Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Rosół z cebulą
20.08.2021 02:00 W łupinie czy bez - jaką cebulę należy dodać do rosołu?

Rosół bez cebuli nie może uzyskać odpowiedniego smaku - jednak wiele osób zastanawia się, czy należy dodawać ją w łupinie. Jeśli chcesz, aby zupa miała złocisty kolor, pozostaw na niej łupinę. Łupina zawiera dużo barwnika, który skutecznie nada całości pięknej barwy. Cebula dodawana jest do najróżniejszych dań. Dzięki jej właściwościom wiele potraw może zachwycać znacznie głębszym i lepszym smakiem. Rosół nie bez powodu nazywany jest "królem zup". Na jego podstawie można ugotować wiele innych zup i dań, a także sosów - dlatego zawsze warto mieć w zamrażalniku chociaż jedną porcję. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zupa ogórkowa
19.08.2021 02:00 Zupa ogórkowa z nietypowym dodatkiem jajka

Zupa ogórkowa nie musi być cały czas jedzona w taki sam sposób. Jedną z najlepszych, a zarazem najprostszych metod ulepszenia tego dania, jest dodanie do niego jajka. Dzięki temu zupa nabiera większej treściwości i kontrastujących ze sobą smaków. Zupa ogórkowa konkuruje o podium najukochańszych zup Polaków wraz z rosołem, pomidorową oraz żurkiem. Jeśli twoja ulubioną jest ta ugotowana na kiszeniakach, przetestuj dodanie do niej jajka na twardo. Taka mała modyfikacja sprawia, że całość staje się nie tylko bardziej treściwa - zupełnie inna konsystencja wywołuje kompletnie inne odczucia podczas jedzenia. Kwaskowość zupy również świetnie współgra z delikatnością jajka. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlet schabowy
19.08.2021 02:00 Cudowne kotlety schabowe marynowane w musztardzie

Kotlety schabowe, choć wydają się idealne, można jeszcze bardziej dopracować. Wystarczy posmarować je grubą warstwą musztardy, aby uzyskały znacznie lepszy smak. Dzięki niej mięso staje się soczyste, kruche i delikatne. Zwykły panierowany kotlet jest pyszny. Chrupiąca panierka i soczyste wnętrze są nie do podrobienia, dlatego schabowe cieszą się tak wielką popularnością w całej Polsce. Niektórzy chcą jednak osiągnąć jeszcze lepszy efekt. Jednym ze sposobów jest marynowanie schabu w musztardzie - kwaśność sosu sprawia, że włókna mięsa miękną i stają się o wiele bardziej delikatne. Takie kotlety będą smakować każdemu fanowi klasycznych schabowych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pyszne krokiety bez zawijania
19.08.2021 02:00 Jak zrobić krokiety bez zawijania?

Nie da się ukryć, że krokiety są uwielbiane przez liczne grono smakoszy. Każdy przygotowuje je odrobinę inaczej. Najbardziej uciążliwe jest ich zawijanie. Na szczęście nie zawsze jest ono konieczne. Wystarczy, że zmiksujesz pieczarki, jajka i cebulę, a następnie obtoczysz je panierką. Smakowite krokiety niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego dania. Tym razem sięgniemy po przepis na krokiety bez zawijania. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Flaczki
19.08.2021 02:00 Jak idealnie doprawić flaczki?

Flaki są jedną z najbardziej klasycznych zup w kuchni polskiej, jednak cały czas wiele osób jej nie znosi. Aby ułatwić niejadkom zjedzenie tego dania, należy je odpowiednio doprawić. Podstawową przyprawą jest świeży imbir, który doskonale maskuje wszelkie niedoskonałości flaczków. Flaki mogą wywoływać sporo kontrowersji, w końcu głównym składnikiem są wołowe żołądki. Trzeba jednak pamiętać, że danie to potrafi smakować wybornie, a najlepsi kucharze nierzadko podają je w doskonały sposób. Jeśli chcesz przygotować je samodzielnie w domu, pamiętaj o wielokrotnym myciu i wygotowaniu flaczków, co umożliwia pozbycie się nieprzyjemnego zapachu. Równie ważne są przyprawy - należy dodać ich sporo, z czego najważniejszym jest świeży imbir. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pieczony kalafior z czosnkiem
19.08.2021 02:00 Aromatyczny pieczony kalafior z czosnkiem

Kalafior jest jednym z najbardziej smakowitych warzyw. Bez większych problemów można natknąć się na osoby, które zajadają go z miłą chęcią. Dziś postawimy na przepis, w którym u boku kalafiora zagości czosnek. Pieczony specjał zachwyci najbliższych.Nie da się ukryć, że kalafior zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Najczęściej po prostu go gotujemy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec go z aromatycznymi dodatkami. Efekt potrafi przyprawić o szybsze bicie serca.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pieczone ziemniaki w przepysznym wydaniu
18.08.2021 02:00 Cudowne, chrupiące pieczone ziemniaki w jogurcie

Pieczone ziemniaki można przyrządzić w różnych odsłonach. Niektóre z nich znacząco wyróżniają się na tle innych. Tak właśnie jest w przypadku ziemniaków zapiekanych z dodatkiem jogurtu. Efekt powala na łopatki.Pyszne ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ bulwy charakteryzują się niepowtarzalnymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Dziś sięgniemy po ziemniaki zapiekane z jogurtem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Naleśniki od Magdy Gessler
17.08.2021 02:00 Przepis na aksamitne naleśniki według Magdy Gessler

Naleśniki idealnie sprawdzają się w roli śniadania. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy pałaszują je z miłą chęcią. Magda Gessler przygotowuje naleśniki w wyjątkowy sposób. Najsłynniejsza restauratorka nigdy nie zapomina o przesianiu mąki. Właśnie taki zabieg sprawia, że placki wychodzą perfekcyjnie.Smakowite naleśniki wiele razy przyprawiały nas o szybsze bicie serca. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś wypróbujemy przepis od samej Magdy Gessler. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych smakoszy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Rosół Magdy Gessler
14.08.2021 02:00 Przepis Magdy Gessler na wyjątkowy rosół

Rosół Magdy Gessler jest wyjątkowy dzięki jednemu składnikowi - goździkom. Ich dodatek sprawia, że wywar nabiera zupełnie nowego smaku oraz aromatu. W poniższym przepisie zdradzamy jak wykonać go krok po kroku. Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowy rosół. Zupa ta jest uwielbiana praktycznie w całej Polsce i bez wątpienia zyskała już miano kultowej. Dlatego receptura Magdy Gessler jest tak pożądana przez prawdziwych smakoszy. Gessler do wywaru dorzuca goździki, które wprowadzają odrobinę korzenności i egzotyczności do smaku. Choć różnica jest delikatnie wyczuwalna od klasycznej zupy, wyćwiczone podniebienie zachwyci się już od pierwszej łyżki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pieczone ziemniaki Karola Okrasy
13.08.2021 02:00 Wyborne pieczone ziemniaki według Karola Okrasy

Pieczone ziemniaki Karola Okrasy pokazują, że nie potrzeba wielu składników, aby przygotować pyszny obiad. Dużo smaku dodaje wędzony pstrąg, który dymnością świetnie kontrastuje z delikatnym sosem serowym. Podając takie danie, zachwycisz wszystkich domowników. Pieczone ziemniaki są klasyką - najczęściej kojarzą się one z ogniskiem i dawnymi czasami. Karol Okrasa zdradził przepis, który udoskonala tradycyjne kartofle z folii aluminiowej pieczone w popiele. Jego wersja jest banalnie prosta, mimo to wywołuje okrzyki zaskoczenia wśród ludzi, którzy mogą spróbować tego przepisu. Co więcej, takie pyrki mogą stanowić doskonały obiad same w sobie, bez konieczności podawania dodatków. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kultowe kopytka ziemniaczane
13.08.2021 02:00 Prosty przepis krok po kroku na kultowe kopytka

Kopytka czy leniwe? Niektórzy smakosze mają problem z ich rozróżnieniem. Specjał widoczny na zdjęciu to kultowe kopytka. Danie można z łatwością przyrządzić w domowym zaciszu. Prośby o dokładkę są pewne.Smakowite kopytka potrafią wywołać szczery zachwyt nawet u najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów. Nie bez powodu tak często goszczą one na naszych stołach. Jak przygotować idealne kopytka?

Racuchy z jabłkami
13.08.2021 02:00 Babcine racuchy z jabłkami bez dodatku drożdży

Nie ma nic lepszego o poranku niż zapach świeżo usmażonych, babcinych racuchów. Najczęściej puszyste placuszki swoją lekkość zawdzięczają drożdżom, ale dziś skusimy się na szybszą wersję bez ich dodatku. Zachwyt domowników gwarantowany.Trudno o bardziej przyjemny sposób na idealny początek dnia niż smakowite racuchy. Babcie wiedzą jak robić najlepsze na świecie - lekkie, puszyste i pełne jabłek. Szybka wersja ukochanego przysmaku nie ma sobie równych. Wystarczy kilka minut, a przed nami stanie pełny półmisek pyszności. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Jeśli uwielbiasz szybkie deser, z całą pewnością przypadnie ci do gustu przepis na błyskawiczne ciasto bez pieczenia, który znajdziesz tutaj.

Ryba w panierce bez tłuszczu
13.08.2021 02:00 Idealny obiad na piątek - ryba w chrupiącej panierce bez dodatku tłuszczu

W piątki nadal wielu Polaków jada na obiad rybę zamiast tradycyjnego schabowego czy mielonego. Najczęściej jest to panierowany filet usmażony na tłuszczu. Na szczęście istnieje równie pyszna, a przy okazji zdrowsza wersja kultowego obiadu. Przedstawiamy przepis na rybę w panierce z piekarnika. Zrezygnowanie z przygotowywania ryby na tłuszczu pozwala znacznie ograniczyć ilość spożywanych kalorii - przy okazji poniższa receptura pokazuje, że smaczne jedzenie wcale nie musi być smażone na oleju. Ryba nie nasiąka tłuszczem, zachowuje chrupkość oraz soczystość mięsa. Warto także pamiętać, że pieczenie umożliwia zachowanie większej ilości wartości odżywczych w porównaniu do smażenia. Jeśli więc jesteś na diecie lub istotne jest dla ciebie zdrowe żywienie, ten pomysł jest idealny dla ciebie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Golonka z dodatkiem czosnku
11.08.2021 02:00 Jak zrobić idealną golonkę? Przedstawiamy niezawodny przepis

Nie da się ukryć, że golonka należy do grona najbardziej uwielbianych swojskich specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby ją z miłą chęcią. Tym razem golonkę wzbogacimy o kilka goździków.Smakowita golonka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jej przygotowanie może wydawać się dosyć karkołomnym zadaniem, jednak przepis na mięsny specjał jest banalnie prosty. Każdy sobie z nim poradzi.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zupa ogórkowa
09.08.2021 02:00 Cudowna zupa ogórkowa z zalewą z ogórków z kiszonych

Zupa ogórkowa nie ma sobie równych w swojej kategorii - lekko kwaśny smak, delikatna konsystencja i sytość sprawiają, że stanowi doskonały obiad. Dodanie do niej śmietany łagodzi kwaśność i ładnie zabiela zupę. Przygotowując ją, nie będziesz mógł się jej oprzeć.Zupa ogórkowa powinna zawierać przede wszystkim ogórki kiszone najlepszej jakości. Jeśli nie masz dostępu do dobrych kiszeniaków w sklepie, przygotuj je samodzielnie - wtedy masz pewność co jesz. Odpowiednio ugotowana ogórkowa nie powinna być zbyt kwaśna ani mdła. Balans pomiędzy kwasem, a słodyczą śmietany musi być zachowany. Dlatego warto kierować się proporcjami zamieszczonymi poniżej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pyzy z mięsem po rosole
09.08.2021 02:00 Domowe pyzy z mięsem z rosołu

Pyzy są jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań naszej rodzimej kuchni. Okazuje się, że można w nich wykorzystać mięso po rosole. Specjał z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Przepis jest banalnie prosty.Smakowite pyzy z mięsem są nie lada frykasem. Obok takiej propozycji obiadowej nie sposób przejść obojętnie. Pyzy bez najmniejszych problemów przygotujesz w domowym zaciszu. Warto wykorzystać mięso, które zostało nam po rosole.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wątróbka wyjdzie obłędnie
08.08.2021 02:00 Nietypowy przepis na wątróbkę na słodko z malinami

Wątróbkę można przygotować na wiele sposobów. Przeważnie stawiamy na dodatki w postaci cebuli i jabłek. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wątróbka została wzbogacona o kuszące maliny. Efekt powala na łopatki.Nie da się ukryć, że wątróbka jest jednym z tych wyrobów mięsny, który często gości na naszych stołach. W każdym domostwie przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na wyśmienitą wątróbkę z malinami.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Flaczki
06.08.2021 02:00 Jak zagęścić i przyprawić flaczki?

Jeśli próbujesz ugotować flaczki, lecz ich smak cię nie satysfakcjonuje, prawdopodobnie popełniasz banalny błąd. Problem może tkwić w nieodpowiednim zagęszczeniu dania lub braku przypraw, które muszą znaleźć się w tym daniu. Flaki wraz z rosołem królują na polskich weselach, jednak to do flaczków wielu ludzi ma ogromną słabość. Ostry smak, delikatność mięska i wspaniały aromat sprawiają, że ciężko przejść obok nich obojętnie.Jeśli próbowałaś zrobić ją kilka razy, lecz zawsze kończyło się wylaniem ich do odpływu — mamy na to radę. Wystarczy zastosować się do naszych porad, a zupa stanie się twoją ulubioną. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Bigos z cukinii
05.08.2021 02:00 Prosty przepis na bigos z cukinii

Jeśli do bigosu zamiast tradycyjnej kapusty dodasz cukinię, zyskasz pyszną alternatywę, która zachwyca prostotą wykonania. Wystarczy kilka chwil, aby ugotować pyszny posiłek. Bigos w tej wersji jest znacznie delikatniejszy i nabiera ciekawego smaku. Cukinia rzadko kiedy przychodzi na myśl, kiedy w naszej głowie zaczyna kiełkować pomysł ugotowania bigosu. Zazwyczaj zastanawiamy się wtedy nad kiszoną kapustą, która jest podstawą tego dania dla wielu domowych kucharzy. Warto jednak spróbować czegoś nowego, a bigos z cukinii jest nowatorskim daniem. Wymaga jedynie kilku chwil pracy, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Fasolka szparagowa po hiszpańsku
04.08.2021 02:00 Przepis na fasolkę szparagową po hiszpańsku

Zamiast bułki tartej podaj fasolkę z przysmażonym boczkiem. Hiszpańska wersja zdobywa coraz większą popularność. Dzięki przyprawom potrawa nabiera pikantnego smaku i staje się jeszcze bardziej sycąca. Fasolkę szparagową można przyrządzić na wiele sposobów. Jednak Polacy najczęściej podają ją jako dodatek do młodych ziemniaków i jajka sadzonego. Jako omastę stosuje się wtedy bułkę tartą smażoną na masełku. Czasem warto też dodać do niej czosnek i sezam. Ciekawym sposobem na podanie fasolki jest też przyrządzenie jej po francusku, czyli bez masła i bułki tartej. Tym razem skupimy się jednak na wersji z innej części Europy - na fasolce po hiszpańsku, czyli z boczkiem i czosnkiem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Naleśniki bez mleka
03.08.2021 02:00 Jak zrobić naleśniki bez mleka?

Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. W większości przepisów jednym z kluczowych składników jest mleko. Okazuje się, że możemy bez najmniejszych problemów przyrządzić naleśniki bez tego dodatku. Można go zastąpić wodą lub ulubionym sokiem.Naleśniki bez dodatku mleka wielu smakoszom mogą wydawać się co najmniej irracjonalnym pomysłem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by pominąć ten składnik. Efekt zaskoczy nawet najbardziej wymagających wielbicieli kulinariów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Fasolka szparagowa po francusku
02.08.2021 02:00 Bez masła i bułki tartej - fasolka szparagowa po francusku

Smakowita fasolka szparagowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Smakosze zazwyczaj zajadają ją z dodatkiem masła i bułki tartej. Od czasu do czasu warto postawić na odrobinę innowacji. Francuskie wydanie fasolki szparagowej charakteryzuje się obecnością cebulki i aromatycznych przypraw.Fasolka szparagowa po francusku z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom warzywnych frykasów. Przepis na specjał zaskakuje prostotą. Każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Tacki do grillowania mają ukrytą funkcje
02.08.2021 02:00 Ukryta funkcja tacek do grillowania

Latem wielu smakoszy decyduje się na grillowanie w gronie najbliższych. Zazwyczaj jedzenie wykładamy na aluminiowe tacki. W ten sposób unikamy zabrudzenia rusztu, który później bardzo ciężko doczyścić. Tacki do grillowania wyposażono we wgłębienia zapobiegające spływaniu tłuszczu na żar. Dzięki temu do żywności nie dostają się substancje szkodliwe dla zdrowia.Nie da się ukryć, że tacki do grillowania są jednym z podstawowych przedmiotów, które wykorzystujemy podczas przyrządzania potraw na ruszcie. Niektórzy zastanawiają się, z czego wynika ich kształt. Okazuje się, że wgłębienia w tackach sprawiają, że grillowanie jest mniej szkodliwe.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Tatar
29.07.2021 02:00 Tatar wołowy - jak doprawić kultowe danie?

Tatar jest potrawą, która sprawia sporo kłopotów nawet najbardziej doświadczonym kucharzom. Ci nie wiedzą bowiem jaki sposób jest najlepszy, aby go dobrze doprawić. Podstawą jest sos Worcestershire, szalotka, odrobiną oliwy, kaparami oraz duża ilość pieprzu. Tatar jest klasyką kuchni - uwielbia go praktycznie każdy. Jego wyjątkowy smak i faktura powodują, że mało kto jest w stanie mu się oprzeć. Jeśli jednak jadasz go jedynie w restauracji, sprawdź jak łatwo przygotować go w domu. Tatar wołowy jest wspaniałym daniem, który pasuje szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy. Siekane mięsko, jajko i inne dodatki sprawiają, że każda uroczystość jest szczególna. Niżej zdradzamy najlepszy i najprostszy przepis. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Salceson
27.07.2021 02:00 Przepis na domowy salceson drobiowy

Salceson jest wędliną wywołującą sporo kontrowersji, w końcu nie każdy ją lubi. Jeśli jednak chcesz spróbować zrobić ją samodzielnie, przetestuj poniższy przepis. Efekt końcowy zachwyca smakiem oraz delikatnością mięsa. Salceson to wędlina, która została opracowana lata temu w celu minimalizowania strat mięsa podczas produkcji. Dzięki niej można było przygotować smaczny produkt z resztek, które nie wyglądały apetycznie. Dzisiaj salceson nie jest wyjątkowo popularny, a jego jakość w sklepie często nie jest zbyt duża. Dlatego warto przyrządzić go własnoręcznie - niżej zdradzamy jak tego dokonać przy użyciu mięsa drobiowego. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Paragon w nadmorskiej knajpie
26.07.2021 02:00 Niesamowita cena obiadu dla pięciu osób

Jesteśmy przyzwyczajeni, że ceny jedzenia w turystycznych lokacjach są często dość wygórowane. Użytkowniczka platformy dziejesie.wp.pl pokazała, że nie zawsze tak musi być. Za obiad dla pięciu osób turystka zapłaciła jedynie niecałe 75 zł. Restauracje w nadmorskich miejscowościach są oblegane przez tłumy wygłodniałych klientów, którzy za porcje frytek z rybą czy kotletem są w stanie zapłacić duże pieniądze. Taka sytuacja została wymuszona przez restauratorów, którzy z sezonu na sezon dyktują coraz większe ceny za ich dania. Niektórzy klienci mogą mieć jednak szczęście, co udowodniła turystka, publikując w sieci paragon za obiad dla 5 osób. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Makaron z serem
24.07.2021 02:00 Przepis na makaron z serem

Makaron z białym serem ma smak, którego żaden z nas nie może zapomnieć - jeszcze nie tak dawno temu owa potrawa pojawiała się na stołach w każdym domu. Jeśli pragniesz wrócić do niej, niżej zdradzamy najprostszy przepis. Wystarczy jeden kęs, aby przypomnieć sobie dzieciństwo. Makaron z białym serem na słodko jest pożywny głównie dzięki wartościom odżywczym tego charakterystycznego nabiału. Sporo białka, wapnia oraz innych substancji sprawiają, że całe danie doskonale syci i dodaje energii. Przy okazji gotowania makaronu pamiętaj, aby nie trzymać go we wrzątku zbyt długo. Uzyskanie idealnej twardości, czyli al dente, znacznie zwiększa przyjemność, jaka płynie z jedzenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zupa szczawiowa - co należy do niej dodać?
24.07.2021 02:00 Co warto dodać do zupy szczawiowej?

Aby zupa szczawiowa była pyszna i pełnowartościowa, należy dodać do niej kilka składników, które ułatwiają trawienie i zmniejszają negatywny wpływ szczawiu na organizm. Są nimi, między innymi, jajka, kwaśna śmietana oraz ziemniaki. To właśnie śmietana znacznie zmienia jej smak, łagodząc intensywną kwaśność. Zupa szczawiowa jest klasycznym daniem podawanym w czasie wiosny i czerwca, kiedy kępy szczawiu można znaleźć w praktycznie każdym miejscu. Oczywiście smak potrawy przygotowanej ze świeżej rośliny jest znacznie lepszy niż gotowego koncentratu. Niestety szczaw poza zawartością wielu pozytywnych substancji odżywczych, ma także niekorzystne działanie na ludzki organizm. Wszystko przez szczawiany, które wiążą się z wapniem i tworzą nierozpuszczalny w wodzie szczawian wapnia, pogarszający objawy reumatyzmu czy kamicy nerkowej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: