Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sycąca jajecznica po góralsku. 2 składniki dodają jej wyjątkowego aromatu
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 31.12.2022 19:45

Sycąca jajecznica po góralsku. 2 składniki dodają jej wyjątkowego aromatu

jajecznica po góralsku
Canva / S-Thomas

Nic tak nie stawia na nogi, jak pożywne śniadanie. Rozgrzewający i sycący posiłek zapewnia doskonały początek dnia. Wszystkie kryteria idealnego śniadania bez wątpienia spełnia jajecznica po góralsku. Dzięki dodatkowi boczku oraz oscypka smakuje obłędnie.

Jajecznica po góralsku to prawdziwa uczta. Poza boczkiem i oscypkiem, zawiera w sobie również aromatyczną cebulkę i podsmażony razowy chleb. Tą jajecznicą może najeść się nawet największy pasibrzuch. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Przepis na sycąca jajecznicę po góralsku

Składniki:

  • 4 jajka

  • 1 kromka razowego chleba

  • 60-70 g wędzonego boczku

  • 1 mała cebula

  • 1/2 małego oscypka

  • 1 łyżka mleka

  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić obłędną jajecznicę po góralsku?

Boczek do jajecznicy po góralsku pokrój w kostkę. Podsmaż go na dobrze rozgrzanej patelni. Następnie dodaj do niego pokrojoną w pióra cebulę. Oba składniki trzymaj 2-3 minuty na ogniu.

Po upływie tego czasu do składników na jajecznicę dodaj pokrojoną w kostkę kromkę razowego chleba. Całość nadal podsmażaj, często mieszając. Powinno to zająć kolejne 2 minuty.

Oscypka do jajecznicy zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Wymieszaj ser z rozkłóconymi w osobnej miseczce jajkami. Otrzymaną masę wylej na patelnię, dopraw całość do smaku solą i pieprzem.

Jajecznicę podsmażaj, mieszając często, do momentu ścięcia się jajek. Stopień ścięcia dostosuj do własnych preferencji. Po upływie tego czasu gotową jajecznicę zdejmij z ognia i podawaj. Danie możesz przed zaserwowaniem udekorować posiekanym koperkiem. Syte śniadanie bez dodatku mięsa znajdziesz w tym przepisie. Świąteczne wędliny możesz wykorzystać po przygotowania tej znakomitej potrawy.

Canva / rlat
Canva / rlat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: