Smakosze.pl
Kiszona czerwona kapusta

canva/AmalliaEka

Surówka z kiszonej, czerwonej kapusty ze słodkim dodatkiem

25 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli chcecie zadbać o swoje zdrowie, jedźcie surówki. A jeśli zależy wam na tym, by były wyjątkowo wartościowe, dodawajcie do nich kiszonki. Dziś proponujemy wam surówkę z kiszonej, czerwonej kapusty. Ma piękny kolor i bardzo apetycznie wygląda w salaterce. A smakuje, że palce lizać.

Biała kiszona kapusta jest u nas bardzo popularnym produktem. Czerwona kiszona kapusta jest zaś rzadkością. A szkoda, bo jest jeszcze bardziej zdrowa niż kapusta biała. Ta kiszonka doskonale nadaje się na surówki, ponieważ doskonale smakuje i zachowuje swoje pełne walory odżywcze.

Biszkopt z patelni

Lekki jak obłok biszkopt z patelni bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Czerwona kapusta bardzo lubi słodkie dodatki. Można więc do niej przygotować sos z dodatkiem miodu. Jej smak warto zaś zaostrzyć, dorzucając trochę posiekanej cebuli. Do wyboru macie cebulę białą, żółtą i czerwoną. Biała jest najłagodniejsza w smaku, żółta najostrzejsza.

Surówka z kiszonej, czerwonej kapusty

Składniki:

  • 40 dag kiszonej, czerwonej kapusty

  • 1 słodkie jabłko

  • mała cebulka

  • 1 łyżeczka płynnego miodu

  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie surówki

Kapustę posiekaj. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulkę obierz, pokrój w małą kostkę. Jabłko i cebulkę dodaj do kapusty.

Do surówki dodaj miód i olej, całość dokładnie wymieszaj. Surówkę wstaw na 15 minut do lodówki, by smaki się przegryzły.

Wskazówka: Do tej surówki możesz też dodać garść namoczonych rodzynek lub kilka posiekanych orzechów włoskich.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne surówki. Sprawdź, jak przygotować surówkę z białej kapusty, a także jak zrobić surówkę z marchewki i chrzanu.

czerwona kapusta

czerwona kapusta

Źródło zdjęcia: canva/samantha folland

Przygotowywanie mięsa
Krojenie mięsa
Mycie mięsa
Podsmażanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: jagodzianka

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >