Kiszona rzodkiew z burakami. Idealna przekąska i dodatek do obiadu w jednym
Kiszone warzywa są doskonałym uzupełnieniem wielu dań. Pyszną kiszonkę można przyrządzić niemalże z każdej sezonowej rośliny. Tym razem proponujemy wam wykorzystanie białej rzodkwi. Połączcie ją z burakiem i dajcie się zachwycić temu delikatnemu smakowi.
Kiszone warzywa to coś więcej niż kapusta i ogórki. Zdradzaliśmy wam jak tą metodą przyrządzić smaczne rzodkiewki. Podawaliśmy też sposób na wyjątkowe ogórki po koreańsku. Teraz czas na libański specjał — rzodkiew i buraka. Spróbujcie ich koniecznie.
Przepis na pyszną różową kiszonkę z rzodkwi i buraka
Z podanych proporcji przygotujecie 2 średnie słoiki kiszonki.
Składniki:
1 duża biała rzodkiew
1 niewielki podłużny burak
900 ml wody
100 ml octu jabłkowego
czubata łyżka soli
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Rzodkiew i buraka obieramy. Buraka kroimy w dość cienkie plastry, a rzodkiew w słupki. Wodę łączymy z octem w garnku. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia.
W międzyczasie wsypujemy sól i przyprawy. Warzywa układamy w słoikach wraz z obranym i przeciętymi na pół ząbkami czosnku. Zalewamy je płynem z garnka i zakręcamy.
Po 3 dniach wyjmujemy buraki. Jeśli tego nie zrobimy, kiszonka będzie intensywnie czerwona. Rzodkiew przechowujemy w tej samej zalewie w lodówce. Będzie gotowa do spożycia po 5 dniach.
Wskazówka: jeżeli przyrządzacie kiszonkę wiosną, zamiast rzodkwi możecie użyć kalarepy. Także wyjdzie smaczna. Liście koniecznie zachowajcie do przyrządzenia zupy.
Źródło zdjęcia: canva/ddsign_stock
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak usmażyć jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy niezawodny patent, zapomnij o oleju
Obłędnie chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Prosty przepis na obiad
Najlepsza na świecie panierka do schabowych bez jajka. Tego smaku nie da się zapomnieć
Źródło: ugotowanepozamiatane