Ta sałata zyskuje popularność. Właśnie teraz możesz ją sadzić w ogródku
![endywia](https://images.iberion.media/images/1920/endywia_348c30381e.jpg)
Już za kilka dni nadejdzie czas na sianie tej smacznej, atrakcyjnej i oryginalnej sałaty. Posiej są u siebie w ogródku lub na działce, bo jest prawdziwą bombą witaminową i dobroczynnie działa na nasze zdrowie. Efektowna sałata pasuje do ostrych serów, orzechów oraz innych sałat.
Endywia, czyli atrakcyjna i oryginalna sałata
Jadasz sałatę? Warto po nią sięgać, ale poznawać też nowe odmiany tego smacznego i zdrowego warzywa. Na popularności zyskuje endywia, którą już niebawem, bo od 15 czerwca można siać. Jeśli masz ogródek, to warto ją zasiać na grządkach i mieć ją dosłownie na wyciągnięcie ręki. Endywia przyciąga wzrok swoim wyglądem.
Nie można jej odmówić oryginalności, bo osiąga spore rozmiary, jest rozłożysta i ma oryginalne, strzępiaste liście. Była już znana w starożytnym Egipcie, a do Europy trafiła w XVI wieku. Wówczas tę sałatę stosowano jako środek na artretyzm i choroby oczu.
![endywia](https://images.iberion.media/images/origin/endywia_eb8c69d48c.jpg)
Endywia, czyli smaczna i bardzo zdrowa
Endywia lubi miejsca nasłonecznione, ale przyjmie się też w lekko zacienionych miejscach. Znosi lekkie przymrozki, ale najlepiej czuje się w temperaturze do 20 stopni Celsjusza. Podczas jej uprawy należy pamiętać o systematycznym pieleniu. Na około 3 tygodnie przed zbiorem trzeba ją zasłonić materiałami, które nie przepuszczają światła.
Istnieją dwie odmiany endywii. Endywia kędzierzawa i szerokolistna. Ta sałata jest polecana podczas odchudzania, jest niskokaloryczna i bogata w błonnik. Nie brakuje jej też witamin: A, C i B. Jedzenie endywii zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru, choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy. Obniża też ciśnienie krwi i zapobiega rozwojowi cukrzycy.
Jak jeść endywię?
Ta efektowna sałata pozytywnie wpływa też na pracę układu nerwowego, wzrok i poprawia kondycję oraz wygląd skóry. Jest skarbnicą minerałów. Endywia dostarczy nam fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku, miedzi i selenu. Ta sałata o strzępistych liściach ma orzeźwiający i lekko gorzki smak.
Sprawdzi się jako dodatek do sałatek z ostrymi serami, sosami i orzechami. Warto też wymieszać ją z innymi sałatami. W taki sposób smakuje najlepiej. Endywię można gotować, smażyć i dodawać do zup, gulaszów i dań warzywnych. Pisaliśmy o tym, jak z przypraw przyrządzić naturalny nawóz, który przyspieszy wzrost ogórków. Radziliśmy, w jaki sposób pozbyć się ślimaków z ogródka.
![sałatka z endywią](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_z_endywia_89b63249de.jpg)
Źródło: zielonyogrodek.pl, fit.poradnikzdrowie.pl
![zucchiolo](https://images.iberion.media/images/origin/zucchiolo_e0061d5143.jpg)
![brukiew](https://images.iberion.media/images/origin/brukiew1_0231b493bf.jpg)
![ogród](https://images.iberion.media/images/origin/ogrod_2441f2524e.jpg)
![czereśnie z ogonkami](https://images.iberion.media/images/origin/czeresnie1_33c516f356.jpg)
![zupa krem z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_krem_z_bobu_eb1bb6a12f.jpg)
![grzyby](https://images.iberion.media/images/origin/grzyby_c8c68058db.jpg)
![cebula](https://images.iberion.media/images/origin/cebula_2ec591d0d2.jpg)
![jagody](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_100_72d261d47b.jpg)
![mszyce](https://images.iberion.media/images/origin/mszyce_b14bc11c8d.jpg)
![gołąbki po poznańsku](https://images.iberion.media/images/origin/golabki1_204a33ef41.jpeg)
![ciasto z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_owocami_03620acc40.jpg)
![deser z kaszy jaglanej](https://images.iberion.media/images/origin/deser_318148d00e.jpg)
![mrożone maliny](https://images.iberion.media/images/origin/maliny_74ada3797a.jpg)
![skórka arbuza](https://images.iberion.media/images/origin/skorka_arbuza_6c44dc05ae.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ser_nik_1a3c1d1dfd.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_6d1d6365bb.jpg)
![oprysk pomidorów](https://images.iberion.media/images/origin/oprysk_pomidorow_1901db4169.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/czeresnie_cbee3983aa.jpg)
![siemię lniane](https://images.iberion.media/images/origin/siemie_lniane_f124302879.jpg)
![obrany ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/ogorek1_210f7261da.jpg)
![turkuć podjadek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_06_19_T180026_381_3865ffc9c9.jpg)
![ślimak na liściu](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_06_18_T135652_769_7b5fc6b6ec.jpg)
![filetowanie arbuza](https://images.iberion.media/images/origin/arbuz_68911df01d.jpg)
![mrożone czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/czeresnie1_ee3a2e5e47.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_slaskie_875361a195.jpg)
![płukanie truskawek](https://images.iberion.media/images/origin/plukanie_truskawek_c92b4eeae0.jpg)
![Ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorek_37cef2a5e6.jpg)
![Koperek](https://images.iberion.media/images/origin/Koper_aa4087a77a.jpg)
![arbuz](https://images.iberion.media/images/origin/a1_63419b8aaf.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)
![Liście pomidora](https://images.iberion.media/images/origin/obrywanie_lisci_pomidora_a6890a9573.jpg)
![Jedzenie wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/Jedzenie_wisni_278f0a11d7.jpg)
![Pomidory, działanie pomidorów](https://images.iberion.media/images/origin/Dlaczego_warto_jesc_pomidory_1a67599394.jpg)
![pies](https://images.iberion.media/images/origin/pies_6950382eeb.jpg)
![Stragan z warzywami](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_14_T132716_054_f22faaa8f2.jpg)