Surówka z selera konserwowego do obiadu. Prosty przepis
Surówka z selera konserwowego do obiadu z jabłkiem i rodzynkami jest lekkim i bardzo smacznym dodatkiem do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Surówkę wymieszaj z majonezem i jogurtem, będzie idealna. Poznaj przepis na surówkę z selera konserwowego do obiadu.
Seler konserwowy jest smacznym i zdrowym składnikiem wielu surówek obiadowych i sałatek warzywnych, nadając im lekkiej ostrości i wyraźnego smaku. Surówka z selera konserwowego z jabłkiem i rodzynkami jest pysznym dodatkiem do obiadu, pasuje zarówno do mięsa czerwonego, drobiu, ryb i kotletów wegetariańskich.
Pomysł na pyszny, rodzinny obiad? Pieczony kurczak z chrupiącą skórką, podany z ziemniakami opiekanymi i surówką z selera. Całe danie smakuje fenomenalnie i każdy prosi o dokładkę. Surówkę wstaw do lodówki na 15-20 minut przed samym podaniem, będzie jeszcze smaczniejsza i dobrze schłodzona.
Seler konserwowy kupisz w każdym sklepie, możesz również przygotować go samodzielnie- tu poznasz przepis na seler konserwowy do słoików, zachowa swój smak i świeżość przez wiele miesięcy. Domowy seler konserwowy nie zawiera sztucznych ulepszaczy smaku i związków wydłużających termin spożycia.
Przepis na surówkę z selera konserwowego do obiadu
Składniki na 4-5 porcji:
słoiczek selera konserwowego
pół łyżeczki cukru
jabłko
pół łyżeczki soku z cytryny
garść rodzynek
łyżka majonezu
łyżka jogurtu naturalnego gęstego
sól, pieprz
Jak zrobić surówkę z selera naciowego do obiadu?
Seler odsącz z zalewy i przełóż do większej miski, dodaj cukier i wymieszaj. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce, skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało, dodaj do selera. Do miseczki dodaj również rodzynki.
Źródło zdjęcia: canva/SonjaBK Do surówki dodaj majonez, jogurt, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Surówkę wstaw do lodówki na 15-20 minut, aby schłodziła się przed podaniem.