Znamy najlepsze restauracje działające w Polsce. Wybrańców wskazało jury składające się z wyjątkowej klasy ekspertów. Spośród 600 kandydatów wyłoniono 37 lokali, które zasłużyły na szczególne wyróżnienie. Te godne polecenia miejsca znajdziecie na terenie całego kraju.
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed partią hamburgerów wieprzowych. W sprzedawanym produkcie wykryto bakterię, która może zagrażać zdrowiu. Jeśli kupiłeś te hamburgery wieprzowe, natychmiast je wyrzuć lub zwróć do sklepu, w którym je nabyłeś. Nie ryzykuj swoim zdrowiem.
Jakie jest Wasze wyobrażenie idealnego menu na wesele? Założymy się, że nie takie, o jakim przeczytacie poniżej. Pewna fit influencerka z Kanady w najważniejszym dniu swojego życia zaserwowała co najmniej kontrowersyjne potrawy. Tym jednak, co najbardziej zaskoczyło jej gości była tabletka przeciwko wzdęciom.
Te ogórki z rodzynkami są inne od wszystkich. Mają niezwykłą nutkę słodyczy, której towarzyszy wyrazisty smak pieprzu i czosnku. Raz spróbujesz i zapomnisz na długo o ogórkach kiszonych i małosolnych. Te papieskie są numerem 1!
Rosół jest zupą, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Kojarzy się z domową kuchnią mam i babć. Jest pyszny, sycący i zdrowy. Robert Makłowicz stosuje trick z cebulą. Poznaj, co z nią robi znany kucharz.
Maj to miesiąc, gdy dzieci przystępują do Pierwszej Komunii Świętej. Najmłodsi wraz ze swoimi rodzicami świętują w domach i restauracjach. Jedna z TikTokerek pokazała dania, które jadła po majowej uroczystości. Internauci zwrócili, uwagę na jeden szczegół. Ten bezlitośnie skrytykowali.
Ogórków kiszonych nikomu nie trzeba kulinarnie przedstawiać. To zdrowa polska kiszonka, którą często przygotowujemy i jeszcze częściej jemy. Jednak, co z kiszoną cukinią? Jadacie? Jest pyszna i zdrowa. Polecamy znakomity przepis na jej przyrządzenie.
Pieczone ziemniaki i frytki odchodzą w kulinarne zapomnienie. Teraz nadszedł czas duffinek. To pyszne, rumiane kulki ziemniaczane. Będą smakować dorosłym i dzieciom.
Para emerytów postanowiła zwiedzić Warszawę. Seniorzy wybrali się na wycieczkę, podczas której zgłodnieli. W jednej ze stołecznych restauracji na Rynku zamówili dwie porcje bigosu. Musieli zapłacić za niego 90 zł. Jednak bardziej od ceny popularnego dania, zaskoczył ich dopisek małym druczkiem w menu.
Planujesz zrobić mizerię do obiadu? Sprawdź, co zrobić, by nie miała gorzkawych nut. Ważny jest jeden szczegół, na który warto zwrócić uwagę już przy obieraniu ogórków. Dzięki niemu mizeria będzie smakować wyśmienicie. Radzimy też, jak pozbyć się goryczki, jeśli się już pojawiła.
Przygotowanie kapusty na gołąbki może być całkiem proste. Zamiast wkładać warzywo do wrzątku, wystarczy umieścić je w rękawie do pieczenia i przenieść do rozgrzanego urządzenia. Po niedługim czasie oddzielimy liście z łatwością. Będą idealne do zawijania farszu i nie będą się rozpadać.
Kotlety mielone warto przygotować czasem nieco inaczej. Zawinięte w boczek soczyste mięso wieprzowe posmakuje nawet wybrednym. Nie będziemy go jednak smażyć, a wstawimy do piekarnika. Koniecznie spróbujcie tej wersji.
Kuchnia regionalna ma swój wyjątkowy smak i wielu zwolenników. Warto wypróbować tradycyjny przepis z Gminy Wasilków. Racuchy z tego regionu nie mają sobie równych. Jedna porada jest dużym zaskoczeniem. Dzięki niej racuchy będą rozpływać się w ustach.
Naleśniki są prostym daniem, które znane jest na całym świecie. Można przyrządzać je na niezliczoną liczbę sposobów i podawać właściwie o każdej porze dnia. Proponujemy przepis Karola Okrasy na to smaczne i proste danie. Naleśniki z tym smakowitym dodatkiem będą smakować każdemu.
Masz ochotę na coś słodkiego i pysznego, ale jednocześnie nie chcesz spędzić dużo czasu na przygotowaniu takiego przysmaku? Polecamy ciasto bez pieczenia. To idealne rozwiązanie dla osób, które chcą szybko cieszyć się pysznym smakiem ciasta. Budyniowiec z galaretką i truskawkami będzie wam smakował. Jest prawdziwym hitem tego sezonu.
Popularny youtuber postanowił wyjaśnić pewien fenomen. Wybrał się z wizytą do pewnej warszawskiej restauracji. Lokal wyróżnia się tym, że niemal o każdej porze dnia i nocy ustawia się do niego ogonek chętnych. Okazuje się jednak, że jakość podawanego tam jedzenia nie wyjaśnia tego zjawiska.
Restauracja, którą nieco trudniej znaleźć, serwuje niesamowicie smacznego kotleta schabowego w korzystnej cenie. YouTuber odwiedził ukryte w warszawskiej dzielnicy biurowej miejsce, w którym smaczne i duże danie można dostać już za 20 złotych. Sprawdziliśmy, co dokładnie otrzymał w tej cenie.
Szparagi są lubianym warzywem sezonowym. Jednak warto się pospieszyć z korzystaniem z dobrodziejstw tego smacznego warzywa. Wszystko dlatego, że sezon na szparagi trwa krótko. Radzimy jak gotować białe szparagi, żeby zachowały swój kolor. Ważna jest jedna zasada.
Placki są przysmakiem wielu osób. Jednak pojawia się pytanie, czy są one na pewno zdrowe? Przecież smaży się je na tłuszczu, a to oznacza, że mają sporo kalorii. Wypróbuj przepis na placki z marchewką. Na pewno przypadną ci do gustu i będą lżejsze od placków ziemniaczanych.
Nie masz pomysłu na obiad, a nie chcesz całego dnia spędzić na gotowaniu? Skorzystaj z przepisu Tomasza Strzelczyka na jednogarnkowe danie. To wyborny przepis, do którego potrzebujesz kurczaka i ziemniaków. Spróbuj tego prostego i taniego przepisu na szybki obiad.
Tatar jest przekąską lubianą przez wielu Polaków. Wybornie smakuje z dodatkiem cebulki i żółtka. Jednak przygotowanie tego przysmaku nie jest wcale takie łatwe. Kucharz Maciej zdradza swój sposób na mistrzowskiego tatara. Ten jeden trik decyduje o fantastycznym smaku tego mięsnego dania.
Młoda kapusta jest smaczna i można ją podać na wiele sposobów. Usmażona w chrupiącej panierce będzie świetnym daniem obiadowym i z powodzeniem zastąpi mięsne kotlety. Przygotowanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Wybrano 50 najlepszych restauracji w Europie. Wśród nagrodzonych znalazły się trzy lokale działające w Polsce. W szranki stanęły miejsca, w których daniem popisowym jest pizza. Smak i jakość potraw oceniają eksperci od kuchni włoskiej.
W Biedronce pojawił się pierwszy w tym sezonie bób. Koszt jego zakupu jest jednak zaporowy. Za woreczek o wadze 500 g sklep liczy niemal 30 złotych. Tylko nieliczni pozwolą sobie na taki luksus.
Podróżni odwiedzający ostatnio wagon Wars przeżyli niemiłe zaskoczenie. Niemal wszystkie ceny z dostępnego menu poszły w górę. Za kultowe pociągowe pozycje zapłacimy obecnie o 1-2 złote więcej, niż zazwyczaj. Obiad dla całej rodziny robi się niemałym wydatkiem.
Zupa szczawiowa z jajkiem? Oczywiście! Taki dodatek do tej sezonowej zupy jest konieczny- jednak nie tylko ze względu na smak. Jajko należy dodać do szczawiówki, bo niweluje on groźne szczawiany. Dlatego zawsze pamiętaj o jajku w zupie szczawiowej. Wyjdzie ci to na zdrowie.
Naleśniki mają swoich zagorzałych zwolenników. To danie łatwe do przygotowania. Składniki na nie mamy zwykle w domu. Jednak Robert Makłowicz dodaje do naleśników jeden produkt, który może być zaskoczeniem. Dzięki niemu wychodzą pyszne, puszyste i nieco grubsze.
Część sklepów działających pod szyldem Delikatesy Centrum będzie otwarte także w niedzielę. Będzie to możliwe dzięki wydzieleniu w konkretnych placówkach czytelni dla klientów. Sklep twierdzi, że jest to odpowiedź na kulturalno-społecznie potrzeby osób, które robią w nim zakupy. Akcja ma objąć prawie 100 placówek sieci.