Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Flaczki na talerzu
23.07.2021 02:00 Czym najlepiej zagęścić flaczki?

Flaczki są zupą, która wywołuje sporo kontrowersji, wszak wiele osób ją kocha albo nienawidzi. Jeśli należysz do pierwszej kategorii, z pewnością zastanawiasz się, jaki sposób najlepiej ją zagęścić. Eksperci zdradzają, że doskonale sprawdza się zwykła zasmażka lub bułka tarta. Flaki sprawiają sporo problemów podczas domowych obiadów. Podając je do stołu, trzeba się liczyć, że wiele gości nie będzie w stanie ich przełknąć. Dlatego flaczkom towarzyszą tak duże emocje. Samo przygotowanie flaków nie jest także zanadto prostym zadaniem - dokładne oczyszczenie i wygotowanie flaków wymaga sporo zachodu, co nie wszystkim się podoba. Dlatego robiąc je, warto poświęcić im jak najwięcej uwagi. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

84925726 2804044969656147 1875624050798100480 n
22.07.2021 02:00 Wyborny przepis na cudowną zupę wiśniową

Zupa owocowa należy do jednych z kultowych letnich dań. Często kojarzy nam się z błogim czasem dzieciństwa, ponieważ nieraz przygotowywały ją nasze babcie. Powyższe zdjęcie nie przedstawia jednak idealnej wersji tego niezwykłego dania. Powód? Nie jest ona zabielona śmietanką! Podajemy przepis na ten wyjątkowy smakołyk!Zupa owocowa to jedno z najbardziej kontrowersyjnych polskich dań. Ma ono tyle samo wielbicieli, co zagorzałych przeciwników! Nie ulega jednak wątpliwości, że jej przyrządzenie może być doskonałym pomysłem na obiad w upalny letni dzień. Poniżej podajemy przepis na wyjątkową zupę z wiśni!

Justyna Żyła zdradziła kim jest jej mama
21.07.2021 02:00 Kulinarne tradycje w rodzinie Justyny Żyły

Justyna Żyła często dzieli się swoimi kulinarnymi poczynaniami w mediach społecznościowych. W jednym z niedawnych wpisów opublikowanym na Instagramie celebrytki pojawiła się wzmianka o mamie gwiazdy. Okazuje się, że od ponad 30 lat para się cukiernictwem. Już wiadomo, skąd wzięła się kulinarna pasja Justyny Żyły.Justyna Żyła większą popularność zyskała za sprawą udziału w programie Taniec z gwiazdami. Od tamtej pory celebrytka regularnie publikuje przepisy oraz efekty swojej pracy w kuchni. Gwiazda prowadziła nawet swój kanał na platformie YouTube. Zamiłowanie do kulinariów nie wzięło się znikąd.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Cukinia może nam zaszkodzic
20.07.2021 02:00 Dlaczego cukinia bywa gorzkawa?

Cukinia często gości w naszych kuchniach. Warzywo cieszy się sporą popularnością z powodu swoich walorów smakowych. Niestety, czasami cukinia może być bardzo gorzka. Wówczas warzywo może mieć wysokie stężenie kukurbitacyny. W bardzo dużych ilościach substancja może doprowadzić nawet do śmierci.Smakowita cukinia niejednokrotnie przyprawiała nas o autentyczny zachwyt. Niektórzy smakosze decydują się na samodzielne sadzenie tego warzywa. Lepiej nie wykorzystywać w tym celu pestek znalezionych w cukinii.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cienkie naleśniki są w zasięgu ręki
20.07.2021 02:00 Jak usmażyć bardzo cienkie naleśniki?

Naleśniki są kulinarną klasyką, której bardzo ciężko się oprzeć. Wielu smakoszy gustuje w cienkich plackach. Ich przygotowanie wcale nie musi być trudne. Wystarczy wykorzystać sprawdzoną recepturę. Kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji.Cienkie naleśniki są nie lada pokusą dla wielbicieli swojskich specjałów. Wyśmienite placki możemy wzbogacić o rozmaite dodatki. Dobrze sprawdzają się zarówno słodkie, jak i słone składniki. Jednak podstawą jest idealne ciasto.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kalafior
17.07.2021 02:00 Jak wykorzystać liście kalafiora?

Mało kto jest świadomy jak cenne są liście kalafiora. Zazwyczaj zupełnie o nich zapominamy i bez namysłu wyrzucamy do kosza. Trudno o większy błąd, liście kalafiora są niezwykle pożywne, a przy okazji potrafią poradzić sobie z dolegliwościami takimi jak zaparcia. Zalety liści kalafiora można wyliczać bez końca. Są niskokaloryczne, co szczególnie przydatne jest dla osób na diecie. Dodatkowo, wysoka zawartość błonnika sprawia, że usprawniają pracę jelit. W liściach kalafiora znajdziemy także żelazo oraz wapń. Samo wykorzystanie ich w kuchni to ukłon w stronę filozofii "zero waste" czyli ruchu na rzecz ograniczenia odpadków w codziennym życiu.

Naleśniki po ukraińsku zachwycają farszem
16.07.2021 02:00 Prosty przepis na naleśniki po ukraińsku

Naleśniki po ukraińsku nie są zbyt znaną potrawą. Można je przyrządzić na kilka różnych sposobów, ale najpopularniejsze są te z farszem z mięsa mielonego, cebuli i ziemniaków. Niepozorne połączenie składników jest niezwykle efektowne. Warto więc poznać przepis na pyszne naleśniki, które przyrządza się na Ukrainie.W przygotowaniu tradycyjnych naleśników niezwykle ważne jest ciasto. To od niego w dużej mierze zależy, czy danie będzie nam smakowało. Kluczem do wyśmienitego efektu jest zrobienie puszystego ciasta. Jednak i farsz jest niezwykle ważny.Zazwyczaj decydujemy się na naleśniki na słodko lub w słonko. Najpopularniejsze w Polsce są zdecydowanie te z serem, które najczęściej królują w piątkowym menu Polaków. Ciekawą propozycją są też naleśniki ruskie, których farsz nawiązuje do pierogów o tej samej nazwie. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Zofia Klepacka nie kryła niezadowolenia
15.07.2021 02:00 Zofia Klepacka krytykuje jedzenie w olimpijskiej stołówce

Jedzenie na stołówkach przeważnie nie wzbudza większych emocji. Zofia Klepacka najprawdopodobniej nie była zadowolona z tego, w jakich warunkach podaje się posiłki uczestnikom tegorocznej olimpiady. Wszystko dlatego, że sportowcy zostali od siebie oddzieleni szybami, które mają zabezpieczać przed ewentualną transmisją koronawirusa.Zofia Klepacka zamieściła na swoim Instagramie nagranie, na którym pokazała, w jakich warunkach odbywa się jedzenie posiłków na olimpijskich stołówkach. Porównała je do więziennych pomieszczeń.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Agnieszka Włodarczyk i jedzenie w szpitalu
14.07.2021 02:00 Agnieszka Włodarczyk pokazała szpitalny obiad

Jedzenie ze szpitala przeważnie wywołuje oburzenie u smakoszy. Agnieszka Włodarczyk niedawno urodziła dziecko. Poród odbywał się w publicznym szpitalu. Gwiazda pokazała na swoim Instagramie, jaki obiad podano jej podczas pobytu. Mało kto spodziewałby się, że w szpitalu można dostać takie frykasy.Szpitalne jedzenie większości z nas kojarzy się z mizernymi porcjami i składnikami, które są raczej wątpliwej jakości. Okazuje się, że nie zawsze tak musi być. Agnieszka Włodarczyk potwierdziła to za sprawą swojej relacji na Instagramie.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Nastolatek nie spodziewał się ataku
14.07.2021 02:00 Nagły atak ptaka na jedzącego nastolatka

Nastolatek nie spodziewał się, że podczas zajadania posiłku z popularnej sieci fast foodów spotka go coś takiego. Nagle podleciała do niego mewa i wyrwała mu jedzenie sprzed ust. Całe zajście zostało zarejestrowane i opublikowane w mediach społecznościowych.Szkocki nastolatek postanowił zakupić sobie tortillę z lokalu KFC. Po wyjściu z restauracji przystąpił do zajadania. Jednak zanim zdążył wziąć pierwszego kęsa, zaatakowała go wygłodniała mewa.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu (21)
13.07.2021 02:00 Rafał Mroczek pokazał paragon za obiad na wakacjach

Rafał Mroczek zdecydował się pokazać na swoim Instagramie paragon za frytki, ryby oraz piwa, a cena na nim widniejąca może zadziwiać. Aktor zapłacił za całość 58 złotych. Relacja jest humorystyczną odpowiedzią na niedawną wypowiedź Anny Muchy na temat ostryg, za które zapłaciła 700 złotych. Rafał Mroczek jest najbardziej znany z roli Pawła Zduńskiego, którego gra w serialu "M jak miłość" emitowanym na kanale TVP2 od 2000 roku. Dzięki tej roli udało mu się brać udział w wielu programach rozrywkowych. Podobnie jak wielu innych celebrytów, Mroczek posiada swój własny profil na Instagramie, na którym często wrzuca zdjęcia i filmy relacjonujące jego codzienne życie. Niedawno zdecydował się pokazać paragon za obiad w smażalni ryb. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-08T104922.811
08.07.2021 02:00 Anna Mucha zawiedziona obiadem za 700 złotych

Anna Mucha w swojej relacji na Instagramie skrytykowała warszawski lokal, w którym jadła "ostrygi, okonia morskiego i sanżaki". Niestety, choć aktorka wydała za obiad zawrotną sumę 700 zł, jedzenie jej nie smakowało. Jak sama wskazuje, jej wypowiedź jest jedynie przestrogą przed jedzeniem w tej restauracji dla tych, którzy zdecydują się na wykwintną kolację za duże pieniądze. Anna Mucha jest znaną aktorką, która zasłynęła głównie z zagrania roli małej dziewczynki w filmie Stevena Spielberga Lista Schindlera, a także popularnym serialu M jak Miłość emitowanym na antenie kanału TVP 2. Jej kariera aktorska prężnie się rozwija, lecz ostatnimi czasy zrobiło się o niej głośno nie z powodu jej zawodu, a relacji na Instastories. Podczas dłuższej wypowiedzi Mucha skrytykowała pewną warszawską restaurację. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-08T084827.316
08.07.2021 02:00 Jajko i szczawiowa - idealne połączenie nie tylko smakowe

Zupa szczawiowa podana z jajkiem jest połączeniem idealnym - w szczawiu obecny jest kwas szczawiowy, który zmniejsza przyswajalność wapnia . Duże stężenie tego minerału w jajkach sprawia, że szkodliwe działanie szczawiu jest częściowo neutralizowane. Nie można także zapomnieć o dodaniu śmietany, która podobnie jak jaja, posiada sporo wapnia.Zupa szczawiowa jest letnią klasyką, tak uwielbianą, jak znienawidzoną. Intensywny kwaśny smak nie pasuje każdemu, jednak miłośnicy dania nie potrafią się mu oprzeć. Jeśli jesteś jednym z nich, pamiętaj, aby do talerza ze szczawiową dodać pokaźną łyżkę śmietany i przynajmniej jedno jajko. Kwas szczawiowy, obecny w szczawiu, źle wpływa na przyswajalność magnezu i wapnia, może powodować powstawanie kamieni nerkowych, podrażnia śluzówkę żołądka i wywołuje stany zapalne w stawach. Wapń przyswajany z jajka i śmietany może wpłynąć na negatywne efekty jedzenia szczawiu, dlatego zawsze trzeba pamiętać o dodaniu ich do tej zupy. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-07T145155.741
07.07.2021 02:00 Masowe kontrole urzędników na restauracje

Lokale gastronomiczne nad morzem stały się w ostatnim czasie celem licznych kontroli Inspekcji Handlowej. Zgodnie z informacjami Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, służby odwiedziły bary, pizzerie, restauracje, zajazdy, karczmy i stacje paliw. Zeszłoroczny raport Inspekcji wykazał wiele nieścisłości, takich jak wydawanie zupełnie innych produktów niż zamówionych, czy oszukiwanie na ich wadze - dlatego z niecierpliwością czekamy na wyniki obecnego protokołu. Nadmorskie bary i restauracje wręcz "pękają w szwach" od ilości klientów, chętnych na smażoną rybę z frytkami, schłodzone piwo czy szklankę zimnej coli. Duże upały i i zmęczenie wywołane zwiedzaniem skłaniają do odpoczynku przy talerzu czegoś smacznego. Okazuje się jednak, jak pokazał raport Inspekcji Handlowej z zeszłego roku, że nie każdy właściciel gastronomii jest uczciwy wobec swoich gości. Dlatego Urzędnicy zrobili nalot na miejscowości turystyczne, w których tego typu przybytków jest najwięcej. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

obraz 2021-07-07 170548
07.07.2021 02:00 Wyborny bigos z młodej kapusty - prosty i lekki przepis

Bigos wcale nie musi być przygotowany jedynie z kiszonej kapusty - jej młoda wersja również się do tego świetnie nadaje. Taka potrawa ma delikatny smak i znacznie lepiej pasuje do dużych temperatur. Jest lekka, a gotowanie wymaga tylko 1 patelni i 1 garnka. Bigos z młodej kapusty jest idealnym daniem w trakcie lata, gdy pogoda daje w kość wysoką temperaturą. O tej porze roku mało kto ma siłę na ciężkostrawne jedzenie, które długo zalega w układzie pokarmowym. Co więcej, dostępność młodej kapusty jest na tyle ograniczona przez większość roku, że możliwość gotowania przy jej użyciu jest ciężka do powtrzymania się. Taki bigos wspaniale komponuje się z młodymi ziemniakami oraz sadzonymi jajkami. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej filmu:

Siekane kotlety w przepysznym wydaniu
06.07.2021 02:00 Siekane kotlety z kurczaka z ananasem

Kotlety można przygotować na różne sposoby. Tym razem wypróbujemy przepis na specjał na bazie kurczaka i ananasa. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli oprzeć się takiej propozycji obiadowej.Smakowite kotlety niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Przeważnie sięgamy po ich mieloną odsłonę lub kultowego schabowego. Czasem warto pokusić się na kulinarne eksperymenty.Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Projekt bez tytułu - 2021-07-05T134654.524
05.07.2021 02:00 Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarki

Nie masz czasu na długie tarcie ziemniaków na placki? Istnieje znacznie szybszy sposób, który pozwoli ci w mniej niż 15 minut cieszyć się smakiem tego pysznego dania. Wystarczy wrzucić kartofle do blendera, a ciasto będzie gotowe w kilka chwil. Placki ziemniaczane same w sobie nie są daniem, które potrzebuje wielu godzin na przygotowanie. Niektórzy nie mają jednak czasu nawet na tak szybką czynność, jak starcie bulw na tarce. Właśnie dla takich ludzi powstała metoda znacznie usprawniająca gotowanie placków ziemniaczanych. Każdy, kto ma w domu blender może z niej skorzystać. Dalsza część artykułu pod nagraniem:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Projekt bez tytułu - 2021-07-05T162522.804
05.07.2021 02:00 Prosty sposób na przepyszne kotlety mielone

Kotlety mielone jadasz praktycznie co tydzień i chcesz spróbować czegoś nowego? Przetestuj poniższą wersję z dodatkiem żółtego sera. Dzięki temu ich smak będzie jeszcze lepszy i bardziej intensywny. Kotlety mielone są prawie tak samo popularne jak kotlety schabowe, dlatego istnieje spore prawdopodobieństwo, że mogą się znudzić. Warto więc odmienić ich smak dodając odrobinę sera. Ser nie tylko sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste i delikatniejsze - jego intensywny smak pobudzi twoje zmysły, zwiększy apetyt i wywoła zachwyt w domownikach, których poczęstujesz takim rarytasem. Dalsza część artykułu pod nagraniem:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

10 osób nie żyje
04.07.2021 02:00 Dziesięciu członków nigeryjskiej rodziny nie żyje po zjedzeniu zatrutego posiłku

Przykre wieści napływają z Nigerii. Liczna rodzina zatruła się jedzeniem. Poszkodowanych przewieziono do szpitala w Gusau. Niestety doszło do najgorszego i dziesięć osób, w tym dzieci, zmarło. Nikt nie spodziewał się, że posiłek może być aż tak niebezpieczny.Zagraniczne media donoszą o okropnej tragedii. Dziesięcioro członków jednej rodziny zmarło z powodu zatrucia pokarmowego. Winna okazała się lokalna potrawa określana jako tuwon dawa. Bliscy są pogrążeni w rozpaczy.Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Projekt bez tytułu - 2021-07-03T115101.996
03.07.2021 02:00 Niesamowity pomysł restauracji na Kaszubach

Checz u Kaszebe w Kaszubskim Parku Krajobrazowym w Chmielnie ma w swojej ofercie coś, co szczególnie spodoba się miłośnikom psów. Ich czworonożni przyjaciele mogą w lokalu dostać swój własny posiłek. Dzięki temu można bez problemu miło spędzać czas ze swoim psem, nawet jedząc poza domem. Restauracje często wpadają na innowacyjne i ciekawe pomysły, które mają na celu ułatwienie klientom wizyty, przyjemniejsze spędzenie czasu ze swoimi najbliższymi, czy znacznie szybszą obsługę. Jeśli uwielbiasz swojego psa i nie wyobrażasz sobie wyjścia poza dom bez jego towarzystwa, mamy dla ciebie doskonałą wiadomość. Jeden lokal w Chmielnie nie tylko przywita zwierzę z otwartymi ramionami, lecz również je nakarmi. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Naleśniki w niecodziennym wydaniu
03.07.2021 02:00 Najbardziej kosmiczne zdjęcie jedzenia

Trzeba przyznać, że potrawa widoczna na powyższym zdjęciu nie wygląda zbyt apetycznie. Mało kto spodziewałby się, że naleśniki mogą tak bardzo zniechęcać do jedzenia samym wyglądem. Należy jednak wziąć poprawkę na to, że przygotowano je na stacji, która znajduje się w przestrzeni kosmicznej.Naleśniki w kosmosie? Taki pomysł może wydawać się co najmniej irracjonalny. Kapitan Międzynarodowej Stacji Kosmicznej postanowił przygotować swoje ulubione danie. Niestety efekt pozostawia wiele do życzenia. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu - 2021-06-27T202824.870
27.06.2021 02:00 Jakie są najlepsze zamienniki maggi?

Maggi króluje na naszych stołach jako dodatek do zup, sosów oraz dań mięsnych - można ją jednak zastąpić ziołowymi odpowiednikami. Są one znacznie zdrowsze i smaczniejsze. Najlepszym wyborem jest oczywiście lubczyk, który niegdyś był głównym składnikiem maggi. Maggi została opracowana przez szwajcarskiego przedsiębiorcę Juliusa Maggi pod koniec XIX wieku. Wtedy opatentował na nią przepis i rozpoczął produkcję płynnej przyprawy do zup. W oryginale przyprawa bazowała na wyciągu z lubczyku, który wzmacniał smak wielu dań i dodawał pyszne nuty smakowe. Dzisiaj niestety lubczyk stanowi ułamek całej mikstury, która wypełniona jest chemią. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

obraz 2021-06-23 091639
23.06.2021 02:00 Polskie potrawy, których nie cierpią obokrajowcy

Dla Polaków polskie potrawy nie są niczym niecodziennym - niezależnie czy jemy flaczki, kiszoną kapustę, czy salceson, uwielbiamy ich smak. Obcokrajowcy mają jednak zupełnie odmienne zdanie i niektóre nasze danie są dla nich nie do przełknięcia. Niżej prezentujemy listę produktów, które wywołują w nich największe emocje. Polskie potrawy smakują nam o każdej porze roku. Chłodny śledź w śmietanie, aromatyczny i delikatny salceson, czy chrupiące kiszone ogórki, które są wyjątkowo soczyste - takie smaki wypracowane zostały przez wiele pokoleń. Nie dla każdego są one jednak naturalne. Taki problem dotyczy głównie obcokrajowców, którzy muszą zmagać się z nieprzystosowaniem do naszej specyficznej kuchni. Niektóre z dań, które są dla nas pyszne, wywołują w nich wręcz obrzydzenie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Przepis na kurczaka w przepysznej odsłonie
21.06.2021 02:00 Aksamitny i aromatyczny kurczak tikka masala

Nie da się ukryć, że kurczak daje spore pole do kulinarnych eksperymentów. Istnieje cała masa przepisów, dzięki którym przekształcimy go w niecodzienne specjały. Jednym z nich jest receptura na kurczaka tikka masala. Danie jest niezwykle aromatyczne i smakuje obłędnie.Kurczak tikka masala jest specjałem kuchni indyjskiej. Charakteryzuje się kuszącym aromatem oraz smakiem, który na długo pozostaje w pamięci. Prośby o dokładkę są niemal pewne. Danie przygotujesz bez dużego nakładu pracy.

naleśniki ciasto
20.06.2021 02:00 Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Naleśniki można przyrządzić wykwintnie lub prosto, na słodko lub słono. Mamy cały wachlarz różnych opcji. Najważniejsze jest jednak, by ich baza, czyli ciasto było odpowiednio przygotowane. Wtedy będą lekkie i puszyste. Dzięki paru naszym trikom usmażysz idealne naleśniki.Istnieje parę sposobów na to, by ciasto na naleśniki było idealne. Niektórzy chłodzą je na godzinę przed smażeniem. Ma to sens, jeśli zależy nam na tym, by były one bardzo lekkie i puszyste. Mieszanie mąki pszennej i wody powoduje wytwarzanie się glutenu. Jest to łańcuch białek, który można sobie wyobrazić jako wewnętrzną siateczkę łączeń, która nadaje ciastu elastyczność i strukturę. To z jego powodu na przykład ciasto na pizzę się charakterystycznie ciągnie, gdy jest ugniatane. Chłodzenie ciasta zmniejsza siłę wiązania glutenu, dzięki czemu naleśniki są bardziej kruche i miękkie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

wegetariańskiego deluxe (11)
20.06.2021 02:00 Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Kurczak często wychodzi suchy i twardy jak podeszwa, na szczęście wystarczy znać kilka zasad i tricków, dzięki którym mięso drobiowe zawsze się uda. Duże znaczenie ma wyjęcie mięsa na 40 minut z lodówki przed smażeniem, a także pozbycie się przerostów i błon. W taki sposób uzyskasz soczystego kurczaka, przy zachowaniu dużej delikatności. Mięso z kurczaka wymaga delikatności przy gotowaniu. Podczas rozbijania kotletów konieczne jest wyczucie, a podczas smażenia nawet jedna minut zbyt długiego gotowania sprawi, że wnętrze mięsa będzie suche i niesmaczne. Warto pamiętać o aromatycznej marynacie, jeśli chcemy wprowadzić do mięsa więcej smaków. Marynowanie powinno trwać jak najdłużej, przynajmniej przez całą noc. Tylko wtedy mieszanka przypraw jest w stanie spenetrować wnętrze drobiu.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule pokazujemy jak wykorzystać pestki po czereśniach, jako remedium na bolące stawy. Ten tekst wyjaśnia, czy można pić kawę w trakcie dużych upałów.

wegetariańskiego deluxe (1)
20.06.2021 02:00 Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Prawdopodobnie latem nie można wymarzyć sobie lepszej zupy niż chłodnik - orzeźwiający smak i lekkość dania sprawiają, że mnóstwo ludzi zajada się nią podczas obiadu. Sekretem dobrego smaku są świeże ogórki z rynku, gdyż mają najlepszą jakość. Przygotowanie zupy trwa zaledwie kilka minut, więc każdy może sobie na nią pozwolić. Chłodnik najczęściej pojawia się na naszych stołach w ciepłe dni. Podczas wysokiej temperatury mało kto ma ochotę na jedzenie czegoś ciepłego, dlatego zimna, a mimo wszystko pyszna, odżywcza i sycąca zupa jest tak popularna. Sekretnym składnikiem są oczywiście ogórki, bez których nie moglibyśmy się nią cieszyć. Warto kupić je na targu od zaufanego sprzedawcy, gdyż takie ogórki są znacznie lepsze, niż te dostępne w sklepie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule pokazujemy jak wykorzystać pestki po czereśniach, jako remedium na bolące stawy. Ten tekst wyjaśnia, czy można pić kawę w trakcie dużych upałów.

Naleśniki nie będą przywierać
18.06.2021 02:00 Genialny trick na przywierające do patelni naleśniki

Naleśniki są jedną z najbardziej klasycznych propozycji kulinarnych. Niestety, czasem podczas smażenia potrafią one mocno przywierać do patelni. Okazuje się, że wystarczy szczypta popularnej przyprawy, by uniknąć takiego scenariusza. Mowa o soli.Smakowite naleśniki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca za sprawą swoich wyjątkowych walorów smakowych. Jednocześnie potrafią one wywoływać frustrację podczas ich przygotowywania. Wszystko przez przywieranie do patelni.Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem: