Fasolka po bretońsku to chyba najpopularniejsze danie robione u nas z suchej fasoli. W zestawieniu z kiełbasą i marchewką jest niezwykle pożywna. My proponujemy dodać do niej też ziemniaki — będzie jeszcze bardziej sycąca i stanie się pełnym daniem obiadowym.Fasola, podobnie jak i inne warzywa strączkowe, dostarcza nam białko o wysokiej wartości odżywczej. Dlatego z powodzeniem możemy nią zastępować dania mięsne. Jednak mięso, a zwłaszcza wędzona wędlina potrafi dodać jej doskonałego smaku. No cóż, fasolka bez dodatku kiełbasy czy wędzonego boczku to nie ta sama fasolka. Z fasolą dobrze harmonizuje też cebula, marchew i przyprawy. Pożądany jest listek laurowy i ziele angielskie, ale jeszcze bardziej majeranek, cząber i tymianek. Zioła te nie tylko podnoszą smak fasolowych potraw, ale też ułatwiają ich trawienie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Leczo to danie, które nie wymaga zbyt wiele pracy. Wystarczy wrzucać składniki w odpowiedniej kolejności do garnka i kontrolować temperaturę. Poniższa receptura pozwala na zrobienie doskonałego gulaszu o bardzo intensywnym smaku. Leczo jest klasyczną potrawą kuchni węgierskiej, która odnalazła swoje miejsce w polskich domach. Choć odrobinę zmieniliśmy na przestrzeni lat skład, tak dalej przypomina swój oryginał. Nasza wersja jest znana większości Polaków, jednak zawiera pewien twist. Jakub Kuroń, który jest jego autorem, dodaje do leczo mięso z kurczaka, co poprawia smak i konsystencje gulaszu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wyraźna w smaku, kwaśna zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni. Doskonale syci i zaostrza apetyt na drugie danie. Lecz czy kiedykolwiek jedliście ją w postaci kremu? Taką właśnie ogórkową proponuje Ewa Wachowicz. I trzeba przyznać, że zupa jest pyszna. Sezon na zupę ogórkową rusza razem z pojawieniem się dobrze ukiszonych ogórków. To właśnie one, kwaśne i wyraziste, decydują o charakterze tej potrawy. Zwykle ogórkową gotujemy na wieprzowinie. Ale jak się okazuje, można ją też przygotować w lżejszej, kremowej wersji. Zobaczcie jak ogórkową zupę-krem przyrządza Ewa Wachowicz. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Modra kapusta jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni śląskiej. Zwyczajowo podawana jest wraz z roladą i kluskami śląskimi. Jeśli chcesz nadać jej odpowiedni smak, dodaj do niej goździki oraz garść rodzynek. Modra kapusta jest klasycznym przepisem wprost z kuchni śląskiej. Doskonały smak sprawia, że miliony Polaków kochają ją jako dodatek do schabowego czy mielonego. Do jej przygotowania nie potrzeba zbyt wielu składników ani pracy, więc sprawdza się jako sposób na szybkie gotowanie. Szczypta mielonych goździków dostarcza kapuście delikatnego korzennego smaku, który podkreśla pieczenie czy inne mięsa. Z kolei rodzynki dbają o odpowiedni poziom słodyczy, który równoważy kwas soku z cytryny. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przywierające do patelni krokiety podczas smażenia są wyjątkowo irytujące. Aby temu zaradzić, należy zadbać o odpowiednią konsystencję ciasta. Dzięki temu panierowane krokiety nigdy nie będą przywierać i zachowają swój idealny kształt. Krokiety stanowią doskonały sposób na wykorzystanie zbyt dużej ilości naleśników oraz produktów, z których w innym wypadku byśmy skorzystali. Jednak aby móc się nimi cieszyć, najpierw należy sporządzić doskonałe ciasto naleśnikowe. Za rzadkie sprawi, że naleśnik rozpadnie się podczas smażenia - z kolei za duża gęstość negatywnie wpłynie na elastyczność. Perfekcyjne ciasto powinno bez kłopotu spływać z grzbietu łyżki, lecz cienka warstwa powinna na nim pozostawać.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kluski śląskie to klasyk, który doskonale smakuje w towarzystwie uwielbianej modrej kapusty oraz śląskiej rolady. Zdradzamy, najlepszy przepis na ten pyszny dodatek. Do jego wykonania warto użyć drewnianą łyżkę. Powód? Jej trzonek może posłużyć zamiast palca do wyciśnięcia równych dziurek w kluskach.Kluski śląskie należą do klasyki kuchni. Doskonale pasują jako dodatek do licznych dań. Zdradzamy najlepszy przepis na przygotowanie klusek śląskich. Z pewnością podkręcą smak wielu rodzinnych obiadów!
Pyzy są klasyką, za którą większość Polaków wręcz szaleje. Ich konsystencja i smakowity farsz są po prosty zbyt dobre. Nasze babcie doskonale wiedziały jak lepić idealne pyzy. Wystarczy, że zwilżysz dłonie, wówczas ciasto nie będzie się do nich przyklejaćPyzy ziemniaczane są nie tylko wyjątkowo pyszne - po zjedzeniu kilku takich kulek, szybko odczuwa się duże nasycenie, co jest ciasta zrobionego na bazie ziemniaków. Swój wkład ma także okrasa z cebulki i skwarek. Ogromną zaletą tych pyz jest łatwość wykonania. Każdy wręcz może spróbować swoich sił w kuchni, lepiąc smaczne kluchy. Co więcej, koszt zakupu składników potrzebnych do ich zrobienia jest tak mały, że stanowią świetny posiłek na budżetowe gotowanie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Do obiadu nie ma lepszego dodatku niż kartofle - w końcu można podać je na wiele różnych sposobów. Najczęstszym z nich są zdecydowanie tłuczone ziemniaki. Delikatna konsystencja i kawałki boczku nadają całości niesamowitej jakości. Tłuczone kartofle mogą przybierać wiele ciekawych form, które uzyskuje się poprzez inne sposoby rozdrobnienia ziemniaków, a także dodatki, jak masło, śmietana, ser czy musztarda. Tym razem prezentujemy ziemniaki z boczkiem i śmietaną. Takie połączenie gwarantuje bardzo dużą ilość smaku oraz gładkiej, wręcz maślanej konsystencji. Warto mieć jednak na uwadze, że taki dodatek obiadowy jest bardzo kaloryczny i nie należy jeść go zbyt często. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wiemy, że lubicie rosół. Ale czy nie znudził wam się już jego smak? Jeśli tak, proponujemy dziś mały eksperyment - dodajcie do niego trochę sosu sojowego. Aromat i wygląd rosołu z pewnością was pozytywnie zaskoczą.Złocisty, aromatyczny rosół to jedna z najpopularniejszych w Polsce zup. Wywar gotowany na mięsie i włoszczyźnie jest uwielbiany przez dorosłych i dzieci. Ale ile można jeść tę samą, nawet najpyszniejszą zupę? Dlatego proponujemy wam małą odmianę. Niektórzy, aby złagodzić smak rosołu dodają do niego kawałek włoskiej kapusty. Inni dosypują szczyptę sproszkowanej kurkumy - rosół zyskuje wtedy żółty kolor i ostrzejszy smak. My zaś proponujemy odmienić charakter rosołu dodając do niego trochę sosu sojowego.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przyzwyczailiśmy się, że kotlety schabowe zawsze panierowane są przy użycia jajka. Jak się okazuje, składnik ten nie jest kluczowy i można go pominąć. Zamiast jajek wykorzystaj majonez, który doskonale zwiąże suche składniki panierki. Kotlety schabowe to uwielbiane przez wielu Polaków danie. Niektórzy kochają je do tego stopnia, że nie mogą odważyć się spróbować czegoś nowego podczas ich gotowania. Jeśli masz ochotę na powiew świeżości, zrezygnuj z obtaczania mięsa w rozbełtanych jajkach. Zamiast nich wykorzystaj majonez, którym należy posmarować kolety. Dzięki zamarynowaniu ich w sosie przez całą noc uzyskuje się kruchą fakturę schabowego. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Lubisz naleśniki? A próbowałaś już zrobić ciasto z dodatkiem piwa? Jeśli nie, koniecznie musisz je przetestować. Dzięki temu niezwykłemu składnikowi naleśniki będą wyjątkowo puszyste i delikatne. A smak piwa, ani alkohol nie będą wyczuwalne. Takie naleśniki najlepiej smakują z wytrawnym farszem, np. twarożkiem ze szczypiorkiem.Robiąc ciasto naleśnikowe zwykle dodajemy mleko lub wodę. Jeśli jednak przynajmniej część tego płynu zastąpimy piwem otrzymamy taki efekt, jakbyśmy dodali do ciasta drożdży. Takie piwne naleśniki możesz nadziać farszem mięsnym lub warzywnym. My polecamy jednak bływskawiczny, lekko pikantny farsz z twarożku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Krupnik uchodzi za jedną z naszych najsmaczniejszych i najbardziej charakterystycznych zup. Rzeczywiście, w innych kuchniach trudno znaleźć zupę o podobnym składzie, smaku i pożywności. Oto jak przygotować taki tradycyjny, staropolski krupnik.Najważniejszymi składnikami krupniku jest mięso wieprzowe, kasza jęczmienna, ziemniaki i marchew. To one zapewniają tej polskiej zupie charakterystyczny smak i dużą pożywność. Jeżeli chodzi o mięso to najlepiej sprawdzają się kawałki z kostką, np. żeberka. Smak zupy można też wzmocnić dodając do niej 2-3 leśne grzyby.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kaszanka jest produktem wywołującym sporo kontrowersji. Niektórzy bowiem uwielbiają jej smak, a inni krzywią się z niesmakiem na samą myśl. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować ją w najlepszy sposób, zdradzamy prosty przepis niżej. Kaszanka towarzyszy nad od wieków - dawniej wykorzystywanie podrobów nie było tak mało popularne jak dzisiaj. Dla tych, co chcą wrócić do pysznego smaku z dzieciństwa, zachęcamy do spróbowania. Kaszanka odrzuca głównie z powodu wykorzystania krwi i podrobów w czasie jej produkcji. Wędlina ta nie ma jednak żadnego nieprzyjemnego posmaku i w żadnym wypadku nie przypomina w smaku wątróbki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone znamy wszyscy. Ale czy próbowaliście kiedyś dodać do mięsnej masy trochę startych ziemniaków? Jeśli nie koniecznie to zróbcie, bo kotlety z ich dodatkiem są niezwykle soczyste i smaczne. Od kotletów mielonych oczekujemy chrupiącej skórki i soczystego wnętrza. I właśnie ten drugi efekt pomagają nam uzyskać ziemniaki. Potrawa ta wywodzi się z kuchni Podlasia, w której kartofle zajmują ważne miejsce. Przetestujcie ten przepis, a z pewnością będziecie do niego wracać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kalafior jest jednym z najbardziej uwielbianych warzyw. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby go zajadać praktycznie nieustannie. Dziś wypróbujemy przepis na kalafiora w niecodziennym wydaniu. Smakołyk można uznać za roślinną odpowiedź na kotlety schabowe.Pyszny kalafior niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Specjał przeważnie po prostu gotujemy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po bardziej niekonwencjonalne rozwiązania. Tym razem kalafior przekształcimy w obłędne kotlety.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że zapiekanki dla wielu smakoszy są jednym z symboli czasów PRL-u. Dawniej specjał można było dostać w wielu miejscach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go ponownie. Zapiekanka wyjdzie idealnie, jeśli pieczarki zetrzesz na tarce.Bez wątpienia zapiekanka może być uznana za kultowy specjał, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Wszystko za sprawą niepowtarzalnego smaku. Tym razem zapiekanki przyrządzimy w domowym zaciszu. Przepis jest banalnie prosty.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Naleśniki są jednym z najbardziej kultowych dań. Warto wypróbować przepis rodem z 1871 roku. Recepturę opracowała sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Okazuje się, że słynna autorka książek kucharskich oddzielała białka i ubijała je na pianę. Właśnie dlatego jej naleśniki cechowały się nienaganną puszystością.Bez wątpienia naleśniki są klasycznym specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Rzecz jasna większość wielbicieli kulinariów oczekuje od nich odpowiedniej puszystości. Sztuczka z przepisu z 1871 roku nie ma sobie równych.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smakowite kotlety mielone wiele razy wywoływały u nas autentyczny zachwyt. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis, w którym zagości kiszona kapusta. Kotlety mielone w mgnieniu oka znikną z talerzy.Kotlety mielone bez dwóch zdań można uznać za szlagier naszej rodzimej kuchni. Wszystko dzięki prostocie przygotowania i walorom smakowym, obok których nie sposób przejść obojętnie. Tym razem kotlety mielone przygotujemy w zupełnie inny sposób.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli nie posmakowała wam gotowana brukselka spróbujcie zapiekanej. Z pewnością zachwyci was delikatnym smakiem i przyjemną chrupkością. Pieczenie pozbawi brukselkę goryczki, a wyjątkowe dodatki uczynią z niej danie, które często będzie gościć na waszych stołach. Brukselka to zimowa odmiana kapusty, która jest bardzo zdrowa, ale niezbyt popularna w naszej kuchni. Zazwyczaj serwuje się ją gotowaną, polaną tartą bułką zrumienioną na maśle. Jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:My proponujemy brukselkę zapiekaną, która świetnie sprawdzi się jako danie wegetariańskie. Oczywiście również może być też serwowana jako dodatek np. do dań mięsnych.
Pod koniec lipca w Gdyńskim Centrum Filmowym została otwarta restauracja Kuby Wojewódzkiego i restauratora Dawida Kwidzińskiego. Jej niezwykła nazwa Niewinni Czarodzieje TrzyZero oraz osoba znanego celebryty przyciągnęła prawdziwe tłumy smakoszy. Ceny rarytasów dostępnych w restauracji zwalają z nóg, same frytki to wydatek niemal 29 złotych.Kuba Wojewódzki to celebryta i showman znany telewidzom z często kontrowersyjnych wypowiedzi. Ostatnio postanowił też zaistnieć w świecie restauratorów. Informacja o otwarciu restauracji, której jest współwłaścicielem pojawiła się na Instagramie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Niewinni Czarodzieje TrzyZero ma dość krótką kartę potraw, za to szeroki wybór alkoholi. To co z pewnością może przyciągnąć gości to niezobowiązująca atmosfera tego lokalu. Założeniem właścicieli było by lokal miał charakter restauracyjno-klubowy, a w menu znalazły się proste potrawy serwowane w nowoczesny sposób. Ich ceny zaskoczyły wszystkich.
Proziaki wielu osobom kojarzą się z wakacjami u dziadków na wsi, gdzie były pieczone na piecu kaflowym w kuchni. Podaje się je zarówno na słodko, jak i na słono. Klasyczne placki z sodą oczyszczoną są łatwe w przygotowaniu, o czym można przekonać się, korzystając z poniższej receptury. Nazwa proziaki wzięła się od głównego składnika, czyli "prozy" - tak nazywano sodę oczyszczoną na Podkarpaciu. Mimo iż największą popularność uzyskały w tej części kraju, znane są także w innych regionach Polski. Proziaki można urozmaicać wieloma dodatkami dorzucanymi bezpośrednio do ciasta. Do najbardziej typowych należy ser biały, który nadaje plackom specyficznej konsystencji. Jada się je zazwyczaj z masłem, marmoladą, konfiturami oraz mlekiem.
Zupa pomidorowa jest jedną z najczęściej jedzonych zup w Polsce. Niestety wiele osób popełnia kardynalny błąd podczas jej przygotowywania. Zanim dodamy pomidory do wywaru, należy je przesmażyć - dzięki temu uzyskuje się znacznie głębszy smak i aromat. Zupa pomidorowa ma miliony miłośników na całym świecie, w końcu jej gęsta konsystencja i intensywny smak nie pozwalają przejść obok niej obojętnie. My sami zazwyczaj podajemy ją dnia następnego po zrobieniu rosołu. Baza wykonana z bulionu mięsnego idealnie uzupełnia pomidory swoim smakiem oraz tłustością. Jeśli chcesz, aby pomidorówka byłą jeszcze lepsza, zastosuj się do poniższych porad. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że naleśniki uchodzą za kulinarną klasykę, której bardzo ciężko się oprzeć. Wystarczy, że dodamy do ciasta pół szklanki wody gazowanej i specjał będzie charakteryzował się nienaganną puszystością. Naleśniki z serem zachwycą niepowtarzalnym smakiem.Naleśniki z serem są jednym z tych dań, obok których nie sposób przejść obojętnie. Nietrudno natknąć się na osoby jadające je przynajmniej raz w tygodniu. Tym razem ciasto o naleśniki wzbogacimy o wodę gazowaną.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Klasyczne kluski śląskie najczęściej podaje się z duszonym w sosie mięsie, jednak istnieją inne opcje. Doskonale pasują z sosem grzybowym czy pomidorowym z masłem, wzorowanym odrobinę na kuchni włoskiej. Przepis na nie jest banalnie prosty i każdy może go wykonać. Kluski śląskie to produkt znany praktycznie każdemu Polakowi - ich miękka, a zarazem elastyczna konsystencja świetnie sprawdza jako baza do gęstego sosu. Taki sposób jedzenia ich jest również najbardziej popularny. W kontekście dodatku do tych klusek ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia kucharza. Najpopularniejszy jest bez wątpienia sos z duszonym mięsem, jednak równie dobrze sprawdza się standardowy sos grzybowy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety po parysku są jeszcze lepszą wersją klasycznych kotletów mielonych czy schabowych. Jeśli chcesz zaprezentować coś nowego, podaj je do stołu. Domownicy będą z pewnością zachwyceni. Kotlety po parysku nie wymagają żadnych specjalistycznych umiejętności ani sprzętów kuchennych, aby z łatwością móc je ugotować. Sam przepis jest bowiem banalnie prosty. Każdy, kto choć raz ich spróbuje, nie będzie chciał więcej jeść innych. W środku mięso jest soczyste, a na zewnątrz panierka zachowuje delikatną chrupkość.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół według Roberta Makłowicza nie może być podany wraz z ziemniakami. Jak sam tłumaczy, jest to dla niego niedopuszczalne. Niżej prezentujemy przepis znanego krytyka na tę pyszną i tradycyjną polską zupę. Robert Makłowicz jest ogromnym autorytetem kulinarnym dla wielu Polaków, a jego zdanie na temat różnych dań brane jest do serca przez tysiące z nich. Trzeba jednak pamiętać, że jego wypowiedź na temat rosołu z ziemniakami może wywołać pewne kontrowersje. - Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne według moich przyzwyczajeń, które można odnaleźć wokół nas. Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju - powiedział Makłowicz podczas świątecznego wydania programu "Drugie śniadanie mistrzów". Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół bez cebuli nie może uzyskać odpowiedniego smaku - jednak wiele osób zastanawia się, czy należy dodawać ją w łupinie. Jeśli chcesz, aby zupa miała złocisty kolor, pozostaw na niej łupinę. Łupina zawiera dużo barwnika, który skutecznie nada całości pięknej barwy. Cebula dodawana jest do najróżniejszych dań. Dzięki jej właściwościom wiele potraw może zachwycać znacznie głębszym i lepszym smakiem. Rosół nie bez powodu nazywany jest "królem zup". Na jego podstawie można ugotować wiele innych zup i dań, a także sosów - dlatego zawsze warto mieć w zamrażalniku chociaż jedną porcję. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa ogórkowa nie musi być cały czas jedzona w taki sam sposób. Jedną z najlepszych, a zarazem najprostszych metod ulepszenia tego dania, jest dodanie do niego jajka. Dzięki temu zupa nabiera większej treściwości i kontrastujących ze sobą smaków. Zupa ogórkowa konkuruje o podium najukochańszych zup Polaków wraz z rosołem, pomidorową oraz żurkiem. Jeśli twoja ulubioną jest ta ugotowana na kiszeniakach, przetestuj dodanie do niej jajka na twardo. Taka mała modyfikacja sprawia, że całość staje się nie tylko bardziej treściwa - zupełnie inna konsystencja wywołuje kompletnie inne odczucia podczas jedzenia. Kwaskowość zupy również świetnie współgra z delikatnością jajka. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: