Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk gotuje rosół już w sobotę. Powód nie mieści się w głowie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 26.10.2024 11:13

Strzelczyk gotuje rosół już w sobotę. Powód nie mieści się w głowie

rosół Strzelczyka
Fot. YouTube/TomaszStrzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk, jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy na Youtubie, pokazał swój sposób na staropolski rosół. Nazywa go nocnym, ale ciekawe w sposobie przygotowania jest coś więcej niż tylko to, że gotuje się go całą noc.

Nocny rosół Strzelczyka

Najciekawsze jest, że ten przepis na klarowny rosół o głębokim, bursztynowym kolorze, jest nie tylko nie bardziej trudny, ale łatwiejszy od typowych sposobów, na które gotujemy ulubioną zupę Polaków. Strzelczyk przygotowuje do niej domowy makaron, a i tak jego czynności wyglądają tak, jakby nie było przy nich większego wysiłku.

Sekretem prostoty jest sposób gotowania. Tomasz Strzelczyk po prostu układa składniki swojego rosołu w garnku, zalewa zimną wodą i wstawia do piekarnika. Gotowana przez kilkanaście godzin zupa (można ją nazwać pieczonym rosołem) klaruje się właściwie sama.

domowa krajanka na rosół
Fot. YouTube/TomaszStrzelczyk ODDASZFARTUCHA
Wskazał najgorszy produkt z Biedronki. Więcej mięsa jest w karmie dla psa

Pieczony rosół

Rosół Strzelczyka to danie drobiowo-wołowo-kacze. Można jednak w przepisie podmieniać produkty mięsne, i zawsze wyjdzie doskonale. Jeszcze głębszy kolor i smak może zawdzięczać większej ilości kaczki niż w przepisie, który podaje kucharz.

Składniki

  • 1 kurczak
  • kawałek kaczki
  • kawałek wołowiny 
  • kilka kurzych łapek 
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 białe części małych porów
  • 2 opalane cebule 
  • 3 liżcie laurowe 
  • 8 ziaren ziela angielskiego 
  • 15 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 pęczek lubczyku 
  • 2 łyżki soli 

Składniki na makaron

  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • ½ łyżeczki soli

Rosół gotowany w piekarniku

Mięso myjemy i układamy w garnku. Warzywa korzeniowe obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i dokładamy do mięsa. Ciasno układamy pora, dodajemy przyprawy i pęczek lubczyku. Wszystkie składniki zalewamy czterema litrami wody.

Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 110 stopni. Rosół powinien spędzić w piekarniku ok. 15 godzin.

Aby przygotować makaron rosołowy, na stolnicę przesiewamy mąkę z łyżeczką soli. Wybijamy do zagłębienia w niej trzy jajka. Wyrabiamy, aż zaczną się łączyć i dodajemy roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy i odkładamy pod ściereczką na 15 minut.

Gotowe ciasto na makaron dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki. Te dokładnie posypujemy mąką, zwijamy w rulonik i cienko kroimy. Makaron następnie rozluźniamy palcami i przed ugotowaniem przekładamy na deskę lub tackę, otrząsając z nadmiaru mąki. Gotujemy przez ok. 3 minuty w osolonej wodzie i przelewamy zimną przed nałożeniem na talerze.

Wypróbuj też przepisy na najlepszy dojrzewający piernik i pulpety w sosie.

rosół Strzelczyka na talerzu
Fot. YouTube/TomaszStrzelczyk ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/TomaszStrzelczyk ODDASZFARTUCHA