Strzelczyk pokazał swój sposób na zapiekankę bez mięsa. Lepszego obiadu na piątek nie można sobie wymarzyć
Nie masz pomysłu, co podać na obiad na piątek? Poznaj łatwy przepis od Tomasza Strzelczyka i zaskocz rodzinę. Warzywna zapiekanka przygotowana według rad kucharza, nie ma sobie równych. Zrób i przekonaj się sama o jej smaku.
Genialny obiad na piątek od Strzelczyka
Tomasza Strzelczyka zna prawie każdy miłośnik gotowania. Wszystko za sprawą prostych przepisów, którymi znany kucharz dzieli się w swoich licznych książkach kucharskich oraz w postaci krótkich filmów publikowanych na platformie YouTube. To właśnie tam natrafiliśmy na doskonałe danie, które śmiało można podać na obiad na piątek, bo w ogóle nie zawiera mięsa.
Przygotowana z przepisu Strzelczyka zapiekanka powstaje z samych warzyw, ale one wystarczą i nikt nie odejdzie od stołu głodny. Czym prędzej dowiedz się, jak przygotować danie i podaj je na obiad. Domownicy poproszą nie tylko o dokładkę, ale też byś robiła je znacznie częściej.
Najlepsze mięso na świąteczny pasztet. Wychodzi tak, że palce lizaćZ czego składa się zapiekanka?
Jak już wiesz, zapiekanka przygotowywana jest z samych warzyw. Do tych najważniejszych należą ziemniaki, marchewki, ale też pieczarki i cukinia. O tym, czego dokładnie będziesz potrzebować, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 300 g pieczarek
- 1 por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 g mozzarelli
- 150 g żółtego sera w kostce
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 400 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oregano
- odrobina cukru
- olej
- pieprz
- sól
Zapiekanka warzywna według przepisy Strzleczyka
Ziemniaki oraz marchewki obierz i umyj. Następnie pokrój ziemniaki w cienkie plastry i umieść je w zimnej wodzie. Cukinie dokładnie umyj i razem z marchewkami oraz oczyszczonymi pieczarkami zetrzyj na dużych oczkach tarki. Pora pokrój w drobne plasterki.
Cebulę oraz ząbki czosnku drobno posiekaj w kostkę. Oba składniki podsmaż na rozgrzanym na patelni oleju. Dodaj pieczarki i smaż składniki, do momentu odparowania wody. Dopiero wtedy wsyp pozostałe warzywa, wymieszaj i smaż przez chwilę.
Dodaj koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy, a następnie wymieszaj składniki. Warzywa dopraw oregano, cukrem, solą, pieprzem i ponownie wymieszaj. Plastry ziemniaków odcedź, przełóż do miski i przypraw solą, pieprzem. Wszystko wymieszaj jeszcze raz.
Prostokątne naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oleju. Na spodzie ułóż plastry ziemniaków. Zrób to w taki sposób, aby nachodziły na siebie. Następnie przełóż je warstwą warzywnego sosu.
Na sosie rozsyp starty ser żółty i przykryj go pokrojoną mozzarellą. Ponownie ułóż warstwą ziemniaków i przykryj je sosem oraz obsyp serem. Czynności powtarzaj, aż skończą ci się składniki. Pamiętaj, że na ostatniej warstwie powinny znaleźć się ziemniaki obsypane serem.
Zapiekankę przykryj folią aluminiową. Piecz ją w rozgrzanym do 190 stopni przez około 90 minut. Folię ściągnij 10 minut przed końcem pieczenia. Gotową zapiekankę krój na kawałki i podawaj na obiad.
Sprawdź także, jakiego mięsa unikać w Lidlu oraz poznaj przepis na świąteczny pasztet.