Pewnie nie raz zastanawialiście się, czy można jeść surowe pieczarki? Dlatego rozwiewamy dziś wszelkie wątpliwości. Ta informacja z pewnością zaskoczy wielu Polaków, bo pieczarki można jeść bez wcześniejszej obróbki termicznej. Sprawdźcie, jednak na co zwrócić uwagę, by te grzyby były bezpieczne dla waszego zdrowia. Pieczarki to najpopularniejsze grzyby hodowlane. Często po nie sięgamy, bo są łatwo dostępne przez cały rok. Mają też niewygórowaną cenę. Pieczarki chętnie dusimy w śmietanie, dodajemy do zup, sosów i mięs. Robimy też z ich dodatkiem zapiekanki i nawet tutaj wiele osób ma obawy, czy na pewno są dopieczone. Na szczęście możemy was uspokoić — pieczarki można jeść na surowo. Wielu z was z pewnością będzie zaskoczonych tą informacją, bo przecież grzyby leśne trzeba wcześniej ugotować, udusić czy długo smażyć. Na czym więc polega różnica?
Lubicie popcorn? A wiecie, jak zrobić domowy popcorn z kaszy gryczanej? Mamy na niego prosty sposób — wystarczy wsypać garść kaszy do garnka z olejem i całość smażyć, aż zrobi się puszysta. Tak przygotowany popcorn jest zdrowy i niepowtarzalny w smaku. Popcorn to prażone ziarna kukurydzy, które po podgrzaniu do wysokiej temperatury pękają i robią się puszyste. Przekąskę w rodzaju popcornu można przygotować także z innych zbóż. My proponujemy sięgnąć po kaszę gryczaną, która jest wyjątkowo zdrowa. Gryczany popcorn można jeść na przekąskę, podobnie jak kukurydziany. Jednak można go też wykorzystać do innych potraw. Będzie świetnym dodatkiem do musli, sałatek, sprawdzi się też jako posypka do pieczonych warzyw i mięs. Oto jak go przygotować.
Sernik jest niezwykle smacznym ciastem, które uświetni niejedno spotkanie. Z recepturą wykorzystującą zaledwie trzy składniki jego przygotowanie stanie się niezwykle proste. Jeśli tylko macie twaróg, jajka i białą czekoladę pyszny specjał zdążycie przygotować jeszcze przed wizytą gości. Będzie lekki jak nigdy wcześniej. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Przygotowanie sernika z kremowego twarogu z dodatkiem białej czekolady nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych. Sekretem jego delikatności jest bowiem jedynie odpowiednie trójstopniowe pieczenie, które bez problemu przeprowadzimy z pomocą piekarnika elektrycznego. Jeżeli więc nie macie czasu, by przyrządzić ciasto Izaura albo klasyczny sernik krakowski, ten przepis powinien was zainteresować. Puszysty i lekki niczym chmurka deser powstanie niemalże ekspresowo. Doskonale smakuje wraz z popołudniową kawą.
Kalafior zazwyczaj zjadamy w postaci ugotowanej. Wielu z nas uważa, że tylko taki sposób jedzenia go jest bezpieczny. Tymczasem warzywo to podobnie jak marchewkę czy ogórka można z powodzeniem schrupać na surowo. Jeżeli dotychczas nie spróbowaliście go w tej postaci, nie zwlekajcie. Sposobów na ciekawe podanie jest kilka.Kalafior jest jednym ze zdrowszych warzyw i zdecydowanie powinien zagościć w naszym jadłospisie. Większość z nas gotuje go lub dodaje do zupy. Zdecydowanie jednak korzystniej jest zjeść go bez obróbki termicznej. Będzie bogatszy w składniki odżywcze.
Nie ma chyba smakosza, który odmówiłby sobie smacznych pulpetów. Dania smażone są jednak ciężkostrawne. Mamy rozwiązanie tego dylematu — przepis na smaczne i lekkie pulpety gotowane. Wyjdą soczyste, aromatyczne i tak pyszne, że już nie wrócicie do tradycyjnego sposobu przyrządzania. Skusicie się? Zdradziliśmy wam już smaczną recepturę na pulpety z dorsza. Pisaliśmy też jak przyrządzić ten specjał w sosie koperkowym. Tym razem mamy dla was patent na delikatne i niezwykle lekkie pulpety gotowane. Dodatek ziół i sposób przyrządzenia sprawiają, że mięsne kulki są soczyste i wyjątkowo smaczne.
Poznaliśmy wiele różnych sekretów długowieczności. Jedni receptę na długie życie odnajdują w sporcie, inni w medytacji lub modlitwie, niektórzy mówią, że swoją długowieczność zawdzięczają postom, a są nawet tacy, którzy uważają, że to zasługa... whisky. Długowieczność naukowo można uzasadnić predyspozycjami genetycznymi. Ale jak można zachować nasze piękno? Co chroni naszą skórę przed starzeniem się? Co robić, żeby z każdym dniem nie dostrzegać w lustrze kolejnej zmarszczki?Pamiętajmy, że skóra twarzy jest nie tylko narażona na zmarszczki, lecz także na przebarwienia, przesuszenie i szarzenie. Większość problemów skórnych spowodowana jest jej niewłaściwym odżywianiem i słabym ukrwieniem.
Jajecznica często trafia na nasze talerze o poranku. Nierzadko przyrządzamy ją z dodatkami m.in. boczkiem, cebulą czy pomidorami. Tym razem proponujemy wam nietypowy składnik, który z pozoru nie pasuje, ale gdy spróbujecie, zmienicie zdanie. Połączcie jajka z bananem i przekonajcie się, jak razem smakują. Zrobić dobrą jajecznicę nie jest łatwo. O taką, która zaskoczy smakiem, bywa naprawdę trudno. Sięgnięcie po banana odmieni dobrze znane śniadanie. Choć słodki owoc wydaje się nie pasować, wraz z jajkiem stworzy danie o bogatym smaku i delikatnej, kremowej konsystencji. Wypróbujcie to połączenie, a oprócz wyjątkowego smaku zaserwujecie sobie sporą dawkę cennych składników odżywczych. Dostarczy wam energii, wzmocni mięśnie i pobudzi organizm, a to z pewnością pomoże dobrze rozpocząć dzień. Skusicie się?
Placki z serka homogenizowanego są prostym, słodkim daniem, które z powodzeniem możecie podać na śniadanie. Cztery składniki wystarczą, by przygotować masę, która po usmażeniu będzie niezwykle lekka i pysznie waniliowa. Podajcie je z sezonowymi owocami, a posmakują każdemu, kto ich spróbuje. Placki nie muszą być wytrawne. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić je na słodko, korzystając z bananów i jogurtu oraz twarogu i wiórków kokosowych. Tym razem na tapet bierzemy ekspresową recepturę bazującą na waniliowym serku homogenizowanym. Zmieszajcie go z mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia, a uzyskacie naprawdę smaczny rarytas, o którym długo nie zapomnicie.
Czas na poranną kawę. Przy tej okazji przyda wam się wiedza, czy warto używać zabielacza do kawy. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości, bo Polacy używają go na potęgę. A ten niepozorny dodatek, może poważnie zaszkodzić, a przynajmniej nie wyjść wam na zdrowie.Zabielanie kawy ma na celu głównie złagodzenie jej gorzkawego smaku. Takie właśnie działanie wykazuje dodawane do kawy mleko, śmietanka czy zabielacz. Ten ostatni jest jednak mocno przetworzony, dlatego jego zastosowanie nie jest najlepszym wyborem.
Ryby są bogate w wiele cennych składników odżywczych i warto po nie sięgać. Smaczne będą jednak tylko wtedy, gdy ich mięso będzie soczyste i aromatyczne. Jednym ze sposobów, który pozwala uzyskać wyjątkowo delikatną konsystencję ryby, jest pieczenie jej w folii. Wystarczy zawinąć filet wraz z dodatkami i włożyć do pieca. Efekty pozytywnie was zaskoczą. Zbyt sucha ryba nikomu nie będzie smakowała. Aby uniknąć kulinarnej wpadki, warto pamiętać o kilku zasadach, które umożliwią nam wydobycie z tego produktu maksimum smaku. Dzięki nim przyrządzanie ryb zawsze zakończy się satysfakcjonującym posiłkiem.
Dzisiaj jest szczególny dzień, o którym wielu Polaków zapomniało - mowa o Międzynarodowym Dniu Bez Mięsa. Jeśli więc chcesz przyczynić się do poprawy życia niezliczonych ilości zwierząt, sięgnij po poniższy przepis. Zrobisz z jego pomocą pyszne wegetariańskie kotlety mielone z kaszy gryczanej. Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa 20 marca ma za zadanie uświadomić ludziom z całego świata warunki, w jakich hodowane i zabijane są zwierzęta. Dodatkowo ma przyczynić się także do rozpropagowania zdrowego trybu życia i diety, opierającej się w większości na warzywach, owocach oraz zbożach. Hasłem przewodnim dnia jest „Zmień swoją dietę – zmień świat!”.Dla tych, którzy zdecydowali się dołożyć swoją cegiełkę do tego ruchu, polecamy wypróbowanie poniższego przepisu na bezmięsne kotlety z kaszy gryczanej. Dodatek pieczarek sprawia, że bardzo wyczuwalny jest w nich mięsny smak umami, z którego słyną grzyby.
Zbliża się wiosna, a wraz z nią przychodzi czas na sezonowe rarytasy. Jednym z nich jest sok z brzozy. Dziś powiemy wam, jak wykorzystać w kuchni sok z brzozy. Pomysłów na jego wykorzystanie nam nie brakuje. Koniecznie sprawdźcie, jak możecie ten zdrowy specjał wykorzystać. Wraz z nadejściem wiosny wraca nam dobry nastrój, a w kuchni pojawiają się wiosenne przysmaki. Są one niezwykle wartościowe, bo świeżo zebrane i obfitujące w cenne składniki. Jednym z takich niezwykłych, wiosennych specjałów jest sok z brzozy. Zobaczcie, do czego można go wykorzystać i w jaki sposób go zbierać.
Kiszone warzywa są doskonałym uzupełnieniem wielu dań. Pyszną kiszonkę można przyrządzić niemalże z każdej sezonowej rośliny. Tym razem proponujemy wam wykorzystanie białej rzodkwi. Połączcie ją z burakiem i dajcie się zachwycić temu delikatnemu smakowi. Kiszone warzywa to coś więcej niż kapusta i ogórki. Zdradzaliśmy wam jak tą metodą przyrządzić smaczne rzodkiewki. Podawaliśmy też sposób na wyjątkowe ogórki po koreańsku. Teraz czas na libański specjał — rzodkiew i buraka. Spróbujcie ich koniecznie.
Czosnek jest zdrowym i bardzo smacznym dodatkiem do wielu dań. Jego obranie potrafi jednak nastręczyć nieco trudności. Okazuje się jednak, że wystarczy lekko zgnieść ząbki warzywa, by skórkę dało się sprawnie zdjąć. Sprawdźcie koniecznie ten patent. Czosnek jest jedną z podstawowych przypraw w naszej kuchni. Trudno sobie bez niej wyobrazić gotowanie. Czasochłonny proces obierania warzywa odejdzie w zapomnienie, gdy zaczniecie przyprawę zgniatać. Dokładnie tak robią najlepsi kucharze.
Kotlety schabowe zwykle sporządza się, jak sama nazwa wskazuje, ze schabu - istnieją jednak zupełnie inne, nowatorskie wersje. Jedna z nich, której podstawą jest kalafior, prezentowana jest poniżej. W porównaniu do kulinarnej klasyki warzywny wariant zrobisz błyskawicznie szybko. Mało kto zdoła powstrzymać się przed dokładką tak chrupiącego posiłku.Kotlety schabowe z kalafiora to idealny pomysł na bezmięsny obiad, przy którym nie ma zbyt dużo pracy. Dodatkowo dużą zaletą jest niska cena i łatwa dostępność do większości produktów wykorzystywanych w przepisie.
Łupina czosnku traktowana jest w kuchni jako odpad. Tymczasem ta niepozorna pozostałość po zdrowej przyprawie może stać się bazą do przyrządzenia przydatnych mikstur. Sprawdźcie, jak możecie z niej skorzystać. O tym, że czosnek zawiera szereg cennych składników odżywczych, wiemy od dawna. Okazuje się, że jego łupina także jest bogata w korzystne dla naszego zdrowia substancje. Zawarte w niej pektyna i kwercetyna pomagają usprawnić metabolizm, działają moczopędnie i wykazują właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Nie warto więc po prostu ich wyrzucać.
Babka wielkanocna bez cukru to pomysł na lekkie ciasto wielkanocne z mąki z płatków owsianych. Do babki na ksylitolu dodaj suszone bakalie, rodzynki, morele, a będzie zdrowo i pysznie. Poznaj przepis na babkę wielkanocną bez cukru oblaną fit lukrem.Babka wielkanocna bez cukru to pomysł na pyszne i przede wszystkim lekkie i mało kaloryczne ciasto, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Zamień mąkę pszenną na płatki owsiane górskie, wystarczy, że zmielisz je w blenderze, a otrzymasz zdrową mąkę.Zamiast cukru do ciasta dodaj ksylitol- to zdrowy i mało kaloryczny zamiennik tradycyjnego cukru. Ksylitol to naturalny słodzik pozyskiwany z soku brzozowego, jest świetnym dodatkiem zarówno do ciast, jak i deserów i słodzenia kawy lub herbaty.Do babki wielkanocnej dodaj również bakalie, np. suszone daktyle, rodzynki, morele, a ciasto będzie słodkie i bardzo smaczne. Babkę wielkanocną polej fit lukrem, czyli lukrem z ksylitolu zmielonego w młynku lub blenderze, jest równie smaczny, co tradycyjny.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i mało kaloryczne ciasta- tu poznasz przepis na bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli, ciasto rozpływa się w ustach.
Burger wegetariański z buraka jest świetna alternatywą dla tradycyjnych burgerów. Kotlet z buraków, słonecznika, pietruszki i kaszy jaglanej jest soczysty i pełen smaku, jest również mało kaloryczny i lekki. Poznaj przepis na burger wegetariański z buraka, idealny na lunch, obiad lub kolację. W ostatnich latach burgery zyskały ogromną popularność i przeszły ogromną przemianę. To już nie te tłuste burgery z budki, a prawdziwa sztuka. Bardzo popularne stały się również burgery wegańskie i wegetariańskie, które są równie pyszne, wyglądają bardzo apetycznie i przede wszystkim są dużo lżejsze.Kotlet z buraka i kaszy jaglanej przygotujesz w bardzo prosty sposób. Jeśli chcesz, żeby kotlet był wegański, zamiast jajka wlej więcej oliwy z oliwek. Kotlet jest bardzo aromatyczny, lekki i posmakuje wszystkim, nawet największym miłośnikom mięsa.Burgery przygotuj według własnych preferencji, z ulubionej bułki i warzyw. Do burgerów dodaj również ser i sos, który łączy wszystkie składniki. Do burgerów wegetariańskich z buraka będzie pasował między innymi majonez, sos żurawinowo- chrzanowy, sos aioli, bbq, ketchup i wiele innychDo burgerów przygotuj również pieczone frytki z batatów, a stworzysz kompletne, sycące i pyszne danie dla najbliższych.
Racuchy najczęściej kojarzą nam się z delikatnymi drożdżowymi placuszkami z dodatkiem jabłka. Tym razem jednak przygotujemy je nieco inaczej. W przepisie bowiem wykorzystamy maślankę i sodę oczyszczoną. Koniecznie spróbujcie — efekt was zachwyci. Racuchy na maślance i sodzie wychodzą równie puszyste co klasyczne, dobrze nam znane placuszki przyrządzane na drożdżach. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak subtelny i dobrze zbalansowany. Będą dobre zarówno na śniadanie, jak i na deser. Skusicie się?
Nie ma gorszego doświadczenia, niż odkrycie, że jajko ugotowane na twardo ma szarą obwódkę wokół żółtka i nieprzyjemnie pachnie. Za taką wpadkę odpowiada zbyt długie gotowanie w wodzie. W żółtku zachodzi wtedy reakcja chemiczna pomiędzy siarką i żelazem - aby się przed tym uchronić, nie wolno gotować jajek dłużej niż 10 minut. Jajka są bardzo dużą częścią diety człowieka, wszak wypełnione są po brzegi cennymi wartościami odżywczymi. Dużym plusem jaj jest obecność praktycznie wszystkich aminokwasów, które potrzebne są do odpowiedniego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Mimo iż przygotowanie jajek uznawane jest popularnie za banalne, niektórzy cały czas popełniają błędy. Jednym z największych jest pojawienie się szarej obwódki wokół żółtka i nieprzyjemnego zapachu.
Orzechy są bardzo ważną częścią codziennej diety, jednak mają jeden duży mankament - wymagają rozłupywania. Najwięcej pracy jest z orzechami laskowymi i włoskimi, których skorupki są twarde i grube. Na szczęście istnieje prosty trick, który eliminuje ten problem. Wystarczy wsypać orzechy do torby i upuścić ją kilkukrotnie na ziemie, a grawitacja wykona za nas cały wysiłek. Dawniej orzechy były jedzone przez ludzi znacznie częściej. W czasach bez dostępu do sieci sklepów, kiedy żywność musiała być własnoręcznie pozyskana, orzechy stanowiły świetne źródło energii. Dzisiaj z orzechów korzystamy głównie jako przekąski, pozwalającej łatwo uzupełnić ewentualnie niedobory substancji mineralnych. Ich największym minusem jest konieczność rozłupywania skorupki, lecz i na to mamy metodę.
Sanepid właśnie ogłosił, że niektóre partie mięsa zakupione w sklepach sieci Lidl stanowią zagrożenie dla zdrowia. Wykryto w nich groźną dla człowieka bakterię Salmonella. Należy powstrzymać się od ich spożycia. Kontrola wołowego mięsa mielonego dystrybuowanego w dyskontach Lidl wykazała obecność przyczyniających się do rozwoju salmonellozy bakterii. Sieć handlowa zdecydowała się na wstrzymanie sprzedaży skażonej partii.
Nie wiecie co podać na postny obiad w Środę Popielcową? Przygotujcie zdrowe kotlety z kaszy gryczanej. Wystarczy kilka produktów, by przygotować bardzo prosty i smaczny posiłek dla całej rodziny. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Nie ma nic lepszego niż jarskie kotlety. Wykonać je można z wielu różnych produktów np. z kaszy jaglanej czy ziemniaków. Gryczany specjał z dodatkiem aromatycznego czosnku i szczypiorku zaskoczy was delikatnością i niepowtarzalnym smakiem. Skusicie się?
Praktycznie wszystkie kisiele dostępne w sklepach mają w swoim składzie mąkę ziemniaczaną i cukier, które mają wysoki indeks glikemiczny. Jeśli dbasz o linię, mamy dla ciebie doskonały sposób na zrobienie tego pysznego deseru bez skrobi i słodzenia. Wystarczy dodać do owoców odrobinę wody i 1 łyżkę nasion babki jajowatej, która wiążąc wodę, pęcznieje i tworzy idealną konsystencję deseru. Zwyczaj gotowania kisielu własnoręcznie nie jest obecnie zbyt popularny, lecz warto do niego wrócić. Współcześnie w sklepach bardzo trudno zdobyć go bez mąki ziemniaczanej, która jest głównym składnikiem zagęszczającym. Na szczęście w domowych warunkach bez problemu przygotujesz zdrowszy i mniej kaloryczny kisiel. Trzeba jedynie zamienić skrobię ziemniaczaną na babkę jajowatą. Jej nasiona w połączeniu z wodą żelują się i tworzą idealną konsystencję.
Rzodkiewki smakują wyśmienicie nie tylko na kanapkach. Ewa Wachowicz zdradziła niezawodny przepis z które przyrządzicie to warzywo w nietypowym wydaniu. Kiszone smakuje naprawdę wyśmienicie. Spróbujecie? Pisaliśmy już, dlaczego warto sięgać po kiszonki i podpowiadaliśmy wam jak przyrządzić wyśmienite ogórki kiszone po koreańsku. Tym razem wracamy z niezawodną recepturą Ewy Wachowicz, z której przyrządzicie doskonałą kiszonkę ze świeżych rzodkiewek. Jej smak was zachwyci.
Kilka dni temu wszyscy świętowali jeszcze Tłusty Czwartek, lecz to już koniec zajadania się rarytasami - już jutro 2 marca wypada Środa Popielcowa. Wraz z nią zaczyna się trwający 40 dni Wielki Post, więc wiele osób zastanawia się, czy będą mogli jeść przez ten czas mięso. Według zaleceń Kościoła należy powstrzymać się od hucznych zabaw czy spożywania mięsa. Środa Popielcowa jest świętem, które rozpoczyna trwający 40 dni Wielki Post. W tym czasie wszyscy wierzący katolicy powinni, według nauk kościoła, przygotowywać się do świąt wielkanocnych.
Jajka sadzone na pomidorach po grecku to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie, które przygotujesz w kilka minut. Jajka sadzone na maśle z natką pietruszki i dodatkiem soczystych pomidorów podaj z bagietką lub świeżym pieczywem, tak podane smakują najlepiej. Poznaj przepis na jajka sadzone na pomidorach po grecku.Z jajek sadzonych i dodatków przygotujesz niezwykłe śniadania, kolacje i posiłki dla całej rodziny. Jajka są uniwersalne i pasują do naprawdę wielu potraw, dodając im smaku i niezbędnych składników odżywczych, w tym białka.Jajka sadzone na pomidorach to jedno z tych śniadań, które mogę jeść dziennie. Jajka przygotujesz naprawdę błyskawicznie, a całe danie będzie pyszne, pożywne i doda Ci energii na wiele godzin. Jajka po grecku oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj z pieczywem- będą perfekcyjne.Jeśli szukasz pomysłu na jajka sadzone- tu poznasz ciekawe sposoby na jajka sadzone na śniadanie, obiad i kolację.
Przekazujemy pilne ostrzeżenie sanepidu. Dotyczy ono wykrycia niebezpiecznej substancji w popularnym produkcie spożywczym. Wszystkie szczegóły znajdziecie w naszym materiale. Pamiętajcie, że nie należy spożywać niżej wskazanego produktu, ponieważ może on mieć szkodliwy wpływ na wasze zdrowie.Producentom zależy na wysokiej jakości produktów, bo od niej zależy sprzedaż i dobra opinia o firmie i produkcie. Jednak pomyłki i niedopatrzenia zdarzają się wszędzie. Ważne jednak, by w razie wykrycia ewentualnego zanieczyszczenia, informacja o tym, jak najszybciej dotarła do konsumentów. Od tego bowiem zależy ich zdrowie, a czasem też życie.