Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka
Renata Materlińska
Renata Materlińska 07.12.2021 01:00

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

ciasto kokosowe
canva/olgakr

Jeśli chcecie zaskoczyć świątecznych gości wyjątkową słodkością, przygotujcie ciasto kokosowa chmurka. Jest białe niczym śnieg, więc idealnie pasuje na święta. Nie zawiera grama mąki i smakuje na tyle dobrze, że błyskawicznie znika z talerzyków.

Nasze ciasto wyróżnia się kokosowo-migdałowym smakiem. Dzięki czemu błyskawicznie przeniesiecie się więc myślami w ciepłe, egzotyczne klimaty. Jednak kolor ciasta sprawia, że wygląda jak śnieżna kompozycja. Trudno więc nie skojarzyć go z naszą ulubioną, białą zimą.

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Składniki:

na ciasto:

  • 3 białka dużych jaj

  • 6 dag drobnego cukru

  • 2 dag wiórków kokosowych

  • 10 dag zmielonych migdałów

na masę kokosową:

  • 800 ml schłodzonego mleczka kokosowego

  • 1 łyżka żelatyny

  • 10 dag cukru pudru

  • 200 ml śmietanki kremówki 36 proc.

  • 8 dag wiórków kokosowych

  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie Kokosowej Chmurki

Średniej wielkości tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzej do 175 st. C.

Białka ubij do białości. Dalej ubijaj, dodając do nich stopniowo cukier. Ubijaj masę, aż będzie gęsta i lśniąca. Wymieszaj ją z wiórkami kokosowymi i mielonymi migdałami.

Ciasto przelej do formy, wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. 30 minut, aż powierzchnia ciasta ładnie się zezłoci. Ciasto przestudź, wyjmij z formy, wystudź.

Puszkę ze schłodzonym mleczkiem kokosowym odwróć do góry dnem i otwórz. Płyn przelej do szklanki i użyj do innych celów. Gęstą śmietankę wyjmij łyżką do szklanki.

Żelatynę wsyp do 100 ml wody, odstaw do napęcznienia. Podgrzewaj w rondelku z cukrem pudrem, śmietanką kokosową, kremówką i wiórkami kokosowymi. Mieszaj, aż składniki połączą się. Przestudź.

Dno tortownicy wyłóż kawałkiem folii spożywczej. Nałóż obręcz, do tortownicy włóż ponownie ciasto. Wylej na nie tężejącą masę kokosową. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto dobrze schłodź.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na świąteczne ciasta. Zobacz, jak zrobić świąteczne ciasto bez pieczenia, a także jak przygotować Śnieżny Makowiec.

wiórki kokosowe
wiórki kokosowe

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: maniapieczenia.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram