Ta sałata zyskuje popularność. Właśnie teraz możesz ją sadzić w ogródku
Już za kilka dni nadejdzie czas na sianie tej smacznej, atrakcyjnej i oryginalnej sałaty. Posiej są u siebie w ogródku lub na działce, bo jest prawdziwą bombą witaminową i dobroczynnie działa na nasze zdrowie. Efektowna sałata pasuje do ostrych serów, orzechów oraz innych sałat.
Endywia, czyli atrakcyjna i oryginalna sałata
Jadasz sałatę? Warto po nią sięgać, ale poznawać też nowe odmiany tego smacznego i zdrowego warzywa. Na popularności zyskuje endywia, którą już niebawem, bo od 15 czerwca można siać. Jeśli masz ogródek, to warto ją zasiać na grządkach i mieć ją dosłownie na wyciągnięcie ręki. Endywia przyciąga wzrok swoim wyglądem.
Nie można jej odmówić oryginalności, bo osiąga spore rozmiary, jest rozłożysta i ma oryginalne, strzępiaste liście. Była już znana w starożytnym Egipcie, a do Europy trafiła w XVI wieku. Wówczas tę sałatę stosowano jako środek na artretyzm i choroby oczu.
Ten chleb na kefirze to specjalność mojej mamy. Smakuje lepiej, niż z niejednej piekarniEndywia, czyli smaczna i bardzo zdrowa
Endywia lubi miejsca nasłonecznione, ale przyjmie się też w lekko zacienionych miejscach. Znosi lekkie przymrozki, ale najlepiej czuje się w temperaturze do 20 stopni Celsjusza. Podczas jej uprawy należy pamiętać o systematycznym pieleniu. Na około 3 tygodnie przed zbiorem trzeba ją zasłonić materiałami, które nie przepuszczają światła.
Istnieją dwie odmiany endywii. Endywia kędzierzawa i szerokolistna. Ta sałata jest polecana podczas odchudzania, jest niskokaloryczna i bogata w błonnik. Nie brakuje jej też witamin: A, C i B. Jedzenie endywii zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru, choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy. Obniża też ciśnienie krwi i zapobiega rozwojowi cukrzycy.
Jak jeść endywię?
Ta efektowna sałata pozytywnie wpływa też na pracę układu nerwowego, wzrok i poprawia kondycję oraz wygląd skóry. Jest skarbnicą minerałów. Endywia dostarczy nam fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku, miedzi i selenu. Ta sałata o strzępistych liściach ma orzeźwiający i lekko gorzki smak.
Sprawdzi się jako dodatek do sałatek z ostrymi serami, sosami i orzechami. Warto też wymieszać ją z innymi sałatami. W taki sposób smakuje najlepiej. Endywię można gotować, smażyć i dodawać do zup, gulaszów i dań warzywnych. Pisaliśmy o tym, jak z przypraw przyrządzić naturalny nawóz, który przyspieszy wzrost ogórków. Radziliśmy, w jaki sposób pozbyć się ślimaków z ogródka.
Źródło: zielonyogrodek.pl, fit.poradnikzdrowie.pl