Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Karol okrasa

Karol Okrasa

Ekspresowy bigos Karola Okrasy
06.11.2021 01:00 Ekspresowy bigos Karola Okrasy. Zrobisz go w 25 minut

Któż z nas nie lubi bigosu? Tradycyjna potrawa z kapusty i mięsa ma wielu zwolenników. Nic dziwnego, skoro jest sycąca i potrafi doskonale rozgrzać. Jadalibyśmy ją pewnie jeszcze częściej, gdyby jej przygotowanie nie zajmowało aż tyle czasu. Receptura Karola Okrasy pozwoli nam zrobić go szybciej niż zwykle. Koniecznie ją przetestujcie i przekonajcie się, jak dobry bigos można przyrządzić w niecałe pół godziny. Nie raz prezentowaliśmy wam pyszne receptury Karola Okrasy. Wystarczy wspomnieć przygotowywane przez niego pyszne ziemniaczki z pieca lub tę aromatyczną i prostą zupę z dyni. Tym razem znany kucharz zdradził, jak robi bigos. Jego przepis jest naprawdę ekspresowy, a smak dania nieziemski.

Śledzie po kaszubsku Karola Okrasy
02.11.2021 01:00 Przepis Okrasy na śledzie po kaszubsku

Marynowane śledzie smakują wspaniale. Nie warto więc się ograniczać. Sięgajmy po nie częściej niż jedynie od święta. Prawdziwie polska ryba, jaką jest śledź, skradnie wasze serca, jeśli podacie ją w pysznym sosie pomidorowym, zaproponowanym przez Karola Okrasę. Koniecznie spróbujcie tej wyjątkowej receptury na śledzie po kaszubsku. Każdy smakosz wie, że śledzie najlepiej smakują ze świeżą cebulką. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by dodatki do ryby urozmaicić. Sos na bazie pomidorów, doprawiony octem i miodem z nutami ziela angielskiego i liści laurowych to pyszna kompozycja, która odmieni wasze spojrzenie na tę wigilijną rybę i sprawi, że skusicie się na nią więcej niż raz.

Zupa dyniowa Karola Okrasy
25.10.2021 02:00 Przepis Okrasy na wyśmienitą zupę z dyni

Zupa dyniowa jest pysznym rozgrzewającym daniem, po które zdecydowanie warto sięgnąć tej jesieni. Przygotujcie ją według przepisu Karola Okrasy — dodając aromatycznych przypraw -a wyjątkowy smak na długo zostanie w waszej pamięci. Dodatkowo opcjonalnie kucharz zachęca do podawania jej z wyjątkowym dodatkiem - twarogiem.Polecaliśmy wam już pyszne kremy z dyni. Wyjątkowo dobra jest wersja z dodatkiem masła orzechowego lub aksamitna zupa dyniowa z delikatnym mleczkiem kokosowym. Żadna z nich jednak równać nie może się kompozycji smakowej proponowanej przez Karola Okrasę.

Kotlety ziemniaczane
01.09.2021 02:00 Przepis Okrasy na kotlety ziemniaczane z bajeczną niespodzianką

Kotlety ziemniaczane może większość z nas pamiętać ze szkoły, gdzie podawane były na stołówkach. Karol Okrasa ma swój własny pomysł na to danie. W jego kotletach za farsz robią pieczarki z innymi dodatkami. Kotlety ziemniaczane najczęściej mają postać zwykłych "mielonych" - Karol Okrasa woli faszerować ziemniaczaną masę smakowitymi dodatkami. Te kotlety zawierają w swoim farszu nie tylko pieczarki, lecz również twaróg, suszone pomidory czy cebulę. Takie połączenie gwarantuje doskonały smak oraz aromat. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy Karola Okrasy
26.08.2021 02:00 Przepis Karola Okrasy na puszyste racuchy

Racuchy Karola Okrasy nie mają sobie równych - są puszyste, a zarazem słodkie i delikatne. Chrupiąca skórka na ich powierzchni świetnie kontrastuje z miękkością jabłek. Niżej prezentujemy prosty przepis. Racuchy są doskonałą propozycją na szybką kolację, która smakiem powala największych koneserów kuchni. Jabłka są bardzo zdrowymi owocami, a duża zawartość błonnika wspomaga pracę żołądka oraz jelit. Ekspresowe racuchy z jabłkami wymagają minimalnej ilości czasu, ponieważ nie zawierają w sobie żadnych drożdży. Idealnie nadają się na szybką przekąskę czy zdrowy deser. Jeśli brakuje ci czasu, a masz olbrzymią ochotę na placuszki z jabłkami, koniecznie wypróbuj poniższą recepturę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zupa ogórkowa od mamy Karola Okrasy
01.08.2021 02:00 Bogata w smak, konkretna zupa ogórkowa od mamy Karola Okrasy

Zupa ogórkowa niejednokrotnie przyprawiała nas o autentyczny zachwyt. W każdym domu przyrządza się ją w odrobinę inny sposób. Karol Okrasa zdradził, jak kultowa zupa ogórkowa była przygotowywana przez jego mamę. Kwaskowatość ogórkowej cudownie podkreśla dodatek cukru, dzięki niemu smak jest nie do podrobienia.Smakowita zupa ogórkowa jest kulinarnym szlagierem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Już sam aromat zachęca do zajadania. Przepis od mamy Karola Okrasy pozwala na przygotowanie perfekcyjnej zupy ogórkowej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-07-25T160907.313
25.07.2021 02:00 Prosty sposób Okrasy na pyszne gołąbki z nietypowym sosem

Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Nie bez powodu zalicza się je do klasyki polskiej kuchni. Karol Okrasa podzielił się swoim przepisem na gołąbki. Słynny kucharz postawił na dodatek w postaci sosu musztardowego.Gołąbki w sosie musztardowym są nie lada specjałem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Już sam ich aromat zachęca do beztroskiego zajadania. Przepis Karola Okrasy jest bardzo prosty i nikt nie powinien mieć z nim większych problemów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu (13)
11.07.2021 02:00 Wyjątkowy rosół wg. przepisu Karola Okrasy, dwa składniki zaskoczą każdego

Karol Okrasa jest znany ze swoich umiejętności kulinarnych oraz łatwości, z jaką przedstawia swoją wiedzę. Swojego czasu zaprezentował przepis na rosół aromatyzowany kardamonem i limonką, który pokazał przy okazji odwiedzania miejscowości Podwierzbie. W sieci znajduje się również inna receptura na tę zupę, która zawiera mięso z kaczki. Karol Okrasa w swoim programie "Okrasa łamie przepisy" odwiedził jakiś czas temu nadwiślańską miejscowość Podwierzbie, gdzie gotował specjalną wersję rosołu. Dodatkami nadającymi zupie wyjątkowego smaku były kardamon oraz limonki. Innym bardziej tradycyjnym przepisem dzielimy się z kolei poniżej. Sposób jego przygotowania jest banalnie prosty, a wyjątkowy smak uzyskuje się dzięki udkom z kaczki. Intensywny aromat tego mięsa przechodzi do wywaru i sprawia ogromną przyjemność podczas jedzenia. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Zupa pomidorowa od Karola Okrasy
25.05.2021 02:00 Wyjątkowy przepis Karola Okrasy na zupę pomidorową

Nie da się ukryć, że zupa pomidorowa niejednokrotnie przyprawiała o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. W każdym domostwie przyrządza się ją odrobinę inaczej. Karol Okrasa stawia na nieoczywiste dodatki.

Karol Okrasa zaprezentował przepis na wege kotlety
22.04.2021 02:00 Przepis Okrasy na niezwykłe wege kotlety

Mało kto zna się na kulinariach tak, jak Karol Okrasa. Kucharz znakomicie odnajduje się w daniach kuchni tradycyjnej, jednak równie dobrze radzi sobie z eksperymentami. Dobrym przykładem są wege. Domownicy nie będą mogli się im oprzeć.

Kotlety schabowe będą znacznie lepsze
16.04.2021 02:00 Niezawodny przepis Okrasy na soczyste kotlety schabowe

Kotlety schabowe najczęściej podaje się w niedzielę zaraz po rosole - taka kombinacja towarzyszy Polakom od wielu dekad i nic nie wskazuje, aby coś miało się w najbliższej przyszłości zmienić. Warto jednak wprowadzić pewne modyfikacje do przepisu, aby urozmaicić sobie przyjemność. Karol Okrasa jest znanym kucharzem, który jest doświadczonym szefem kuchni, autorem książek kucharskich oraz prezenterem telewizyjnym - to właśnie dzięki programowi "Kuchnia z Okrasą" zdobył największą popularność. Poniżej pokazujemy recepturę, którą opracował w celu ulepszenia klasycznych schabowych.

Żurek w przepysznej odsłonie
25.03.2021 01:00 Przepis Okrasy na łemkowski żurek

Żurek należy do kultowych dań naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które chętnie spałaszowałyby taką zupę. Dziś przyjrzymy się przepisowi od Karola Okrasy. Specjał w tym wydaniu momentalnie znika z talerzy.

Biały barszcz Karola Okrasy
22.03.2021 01:00 Przepis Okrasy na barszcz biały na zakwasie z kiszonej kapusty

Wielkanocne potrawy niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Jednym z największych klasyków jest kultowy biały barszcz. Zupa charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Jak robi ją Karol Okrasa?

Sałatka jarzynowa od Karola Okrasy
12.03.2021 01:00 Niezwykły przepis Karola Okrasy na sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa jest jednym z tych dań, których nie może zabraknąć podczas świąt i różnego rodzaju uroczystości. Każdy przygotowuje ją w nieco inny sposób. Warto zwrócić uwagę na recepturę od Karola Okrasy. Przepis z pewnością zainteresuje osoby, które poszukują wyjątkowych smaków.

Bigos od Karola Okrasy
20.02.2021 01:00 Błyskawiczny bigos Karola Okrasy

Przepyszny bigos potrafi wywołać zawrót głowy. Mało kto spodziewałby się, że uwielbianą potrawę można przyrządzić tak szybko. Karol Okrasa ponownie okazuje się niezawodny. Bigos w jego wykonaniu cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi.

Kotlety mielone nigdy nie były lepsze
09.02.2021 01:00 Bajeczny przepis Karola Okrasy na kotlety schabowe

Kotlety schabowe lubi praktycznie każdy. Wgryzienie się w chrupiącą panierkę i delikatne, soczyste mięso wywołuje w nas istną euforię. Czasem mamy ochotę spróbować jakiejś nowości, która nie jest jednak daleka od pierwowzoru. Dlatego prezentujemy przepis Karola Okrasy. Kucharz ten znany jest ze swojego uwielbienia do klasycznej polskiej kuchni, którą uwielbia modyfikować w taki sposób, aby wpasowała się we współczesne standardy. Jego kotlety schabowe nie mają sobie równych, o czym możecie przekonać się po ich usmażeniu.

bigos
04.01.2021 01:00 Okrasa pokazał najszybszy przepis na bigos. Robi go w 25 minut

Karol Okrasa słynie z niezwykle kreatywnego i niebanalnego podejścia do kuchni. Gwiazdor nie raz udowodnił, że nie ma dla niego rzeczy niemożliwych. Tym razem kucharz przyjął wyzwanie i przyrządził bigos jedynie w 25 minut!Bigos jest potrawą, której przygotowanie zazwyczaj zabiera nam wiele czasu. Nic dziwnego, że podajemy go zazwyczaj na rodzinnych uroczystościach, czy świętach. Jakiś czas temu podawaliśmy przepis na bigos szlachecki Magdy Gessler, który zachwycał smakiem, ale wymagał też wiele pracy.Karol Okrasa postanowił pokazać, że bigos można przyrządzić w krótkim czasie. Kucharz podkręcił jego smak nietypowymi jak na to danie dodatkami. Okazało się, że kluczem do zbudowania niezapomnianego smaków jest dodanie trzech sekretnych składników: sosu worcestshire, czerwonego wina oraz miodu wielokwiatowego. Słodycz miodu wymieszana z cierpkością wina i słonością sosu worcestshire idealnie podkreśla smak kapusty oraz mięsa.Poniżej podajemy przepis na bigos w 25 minut. Jesteśmy ciekawi, co o nim sądzicie? Jedno jest pewne, danie zaskakuje swoim składem oraz smakiem! Z pewnością idealnie sprawdzi się na obiad w chłodne dni!Bigos w 25 minut - przepis Karola Okrasy.Składniki:wędzony boczek 100 gschab 300 gsmalec 1-2 łyżkicebula 1 szt.suszone śliwki 5 szt.świeża biała kapusta 200 gkolendra w ziarnach 1 łyżeczkaliście laurowe 4 szt.suszony majeranek 1 łyżeczkakiszona kapusta 200 gsos worcestershire 50 mlczerwone, wytrawne wino 100 mlmiód 1 łyżkasól 1 szczyptaSposób wykonania:Na początek pokrój boczek w kostkę i przesmaż na zimnej patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz. Schab pokrój w paski i dodaj do boczku. Smaż kolejne 5 minut doprawiając sola i pieprzem. Zdejmij boczek i schab z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz.Na tą sama patelnie wrzuć posiekaną w kostkę cebulę. Smaż ją aż się zeszkli. Dodaj pokrojone śliwki oraz świeżą kapustę poszatkowaną w paski. Dopraw całość ziarnami kolendry oraz liściem laurowym. Co jakiś czas podlewaj bigos wodą, gdy zauważysz, że większość odparowała.Dopraw bigos majerankiem, dodaj kiszona i posiekaną kapustę. Dopraw solą i pieprzem i duś, aż sok odparuje. Wlej sos worcestshire, czerwone wino i miód. Zwiększ ogień i redukuj płyny. Dodaj przesmażone boczek i schab.Jesteś ciekawy innych przepisów Karola Okrasy? Na nasze stronie znajdziecie między innymi jego sposób na rosół oraz gołąbki. Sprawdźcie, czym Was zaskoczą!Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Nie tylko napoje gazowane. Prognozują wzrost ceny popularnego produktuWiększość z nas popełnia błąd przy wyciskaniu czosnku. Lepiej go unikaćInne niż od babci, ale tak samo pyszne. Gessler podała przepis na amerykańskie naleśnikiźródło: Kuchnia LidlaZapraszamy na nasz Instagramundefined

Ziemniaki zapieczone z pieczarkami
24.11.2020 01:00 Połącz ziemniaki z pieczarkami i zapiecz w piekarniku. Okrasa podzielił się przepisem na najlepszą zapiekankę na świecie, palce lizać

Ziemniaki na obiad najczęściej pojawiają się pod postacią dodatku do dania głównego, a nie samodzielnej potrawy. Traktowane po macoszemu kartofle, nieczęsto mają okazję do pokazania swojego pełnego potencjału. Zapiekanka to doskonały sposób na zakochanie się w nich na nowo. Bez zbędnych dodatków i góry mięsa, ziemniaki oferują nam to, co w nich najlepsze.

Sałatka jarzynowa według Karola Okrasy
19.11.2020 01:00 Nie mieści się w głowie, co Okrasa dodaje do sałatki jarzynowej. Zaskakujący składnik podkręca jej smak

Z całą pewnością sałatka jarzynowa uchodzi za jeden z tych specjałów, który można zajadać całym rokiem. Warzywa i jajka zmieszane z dodatkiem majonezu można przygotować nieco inaczej. Karol Okrasa potwierdził to w niezwykle smakowity sposób.