Kotlety mielone to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Niestety często wychodzą suche, twarde lub nie mają chrupiącej skórki. Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie? Dodatek zmielonego boczku rewelacyjnie nawilża mięso, sam sposób smażenia również jest bardzo ważny.Kotlety mielone zwykle przygotowujemy z mięsa mielonego z łopatki lub szynki, wykorzystujemy również mięso mielone z indyka. Łopatka jednak jest dość twarda, szynka nie ma tłuszczu, a indyk jest suchy. Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie? Mamy sprawdzony i skuteczny sposób.W kotletach mielonych bardzo ważny jest tłuszcz, który jest nośnikiem smaku i zmiękcza twarde włókna. Nie jest to jednak tłuszcz roślinny, a zwierzęcy. Już niewielka ilość sprawi, że mięso będzie soczyste, delikatne i miękkie, wszyscy będą zachwyceni.Kotlety mielone wymagają również odpowiednio smażenia, w przeciwnym wypadku mogą być spalone z zewnątrz, surowe w środku. Mogą również zacząć się dusić, a więc nie będą miały chrupiącej skórki, która w mielonych jest przysłowiową wisienką na torcie.
Oto letnia, sezonowa wersja kotletów mielonych. Orzeźwiający, lekki dodatek w postaci startej cukinii doskonale podkręci ich smak. Kotlety staną się bardziej soczyste, mniej kaloryczne i zdrowsze. Warto pokusić się o taką odmianę, szczególnie przygotowując obiad na upalny dzień.Kotlety mielone doskonale smakują o każdej porze roku. Jednak latem, w czasie upałów mamy ochotę na nieco lżejszą ich wersję. Można więc zrobić mielone z mięsa drobiowego albo wzbogacić warzywem lub zieleniną. My proponujemy połączyć mielone mięso ze startą cukinią. Doskonale zastąpi ona namoczoną i odciśniętą bułkę, dając kotletom niezwykłą soczystość.
Kotlety mielone bez bułki i jajek przepisu Babci Marysi dosłownie rozpływają się w ustach. Kotlety są o wiele prostsze w przygotowaniu i tańsze, a ich smak zachwyci każdego miłośnika mięsnych potraw. Poznaj przepis na kotlety mielone bez bułki i jajek, idealne na obiad. Kotlety mielone zwykle przygotowujemy z jajkiem, bułką tartą, mlekiem i czerstwą kajzerką. Ścieramy również cebulę na tarce i dodajemy ją do masy mięsnej. Babcia Marysia ma o wiele prostszy sposób- robi kotlety mielone bez bułki i jajek. Zamiast tych składników dodaje odrobinę zimnej wody.Do masy mięsnej dodajmy również przesmażoną na maśle cebulkę, suszone zioła i mąkę pszenną. Nie jest tu potrzebna ani kajzerka, ani bułka tarta do obtoczenia. Kotlety mielone bez bułki i jajek smakują genialnie i są niezwykle soczyste, koniecznie musisz ich spróbować.Kotlety mielone bez bułki i jajek smaż na mocno rozgrzanym oleju w taki sposób, aby się nie stykały. Kotlety, które będą zbyt ciasno położone na patelni, zaczną się dusić i przez to nie będą miały chrupiącej skórki.
Soczyste kotlety mielone są marzeniem niejednego smakosza. Do mięsnej masy dodajcie rozdrobnione ogórki kiszone, a rarytas będzie miał przyjemną konsystencję i nabierze charakteru. Warto się skusić — tak dobrego posiłku dawno nie jedliście. Przygotowanie kotletów mielonych, które po usmażeniu nie będą suche może stanowić nie lada wyzwanie. Dodając do mięsa warzywa — w naszym przypadku będzie to ogórek kiszony — jesteśmy w stanie uniknąć tego problemu i jeśli tylko nie będziemy kotletów smażyć zbyt długo, wyjdą niezwykle soczyste i aromatyczne. Spróbujecie?
Kotlety mielone z niespodzianką są wyśmienitym pomysłem na rodzinny obiad. Danie zaskoczy każdego soczystym mięsem doprawionym natką pietruszki i wybitnym farszem z pieczarek, sera i cebuli. Poznaj przepis na kotlety mielone z niespodzianką, nie ma lepszych.Kotlety mielone z niespodzianką są o wiele smaczniejsze od tych przygotowywanych tradycyjnie. Pyszny farsz z pieczarek i sera sprawia, że kotlety są bardzo soczyste i pełne smaku, koniecznie musisz ich spróbować. Do kotletów podaj ulubione dodatki, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.Do kotletów mielonych z niespodzianką potrzebujesz kilku prostych składników, w tym pieczarki, cebulę, ser i natkę pietruszki. Do mięsa dosypuję również szczyptę suszonego majeranku, który nadaje wspaniały aromat i rewelacyjnie łączy się z resztą składników.Kotlety mielone z niespodzianką smażę na mocno rozgrzanym oleju na średnim ogniu, dzięki czemu każdy kotlet jest soczysty w środku, a z zewnątrz ma chrupiącą skórkę. Nie dolewam oleju, kiedy kotlety są na patelni, ponieważ zimny tłuszcz wchłaniany jest przez mięso, przez co kotlety są później bardzo tłuste.
Pewna babcia zawstydziła restauratorów. Jej kotlety mielone biją na głowę inne rarytasy. A w czym tkwi ich sekret? Babcia dodaje do nich kaszę mannę, obsmaża je, a potem piecze. Dzięki temu jej mielone są soczyste i puszyste. Po prostu wyśmienite. Tak to już jest w większości przypadków, że ideałem smaków potraw są smaki zapamiętane z rodzinnego domu. I nie ma się co temu dziwić, wszak na tych smakach się wychowaliśmy i mamy je doskonale zakodowane. Dlatego, gdy próbujemy potrawy w czyimś domu lub w knajpie, odnosimy jej smak do tego już dobrze nam znanego. I tak też jest ze smakiem kotletów mielonych, które towarzyszą nam od dzieciństwa. Dlatego dziś przedstawimy wam przepis na kotlety mielone pewnej babci. Już z racji różnicy pokoleń jest szansa, że ich smak przypadnie wam do gustu. Nikt przecież tak dobrze nie gotuje, jak nasze babcie. Przyrządzają wszystko w tradycyjny sposób, bez zbędnych dodatków. I dzięki temu potrawy smakują wyśmienicie. Jednak ta receptura z pewnością zaskoczy was tym, że zamiast namoczonej bułki kotlety zawierają kaszę mannę i po krótkim obsmażeniu są pieczone.
kotlety mielone z musztardą i śmietanąKotlety mielone z musztardą i śmietaną zachwycą każdego miłośnika tradycyjnych dań. Kotlety są bardzo soczyste, wyraźne w smaku, mają chrupiącą, wypieczoną skórkę i są pysznym pomysłem na prosty i szybki obiad dla całej rodziny.Przepisów na kotlety mielone mamy bardzo wiele. Niektórzy dodają do nich czerstwą kajzerkę, inni dodają olej, bułkę tartą i wiele innych dodatków. Kotlety mielone z musztardą i śmietaną to absolutny hit, którego musisz spróbować. Tak soczystych i smacznych kotletów jeszcze nie jadłeś.Kotlety mielone z musztardą i śmietaną dopraw również cebulą, ziołami prowansalskimi i solidną porcją siekanej natki pietruszki dosłownie rozpływają się w ustach. Dzięki śmietanie kotlety po usmażeniu są bardzo soczyste. Musztarda natomiast dodaje im charakteru.Pamiętaj, żeby kotlety mielone z musztardą i śmietaną smażyć partiami na mocno rozgrzanym oleju. Jeśli kotlety będą zbyt blisko siebie, zaczną się dusić i przez to nie będą miały chrupiącej skórki. Olej dolewaj między smażeniem kolejnych partii, musi się dobrze rozgrzać, żeby mięso nie piło tłuszczu.
Pulchne kotlety mielone są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Kotlety przygotujesz błyskawicznie, a wszyscy będą zachwyceni. Kotlety mielone podaj z mizerią, ogórkami w zalewie musztardowej lub burakami, będzie szybko i pysznie.Pulchne kotlety mielone? Jak najbardziej. Jeden trik sprawi, że mięso będzie wyjątkowo smaczne i delikatne. Kotlety mielone smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako dodatek do pieczywa.Sekretem pulchnych kotletów mielonych jest dolanie do wyrabianej masy zimnej wody. Na 1 kg mięsa wieprzowego wystarczy pół szklanki. Całość po wyrobieniu wstawmy do lodówki na godzinę, żeby mięso dobrze naszło przyprawami. Kotlety po usmażeniu będą przepyszne.Kotlety mielone smaż partiami na mocno rozgrzanym oleju. Jeśli pulchne kotlety mielone będą na patelni zbyt blisko siebie, nie dość, że opiją się tłuszczu, to jeszcze zaczną się dusić, a nie smażyć. Kotlety duszone będą miały chrupiącej skórki i mogą się rozpaść na patelni.
Kotlety mielone bez bułki? Wielu smakoszy nawet by o tym nie pomyślało. Przepis Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych. Znany kucharz łączy bowiem mielone mięso z płatkami owsianymi, dzięki czemu kotlety zyskują odpowiednią miękkość i soczystość. I są o wiele zdrowsze niż z namoczoną bułką. Tomasz Strzelczyk jest cenionym kucharzem, który lubi tradycyjną kuchnię. Jednak kotlety mielone robi w nieco mniej klasyczny sposób, bo bez bułki. Namoczoną i odciśniętą bułkę zastępuje bowiem namoczonymi w mleku płatkami owsianymi. Nadają one kotletom odpowiednią konsystencję, soczystość i delikatność. Naprawdę warto po nie sięgnąć.A kotlety mielone Tomasza Strzelczyka wyglądają naprawdę pysznie. Spójrzcie tylko na zdjęcie zamieszczone w naszym materiale. Jest ono screenem z filmiku na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.
Dziś zdradzimy sprytny patent na kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki. Dzięki dwóm dodatkom będą one miały najlepszy, niezapomniany smak. Zachwycą was soczystością i lekkością, a jednocześnie będą daniem dość ekonomicznym. Mielone najlepiej podajcie je z ziemniakami i buraczkami. Pamiętacie kotlety mielone serwowane na szkolnej stołówce albo w mlecznym barze? Trudno było im odmówić smaku i soczystości, choć wiadomo, że były nieco oszukane. Oszukane, bo zawierały niemięsne dodatki, które miały za zadanie zmniejszyć ilość mięsa w kotletach. Jednak dawały też bardzo pozytywne efekty, a mianowicie idealną soczystość i niepowtarzalny smak. Co ciekawe po usmażeniu kotlety te były też duszone z dodatkiem masła. Dzięki temu zyskiwały większą soczystość, przyjemny smaczek i sos doskonały do polania makaronu czy ziemniaków. Poznajcie przepis na ten przysmak z dawnych lat.
Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem to świetna alternatywa dla tradycyjnego dania. Aromatyczny farsz z dodatkiem ziół sprawia, że mielone są jeszcze smaczniejsze. Podaj je z ulubionymi dodatkami i stwórz wyborny obiad dla całej rodziny.Mielone z farszem z pieczarek, pietruszki i sera przygotujesz w bardzo prosty sposób, a danie posmakuje wszystkim bardziej niż tradycyjne mielone. Kotlety mielone z pieczarkami i serem podaj z ziemniakami lub ziemniaczanym puree. W daniu nie może również zabraknąć buraczków, mizerii lub ogórków kiszonych. Tak przygotowany obiad błyskawicznie zniknie z talerzy.Mięso dopraw ziołami prowansalskimi i dokładnie je wyrób, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, a wieprzowina rozpulchniła. Rozbite mięso jest bardziej soczyste i ma o wiele lepszy smak. Składniki na farsz zetrzyj na tarce i dopraw do smaku natką pietruszki.
Planujecie dziś na obiad mielone? Możecie więc przygotować kotlety mielone w pieczarkach. Są obiadem idealnym, bo smacznym, oryginalnym i prostym do przygotowania. Nikt z pewnością nie odmówi dokładki, a ich smak zostaje na długo. Sprawdźcie, jak zrobić nową wersję klasycznego dania. Kotlety mielone regularnie pojawiają się na naszych stołach. Lubimy je przygotowywać, bo to bardzo proste, a poza tym domownicy jedzą je ze smakiem. Dziś jednak proponujemy wam jednak nieco odmienić tradycyjne mielone i oblepić mięsną masą pieczarki. Dzięki temu powstanie nietuzinkowy kotlet, w którym pieczarkę będzie widać i czuć.
Kotlety mielone to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Przygotuj kotlety według przepisu babci, która dodaje do mięsa trzy niezwykłe przyprawy, a efekt zachwyci każdego smakosza. Te przyprawy to curry, majeranek i papryka mielona.Kotlety mielone to jedno z tych dań, które uwielbia każdy mięsożerca. Wysmażone kotlety z soczystym środkiem i chrupiącą skórką będą smakować jeszcze lepiej, kiedy przygotujesz je według niecodziennego przepisu babci.Kotlety mielone zawsze smaż partiami, ponieważ zaczną się dusić, kiedy będzie ich za dużo na patelni i będą się stykać. Efektem duszenia będą kotlety mielone bez chrupiącej, spieczonej skórki i otrzymasz jedynie ugotowane mięso wieprzowe.Kotlety smaż również na sporej ilości rozgrzanego oleju. Jeśli oleju zaczyna brakować na patelni, wyjmij kotlety mielone, wlej olej, zaczekaj, aż się rozgrzeje i dopiero ponownie włóż przygotowane mięso na patelnię- w ten sposób unikniesz niepotrzebnego opicia się kotletów tłuszczem.
Pomysł na rodzinny, wiosenny obiad? Soczyste kotlety mielone z fetą i cukinią. Danie nie ma sobie równych, mięso jest niezwykle delikatne, soczyste i pełne smaku. Poznaj prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z dodatkiem cukinii i sera feta, wszyscy będą zachwyceni. Patent cioci Krysi nie ma sobie równych.Soczyste kotlety mielone to przede wszystkim rewelacyjne mięso. Jednak mogą być jeszcze lepsze, Ciocia Krysia zawsze dodaje do nich cukinię i ser feta. Tak przygotowane kotlety są idealne na lekki, wiosenny, pożywny obiad, któremu nikt się nie oprze. Soczyste kotlety mielone zachwycą każdego.Mielone z dodatkiem niecodziennych składników są lekkie, soczyste i pełne smaku. Podaj je z ziemniaczanym purée i lekką surówką lub buraczkami tartymi, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Kotlety smaż na niewielkiej ilości oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.Do przygotowania kotletów wykorzystaj mięso mielone. Możesz również samodzielnie zmielić kawałek wieprzowiny. Gotowy produkt wybieraj starannie, najlepiej, aby mięso pochodziło z ekologicznego chowu. Mięso mielone musi mieć jasny, różowy kolor. Blada wieprzowina jest już stara i nie będzie smaczna.
Oto pradawny przepis na kotlety mielone, który z głowy podyktowała do kamery babcia. Mają niezapomniany smak, który z pewnością was zachwyci. Są klasyką klasyki, bez zbędnych dodatków i smakowych udziwnień. Podajcie je z młodymi ziemniakami i tartymi buraczkami, a poczujecie się jak w rodzinnym domu.Kotlety mielone są tradycyjnym obiadem w wielu domach. W każdym robi się je jednak nieco inaczej. Niektórzy próbują odmienić ich smak, by przełamać kulinarną nudę. Jednak nie ma to, jak klasyka, którą dobrze pamiętamy z domu rodziców czy dziadków. Jeśli chcecie dziś na obiad przygotować właśnie takie dawne kotlety, zapraszamy do przepisu babci.
Pomysł na prosty, szybki i smaczny obiad? Przygotuj kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Kotlety są w środku bardzo soczyste, a z zewnątrz mają chrupiącą skórkę. Podaj je z ulubionymi dodatkami, a cały obiad błyskawicznie zniknie z talerzy.Kotlety mielone możemy przygotować na wiele sposób. Jednym z lepszych patentów na soczyste mięso jest dodanie odrobiny musztardy i pominięcie bułki tartej i kajzerki. Kotlety są mniej kaloryczne i nie tak zbite, są również bardziej soczyste.Dodatek musztardy do wieprzowiny zdecydowanie podkreśla jej smak i dodatkowo rozpulchnia mięso, przez co kotlety są bardzo miękkie i delikatne. Do kotletów dodajmy również suszony majeranek i zioła prowansalskie, nie zapominajmy również o cebuli, która jest bardzo ważnym składnikiem.Kotlety mielone bez bułki podamy z wieloma dodatkami. Moja propozycja podania? Kotlety z puree ziemniaczanym i mizerią lub burakami z chrzanem. Mielone równie dobrze dobrze smakują na zimno. Jeśli zostały Wam z obiadu, pokrójcie je na kromę świeżego chleba, są przepyszne.
Czy do kotletów mielonych należy dodawać jajka? Takie pytanie zwykle nasuwa się, gdy macie w planach mielone, a w domu nie ma ani jednego jajka. Albo, gdy ze względów zdrowotnych lub oszczędnościowych myślicie o jego pominięciu. Jak się okazuje, odpowiedź nie jest oczywista. Z jednej strony jajko dobrze spaja mięsną masę, ale z powodzeniem można je zastąpić innym składnikiem. Kotlety mielone pojawiają się w naszych domach dość regularnie. Zwykle wtedy, gdy mamy mało czasu na pichcenie albo wtedy, gdy mamy ochotę na klasyczny, polski obiad. Podane z ugotowanymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami lub z marchewką i groszkiem to prawdziwa klasyka naszej kuchni.Do przygotowania mielonych zwykle wykorzystuje się mieloną wieprzowinę, choć można też użyć mięsa wieprzowo-wołowego lub drobiowego. Ważnym dodatkiem jest też cebula oraz namoczona i odciśnięta bułka. Wiele osób do mięsnej masy dodaje też jajko. Dziś jednak zastanowimy się, czy naprawdę jest ono konieczne.
Poznajcie przepis na kotlety mielone faszerowane serem i pieczarkami. Jedząc je, każdy kęs daje niezwykłą przyjemność, bo czuć w nich doskonały smak, aromat i niezwykłą soczystość. Te kotlety z pewnością podbiją wasze podniebienia i jeszcze nie raz wrócą na wasze talerze. Lubimy kotlety mielone, bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jeśli jednak chcecie odmienić ich smak, poświęćcie im nieco więcej czasu, a z pewnością nie pożałujecie. Dziś namawiamy was do przygotowania kotletów mielonych z farszem serowo-pieczarkowym. Przyznajcie, że już sam aromat grzybów brzmi zachęcająco, a w połączeniu z ciągnącym serem i mielonym mięsem to prawdziwe niebo w gębie. A więc do dzieła.
Kotlety mielone mogą być lekkie. Anna Lewandowska przyrządza je z delikatnego mięsa drobiowego, które łączy z burakiem i kurkumą. Te dwa składniki sprawiają, że masa jest pełna smaku, lekko pikantna i wprost rozpływa się w ustach. Spróbujecie? Kotlety mielone Anny Lewandowskiej są soczyste i aromatyczne. Gwiazda dodaje do mięsa buraki i kurkumę, dzięki czemu całość nabiera charakteru i lekkości. Jeżeli zdecydujecie się na ich upieczenie, przyrządzicie niezwykle zdrowe danie obiadowe.
Kotlety mielone z piekarnika są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Rarytas tym razem proponujemy podać ze smakowitą warzywną pierzynką z pora i marchewki. Delikatny sos idealnie komponuje się z soczystym mięsem, sprawiając, że całość przyjemnie rozpływa się w ustach. Spróbujecie? Kotlety mielone często pojawiają się na naszych talerzach. Od czasu do czasu warto urozmaicić ten klasyk. Przyrządzony w piekarniku z dodatkiem pełnego warzyw sosu będzie wyśmienity. Raz spróbujecie i jeszcze nie raz po niego sięgniecie.
Poznajcie sprytny przepis na puszyste kotlety mielone. Iwona robi mielone inaczej niż wszyscy, dzięki czemu zawsze wychodzą miękkie i puchate. Na czym polega jej sekret? Do przygotowania mięsnej masy używa blendera, który nie tylko rozdrabnia składniki, ale też je napowietrza.Do przygotowania kotletów mielonych potrzebne jest mielone mięso. Warto też dodać jajko, cebulę i namoczoną, odciśniętą bułkę. By jednak kotlety mielone wyszły puszyste, należy dobrze wyrobić masę. To nie tylko zapewni odpowiednie połączenie składników, ale też wtłoczenie do masy powietrza. Jeśli zależy wam na tym, by kotlety mielone były puszyste, możecie wykorzystać patent Iwony. Rozdrabnia ona składniki przy użyciu blendera, co doskonale spulchnia mięsną masę. Koniecznie przetestujcie jej sposób.
Pomysł na prosty i smaczny obiad? Przygotuj soczyste kotlety mielone z cukinią z dodatkiem suszonego majeranku i oregano. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, np. z puree ziemniaczanym i mizerią, a cały obiad błyskawicznie zniknie z talerzy. Kotlety mielone są świetnym pomysłem na obiad, są proste w przygotowaniu, smaczne, a przygotowane z cukinią jeszcze bardziej soczyste. Cukinia dodaje również lekkości, a cebulka, czosnek i przyprawy sprawiają, że mielone smakują obłędnie.Kotlety zawsze smażmy na mocno rozgrzanym oleju, maśle klarowanym lub smalcu. Nie dolewajmy tłuszczu, kiedy kotlety mielone są na patelni, ponieważ będą bardzo ciężkie. Tłuszcz o niskiej temperaturze jest znacznie szybciej wchłaniany do smażonych potraw.Bardzo ważną kwestią jest również smażenie kotletów mielonych partiami. Nigdy nie smażmy kotletów w taki sposób, żeby stykały się na patelni, ponieważ zaczną się dusić, a nie smażyć. Takie kotlety będą miękkie i mogą się rozpaść. Nie będą również miały chrupiącej skórki.
Kotlety mielone z dodatkiem orzechów włoskich są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Aromatyczne orzechy nadają daniu charakteru, a same kotlety są bardzo soczyste, wyraźne i mają niepowtarzalny smak.Sekretem idealnych kotletów mielonych są odpowiednie przyprawy i dodatki. To one scalają wszystkie składniki, nadają smak i aromat. Cebula, jajko i namoczona w mleku, czerstwa kajzerka to produkty niezbędne do przygotowania przepysznych, soczystych kotletów.Orzechy włoskie to niecodzienny dodatek do kotletów mielonych, jednak mięso wieprzowe z orzechową nutą smakuje naprawdę wyjątkowo. Do tak przygotowanych kotletów możemy ugotować ziemniaki, usmażyć frytki, podać lekką surówkę, np. z kapusty pekińskiej.Pamiętajmy, że kotlety mielone musimy smażyć na większej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Smażmy kotlety partiami, żeby kotlety nie stykały się na patelni, ponieważ zaczną się dusić, przez co nie uzyskamy chrupiącej skórki, a kotlety będą również bardzo tłuste.
Babcia Krysia zawstydziła restauratorów. Zawsze dodaje do mielonych ekstra składnik, dzięki którym są nie tylko soczyste, ale też bardzo smaczne. Jest nim posiekana kapusta, która doskonale zastępuje namoczoną bułkę, a przy tym jest mniej kaloryczna. Pieczona wersja kotletów z pewnością was zachwyci. Do przygotowania kotletów mielonych zwykle wykorzystuje się mieloną wieprzowinę lub mieszankę wieprzowiny i wołowiny. Dodaje się też namoczoną i odciśniętą bułkę oraz jajko i przyprawy. Z masy formuje się kotlety, które po obtoczeniu w tartej bułce, smaży się na tłuszczu. Kotlety mielone babci Krysi znacznie różnią się od tej klasycznej wersji. Po pierwsze babcia robi je z chudszego mięsa, bo z mielonej cielęciny lub wołowiny. Po drugie zamiast namoczonej bułki, dodaje do nich posiekaną kapustę. Po trzecie nie panieruje i nie smaży kotletów, tylko piecze je w piekarniku. Na każdym kroku oszczędza więc kalorie i dzięki temu kotlety babci Krysi są zdrowsze i smaczniejsze.
Pomysł na prosty, tani i smaczny obiad? Przygotuj niezwykle soczyste kotlety mielone z pieczarkami, żółtym serem i natką pietruszki. Dodatki sprawią, że tradycyjne mięso nabierze doskonałego smaku, będzie soczyste i delikatne. Babcia Stasia ma niezawodny patent na soczyste kotlety mielone w nieco innej odsłonie. Do mielonych dodaj żółty ser i pieczarki podsmażone na maśle, a sprawisz bliskim pyszną niespodziankę. Tak przygotowane kotlety są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych.Pamiętaj, że nawet najbardziej starannie przygotowane kotlety nie będą smaczne, kiedy przygotujesz je w nieświeżego mięsa. Podczas zakupów zawsze zwracaj uwagę na kolor- mielona wieprzowina ma jasny, różowy kolor.Jeśli kupujesz mięso pakowane, zwróć uwagę na ilość wody w opakowaniu. Jeśli oprócz mięsa na dnie znajduje się sporo wody lub skrapla się ona na folii na wierzchu, oznacza to, że wieprzowina nie jest już świeża i z takiego mięsa nie przygotujesz smacznego obiadu.
Zrobiliście rosół i została wam porcja mięsa? Wykorzystajcie ją do przygotowania kotletów mielonych. Wystarczy kilka dodatków, by wyczarować zachwycające danie. Z pewnością spodoba się całej rodzinie. Spróbujecie? Rosół przyrządza się z rozmaitych mięs. Do zrobienia proponowanych przez nas kotletów mielonych można wykorzystać każdą pozostałość po niedzielnej zupie. Uzupełniając mięsną masę odrobiną płynu z przyprawami, uzyskamy aromatyczne i soczyste rarytasy. Skusicie się?
Kotlety mielone z surówką i ziemniakami stanowią jedną z częściej goszczących na naszych talerzach potraw. Babcia Stasia przyrządza je w smakowitej i lekkiej wersji, która nie każdemu może być znana. Piekąc mięsną masę, uzyskuje nie tylko zdrowsze, ale też niezwykle aromatyczne i soczyste mięsne danie. Warto spróbować. Kotlety mielone z piekarnika spodobają się wszystkim amatorom tego rarytasu. Beztłuszczowa obróbka termiczna sprawi, że będą lżejsze, jednocześnie pozostaną pełne smaku i soczyste. Doskonale pasują do sezonowych rarytasów z warzyw. Skusicie się?
Planujecie dziś na obiad mielone? Karol Okrasa robi kotlety mielone inaczej niż wszyscy. Może więc skorzystacie z jego przepisu? Wyróżnia je jeden składnik, a mianowicie dodatek kaszy jęczmiennej zamiast namoczonej bułki. Dzięki temu potrawa jest soczysta i pulchna. Kotlety mielone można zrobić w zasadzie z każdego rodzaju mięsa. Jednak najlepiej do tego celu nadaje się mięso wieprzowe. Zawiera ono sporo tłuszczu, który dodaje kotletom soczystości. Karol Okrasa ma jednak jeszcze jeden patent na większą soczystość kotletów mielonych. Otóż dodaje do nich trochę ugotowanej kaszy jęczmiennej. Zastępuje nią namoczoną i odciśniętą bułkę i trzeba przyznać, że ta zmiana wychodzi potrawie na dobre. Koniecznie przetestujcie ten przepis.