Strzelczyk pokazał wszystkim swój sposób na kalafiora. Stawia na 1 zaskakujący dodatek
Lubicie kalafiora i macie ochotę na niebanalną zapiekaną wersję warzywa? Sprawdźcie pomysł Tomasza Strzelczyka. Kucharz zanurza różyczki w kremowym sosie na bazie serka śmietankowego i zapieka je pod pierzynką z sera żółtego. Musicie spróbować — przysmak zachwyca od pierwszego kęsa.
Tomasz Strzelczyk przyrządza kalafiora w pyszny sposób. Delikatny serek śmietankowy połączony z ostrą papryką i ziołami idealnie komponuje się z delikatnym smakiem sezonowego warzywa. Przekąska jest chrupiąca i aromatyczna. Skusicie się?
Przepis na wybornego kalafiora zapiekanego według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
1 średniej wielkości kalafior
150-200 g serka śmietankowego
1 ząbek czosnku
75-100 g sera żółtego w kawałku
1 płaska łyżeczka płatków chili
1,5 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka świeżo posiekanej bazylii
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zapiec kalafiora? Tomasz Strzelczyk zna znakomite dodatki, które podkręcą jego smak
Kalafiora oczyszczamy z liści i dzielimy go na różyczki. Płuczemy je pod bieżącą wodą. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Gdy zawrze, lekko ją solimy, a następnie wrzucamy kalafiora. Wyjmujemy go po około 3-4 minutach.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 185 stopni Celsjusza. Serek śmietankowy łączymy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, płatkami chili, i oregano. Całość doprawiamy szczyptą soli oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Sos łączymy z rozdrobnioną wcześniej bazylią i mieszamy go z odcedzonym, ciepłym kalafiorem. Warzywo przenosimy go do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym na tarce serem żółtym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.
Po inne sprawdzone z kalafiorem w roli głównej zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy jarskie steki z tego warzywa, a także tę chrupiącą przekąskę w aromatycznym cieście.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsze kucharki mają sposoby na idealne ciasto drożdżowe. Ich sekret tkwi w 2 sztuczkach
Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Większość smakoszy nie ma pojęcia
Obłędne kotlety mielone z kiszoną kapustą. Miękkie, soczyste i pełne smaku
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA