Sprytny sposób na chrupiącą skórkę kurczaka
Kurczak jest wspaniałym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Niska zawartość tłuszczu i bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka sprawiają, że dietetycy zachęcają do większego spożycia mięsa drobiowego. Jeśli najbardziej smakuje ci kurczak pieczony, poniżej pokazujemy co zrobić, aby był jeszcze smaczniejszy.
Uzyskanie chrupiącej skórki i soczystego wnętrza jest celem, do którego dąży każdy kucharz, piekąc kurczaka. Dlatego tak ważna jest odpowiednia glazura i czas gotowania - glazura nada chrupkości, a idealnie wyliczony czas pieczenia sprawi, że całość wyjdzie bardzo delikatna i soczysta.
Soczysty i chrupiący pieczony kurczak
Największym wyzwaniem podczas gotowania drobiu, jest uchronienie mięsa przed nadmiernym wysuszeniem. Mamy bowiem tendencję do przesmażania kurczaka z obawy przed chorobami. Jeśli jednak chcesz uzyskać soczyste wnętrze, nie możesz zbyt długo go piec.
Chrupiąca skórka jest z kolei znacznie prostsza do osiągnięcia. Wystarczy posmarować pod koniec pieczenia skórkę kurczaka mieszanką miodu i wody, w proporcji 50/50. Taka glazura doskonale sprawdza się także w przypadku innych produktów, takich jak pieczony schab, czy ryby.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak ugotować flaczki, aby nie było czuć z nich nieprzyjemnego zapachu. W tym tekście z kolei prezentujemy listę produktów, których pod żadnym pozorem nie wolno wrzucać do kuchennego zlewu.
Przepis na najprostszy pieczony kurczak
Składniki:
jedna tuszka kurczaka z wolnego wybiegu
4 ząbki czosnku
pół cytryny
olej
papryka słodka w proszku 1 łyżka
papryka wędzona w proszku 1 łyżka
1 łyżka rozmarynu
sól
pieprz
łyżka miodu
łyżka wody
Zacznij od przygotowania kurczaka. Wyciągnij z jego wnętrza podroby i oczyść dokładnie. Przemyj mięso pod kranem, a następnie osusz ręcznikiem kuchennym. Odstaw go na bok i zajmij się przygotowaniem mieszanki przyprawowej do marynaty.
W miseczce wymieszaj obie papryki, sól, pieprz, rozmaryn, zgniecione ząbki czosnku, olej oraz sok z cytryny. Gdy składniki połączą się, natrzyj nimi mięso z każdej strony i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia nagrzej piekarnik do 190 stopni.
Wstaw do piekarnika kurczaka i piecz, przez 1,5 godziny. Gdy czas minie zmniejsz temperaturę do 150 stopni, posmaruj skórkę miodem z wodą i piecz kolejne 25 minut. Po upieczeniu wyjmij mięso i pozwól mu odpocząć przez 15 minut - dzięki temu będzie znacznie soczystsze.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: deon.pl; smaczny.pl