Pstrąg łososiowy pełen jest cennych składników odżywczych, a jego cena nie jest wygórowana. Słodkowodna ryba kosztuje mniej niż podobny w smaku łosoś atlantycki, a jest polecana przez wielu dietetyków. Podpowiadamy, dlaczego warto po nią sięgać choć raz w tygodniu.Ryby są istotne w naszej diecie. W ostatnim czasie niestety też znacznie zdrożały. Choć na zdrowiu nie powinno się oszczędzać, warto poszukać alternatyw dla dość kosztownych składników w naszej kuchni. Pstrąg łososiowy, który jest bardziej przystępny cenowo niż dziki łosoś atlantycki, a jednocześnie niesamowicie cenny pod względem zdrowia, stanowi świetny przykład produktu, który warto nabyć.
Jeśli na Walentynki wybieracie się do restauracji Lewandowskiego, możecie się niemiło rozczarować. Inflacja upomniała się także o ten lokal. W porównaniu z zeszłym rokiem ceny wzrosły średnio o 22 procent. Podwyżka dotyczy niemal wszystkich pozycji widocznych w karcie.Robert Lewandowski jest współwłaścicielem lokalu Nine's od ponad roku. Znajdziemy w nim nie tylko bar dla miłośników sportowej rywalizacji, ale też pełnoprawną restaurację. Menu oferuje szeroki wybór i niemal każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Pytanie tylko, jakim kosztem nasze gastronomiczne gusta zostaną zaspokojone.
Kotlety schabowe w soku z ogórków kiszonych skuszą niejednego amatora soczystego mięsa w panierce. Nietypowy dodatek, który proponujemy zamiast marynaty z cebuli mleka, sprawia, że danie jest jeszcze przyjemniejsze w odbiorze. Spróbujecie? Jeśli zastanawialiście się kiedyś, czym można zastąpić marynowanie kotletów schabowych w mleku i cebuli, mamy dla was świetny patent. Do namoczenia mięsa odpowiedni będzie także sok z kiszonych ogórków. Produkt, który niektórzy wylewają, jest pełen cennych składników odżywczych i aromatu, a przy okazji doskonale zmiękcza schab.
Wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić kluski śląskie. Okazuje się, że jak najbardziej można. Po ugotowaniu są delikatne, pulchne i smakują, jak świeżo zrobione. Mrozimy wyłącznie surowe kluski po zblanszowaniu ich w gorącej wodzie.Kluski śląskie są pysznym dodatkiem obiadowym. Smakują fantastycznie z roladą wołową, gulaszem, pieczenią, mięsnym sosem. Kluseczki z ziemniaków możemy podać również z żeberkami, sosem grzybowym, pieczarkowym lub z okrasą z masła i cebuli i wieloma innymi potrawami.Kluski śląskie są bardzo prostym daniem. Wystarczy zagnieść przeciśnięte przez praskę ziemniaki z jajkiem, mąką i odrobiną soli. Wiele osób zastanawia się, czy można mrozić kluski śląskie. Ten ziemniaczany przysmak oczywiście nadaje się do mrożenia. Najlepiej jednak zamrozić surowe kluski, które wcześniej jedynie zblanszujemy i obmrozimy na tacce. O ile świeże kluski śląskie gotujemy dosłownie chwilę, tak mrożony produkt potrzebuje nieco więcej czasu. Nie mrozimy ugotowanych klusek.
Piekłaś na obiad mięso? Przenigdy nie wylewaj sosu spod pieczeni. Ugotujesz na nim wyśmienitą grochówkę. Zupę przyrządzisz w godzinę, bez namaczania grochu, bez nadmiaru kalorii i gotowania wywaru z mięsa. Grochówka jest świetnym pomysłem na obiad, zwłaszcza wtedy, kiedy na dworze jest deszczowo lub mroźnie. Zupa jest nie tylko sycąca, ale również doskonale rozgrzewa. Posmakuje całej rodzinie, a Ty ugotujesz ją błyskawicznie.Do przygotowania grochówki nie musisz już gotować wywaru mięsnego i moczyć łuskanego grochu. Wystarczy, że ugotujesz strączki razem z warzywami, majerankiem i tymiankiem. Zamiast mięsa wykorzystaj sos spod pieczeni. Zupa będzie bardzo aromatyczna i pełna smaku.Nie zagęszczaj grochówki ani mąką, ani zasmażką. Groch w naturalny sposób zagęści całe danie bez dodatkowych i niepotrzebnych kalorii. Zupę podaj z posiekaną natką pietruszki. Możesz przygotować do niej również chrupiące grzanki.
Maryla Rodowicz pokazała, jak przyrządza pysznego łososia. W jej wykonaniu jest aromatyczny, delikatny i pełen smaku, a przepis zachwyca prostotą. Wycieczka do restauracji już nie będzie konieczna. Prosty patent na pieczonego łososia spodoba się nawet wybrednym. Maryla Rodowicz oczyszcza rybę i zapieka ją wraz z kilkoma składnikami. Ryba jest tak miękka, że aż rozpływa się w ustach, a jej smak bije na głowę specjały przyrządzane przez szefów kuchni.
Wiele osób do brukselki podchodzi sceptycznie. Nieodpowiednio przygotowane warzywo nie zachęca ani wyglądem, ani smakiem. Jeśli jednak wzbogacisz je o zrumienioną bułkę tartą i apetyczne orzechy, zyska zupełnie nowy, niezwykle apetyczny wymiar.Nie bez znaczenia jest również umiejętne gotowanie brukselki. Nie należy poddawać jej obróbce przez zbyt długi czas. Warzywo powinno zachować swoją intensywną barwę, a także pozostać lekko jędrne. Dzięki temu będzie nie tylko smaczniejsze, ale też lżejsze dla żołądka.Aby brukselka gotowała się równomiernie, natnij ją na krzyż od strony głąba. Równomierny dostęp wrzącej wody zagwarantuje, że warzywo nie pozostanie w środku twarde. Ugotowane główki pozostaje wymieszać z aromatyczną mieszanką bułki i orzechów. W takim wydaniu każdy pokocha brukselkę.
Mamy absolutny hit, jeśli chodzi o przepis na naleśniki. Sekretem ich ciasta jest dodatek gęstego, słodkiego mleka skondensowanego. Dzięki niemu otrzymujemy nie tylko idealną konsystencję, ale także doskonały smak potrawy. Zapomnij o innych sposobach.Do przyrządzenia tych rewelacyjnych naleśników potrzebne jest zaledwie kilka produktów. Poza mlekiem skondensowanym są to same podstawowe składniki, jak mąka, jaja, woda gazowana i olej. Zmiksuj całość na gładką masę, usmaż i ciesz się wyjątkowo apetycznym daniem. Spróbuj, a nie pożałujesz.
Ceny jedzenia w restauracjach rosną w zatrważającym tempie. Ostatnio przekonała się o tym Agata Młynarska, która zdecydowała się na obiad w jednym z barów na warszawskim Mokotowie. Za posiłek oraz naleśniki na wynos zapłaciła ponad 100 złotych, a ich smak był odbiegał od jej oczekiwań. Inflacja zagląda do naszych portfeli coraz głębiej. Choć do wysokich cen jedzenia w restauracjach można się już powoli przyzwyczaić, sytuacja, w której kosztujący niemało posiłek jest niesmaczny, nie powinna być niczyim udziałem. Agata Młynarska zdecydowała się podzielić z odbiorcami swoją opinią o jednym z lokali, które u ostatnim czasie odwiedziła. Pretekstem była właśnie fatalna jakość dań.
Sałatka meksykańska jest świetną alternatywą dla jarzynowej. Jest kolorowa, pożywna i smakuje fantastycznie, a jej przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilę. Sałatka będzie doskonałym pomysłem na podwieczorek, przekąskę lub na domowe spotkanie w gronie znajomych.Sałatkę meksykańską przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy, że odsączysz z zalewy fasolę i kukurydzę i pokroisz kilka innych składników. Do sałatki koniecznie dodaj posiekaną natkę pietruszki, która wzmocni smak całej potrawy i doda jej lekkości.Podczas przygotowywania składników do sałatki meksykańskiej, szczególną uwagę poświęć jednemu produktowi, a mianowicie porowi. Por będzie o wiele smaczniejszy i delikatniejszy, kiedy posiekasz go, oprószysz solą i zgnieciesz kilkukrotnie w dłoni. Od razu poczujesz różnicę w smaku.W przepisie na sałatkę wykorzystany został majonez. Jeśli wolisz lżejszą wersję, do sałatki dodaj gęsty jogurt naturalny lub przygotuj sos z jogurtu i majonezu połączonych w proporcjach 1:1. Sałatkę przechowuj w lodówce, żeby dłużej zachowała świeżość i smak.
Szukasz pomysłu na szybką i pyszną przekąskę? Proponujemy niezwykle smaczne pieczarki faszerowane. Nadzienie do nich zrobisz z 4 prostych składników, a efekt przerośnie najśmielsze oczekiwania. Takie małe danie sprawdzi się nawet na domówce. Przygotuj je wcześniej i wstaw do piekarnika na 15 minut. Pieczarki faszerowane są pyszną przekąską dla całej rodziny, a także dla gości. Możesz podać je również do obiadu, zimnej płyty, sałatki lub potraw z grilla. Pieczarki posmakują każdemu. Są miękkie, pełne smaku i aromatu.Do przygotowania najlepszego nadzienia na pieczarki faszerowane potrzebujesz trzonków z pieczarek, cebuli, bułki tartej i sera żółtego. To podstawowe składniki, dzięki którym całe danie nabierze fantastycznego smaku.Kluczowe są również dodatki do farszu, które podkreślają aromat całej potrawy. Czosnek, natka pietruszki i masło są absolutnie niezbędne, aby wydobyć ze składników nadzienia to, co najlepsze. Poznaj przepis na pieczarki faszerowane. Przygotujesz je błyskawicznie.
Placki ziemniaczane po czesku są znakomite. Chrupiące i pełne smaku danie zawiera boczek, dzięki czemu jego tekstura jest jeszcze ciekawsza. Wykonanie wciąż pozostaje proste. Musicie spróbować. Obok placków ziemniaczanych po czesku, wzbogaconych o boczek i doprawionych majerankiem oraz czosnkiem, nikt nie przejdzie obojętnie. Pięknie pachnący, chrupiący i sycący rarytas nie ma sobie równych. Raz spróbujecie i jeszcze nie raz je usmażycie. Są wyśmienite.
Ceny żywności z miesiąca na miesiąc są coraz wyższe. Papryka czerwona kosztuje już 15 zł za kilogram. Katarzyna Bosacka pokazała, jak zaoszczędzić i jak kupować warzywa, żeby odrobinę zaoszczędzić. Papryka czerwona jest bardzo uniwersalnym warzywem, które często wykorzystujemy w kuchni do przygotowania wielu pysznych dań. Zupy kremy, papryka faszerowana, leczo, czy gulasz to tylko niektóre przykłady potraw z tych smacznych i chrupiących warzyw. Mało kto wie, że na papryce można oszczędzić.Katarzyna Bosacka na swoim profilu na Instagramie, często publikuje krótkie filmiki, na których dzieli się z fanami kulinarnymi nowinkami oraz ciekawostkami. Niedawno dziennikarka podzieliła się ciekawym pomysłem na mniejszy rachunek za paprykę.Bosacka pokazała, jak zapłacić za paprykę nieco mniej. Okazuje się, że wszyscy przepłacamy. W czasach, kiedy ceny żywności są już bardzo wysokie, warto wiedzieć, gdzie można znaleźć oszczędności. Zdjęcia i film wykorzystane w artykule pochodzą z profilu katarzynabosacka na Instagramie.
Pasta rybna na kanapki to idealny sposób na włączenie ryb do swojego jadłospisu. Pamiętaj, że nie trzeba ograniczać się do tych najbardziej oczywistych gatunków. Ewa Wachowicz stworzyła przepis na smarowidło z małych rybek z puszki. Wybierz sardynki lub szprotki i raz dwa przygotuj pyszny dodatek do pieczywa.Gdy słyszymy o paście rybnej najczęściej przed oczyma staje nam makrela, ewentualnie tuńczyk. Ewa Wachowicz wie jednak, że w diecie warto zadbać o różnorodność. Puszka sardynek stanowić będzie idealną bazę do zdrowej i smacznej pasty. Ten dodatek do pieczywa pokocha cała rodzina.
Bigos można przygotować na wiele sposobów. Jednak ten z dodatkiem grzańca będzie niezwykle aromatyczny. Proste danie z kapusty kiszonej, mięs i grzybów Tomasz Strzelczyk wzbogaca o pełen przypraw napój, nadając mu wyjątkowego charakteru. Musicie spróbować. Dobrego bigosu nie odmówi żaden smakosz. Zaproponowane przez Tomasza Strzelczyka danie pełne niezwykle aromatycznych przypraw pochodzących z grzańca, z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Jego wykonanie jest proste, a smak wcale nie przytłacza — alkohol zdąży odparować podczas przyrządzania.
Rosół każdy z nas przyrządza nieco inaczej. Zbyt często jednak polegamy na gotowych produktach takich jak kostki rosołowe czy maggi. Mniej popularny — a o wiele zdrowszy i przede wszystkim naturalny — sos sojowy o wiele skuteczniej podkręci smak tradycyjnej zupy. Uzyskanie aromatycznego rosołu wymaga powolnego gotowania i odpowiedniego doboru składników. Niestety wiele z nas wybiera drogę na skróty i dodaje kostkę rosołową lub maggi. Produkty te do najzdrowszych nie należą i zdecydowanie lepszym pomysłem będzie zastosowanie naturalnych wyrobów. Jednym z nich jest sos sojowy.
Soczysty kurczak skusi niejednego smakosza. Usmażenie pysznego drobiu nie będzie trudne, jeśli odpowiednio przygotujemy mięso. Prosty patent szefów kuchni polegający na oprószeniu go solą i odstawieniu do lodówki na godzinę, sprawi, że soki pozostaną wewnątrz kotleta. Spróbujecie? Odpowiednie solenie produktów w wielu przypadkach jest kluczowe. Choć mięsa na rosół nie wolno oprószać przyprawą przed jego ugotowaniem, pierś z kurczaka, którą chcemy usmażyć, należy tak potraktować. Sól zamknie pory i tym samym zapobiegnie utracie wilgoci. Wystarczy godzina takiego marynowania, by uzyskać soczystego kurczaka o pięknej złocistej barwie.
Kotlety z mortadeli są jednym z klasyków wśród tanich pomysłów na obiad. Kultowa potrawa w wersji z przyprawą gyros smakuje jeszcze lepiej, a przygotowanie jest bardzo proste. Spróbujecie?Pełen smaku rarytas z czasów PRL, czyli kotlety z mortadeli, do dziś budzi wiele emocji. Amatorów dania jednak nie brakuje i z pewnością spodoba im się drobny twist uwzględniony w dzisiejszym, inspirowanym pomysłem z kanału TikTok milosc_od_kuchni - z którego pochodzi zdjęcie dania - przepisie. Dodana do panierki przyprawa gyros sprawi, że potrawa stanie się niesamowicie aromatyczna. Nikt się jej nie oprze.
Naleśniki mogą być pełnowartościowym posiłkiem. Wystarczy zmodyfikować klasyczny przepis. Zmiksuj twaróg, jajko i budyń waniliowy, aby uzyskać receptę na doskonałe śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Do naleśników możesz dobrać soje ulubione dodatki.Pomysłowe naleśniki pojawiły się na w portalu TikTok i są dziełem młodej dietetyczki prowadzącej kanał @julka_migdalska (z którego pochodzą powyższe zdjęcia). Dzięki twarogowi potrawa jest pełna białka, a przez brak mąki i cukru zawiera niewielką ilość kalorii oraz węglowodanów. Jeśli zależy Ci na słodkim wydaniu naleśników, dodaj do ciasta erytrol lub inny słodzik pochodzenia naturalnego. To idealny sposób na rozpoczęcie dnia.
Nawet nie wiesz, jak prosto możesz przygotować pyszny, domowy budyń. W dodatku będzie on dużo zdrowszy, niż jego sklepowy odpowiednik z torebki. Nie potrzebujesz do tego przepisu ani mąki, ani cukru. Wystarczy kasza jaglana, ulubiony owoc i odrobina mleka roślinnego.Domowy budyń na bazie kaszy jaglanej jest deserem bez dodatku cukru. Nie zawiera też glutenu, ani laktozy. Oznacza to, że mogą spożywać go również osoby zmagające się z rozmaitymi nietolerancjami pokarmowymi. Niezdrowy biały cukier zastąpiony jest owocową słodyczą. Wybierz swój ulubiony smak i ciesz się rewelacyjnym i zdrowym deserem.
Katarzyna Bosacka często pokazuje na swoim kanale EkoBosacka na YouTube, jak niedrogo i smacznie gotować. Tym razem celebrytka zaprezentowała proste i sycące danie z ziemniaków, które zrobicie bez trudu, a kosztuje zaledwie 3,50 zł za porcję. Koniecznie musicie go spróbować. Smaczne jedzenie dla całej rodziny nie musi dużo kosztować. Katarzyna Bosacka zaproponowała tani obiad z ziemniaków, który syci na długo i jest prosty w wykonaniu. Podane z okrasą z cebuli i smażoną kapustą kiszoną szare kluski w jej wykonaniu są wyśmienite.
Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała? Wystarczy zastosować sztuczkę Tomasza Strzelczyka. Kucharz zdradził najlepszy sposób. Surowe mięso zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut. Dopiero później osusza, obtacza w mące i smaży. Wątróbka wychodzi idealnie i nie pryska.Odpowiednio przyrządzona wątróbka jest prawdziwym przysmakiem. Wątróbkę możemy podać z wieloma składnikami, jednak to z owocami komponuje się najlepiej. Mięso przesmażone z cebulą, majerankiem, jabłkiem lub gruszką nie ma sobie równych. Wątróbka podana z musem malinowym również smakuje obłędnie.Wątróbkę należy odpowiednio przygotować, w przeciwnym wypadku będzie twarda jak podeszwa buta i będzie pryskać podczas smażenia. Wątróbka będzie soczysta i delikatna, kiedy posolimy ją przed samym podaniem. Sól zamyka w pory w mięsie, w przez co podroby twardnieją.Co zrobić, żeby wątróbka nie pryskała? Najlepszy trik zdradził Tomasz Strzelczyk. Znany kucharz na swoim kanale, Tomasz Strzelczyk ODDASZARTUCHA na YouTube, opublikował film, na którym usmażył idealną wątróbkę. To właśnie z tego kanału pochodzi trik i zdjęcia wykorzystane w artykule.
Polska czernina została okrzyknięta najgorszą zupą świata według portalu TasteAtlas. W rankingu zestawiono 10 dań z całego świata. Polskie zupy pojawiły się tam aż kilka razy. Zestawienie powstało na podstawie ocen internautów.TasteAtlas to portal kulinarny, który od wielu lat przygotowuje rankingi najsmaczniejszych i najgorszych dań z całego świata. Niedawno opublikował zestawienie dziesięciu najgorszych zup świata. W rankingu znalazło się kilka polskich dań. Jedno z nich bezkompromisowo zwyciężyło.Niechlubny ranking zup został przygotowany w oparciu o opinie internautów. Znalazły się w nim również dania z całego świata, między innymi z Kolumbii, Rosji, Czech i Polski. Tradycyjna zupa na bazie rosołu i krwi zajęła pierwsze miejsce. Materiał wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony TasteAtlas, tasteatlas.com.Czernina, inaczej czarna polewka, jest tradycyjną zupą, której początki sięgają XVII wieku. Zupa gotowana na rosole z dodatkiem krwi podawana jest najczęściej z kluskami lub makaronem i gotowanymi warzywami rosołowymi.
Dania obiadowe nie muszą być ciężkie i tuczące. Jeden z dietetyków udowadnia, że w naszej diecie jest miejsce zarówno na sałatki, jak i na burgera. Jego podejście do przyrządzenia potrawy uznawanej za tuczącą jest imponujące.Szukając pomysłu na danie obiadowe dla całej rodziny, warto wyjść poza utarte ścieżki i sięgnąć po lżejsze alternatywy dobrze znanych nam potraw. Jak pokazuje dietetyk Bartek Kulczyński, w zdrowym żywieniu wcale nie chodzi o odmawianie sobie przyjemności jedzenia ulubionych frykasów. Wręcz przeciwnie.Specjalista proponuje zmodyfikować je tak, aby pozostając smaczne, zawierały niezbędne makro i mikroelementy. Wzięliśmy pod lupę jego zestawienie 7 posiłków i wybraliśmy jeden, który pokazuje w praktyce, jak przyjemne może być zdrowe odżywianie.
Rosół dawniej przyrządzało się inaczej niż współcześnie. Według najstarszej z dostępnych receptur pochodzącej z 1682 roku, w skład zupy wchodziły również podroby. Wybierano to, co znalazło się pod ręką, a następnie długo gotowano wraz z kurą i wołowiną. Dotarliśmy do współczesnej interpretacji oryginalnego przepisu. Historia powstania rosołu — a właściwie rozsołu — jest ciekawa. Kiedyś mięso konserwowano w soli i przed użyciem należało je rozsolić, czyli tej przyprawy pozbawić. W tym celu mięso moczono długo w wodzie i starannie płukano, pozbawiając intensywnego smaku. Całkiem podobnie jest w przypadku przyrządzania tradycyjnej zupy. Smak mięsa przenosimy wszak do płynu, a im więcej go wydobędziemy, tym lepiej. Upływający czas przyniósł uproszczenie nazwy dania i składu. Niektóre produkty zostały zapomniane, głównie ze względu na coraz mniejszą dostępność. Dawniej do rosołu trafiały kuropatwy, jarząbki czy gołębie. O nie dziś trudno, ale równie powszechne podroby — a wśród nich wątróbki, serca czy żołądki — wciąż można wykorzystać. Warto zakupić świeżą porcję, bo właśnie z nimi dziś przyrządzimy pyszną zupę.
Naleśniki mleczne są pysznym pomysłem na śniadanie czy podwieczorek. Sekretem rozpływającego się w ustach, a jednocześnie na tyle wytrzymałego, by utrzymać każdy farsz, ciasta są wrząca woda oraz skrobia ziemniaczana. Patent babci Kazi nie ma sobie równych. Musicie spróbować. Naleśniki są jedną z tych potraw, których przyrządzanie różni się nieco w każdym domu. Nasza dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa. Oprócz popularnej mąki pszennej wykorzystuje też skrobię, zwaną również krochmalem. Połączenie jej z wrzątkiem sprawia, że z masy wychodzą naprawdę sprężyste placki, które można dowolnie wypełniać.
Czy wiecie, ile wody potrzeba na rosół? Od właściwych proporcji mięsa i płynu wiele zależy. Doświadczone kucharki wiedzą, że ich zaburzenie może doprowadzić do uzyskania mdłej zupy, która nikomu nie będzie smakować. Podpowiadamy, jak uniknąć kulinarnej wpadki. Gotowanie rosołu wydaje się proste, lecz nawet drobne błędy potrafią mieć ogromny wpływ na smak dania. Jednym z nich może być wykorzystanie zbyt dużej objętości wody podczas gotowania. O ile płyn i tak odparuje, to niestety nie zawsze wystarczy, by uzyskać skoncentrowaną i aromatyczną zupę.
Jajecznica na wodzie gazowanej będzie lepsza niż jakakolwiek inna. Przygotowane bez dodatku tłuszczu danie jest lekkie niczym chmurka i puszyste, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę. Musicie spróbować.Jeśli zastanawialiście się kiedykolwiek, jak zrobić przyjemną w odbiorze, niesamowicie delikatną jajecznicę, wersja na wodzie gazowanej ma szansę wam się spodobać. Zawarte w płynie bąbelki nadadzą masie jajecznej wyjątkowej konsystencji, a smak będzie niesamowity. Bliskim na pewno się spodoba.Przepis na jajecznicę na wodzie gazowanejSkładniki na 2 porcje:5 dużych jaj5 łyżek wody gazowanejposiekany szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie)sól i pieprz w ilości do smaku