Sycąca jajecznica po góralsku. 2 składniki dodają jej wyjątkowego aromatu
Nic tak nie stawia na nogi, jak pożywne śniadanie. Rozgrzewający i sycący posiłek zapewnia doskonały początek dnia. Wszystkie kryteria idealnego śniadania bez wątpienia spełnia jajecznica po góralsku. Dzięki dodatkowi boczku oraz oscypka smakuje obłędnie.
Jajecznica po góralsku to prawdziwa uczta. Poza boczkiem i oscypkiem, zawiera w sobie również aromatyczną cebulkę i podsmażony razowy chleb. Tą jajecznicą może najeść się nawet największy pasibrzuch. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Przepis na sycąca jajecznicę po góralsku
Składniki:
4 jajka
1 kromka razowego chleba
60-70 g wędzonego boczku
1 mała cebula
1/2 małego oscypka
1 łyżka mleka
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić obłędną jajecznicę po góralsku?
Boczek do jajecznicy po góralsku pokrój w kostkę. Podsmaż go na dobrze rozgrzanej patelni. Następnie dodaj do niego pokrojoną w pióra cebulę. Oba składniki trzymaj 2-3 minuty na ogniu.
Po upływie tego czasu do składników na jajecznicę dodaj pokrojoną w kostkę kromkę razowego chleba. Całość nadal podsmażaj, często mieszając. Powinno to zająć kolejne 2 minuty.
Oscypka do jajecznicy zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Wymieszaj ser z rozkłóconymi w osobnej miseczce jajkami. Otrzymaną masę wylej na patelnię, dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
Jajecznicę podsmażaj, mieszając często, do momentu ścięcia się jajek. Stopień ścięcia dostosuj do własnych preferencji. Po upływie tego czasu gotową jajecznicę zdejmij z ognia i podawaj. Danie możesz przed zaserwowaniem udekorować posiekanym koperkiem. Syte śniadanie bez dodatku mięsa znajdziesz w tym przepisie. Świąteczne wędliny możesz wykorzystać po przygotowania tej znakomitej potrawy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o gotowanej. Brukselka zapiekana jest chrupiąca i pyszna. Wszystko dzięki sosowi
Babcie wiedzą, jak upiec wilgotny, delikatny sernik. Sprawę załatwia pospolity produkt
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama