Smakosze.pl
ciasto kokosowe

canva/olgakr

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

7 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli chcecie zaskoczyć świątecznych gości wyjątkową słodkością, przygotujcie ciasto kokosowa chmurka. Jest białe niczym śnieg, więc idealnie pasuje na święta. Nie zawiera grama mąki i smakuje na tyle dobrze, że błyskawicznie znika z talerzyków.

Nasze ciasto wyróżnia się kokosowo-migdałowym smakiem. Dzięki czemu błyskawicznie przeniesiecie się więc myślami w ciepłe, egzotyczne klimaty. Jednak kolor ciasta sprawia, że wygląda jak śnieżna kompozycja. Trudno więc nie skojarzyć go z naszą ulubioną, białą zimą.

smażenie

Sprytny patent na pryskający tłuszcz na patelni

CZYTAJ DALEJ

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Składniki:

na ciasto:

  • 3 białka dużych jaj

  • 6 dag drobnego cukru

  • 2 dag wiórków kokosowych

  • 10 dag zmielonych migdałów

na masę kokosową:

  • 800 ml schłodzonego mleczka kokosowego

  • 1 łyżka żelatyny

  • 10 dag cukru pudru

  • 200 ml śmietanki kremówki 36 proc.

  • 8 dag wiórków kokosowych

  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie Kokosowej Chmurki

Średniej wielkości tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzej do 175 st. C.

Białka ubij do białości. Dalej ubijaj, dodając do nich stopniowo cukier. Ubijaj masę, aż będzie gęsta i lśniąca. Wymieszaj ją z wiórkami kokosowymi i mielonymi migdałami.

Ciasto przelej do formy, wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. 30 minut, aż powierzchnia ciasta ładnie się zezłoci. Ciasto przestudź, wyjmij z formy, wystudź.

Puszkę ze schłodzonym mleczkiem kokosowym odwróć do góry dnem i otwórz. Płyn przelej do szklanki i użyj do innych celów. Gęstą śmietankę wyjmij łyżką do szklanki.

Żelatynę wsyp do 100 ml wody, odstaw do napęcznienia. Podgrzewaj w rondelku z cukrem pudrem, śmietanką kokosową, kremówką i wiórkami kokosowymi. Mieszaj, aż składniki połączą się. Przestudź.

Dno tortownicy wyłóż kawałkiem folii spożywczej. Nałóż obręcz, do tortownicy włóż ponownie ciasto. Wylej na nie tężejącą masę kokosową. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto dobrze schłodź.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na świąteczne ciasta. Zobacz, jak zrobić świąteczne ciasto bez pieczenia, a także jak przygotować Śnieżny Makowiec.

wiórki kokosowe

wiórki kokosowe

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: maniapieczenia.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >