W Warszawie powstała wyjątkowa restauracja. Pomimo ogromu konkurencji ma szansę przyciągnąć w swoje progi ogromną ilość gości. Co takiego wyróżnia lokal spośród tysięcy innych? Gwoździem programu w czasie całego posiłku ma być…wyjątkowo niemiła obsługa.
Tani obiad z zaledwie kilku składników spodoba się każdemu. Połączony z mąką i przyprawami ketchup z łatwością zmieni się w chrupiące danie. Podane z sosem z pieczarek będzie smakowało wyśmienicie. Spróbujecie?
Kwiaty magnolii mają niewątpliwe walory estetyczne. Cieszą oko pięknym kształtem i barwą od bieli, aż po soczysty róż. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że równie oszałamiająco prezentują się ich właściwości kulinarne. Jeśli odpowiada Wam intensywny aromat płatków, zachwyceni będziecie także ich smakiem.
Sezon na grzyby kojarzymy z miesiącami jesiennymi. Tymczasem już wczesną wiosną można natknąć się w lasach na rozmaite okazy. Jeden z mieszkańców województwa podkarpackiego znalazł pierwsze w tym roku maślaki. Komentarze pod jego zdjęciem z grzybami pełne były ekscytacji i niedowierzania.
Puszyste naleśniki skuszą niejednego smakosza. Tomasz Strzelczyk zaproponował pyszną wersję z wiosennymi dodatkami. Kucharz do ciasta wrzucił świeże warzywa, a po usmażeniu wypełnił je twarogiem z nowalijkami. Naleśniki są niezwykle puszyste dzięki drożdżom. Musicie spróbować — pokochacie od pierwszego kęsa.
Wiosenna zupa szczawiowa z pewnością znajdzie wielu amatorów. Wprowadzi nowe nuty smakowe do codziennego menu i przyjemnie orzeźwi. Warto przygotować ją ze świeżych liści szczawiu, które można kupić lub znaleźć nawet teraz.
Liście laurowe mają dość charakterystyczny smak. Jednak jeśli okaże się to koniecznie, znajdą się przyprawy, które równie dobrze zbudują smak potrawy. Efekt będzie zaskakująco dobry.
Zupy mają wielu amatorów. Jakiś czas temu stworzono ranking najsmaczniejszych osłon tego dania. Ku zaskoczeniu wielu osób drugie miejsce zajął polski żurek. Poza nim w 100 najlepszych znalazło się jeszcze 6 propozycji z naszej rodzimej kuchni.
Ryby są bardzo ważnym elementem naszej diety. Do najzdrowszych gatunków należą dobrze znane szproty. W PRL-u wiodły prym, dziś zeszły nieco na boczny tor wyborów kulinarnych. Warto przypomnieć sobie o istnieniu tych niepozornych, ale wartościowych rybek.
Sezon na grzyby właśnie się rozpoczął. Choć taka nowina może niektórych zadziwić, na łąkach zaroiło się od prawdziwego skarbu. Amatorzy grzybobrania tłumnie ruszyli na poszukiwanie smardzy. Kto znajdzie je na swojej działce może się uważać za prawdziwego szczęściarza.
Czy w sklepach można znaleźć wartościowe gotowe posiłki? Sprawę postanowił zbadać popularny na YouTube dietetyk. W czasie krótkiego rekonesansu w Żabce znalazł kilka propozycji, które absolutnie nie powinny trafić na nasz talerz. Powodem takiego stanu rzeczy jest ich skandaliczny skład.
Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Mleko jest produktem, który bardzo prosto zamienić, uzyskując równie delikatny przysmak pozbawiony laktozy. Przepis jest niesamowicie prosty. Spróbujecie?
Ogórki kiszone są niezastąpione w naszej kuchni. ten przetwór chętnie przygotowujemy samodzielnie. Osoby niewtajemniczone w sztukę robienia kiszonek może zaskoczyć zjawisko mętnienia zalewy, oraz gazowania ogórków. Na szczęście nie są to powody do paniki.
Ceny jedzenia na mieście nie należą do najniższych. To co jednak spotkało pewną kobietę woła o pomstę do nieba. Odgórnie naliczona opłata serwisowa zepsuła wizytę w lokalu i pozostawiła niesmak. Naleśniki i szklanka herbaty kosztowały więcej, niż wynikało to z cen w menu.
Nie wiesz co wybrać na przekąskę w ciągu dnia? Z pomocą przyszedł dietetyk Michał Wrzosek. Ekspert zrobił rekonesans na półkach Biedronki i wskazał, co warto nabyć w tym właśnie sklepie. Wybrane przez niego zestawy oscylują w granicach 200 kcal.
Restauracja Kuby Wojewódzkiego wprowadziła do menu kaszankę. YouTuberzy wybrali się do lokalu, by spróbować tego oraz kilku innych przysmaków z nowego menu lokalu. Sprawdziliśmy, co ich zdaniem warto zamówić.
Sos tatarski podkreśli smak wielu wielkanocnych potraw. Dodatek kaparów sprawi, że będzie jeszcze lepszy. Wykonanie rarytasu o nietuzinkowym smaku jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Mateusz Gessler w jednej ze swoich restauracji oferuje tani lunch. Jedna z twórczyń internetowych skusiła się na przetestowanie oferty warszawskiego lokalu. Posiłek przyjemnie ją zaskoczył.
Jajka faszerowane muszą znaleźć się na każdym świątecznym stole. Jak sprawić, by zachwyciły naszych gości. Przy pomocy tak popularnej i dobrze znanej potrawy trudno zrobić naprawdę piorunujące wrażenie. Aby tego dokonać proponujemy pyszne i niezwykle estetyczne jajka z farszem z zielonego groszku.
Kluski kładzione są prostym i smacznym daniem mącznym, które może stanowić podstawę obiadu czy kolacji. Ich wykonanie nie wymaga wiele czasu ani skomplikowanych składników. Bliscy będą zachwyceni.
Babka wielkanocna nie musi być jedynie słodkim deserem. Tym razem proponujemy wam przygotowanie efektownej wersji mięsnej galaretki z jajkami, szynką i warzywami. Rarytas pięknie zaprezentuje się na stole, a smakiem zachwyci nawet wybrednych. Spróbujecie?
Nigdy nie jedz niedopieczonego drobiu. Dietetyk wyjawił, czym może skończyć się spożycie na wpół surowego kurczaka. Obecne na mięsie bakterie są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Lepiej unikać takich przygód.
YouTuber odwiedził restaurację Roberta Lewandowskiego. Skusił się na lunch, który kosztował niewiele, jak na warszawskie standardy. Sprawdziliśmy, czego spróbował i jak ocenił wybrane przez siebie przysmaki.
Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami. Z okazji świat w każdym domu przygotowane zostaną rozmaite specjały. Wśród nich na pewno wyróżni się śledź w pikantnej marynacie. Przyrządzenie jej jest tak szybkie, że aż trudno uwierzyć.
Jajeczne koszyczki będą pięknie wyglądały na świątecznym stole. Smaczny faszerowany rarytas z dodatkiem dekoracji ze szczypiorku nie jest trudny w wykonaniu, a nadzienie zachwyci smakiem nawet wybrednych. Spróbujecie?
Nie wszystkie wielkanocne potrawy wymagają przygotowania bezpośrednio przed świątecznym śniadaniem. Niektóre można i warto przygotować z większym wyprzedzeniem. Podpowiadamy, jak dobrze zaplanować gotowanie, by nie spędzić w kuchni długich godzin.
Pierogi leniwe są uwielbianym daniem, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, a ich przyrządzenie nie rujnuje portfela. Teraz kultową przekąskę możesz przygotować jeszcze taniej lub zyskać większą porcję za tę samą kwotę. Wystarczy, że do masy serowej dodasz ugotowane ziemniaki.
Kopytka bez ziemniaków będą równie smaczne i sycące co tradycyjne. Prosty przepis Anny Lewandowskiej bazuje na taniej i pożywnej kaszy jaglanej, która nie zawiera glutenu i dostarcza sporo białka. Musicie ich spróbować.