Zaczyna się sezon na szparagi. Jak wybrać w warzywniaku najlepszej jakości pęczek? Katarzyna Bosacka zamieściła na ten temat krótki, ale treściwy instruktaż. Dzięki niemu masz pewność, że kupisz najświeższe warzywa.
Jak przygotować pyszną zupę szczawiową? Co zrobić, żeby uzyskać idealnie kwaskowaty smak, który jest tak charakterystyczny dla zupy szczawiowej. Sekret tej lekkiej zupy sezonowej zdradza Tomasz Strzelczyk.
Znamy różne produkty, które można zamknąć w słoikach. Jednak czy chleb może być ze słoika? Jak najbardziej. Taki chleb to całkowite zaskoczenie kulinarne. Chleb ze słoika zachowuje długo swoją świeżość i trwałość. W słoiku wytrzymuje nawet rok. Jak go zrobić? Nie jest to wcale takie trudne.
Nietypowy obiad z makaronem i jajkami ma szansę na stałe zagościć w waszym kulinarnym repertuarze. Proste w przygotowaniu danie zajmuje zaledwie kilak chwil, a wygląda i smakuje obłędnie. Musicie spróbować.
Restauracje w turystycznych lokalizacjach często mają negatywne opinie. Jeden z tiktokerów postanowił sprawdzić, czy niska ocena lokalu w Zakopanem jest uzasadniona. Miał nadzieję, że jakość potraw się poprawiła. Niestety zawiódł się — jedno z dań zawierało włos.
Szare kluski są świetnym pomysłem na szybki obiad. Ziemniaki queen anne, które zastosowała Pani Magdalena, są idealne do przygotowania tego rarytasu. Zawierają dokładnie tyle skrobi ile potrzeba, by potrawa wprost rozpływała się w ustach. Musicie spróbować.
Czy wiesz, że pyszny składnik spożywczy masz dosłownie pod stopami? Wystarczy się tylko po niego schylić. Mowa o zdrowej i zaskakująco smacznej pokrzywie. Dodaj do niej kilka produktów, a zyskasz doskonały dodatek do chleba lub makaronu.
Egzamin na kucharza nie jest prosty. Oprócz wykazania się znajomością receptur należy też zaprezentować wiedzę z zakresu przygotowania żywności. W materiale do testu znajdziemy między innymi sekcję poświęconą dobieraniu desek do krojenia. Okazuje się, że każdy typ produktów wymaga innego koloru narzędzia.
Zapiekanka ziemniaczana nie musi być nudna. Tomasz Strzelczyk dodaje do niej polędwiczki, boczek i pieczarki uzyskując smaczne danie obiadowe. Przygotowanie wcale nie jest trudne, a całość wprost rozpływa się w ustach. Spróbujecie?
Katarzyna Bosacka wiele razy ostrzegała konsumentów przed praktykami stosowanymi przez producentów żywności. Tym razem pod lupę wzięła opakowanie mrożonego groszku z marchewką. Zawartość bardzo różniła się od tego, co sugerowało zdjęcie producenta.
Jak wypada pojedynek makaronu z ryżem? Porównanie popularnych produktów przeprowadził znany dietetyk. Wbrew wszelkim oczekiwaniom ryż nie okazał się faworytem w tym starciu. W czym zatem makaron okazał się od niego lepszy?
Myślicie, że wiecie jak kroi się cebulę w pióra? Instruktaż Kucharza Macieja może Was więc zaskoczyć. Okazuje się, że położenie warzywa na desce względem noża ma niebanalne znaczenie. Samemu ciężko na to wpaść.
W jednej z gorzowskich restauracji doszło do skandalicznej sytuacji. Para emerytów niezadowolona z obsługi dopuściła się skandalicznego zachowania. Doszło do zniszczenia mienia w lokalu oraz ubliżania jego pracownikom. Kamery monitoringu uchwyciły krewkich staruszków, a właściciele knajpy szukają sprawiedliwości.
Twarde masło jest prawdziwym koszmarem w każdej kuchni. Nigdy nie chcę szybko zmięknąć w momencie, kiedy najbardziej go potrzebujemy. Na szczęście z naszym krótkim poradnikiem będziecie mogli na zawsze pożegnać ten problem. Wystarczy słoik i nieco wrzątku, aby zmiękczyć najbardziej oporną kostkę.
Kotlety z pieczarek są tanie i niesamowicie smaczne. Wykonane z aromatycznych grzybów i jajek danie z pewnością spodoba się rodzinie i nasyci wszystkich na długo. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu — musicie spróbować.
W Biedronce można kupić zdrowe przekąski, które dostarczą nam sporo cennych składników odżywczych. Jeden z dietetyków zaprezentował aż trzy smaczne propozycje, które nie kosztują wiele. Warto przetestować.
Wysokie ceny w restauracjach wiele osób skłaniają do rezygnacji z takiej przyjemności. Niektórzy jednak szukają szczęścia i jedzą, a potem nie płacą za zamówione dania. Kolejna tego typu sytuacja miała miejsce w Oleśnicy. Tym razem jednak sprytni klienci zostali zarejestrowani na kamerach.
Lara Gessler wypowiedziała się na temat komunijnego przyjęcia organizowanego w domu. Rady restauratorki mogą jednak zaskoczyć. Stawia ona bowiem na prostotę i sprawdzone, lubiane przez rodzinę posiłki.
W niedzielę 30 kwietnia kończy się kolejna edycja Restaurant Week. Jeszcze tylko przez chwilę macie okazję skosztować degustacyjnego menu w niezwykle korzystnej cenie. Za 69 złotych zjecie przystawkę, danie główne oraz deser w wybranej przez siebie restauracji. Kolejny raz taka atrakcja dostępna będzie dopiero na jesieni.
Mamy dla wszystkich smakoszy wspaniałą wiadomość. Na swoim własnych grillu możecie przygotować przepyszną, wędzoną rybę. Aby tego dokonać, konieczne jest nabycie specjalnych drewienek dedykowanych do wędzenia. Jak przygotować do tej czynności samą rybę, podpowiadamy w poniższym tekście.
Dr Karolina Kowalczyk podzieliła się z internautami szokującą historią. Opowiedziała pewne zdarzenie z czasów swojej pracy na dziale mięsnym w jednym ze sklepów. Mimo upływu lat wspomnienie nadal wywołuje w niej ogromny niesmak i obrzydzenie. Jak bowiem inaczej zareagować na sprzedawanie umytych parówek?
Bez kaszanki żaden grill nie może się odbyć. Zapomnij jednak o kupowaniu tego specjału w sklepie. Kucharz Maciej pokazał swój sposób na popularny wyrób. Jest jeden kruczek - swoją kaszankę przygotowuje w wersji wegańskiej.
Tak prostych naleśników jeszcze nie widzieliście. Zrobicie je z zaledwie 2 składników. Wbij do naczynia jajka, dodaj żelatynę i ciasto prawie gotowe. Potrawę pokochają zwłaszcza osoby na diecie ketogenicznej lub takie, które są uczulone na mleko zawarte w tradycyjnym przepisie.
Placki ziemniaczane można zrobić także z ugotowanych ziemniaków. Smakują równie dobrze co klasyczne, a nie wymagają żmudnego tarcia warzyw. Musicie spróbować — rodzinie na pewno się spodobają.
Kluski na parze są znakomitym pomysłem na sycący obiad. Smakowita wersja z dodatkiem grzybów nie jest już bardzo popularna, a potrafi zachwycić smakiem. Musicie spróbować — aromatyczne nadzienie idealnie pasuje do lekkiego ciasta.
Pyszne placki spodobają się każdemu. Można je przygotować nie tylko z ziemniaków czy owoców. Prosty patent na rarytas z białej kapusty będzie ciekawą opcją na ciepłą kolację czy drugie śniadanie. Musicie spróbować.
Naleśniki budyniowe są proste i niesamowicie smaczne. Dwa opakowania proszku do przyrządzania popularnego deseru wsypane do masy nadadzą uwielbianemu daniu niesamowitego aromatu i delikatności. Musicie spróbować.
Naleśniki warto przygotować nieco inaczej. Zastępując popularne składniki jednym zdrowym produktem — niepaloną kaszą gryczaną — uzyskamy przysmak o niesamowicie przyjemnym smaku. Danie wprost rozpłynie się w ustach.