Prosty tort makowy bez pieczenia. Cudowna alternatywa świątecznego makowca
Świąteczny tort makowy bez pieczenia jest prosty w przygotowaniu. Deser nie wymaga nietypowych składników, a wygląda spektakularnie. Warto go przygotować zamiast tradycyjnej rolady makowej. Goście będą zachwyceni.
Jeśli nie lubicie piec lub nie macie piekarnika, ten deser może wam się spodobać. Elegancka alternatywa drożdżowego makowca zawijanego prezentuje się fantastycznie. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie pochodzące z kanału YouTube Magdalenkowe Frykasy, na którym znajdziecie podobny przepis. Smak również was zachwyci.
Przepis na świąteczny tort makowy
Składniki na spód:
120 g masła lub margaryny
150 g płatków kukurydzianych bez dodatków
150 g czekolady, najlepiej gorzkiej
Składniki na krem orzechowy:
130 g masła lub margaryny
250 g orzechów włoskich
250 ml mleka lub napoju sojowego
170 g cukru pudru
Dodatkowo:
konfitura porzeczkowa lub wiśniowa
czekolada gorzka lub lukier
Jak zrobić świąteczny tort makowy? Znamy prosty przepis
Zaczynamy od przygotowania spodu. W tym celu rozdrabniamy płatki kukurydziane np. w blenderze. Masło topimy i łączymy z połamaną czekoladą. Wsypujemy do nich płatki, a następnie wylewamy całość na spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki, by masa zastygła. Orzechy włoskie mielimy, a następnie zalewamy je gorącym mlekiem. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ubijamy na puch, dodając w trakcie porcje cukru pudru.
Gdy już go połączymy, mieszamy z orzechami. Zastygnięty spód z płatków pokrywamy konfiturą. Wykładamy przygotowany krem, a później masę makową. Wierzch wyrównujemy i ponownie wstawiamy deser do lodówki — tym razem do całkowitego zastygnięcia. Świąteczny tort makowy dekorujemy wedle uznania np. lukrem lub stopioną czekoladą.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne świąteczne ciasta. Szczególnie polecamy pięknie pachnącą korzenną szarlotkę. Być może skusi was też prosty patent na wilgotny i delikatny piernik z powidłami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Już wiadomo, jak Gessler robi kompot z suszu. Sekretem 1 przyprawa
Babciny przepis na uszka do barszczu nie ma sobie równych. Maksimum smaku bez żadnych udziwnień
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama