Zrób pieczone, młode pory z przepisu Jamiego Olivera a otrzymasz smaczną przekąskę lub dodatek do dania głównego. Smak zachwyci nie tylko ciebie, ale też twoich domowych smakoszy. To banalnie proste.
Whiskey in the Jar to już niemal kultowa sieć restauracji, które od lat stanowią symbol doskonałego smaku i rozrywki. Od Wrocławia, przez Poznań, aż po Gdańsk, lokale zachwycają swoją charakterystyczną atmosferą, niepowtarzalnym, rock'n'rollowym klimatem oraz wyśmienitym menu, które doceniają światowe gwiazdy gastronomii.
Jedna z najsłynniejszych na świecie kobiet-szefów kuchni opowiada o rodzinnym gotowaniu, gwiazdkach Michelin i… nieosiąganym smaku polskich zup.
Jego restauracja Nuta jest jedyną w Warszawie, która ma gwiazdkę Michelin. Andrea Camastra, Włoch z pochodzenia, deklaruje, że jest wielkim fanem polskiej kuchni, a żurek to jedna z najlepszych zup na świecie.
Znamy go jako kucharza z popularnego „Pytania na śniadanie”. Tomasz Królikowski przez wiele lat gotował w szacownych instytucjach w Wielkiej Brytanii, po powrocie był szefem kuchni w bistro Słony Magdy Gessler. Smakoszom opowiada, jak się gotuje w programach na żywo,co przygotuje na Wielkanoc we własnym domu i jak zrobić proste i genialne ciasto do żurku.
Sałatka jarzynowa już niedługo tradycyjnie wjedzie na stół wielkanocny. Jednak warto przyrządzić też inną sałatkę, która zaskoczy niejednego smakosza. Apetyczna i pełna znakomitych składników, będzie jak znalazł na Wielkanoc. O przepis na wyborną sałatkę zadbał kucharz Remigiusz Rączka.
Nie wyobrażasz sobie obiadu bez soczystego kotleta? Jeśli tak, to koniecznie musisz poznać ten przepis. Kotlety po parysku smakują, że palce lizać, a wszystko dzięki patentowi kucharza Piotra Ogińskiego. Panierka w jego wydaniu nie ma sobie równych, dlatego wypróbujcie ten doskonały przepis.
Twoje schabowe z całą pewnością są najlepsze, ale zobacz, co możesz poprawić. Z radami Tomasza Strzelczyka wyjdzie nieziemski. Rozmiar kotleta naprawdę zachwyca.
Tomasz Strzelczyk znowu zaskakuje kolejnym smacznym przepisem. Tym razem pokaże, ci jak zrobić aromatyczną i soczystą szynkę. Już nigdy nie zjesz tej ze sklepu.
Interesujesz się gastronomią? A może jesteś liderem branży i chcesz wiedzieć o wszystkim, co dotyczy tej dziedziny? Od teraz masz wszystko w jednym miejscu!
Placki ziemniaczane powinny być chrupiące i mięciutkie w środku. Jak zrobić je właśnie tak idealne? Przydatny sposób zdradza popularny kucharz Piotr Ogiński. Dzięki jego patentowi placki wychodzą, że palce lizać.
Marzy ci się szybki obiad? Kucharz Tomasz Strzelczyk robi pyszne danie z makaronu i mięsa. Raz- dwa i sycący posiłek jest gotowy. Skorzystaj z przepisu kucharza i ciesz się smakiem tego szybkiego obiadu.
Wkrótce Trzech Króli i z tej okazji polecamy ciasto, które jest tradycyjnym francuskim wypiekiem. Przy tym – zaskakująco prostym. Znany kucharz zdradza tajniki przygotowania tego smakołyku z kremem migdałowym. W środku może kryć się pewna niespodzianka. Jej znalezienie dobrze wróży każdemu smakoszowi.
To zamach na jedną ze świętości włoskiej kuchni! Legendarny neapolitański szef publicznie upiekł, zjadł i pochwalił pizzę z ananasem. W Neapolu, ojczyźnie pizzy, narasta oburzenie. Czy dojdzie do zamieszek?
Dziś każdy kojarzy takie nazwiska, jak Karol Okrasa czy Tomasz Strzelczyk. Przed laty jednak na ekranach telewizorów królował inny mistrz sztuki Kucharskiej. Maciej Kuroń, bo o nim właśnie mowa, odszedł dokładnie 15 lat temu w Boże Narodzenie. Kucharz miał wówczas zaledwie 48 lat.
Czy kapusta z grochem może być inna niż zawsze? Potrawa ta ma swoją kanoniczną postać i rzadko od niej odbiega, ale magiczne składniki mogą dodawać jej nowego, niespotykanego wymiaru. Jeden z takich składników pokazał ostatnio Piotr Ogiński na swoim kanale Kocham Gotować.
Marnowanie jedzenia to powszechny problem. Choć często dotyczy dużych sieci handlowych, to jednak każdy z nas ma w nim swój udział. Jednym ze świetnych pomysłów na wyrzucanie jak najmniejszej ilości rzeczy z lodówki jest to, by pamiętać o jednym genialnym patencie: zapiekankach.
Strzelczyk pokazał, jak robi świąteczne ciasto. Kucharz postawił na wypiek, który smakuje lepiej niż niejeden makowiec. Obejdzie się bez żmudnego zawijania i ukrywania pęknięć. Z tym przepisem kucharza każdy sobie poradzi.
Jasiek Kuroń zna się na kotletach schabowych. Kucharz marynuje mięso przed przyrządzeniem, by wydobyć z nich maksimum smaku. Użyte produkty niejednego zaskoczą. Wiemy, co trafiło do mieszanki.
Prosta zupa Tomasza Strzelczyka zachwyci nawet wybrednych. Rozgrzewa i syci, a robi się ją bardz szybko. Składniki też są tanie, a jeden z nich szczególnie lubię. Polecam spróbować tej jesieni.
Przepis na schabowego w każdym domu jest trochę inny. Warto więc czasem zerknąć jak danie przyrządzają kucharze. Strzelczyk na przykład urozmaica skład panierki. Podpowiada też jak wybrać mięsa i jak podejść do jego krojenia. Koniecznie skorzystajcie z jego patentów.
Surówka z kapusty czerwonej jest pyszna. Zimą będzie stanowiła pełen witamin dodatek do niedzielnych obiadów. Przepis pokazany przez jednego z kucharzy jest naprawdę prosty, a efekty nad wyraz przyjemne. Trzeba spróbować.
Makaron i ziemniaki to składniki, które są wizytówką dwóch krajów - Włoch i Polski. Choć są zupełnie różnymi produktami, łączy je fakt, że wywarły duży wpływ na kulturę kulinarną całego globu i nasze preferencje smakowe. Ich historia sięga wieków wstecz, ale w naszych kuchniach królują do dzisiaj. Do XVI wieku ziemniaki znali jedynie południowoamerykańscy Indianie zamieszkujący Andy. Z kolei makaron pochodzi z Azji i dopiero około XIII wieku trafił do Włoch za sprawą Marco Polo. Dziś Polacy jedzą kartofle jako dodatek do dań mięsnych i rybnych, zup, sałatek, robią z nich zapiekanki, placki, kluski oraz pierogi, za to Włosi nie mogliby żyć bez makaronu. Nagrodzony gwiazdkami Michelin za swoją interpretację polskiej kuchni, pochodzący z włoskiej Apulii Chef Andrea Camastra wykorzystuje w swojej kuchni zarówno pastę, jak i kartofle.
Przepis na szybki obiad zawsze się przyda. Danie zaproponowane przez jednego z kucharzy od razu zwróciło moją uwagę. Wymagało jedynie wrzucenia składników na patelnię w odpowiedniej kolejności i wyglądało znakomicie. Musiałam spróbować.
Zupa pieczarkowa jest jedna z moich ulubionych. Kiedy moja mama powiedziała mi, że zrobiła ją z nowego przepisu, byłam zachwycona. Spróbowałam i już wiem, że jeszcze nie raz o nią poproszę.
Karkówka marynowana Strzelczyka jest znakomita. Kucharz dobrał kilka przypraw i połączył je z jednym mlecznym produktem, uzyskując znakomitą marynatę. Dzięki niej mięso wychodzi kruche i soczyste. Musicie spróbować.
Nadchodzi jesień, a wraz z nią na naszych stołach pojawiają się inne niż w sezonie letnimprodukty. Potrawy ze szparagami zastępują dania pachnące grzybami, a zamiastorzeźwiającego chłodnika przygotowujemy aromatyczną zupę dyniową. Zdążyliśmyzapomnieć już o truskawkach czy czereśniach, za to kupujemy Szarą Renatę, Ligole,Championy, Lobo czy Antonówkę – popularne, polskie odmiany jabłek. W jaki sposóbwykorzystujemy dary jesieni w polskiej kuchni? Jaka jest ich historia i tradycja w świeciekulinariów? Niektóre fakty będą dla Was zaskoczeniem!
Paprykarz szczeciński to symbol Szczecina i chyba najbardziej znany i rozpoznawalny dodatek do pieczywa w Polsce. Śmiało można powiedzieć, że jest to już kultowe smarowidło. Jadano je chętnie w czasach PRL, ale i współcześnie jada go wiele osób. Jednak okazuje się, że ten symbol Szczecina wcale nie pochodzi z Polski. Znany kucharz ujawnia prawdę o paprykarzu.