Pieczone ziemniaki z gzikiem są tradycyjnym daniem Kujaw i Wielkopolski. Zapiekane w marynacie pyry z twarożkiem, śmietaną i szczypiorkiem smakują wyśmienicie. Poznaj regionalną kuchnię i przygotuj klasyczne pieczone ziemniaki z gzikiem. Gzik jest tradycyjną potrawą kuchni kujawskiej i wielkopolskiej. Gzik to nic innego, jak twaróg wymieszany ze śmietaną z dodatkiem przypraw i szczypiorku. Można go podawać również z koperkiem i rzodkiewką. Gzik smakuje doskonale z ziemniakami oraz ze świeżym, jeszcze ciepłym chlebem. Jeśli chcesz przygotować mniej kaloryczną wersję gzika - użyj jogurtu naturalnego zamiast śmietany. Ziemniaki zapiekane w mundurkach z marynatą z oliwy, czosnku i przypraw są delikatne, miękkie i doskonale doprawione. Pieczenie ziemniaków w całości bez obierania nadaje im wyjątkowego smaku. Skórka natomiast jest doskonale chrupiąca. Ziemniaki z gzikiem możesz przygotować jako samodzielne, bardzo pożywne danie lub jako dodatek do grillowanego mięsa. Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjny, polski obiad - tu znajdziesz przepis na doskonałe pierogi ruskie z farszem z ziemniaków i twarogu.
Szukasz pomysłu na szybką, ale pożywną i efektowną kolację? Przygotuj cukinię po meksykańsku, czyli cukinię faszerowaną mięsem mielonym z czerwoną fasolą i pomidorami. Kmin rzymski, chili i kolendra sprawią, że danie będzie niezwykle aromatyczne, wyraziste, a Ty odkryjesz wspaniałe smaki meksykańskiej kuchni.Kuchnia meksykańska słynie z pikantnych, mocno doprawionych dań, w których bazą zwykle jest mięso, czerwona fasola, pomidory. Prostota połączona z aromatycznymi przyprawami sprawiła, że chili con carne czy taco są niezwykle popularnymi daniami na całym świecie. Cukinia po meksykańsku również należ do dań o mocnym smaku i aromacie. Jest chrupiąca, wyjątkowo smaczna i doskonale doprawiona.Niezbędną przyprawą w kuchni meksykańskiej jest kmin rzymski. Posiada pikantny, bardzo wyraźny smak połączony z lekką goryczką. Doskonale komponuje się z mięsem mielonym, kurczakiem i warzywami. Kmin również wyjątkowo zdrową przyprawą - zawarta w nim witamina C oraz żelazo skutecznie wzmacniają nasz organizm, regulują ciśnienie i produkcję krwi, a także działają przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.Jeśli szukasz inspiracji na pyszne potrawy w meksykańskim stylu - tu znajdziesz prosty przepis na doskonałą quinoę, czyli jednogarnkowe danie na bazie komosy, cukinii, awokado i limonki.
Gruszki w occie na słodko to jedne z moich ulubionych przetworów. Słodkie, delikatne z dodatkiem cynamonu i goździków sprawiają, że przygotowuję je każdej jesieni. Przyprawy korzenne mocno podbijają smak owoców, dodając im wyjątkowego aromatu. Gruszki w occie na słodko wykorzystasz do wielu dań mięsnych, sałatek i serów.Gruszki w occie na słodko doskonale pasują do wołowiny, wieprzowiny, kurczaka. Świetnie komponują się również z różnymi sałatkami, a także w formie zimnej płyty, jako dodatek do deski serów pleśniowych i mocno aromatycznych, takich jak gorgonzola, cheddar, lazur, camembert. Gruszki świetnie komponują się również z delikatnym serem - ricottą. Tu znajdziesz przepis na doskonały i szybki deser, czyli gruszki zapiekane z miodem, ricottą i migdałami.Do gruszek w occie na słodko wybieraj odmiany, takie jak: Konferencja, Paryżanka, Bonkreta Williamsa. Bardziej wodniste owoce rozpadną się podczas marynowania. Lubię twarde owoce, dlatego też nie gotuję wcześniej gruszek. Jeśli jednak wolisz bardziej miękkie, delikatne gruszki, przed włożeniem do słoików podgotuj je razem z zalewą przez około 5-10 minut. Do zalewy wykorzystaj cynamon w kawałkach. Cynamon w proszku będzie osadzał się na gruszkach, tworząc nieestetyczny nalot.
Kurczak w sosie orzechowym to świetny pomysł na pyszne, orientalne danie, którego musisz spróbować. Połączenie wielu smaków sprawia, że kurczak w sosie orzechowym jest wyjątkową potrawą. Słodkie mango, orzechowe masło, słony sos sojowy i ostra papryczka chili uzupełnione są kwaśną limonką i razem tworzą doskonałą fuzję smaków. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w sosie orzechowym, który wychodzi za każdym razem.Masło orzechowe jest bardzo popularnym dodatkiem do deserów, naleśników, owsianek. W kuchni azjatyckiej natomiast używane jest przede wszystkim do przygotowania kurczaka z makaronem, ryżem lub satay. Masło orzechowe nadaje wyjątkowego, mocnego, charakterystycznego smaku, który w daniu przełamany jest mango, chili, sosem sojowym i limonką.Kurczaka w sosie orzechowym zwykle podaję z ryżem jaśminowym, a dla spotęgowania smaków całą potrawę posypuję szczypiorkiem i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Do przygotowania dania możesz wykorzystać również makaron ryżowy lub podać kurczaka samodzielnie. Jeśli również jesteś miłośnikiem orientalnej kuchni-tu znajdziesz doskonały przepis na stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym na bazie orzechów, sosu sojowego i limonki.
Rosół jest tradycyjną polską zupą podawaną przy różnych okazjach. Danie to powinno zatem mieć zarówno zbalansowany smak, jak i nienaganny wygląd. Dzięki naszym wskazówkom wasz wywar zyska cudownie złoty kolor.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepisów na pyszne kotlety schabowe nigdy dość. Klasyczne danie kuchni polskiej zachwyci smakiem, jeśli mięso zamarynujemy przed panierowaniem. Użyjcie majonezu i musztardy, a już nigdy nie sięgniecie po tradycyjną recepturę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ziemniaki pieczone z kurczakiem, marynowane w czosnku, świeżym rozmarynie i soku z cytryny są jednym z moich ulubionych dań obiadowych. Delikatne, aromatyczne mięso z chrupiącą, złocistą skórką, ziemniaki i pomidorki koktajlowe to połączenie, które z pewnością zachwyci całą Twoją rodzinę. Sprawdź, jak przygotować ziemniaki pieczone z udkami z kurczaka. Kurczaka marynuj minimum 30 minut przed pieczeniem. Osobiście polecam go jednak zamarynować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc, ponieważ będzie miał pełniejszy smak. Marynatę przygotuj ze świeżego czosnku i rozmarynu. Suszone zioła są smaczne, jednak nie są już tak aromatyczne, jak świeże gałązki. Rozmaryn doniczkowy kupisz w każdym markecie i możesz wykorzystać do innych potraw, aby nadać im wyjątkowy smak.Ziemniaki pieczone z kurczakiem są o wiele mniej kaloryczne niż smażone na patelni z dużą ilością tłuszczu. Porcja obiadowa wynosi około 500-600 kcal. Danie podawaj z pomidorkami koktajlowymi i świeżym rozmarynem. Możesz również delikatnie skropić całość sokiem z cytryny, ponieważ doskonale komponuje się z białym, upieczonym mięsem.Pieczonego kurczaka możesz przygotować na wiele sposobów. Szczególnie polecam jednak kurczaka balsamico z pieczonymi batatami. Podany ze surówką ze świeżego ogórka jest równie prostą i pyszną propozycją na rodzinny obiad.
Kotlety mielone są w klasycznej wersji mocno kalorycznym daniem, jednak można je trochę odchudzić. Dodaj do masy mięsnej pełnoziarnistą bułkę tartą oraz pestki dyni, a kotlety będą znacznie lżejsze. Jako podstawę warto z kolei użyć chudej szynki wieprzowej. Kotlety mielone nie sprzyjają chudnięciu, w końcu przygotowuje się je z tłustego mięsa, białej pszennej bułki, a także smaży się je na dużej ilości oleju. Jeśli dbasz o linie, mamy świetne rozwiązanie. Mielona chuda szynka wraz z pestkami dyni oraz pełnoziarnistą bułką tartą sprawią, że usuniętych zostaje sporo kalorii, przy zachowaniu takiej samej objętości, a także smaku - dodatkowo soczystość jest dzięki nim jeszcze większa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Naleśniki są pysznym daniem, które skusi chyba każdego. Dobrze smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Jeśli chcemy, by farsz nie wypadał, powinny być cienkie i elastyczne. Podpowiadamy jak to zrobić.Idealne ciasto naleśnikowe nie jest ani zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Dopasowanie jego konsystencji do docelowego farszu nie jest złym pomysłem. Staranne odmierzenie składników może nie wystarczyć, by przygotowane naleśniki się nie rozpadały.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cukinia w cieście to jedna z moich ulubionych opcji na lunch lub kolację. Delikatna, smażona al dente w cieście naleśnikowym wprost rozpływa się w ustach. Cukinię przygotujesz w zaledwie kilka minut, a efekt zaskoczy wszystkich. Cukinię podaj z ulubionym sosem, jogurtem lub śmietaną.Cukinia to warzywo, z którego przygotujesz wiele potraw. Pieczona, smażona, duszona zawsze smakuje wyśmienicie. Cukinia w cieście to pomysł na szybkie, wegetariańskie placuszki, bez tarkowania warzyw, bez długiego smażenia. Delikatne ciasto naleśnikowe szybko rumieni się na patelni, nadając cukinii ślicznego, złocistego koloru.Cukinia w cieście doskonale sprawdzi się jako szybka przekąska, lunch, kolacja. Cukinię w cieście możesz przygotować również jako dodatek do ulubionego dania lub potraw z grilla. Cukinię podaj ze śmietaną, jogurtem lub ulubionym sosem. Osobiście polecam domowy sos tatarski lub czosnkowy, ponieważ doskonale komponują się z delikatnym smakiem smażonej cukinii, nadając jej mocniejszy, bardziej intensywny smak.
Szukasz pomysłu na szybki obiad, kolację lub dodatek do dań z grilla? Przygotuj ziemniaki Hasselback, które zachwycą wszystkich swoim wyglądem, smakiem i doskonale przypieczoną, zarumienioną skórką. Pieczone ziemniaki Hasselback możesz przygotować z ulubionymi dodatkami, np. z pikantnym salami, czosnkiem i rozmarynem.Pieczone ziemniaki Hasselback wywodzą się ze Szwecji a ich smak sprawił, że szybko stały się popularne na całym świecie. Podawane są zarówno w restauracjach jako dodatek do steków i duszonego mięsa, jak i na ulicznych festiwalach kulinarnych. Ziemniaki Hasselback bez problemu przygotujesz również w domu.Fenomenem pieczonym ziemniaków Hasselback jest prosty, szybki przepis i niezwykła różnorodność smaków. Ziemniaki doskonale smakują przekładane każdymi dodatkami. Możesz zapiec je tradycyjnie z solą, z ziołami, cebulką, czosnkiem, śmietaną, ulubionym serem, boczkiem, salami, ostrymi papryczkami. Opcji jest naprawdę wiele, możesz więc bawić się smakami, próbując wielu połączeń.Do przygotowania pieczonych ziemniaków Hasselback używaj wyłącznie mącznych odmian typu C, np: Agnes, Agata, Gracja, Finezja. Ziemniaki te charakteryzują się jasnym wyglądem, a po upieczeniu będą doskonale chrupiące i zbite. Wodniste ziemniaki rozgotują się w piekarniku, psując cały efekt dania.Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie ziemniaków do obiadu - tu znajdziesz przepis na doskonałe ziemniaki pieczone w mundurkach, które smakują jak z ogniska i są niezwykle aromatyczne.
Bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Jest pożywny, dość ciężkostrawny, ale pyszny. Przygotowuje się go z niewyszukanych składników. Jednak o jednym, obłędnym dodatku do bigosu naprawdę warto pamiętać. Bez bigosu nie obędą się żadne święta, ale chętnie zjemy go też na co dzień. Jest idealny na chłodniejsze dni, doskonały na spotkanie przy ognisku. Świetnie syci i rozgrzewa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Fasolka szparagowa jest bardzo smacznym i niezwykle uniwersalnym warzywem strączkowym. Możesz przygotować z niej samodzielną potrawę lub dodać do obiadu mięsnego, zapiekanki, makaronu, ryżu. Wykorzystaj ostatnie dni sezonu na fasolkę i przygotuj z niej wyjątkowe dania. Sprawdź, z czym podawać fasolkę szparagową.Fasolka jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Zawiera wiele witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Fasolka szparagowa zawiera również przeciwutleniacze, które redukują stres antyoksydacyjny i walczą z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za powstawanie nowotworów.Fasolkę szparagową możemy dostać przez cały rok, jednak mrożona wersja strączków pozbawiona jest wszystkich cennych wartości odżywczych. Fasolka najsmaczniejsza i najzdrowsza jest właśnie w sezonie, z bazarów warzywnych i od lokalnych rolników.
Masz ochotę na zdrowy, lekki i sycący obiad? Cukinia faszerowana kurczakiem jest doskonałym pomysłem na szybkie i pyszne danie. Doskonale doprawiony farsz w towarzystwie pomidorów, ziół i zapieczonego parmezanu idealnie wręcz komponuje się z chrupiącą cukinią. Sprawdź, jak przygotować cukinię faszerowaną kurczakiem.Warzywa takie jak cukinia, papryka, bakłażan, doskonale nadają się do faszerowania i pieczenia w piekarniku. Ich miękki środek i twarda skórka sprawiają, że możesz przygotować farsz warzywny, mięsny, na bazie kaszy, ryżu, sera. Opcji jest naprawdę wiele i każde danie zawsze wychodzi doskonale.Cukinię faszerowaną kurczakiem możesz przygotować na szybki obiad, lekką kolację, spotkanie ze znajomymi. Potrawa jest pełnowartościowym, zbilansowanym posiłkiem, ale nie jest kaloryczna. Jedna porcja cukinii z farszem to około 370 kcal, możesz ją więc spokojnie przygotować będąc na diecie. Jeśli szukasz pomysłu na wegetariańską wersję pieczonej cukinii - tu znajdziesz szybki przepis na cukinię faszerowaną serem feta.
Fasolka szparagowa w bułce tartej jest najbardziej klasyczną formą przygotowania strączków do drugiego dania. Miękka, ale nie przegotowana, z dodatkiem złocistej bułki tartej z masłem wprost rozpływa się w ustach. Fasolka szparagowa w bułce tartej pasuje do dań mięsnych oraz wegetariańskich. Sprawdź, jak ją przygotować.Fasolka szparagowa dostępna jest niemal cały rok, jednak najsmaczniejsza i najzdrowsza jest ta, zakupiona w sezonie na bazarze warzywnym. Wygrzana w słońcu, bez sztucznych nawozów, zachowuje wszystkie wartości odżywcze i walory smakowe.Fasolka szparagowa, w przeciwieństwie do białej czy czerwonej fasoli, nie powoduje wzdęć i problemów z układem trawiennym. Fasolka ma również niski indeks glikemiczny i jest mało kaloryczna, dlatego też może być spożywana przez osoby dbające o linię i z chorobą cukrzycową. Pamiętaj jednak, że masło i bułka tarta znacznie zwiększają kaloryczność dania.Fasolkę szparagową możesz przygotować na wiele sposobów. Tu znajdziesz prosty przepis na pyszną, pieczoną fasolkę z serem.
Fasolka szparagowa jest bardzo uniwersalnym warzywem. Możesz przygotować ją w piekarniku, ugotować, podsmażyć. Fasolka szparagowa nadaje się również do kiszenia i konserwowania. Fasolka konserwowa posiada wyraźny, słodki i octowy smak z nutą czosnku, ziela angielskiego i gorczycy. Takiego połączenia musisz spróbować.Warzywa kiszone i konserwowe najlepiej smakują zimą, kiedy mamy utrudniony dostęp do świeżych produktów. Nie kupuj gotowych przetworów, ponieważ zawierają konserwanty i substancje poprawiające smak i przedłużające termin ważności. Jeśli lubisz kiszone i konserwowe warzywa, przygotuj je już latem, aby zimą cieszyć się ich smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Warzywa konserwowe nie tracą cennych witamin i minerałów.Fasolka szparagowa konserwowa pasuje niemal do każdego dania. Możesz podać ją również jako dodatek do zimnej płyty lub położyć na kanapki. Ja wyjadam ją prosto ze słoika, ponieważ uwielbiam jej wyraźny, charakterystyczny smak.Do zimowych przetworów dodaj również kiszoną fasolkę szparagową. Kiszone warzywa doskonale wzmacniają organizm, pomagają walczyć z przeziębieniem i doskonale smakują.
W kuchni staropolskiej wiele były potraw wykwintnych, ale także i ekonomicznych. Do tych ostatnich należą staropolskie krokiety dziadowskie z kapustą. Choć danie to przygotowuje się z prostych i tanich składników, to smak jego jest doskonały. Koniecznie spróbujcie. Krokiety mają wiele postaci. Mianem takim określa się np. obsmażane naleśniki z wytrawnym farszem, a także podłużne czy też okrągłe formy przygotowywane z masy warzywnej. Do tych ostatnich nawiązują krokiety dziadowskie. W ich składzie można znaleźć kaszę, ziemniaki i kiszoną kapustę. Krokiety te są pożywne i mają wyrazisty, ciekawy smak.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Każdy z nas doskonale zna fasolkę szparagową polaną masłem i bułką tartą. Fasolka przesmażona z czosnkiem stanowi jej świetną alternatywę. Jest delikatna i wyjątkowo aromatyczna. Fasolka szparagowa z czosnkiem jest niezwykle smacznym dodatkiem do dań obiadowych, sprawiając, że nabierają one nowego charakteru.Fasolka szparagowa z czosnkiem doskonale łączy się ze wszystkimi daniami obiadowymi. Możesz ją również przygotować jako pyszną i pożywną przekąskę. Fasolka jest mało kaloryczna i w przeciwieństwie do fasoli białej i czerwonej, nie powoduje wzdęć, może być więc spożywana przez osoby cierpiące na problemy trawienne.Fasolka szparagowa należy do warzyw o wielu właściwościach prozdrowotnych. Przede wszystkim dostarcza nam witaminę C, A, E, które odpowiedzialne są między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i opóźnienie procesów starzenia. Fasolka szparagowa posiada również cenne flawonoidy, czyli silne przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.Jeśli szukasz ciekawych pomysłów na przygotowanie fasolki - tu znajdziesz przepis na pyszną fasolkę szparagową po węgiersku z sosem paprykowym.
Zupa krem z groszku to pomysł na szybki, zdrowy i pożywny obiad lub kolację. Krem jest wyjątkowo aromatyczny, rozgrzewający i mocno warzywny. Rzodkiewka, śmietana i grzanki natomiast stanowią świetne uzupełnienie dania, sprawiając, że krem smakuje i wygląda rewelacyjnie. Sprawdź, jak przygotować zupę krem z groszku, która będzie hitem w Twojej kuchni.Krem z groszku jest pożywną, zdrową zupą, która często gości na moim stole. Podawana z rzodkiewką jest świeża, lekka i wygląda jak z najlepszej restauracji. Do kremu przygotowuję również grzanki czosnkowe, ponieważ świetnie pasują do zielonego groszku i są bardzo sycące. Groszek powinniśmy włączyć do codziennej diety, ponieważ jest bogatym źródłem witaminy K i witamin z grupy B. Groszek wzmacnia więc układ kostny, nerwowy, zapobiega zawałom serca, miażdżycy i osteoporozie. Zawarty w groszku błonnik reguluje procesy przemiany materii, flawonoidy natomiast zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Z zielonego groszku możesz przygotować wiele smacznych potraw, między innymi krem, potrawkę z groszku i marchewki, sałatkę, risotto. Możesz również zrobić niezwykle smaczne pesto, które będzie doskonałym dodatkiem do makaronów, mięsa i ryb.
Fasolka jest warzywem strączkowym, które najczęściej pojawia się w moim menu. Przygotowuję ją jako dodatek do głównych dań lub zdrową, niskokaloryczną kolację. Fasolkę szparagową można jednak łatwo przegotować i sprawić, że zamiast chrupiących, delikatnych strączków, uzyskamy nieestetyczną papkę. Sprawdź ile gotować fasolkę szparagową, aby uzyskać najlepszy smak i nie zmienić struktury warzywa.Fasolka szparagowa to wyjątkowo smaczny dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Strączki są bardzo sycące, ale mało kaloryczne, dlatego też możesz je również przygotować na lunch, przekąskę lub kolację.Fasolkę możesz przygotować na wiele sposobów, jednak szczególnie polecam fasolkę szparagową z czosnkiem. Delikatne, chrupiące strączki doskonale komponują się z ostrością i aromatem podsmażonego czosnku.Przed ugotowaniem musisz odpowiednio przygotować fasolkę. Strączki dokładnie obierz, aby były pozbawione twardych końcówek i włókien. Fasolka przygotowana al dente zachowuje wszystkie składniki odżywcze i jest najsmaczniejsza. Aby zatrzymać proces gotowania, odcedź strączki i przelej je pod bieżącą, zimną wodą. Zabieg ten musi trwać kilka sekund, aby fasola wciąż była ciepła.
Szukasz pomysłu na warzywa do drugiego dania lub zdrową, pożywną kolację? Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to prosta potrawka, którą przygotujesz w 20 minut. Jest wyjątkowo smaczna, sycąca i mało kaloryczna. Sprawdź, jak przygotować fasolkę szparagową w sosie pomidorowym.Sezon na fasolkę szparagową przypada na przełom czerwca i lipca. W tym czasie warto ją również zamrozić, aby cieszyć jej jej smakiem cały rok. Jeśli nie zamroziłeś fasolki z pomocą przyjdą gotowe mrożonki, które kupisz w każdym markecie. Fasolka szparagowa duszona w sosie pomidorowym jest lekka, mało kaloryczna i niezwykle smaczna. Pomidory przesmażone z czosnkiem i ziołami dodają jej wyjątkowego aromatu. Jeśli chcesz przygotować fasolkę na kolację, możesz dodać do niej cukinię lub paprykę, aby urozmaicić jej smak i zwiększyć porcje. Doskonałym pomysłem na kolację jest również fasola smażona z sezamem- tu znajdziesz przepis na niezwykłe wydanie fasolki szparagowej, która może być również dodatkiem do wielu orientalnych i tradycyjnych dań.
Pieczone żeberka są jednym z najczęściej wybieranych dań obiadowych. Ich przygotowanie jest banalnie proste i łatwe, choć trzeba chwile zaczekać, aż mięso się upiecze. Kluczem do soczystości jest dobra marynata oraz odpowiednia temperatura pieczenia. Żeberka można sporządzić na najróżniejsze sposoby. Najczęściej obsypuje się jednak jedynie przyprawami, a następnie wstawia do pieca. Marynowanie pozwala znacznie zwiększyć intensywność smaku, a także wilgotności mięsa. Poniższy przepis opiera się na marynacie miodowo-musztardowej, która swoim słodkim, lekko pikantnym i kwaśnym smakiem świetnie komponuje się z żeberkami oraz innymi dodatkami.
Podczas smażenia naleśników zauważyłeś, że bardzo przywierają do patelni? Posyp ją szczyptą soli, a ciasto nigdy więcej nie przywrze do rozgrzanego metalu. Dzięki temu każdy naleśnik wyjdzie idealny. Naleśniki to częsty wybór nie tylko w Polsce, lecz również na całym świecie - cienkie placki są bowiem doskonałym sposobem na przygotowanie mnóstwa dań na słodko, jak i na słono. Z powodu popularności naleśników mogłoby się wydawać, że są banalnie proste do zrobienia. Wystarczy jednak odrobina nieuwagi, aby cała partia placków wylądowała w koszu na śmieci. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół pięciu przemian Anny Lewandowskiej jest specjalną zupą, która rozgrzewa i syci, jak żadna inna. W jej przypadku bardzo istotne jest dodawanie składników w określonej kolejności. Dzięki temu ma ona jeszcze więcej właściwości. Rosół pięciu przemian wspomaga w walce z jesiennymi infekcjami, na które jesteśmy w tym okresie bardzo podatni. Częste jedzenie go poprawia pracę układu odpornościowego. Anna Lewandowska uczy, aby każdy składnik dodawany był podług ścisłej kolejności, a sam wywar gotował się długi czas. Tak osiąga się najlepszy efekt. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pieczony schab w woreczku wraz z ziemniakami to jeden z najlepszych sposobów na soczyste mięso. Dzięki workowi cała wilgoć zostaje w mięsie, a jego smak przechodzi do ziemniaków. Każdy miłośnik mięsa będzie zachwycony móc posilić się takim specjałem. Schab pieczony w woreczku charakteryzuje się wyjątkową delikatnością, kruchością oraz soczystością, co jest bezpośrednią zasługą sposobu pieczenia. Żadne aromaty czy soki nie są bowiem w stanie uciec. Jednym z ważniejszych kroków do sukcesu jest długie marynowanie kawałka schabu w przyprawach i czosnku, dzięki czemu może on naciągnąć smak ziół i innych składników, które jeszcze bardziej go ulepszą. Poza workiem do pieczenia, z powodzeniem użyć można folii aluminiowej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Surówkę z marchewki z jabłka i majonezem możesz podać do wielu dań mięsnych. Doskonale komponuje się również z rybami. Surówkę przygotujesz w zaledwie kilka minut, jest więc prosta, szybka, ale też wyjątkowo smaczna. Sprawdź przepis na surówkę z marchewki i jabłka z majonezem.Surówka z marchewki i jabłka to bardzo ciekawe, słodko-kwaśne połączenie. Polana sosem majonezowym, z odrobiną cukru, pieprzu i soli smakuje wprost rewelacyjnie i sprawi, że zniknie z talerza każdego niejadka. Surówkę możesz podać do każdego rodzaju mięs i ryb, a nawet do gulaszu i gołąbków. Z każdym daniem komponuje się idealnie.Marchewka i jabłko to klasyczne i zdrowe połączenie. Marchewka pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, trawienny, wzmacnia wzrok. Jabłko natomiast przyspiesza procesy regeneracyjne, wzmacnia organizm i pomaga pozbyć się toksyn. Warto wspomnieć również, że wprowadzenie małego jabłka do codziennej diety znacząco obniża ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Jeśli szukasz pomysłu na zdrową surówkę obiadową - tu znajdziesz pyszną i prostą inspirację. Wyjaśniamy, jak przygotować surówkę z marchewki i jabłkiem z chrzanem.
Surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy charakteryzuje wyjątkowy, świeży smak i niezwykły aromat. Surówkę możesz przygotować jako dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich lub ryby. Możesz również wzmocnić jej smak rodzynkami, cynamonem i przygotować zdrową i pyszną przekąskę. Surówka z marchewki i jabłka jest tradycyjną, wszystkim znaną i prostą surówką obiadową. Jeśli dodamy do niej pomarańczę i skropimy cytryną, uzyskamy nowy, wspaniały i świeży smak. Surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy pasuje do wielu mięsnych i wegetariańskich dań, jednak szczególnie polecam ją jako dodatek do ryb i drobiu. Smażony lub grillowany kawałek dorsza smakuje rewelacyjnie w towarzystwie świeżej, owocowej surówki obiadowej.Jeśli szukasz najlepszego przepisu na dorsza - tu znajdziesz pyszną inspirację na rybę z grilla.Surówkę możesz również przygotować jako zdrową przekąskę, dodając do niej rodzynki lub odrobinę cynamonu. Surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy na pewno często będzie gościć na Twoim stole, ponieważ skradnie serce największemu niejadkowi.
Wszyscy doskonale znamy kalafiora w bułce tartej, jako dodatek do głównego dania, zup, sałatek. Zapieczony kalafior z mięsem mielonym to smaczny i bardzo pożywny pomysł na obiad. Kalafiora z mięsem przygotujesz w godzinę, a efekt zaskoczy całą rodzinę.Niezależnie od tego, czy gotujesz kalafiora na parze, czy w wodzie, zawsze gotuj go al dente. Przegotowany kalafior jest niesmaczny i traci wszystkie zdrowotne właściwości. Do przygotowania kalafiora z mięsem mielonym potrzebny będzie duży, świeży kalafior. Te najładniejsze i najświeższe dostaniesz jeszcze na bazarku warzywnym od lokalnych rolników. Mięso mielone podsmaż z oliwą i cebulką, dopiero później dodaj przyprawy. Sól dodana zbyt wcześnie znacznie osłabia smak i aromat mięsa. Kalafior z mięsem mielonym doskonale łączy z ziemniakami podsmażonymi na cebulce lub ziemniakami gotowanymi w mundurkach.Jeśli szukasz pomysłu na obiad z mięsem mielonym - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy, jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z kapustą kiszoną i mięsem mielonym.