do piekarnika kurczaka i piecz, przez 1,5 godziny. Gdy czas minie zmniejsz temperaturę do 150 stopni, posmaruj skórkę miodem z wodą i piecz kolejne 25 minut. Po upieczeniu wyjmij mięso i pozwól mu odpocząć przez 15 minut - dzięki temu będzie znacznie soczystsze.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: deon.pl; smaczny.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł