Surówka z kiszonej, czerwonej kapusty ze słodkim dodatkiem
Jeśli chcecie zadbać o swoje zdrowie, jedźcie surówki. A jeśli zależy wam na tym, by były wyjątkowo wartościowe, dodawajcie do nich kiszonki. Dziś proponujemy wam surówkę z kiszonej, czerwonej kapusty. Ma piękny kolor i bardzo apetycznie wygląda w salaterce. A smakuje, że palce lizać.
Biała kiszona kapusta jest u nas bardzo popularnym produktem. Czerwona kiszona kapusta jest zaś rzadkością. A szkoda, bo jest jeszcze bardziej zdrowa niż kapusta biała. Ta kiszonka doskonale nadaje się na surówki, ponieważ doskonale smakuje i zachowuje swoje pełne walory odżywcze.
Czerwona kapusta bardzo lubi słodkie dodatki. Można więc do niej przygotować sos z dodatkiem miodu. Jej smak warto zaś zaostrzyć, dorzucając trochę posiekanej cebuli. Do wyboru macie cebulę białą, żółtą i czerwoną. Biała jest najłagodniejsza w smaku, żółta najostrzejsza.
Surówka z kiszonej, czerwonej kapusty
Składniki:
40 dag kiszonej, czerwonej kapusty
1 słodkie jabłko
mała cebulka
1 łyżeczka płynnego miodu
2-3 łyżki oleju
Przygotowanie surówki
Kapustę posiekaj. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulkę obierz, pokrój w małą kostkę. Jabłko i cebulkę dodaj do kapusty.
Do surówki dodaj miód i olej, całość dokładnie wymieszaj. Surówkę wstaw na 15 minut do lodówki, by smaki się przegryzły.
Wskazówka: Do tej surówki możesz też dodać garść namoczonych rodzynek lub kilka posiekanych orzechów włoskich.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne surówki. Sprawdź, jak przygotować surówkę z białej kapusty, a także jak zrobić surówkę z marchewki i chrzanu.
Źródło zdjęcia: canva/samantha folland
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: jagodzianka