Deser nad deserami - obłędnie czekoladowy i orzechowy sernik Snickers
Jesienna aura nie wprawia w dobry nastrój. Poprawmy więc sobie humor czymś słodkim. Dziś będziemy was rozpieszczać deserem nad deserami. Przygotujcie wraz z nami obłędnie czekoladowy i orzechowy sernik Snickers. Tak, ma dużo kalorii. Tak, jest pyszny. A jeden kawałek do małej czarnej z pewnością nikomu nie zaszkodzi.
Jak szaleć, to szaleć. Jak jeść słodkości, to tylko wyborne. Właśnie do takich należy nasz sernik. Kryje w sobie same przysmaki, a więc wilgotny ser, aromatyczną czekoladę, ciągnący kajmak i chrupiące orzeszki. Zwieńczeniem całości jest gęsta polewa czekoladowa. Czy takie połączenie może komuś nie smakować? Nie ma takiej opcji.
Deser nad deserami — obłędnie czekoladowy i orzechowy sernik Snickers
Składniki:
na spód:
małe opakowanie (100 g) herbatników
2-3 łyżki masła
na masę serową:
1 kg twarogu sernikowego
100 g cukru
5 jajek
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
100 g gorzkiej czekolady
200 g masy kajmakowej
100 g solonych orzeszków ziemnych
2-3 łyżki masła orzechowego
na polewę:
50 g solonych orzeszków ziemnych
200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie sernika Snickers
Herbatniki połam na kawałki, umieść w foliowym woreczku, rozkrusz przy pomocy wałka do ciasta. Możesz je też rozdrobnić w malakserze.
Pokruszone herbatniki wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Powstałym ciastem wylep dno średniej wielkości tortownicy. Schłodź.
Na masę serową twaróg zmiksuj z cukrem. Dalej miksuj, dodając po jednym jajku. Masę wymieszaj z proszkiem budyniowym. Podziel na 3 równe części.
Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej, przestudź. Wymieszaj z jedną częścią masy serowej, wylej na spód w tortownicy.
Orzeszki podpraż na suchej patelni, przestudź. Drugą część masy serowej wymieszaj z masą kajmakową i orzeszkami. Wyłóż na masę czekoladową.
Ostatnią część masy serowej zmiksuj z masłem orzechowym. Masę wylej na warstwę z orzeszkami.
Sernik wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz 10 minut. Potem obniż temperaturę do 160 st. C i piecz całość jeszcze ok. 50 minut. Ciasto przestudź.
Na polewę orzeszki podpraż na suchej patelni, posyp nimi sernik. Do rondelka wlej śmietankę, zagotuj. Dodaj kawałki czekolady, podgrzewaj do rozpuszczenia i połączenia. Przestudzoną polewą polej warstwę orzeszków.
Wskazówka: Sernik będzie wyglądał jeszcze bardziej dekoracyjnie, jeśli najpierw polejesz go polewą, a potem posypiesz orzeszkami.
Więcej przepisów na wyborne serniki znajdziesz na naszej stronie. Szczególnie polecamy sernik wiedeński od siostry Anastazji, a także sernik na zimno z cynamonem.
Źródło zdjęcia: canva/Ricardo Alves
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Chrupiące kotlety schabowe w panierce z mleka i musztardy - wszystko bez dodatku jajek
Ekspresowe śniadanie z jajek od Ani Starmach. Muffinki z dodatkami w 10 minut
Źródło: przyslijprzepis