Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kucharz

Kucharz

Bigos z młodej kapusty
24.06.2023 15:58 Aromatyczny bigos z młodej kapusty. Kuroń dorzuca do niego 1 arcyważny składnik

Bigos z młodej kapusty jest fantastyczny. Swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza pomidorom. Jakub Kuroń dodaje je w postaci warzyw z puszki i koncentratu, uzyskując znakomite efekty. Musicie spróbować. 

pilny komunikat
22.06.2023 16:16 Uwielbiany hit znika z Polsatu. Wiemy, co go zastąpi, Polacy pokochają ten program

„Hell's Kitchen" znika z ramówki Polsatu. Na szczęście widzowie nie muszą żegnać się z jego gospodarzem, Mateuszem Gesslerem. Specjalnie pod niego przygotowano nowy program, który będzie emitowany na kanale TV4. Po wakacjach poprowadzi show „Para do gara. Ona mówi, on gotuje".

grillowanie kiełbasy
20.06.2023 10:59 Wszyscy źle grillowaliśmy kiełbasę. Kucharz zdradził, jak to robią mistrzowie

Czy nacinasz kiełbasę przed położeniem na grilla? Jeśli tak, to popełniasz fatalny błąd. Prawdę o tej praktyce zdradził pewien kucharz. Poinstruował też, jak najlepiej grillować kiełbasę.

najlepsze restauracje w Polsce
19.06.2023 18:16 Mamy to. Gessler może się schować. Te restauracje zjadają jej lokale na śniadanie

Polacy zrobili to po raz kolejny. Wybrano najlepsze lokale działające na terenie naszego kraju. Prestiżowe odznaczenia zdobyły aż 3 lokale. Mowa oczywiście o Gwiazdkach Michelin.

wizyta w restauracji Nuta
17.06.2023 13:11 Pokarm nie tylko dla ciała. Moja wizyta w restauracji Nuta

Muszę na początku przyznać, że jestem wielką fanką restauracji z menu degustacyjnym. Przez te kilka godzin uwielbiam czuć się jak główny bohater, czekając na kolejne atrakcje w postaci dań. Z tejże przyczyny nie mogłam się doczekać wizyty w restauracji Nuta. Oczekiwania były więc duże, ale już na wstępie mogę zapewnić, że zostały spełnione z nawiązką. 

ekspresowe ogórki małosolne
13.06.2023 08:23 Kuroń pokazał najlepszy patent na ogórki małosolne. Jedna czynność jest kluczowa

Wszyscy uwielbiają ogórki małosolne. Nie każdy jednak ma czas i miejsce aby nastawić całą partię tych pysznych warzyw. Właśnie takim osobom przychodzi z pomocą Jasiek Kuroń. Dzięki odcinaniu z ogórków końcówek, dużo szybciej nabierają one smaku.

świeża sałata
12.06.2023 18:44 Zapomnij o zwiędniętych liściach. Kucharz pokazał, jak przedłużyć świeżość sałaty

Sałata jest dostępna przez cały rok, ale teraz zaczyna się sezon na najsmaczniejszą. W jaki sposób należy ją jednak przechowywać, by jak najdłużej pozostała pyszna i chrupiąca? Ten sekret zdradził nam kucharz, Piotr Ogiński. Dzięki jego pomysłowi sałata nie będzie gnić, ani więdnąć, lecz pozostanie pyszna nawet przez tydzień.

Hot dog Strzelczyka
09.06.2023 09:40 Nikt nie robi hot dogów jak Strzelczyk. Nie uwierzysz, z czego są jego bułki

Tomasz Strzelczyk pokazał nietypowy przepis, który urozmaici wasze grillowanie. Hot dog z rusztu, podany z nietypową bułką z ciasta z dodatkiem ziemniaków zachwyci nawet wybrednych. Wykonanie jest bardzo proste. Spróbujecie? 

Obieranie pomidorów może być proste
07.06.2023 13:44 Tak obiera się pomidory w najlepszych restauracjach. Kucharz dał wszystkim bezcenną lekcję

Obieranie pomidorów może być proste. Skórkę z łatwością usuniemy, jeżeli podobnie jak Piotr Ogiński zanurzymy warzywo we wrzątku. Ważne, by robić to z rozwagą — zbyt duża liczba sztuk w garnku utrudni cały proces. Kucharz wyjaśnił dlaczego. 

Jak gotować ryż?
02.06.2023 14:50 Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie

Czy wiecie jak gotować ryż, by zachwycał smakiem i konsystencję? Szef kuchni pokazał niezwodną technikę. Wystarczy wypłukać ziarno przed przyrządzeniem, a będzie sypkie i pyszne. 

Bitki wieprzowe Ogińskiego
30.05.2023 09:16 Kucharz pokazał, jak robi bitki wieprzowe. Pod koniec wlewa uwielbiany płyn

Bitki wieprzowe w kremowym sosie idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Kucharz Piotr Ogiński pokazał prosty sposób na przyrządzenie delikatnego i soczystego mięsa. Nie będzie konieczne długie gotowanie, za to przyda się śmietanka. Zapraszamy do kuchni. 

jedzenie w polskich restauracjach
25.05.2023 13:43 Wybrano najlepsze restauracje w Polsce. Lista przyda się nie tylko na wakacje

Znamy najlepsze restauracje działające w Polsce. Wybrańców wskazało jury składające się z wyjątkowej klasy ekspertów. Spośród 600 kandydatów wyłoniono 37 lokali, które zasłużyły na szczególne wyróżnienie. Te godne polecenia miejsca znajdziecie na terenie całego kraju.

Placki ziemniaczane Strzelczyka
20.05.2023 17:05 Strzelczyk pokazał, jak zrobić chrupiące placki z młodych ziemniaków. 1 detal jest kluczowy

Placki ziemniaczane można przygotować nawet z młodych bulw. Strzelczyk pokazał jak sprawić, by się nie rozpadły. Kluczowe jest dokładne odciśnięcie startych ziemniaków. Nie będzie potrzebna nawet mąka, a placki wyjdą smaczne i chrupiące.

Zupa ogórkowa według kucharza
19.05.2023 15:39 Kucharz zdradził sekret pysznej zupy ogórkowej. Kluczowe jest uwielbiane warzywo

Zupa ogórkowa w wykonaniu kucharza Piotra Ogińskiego nie ma sobie równych. Dodaje do niej ziemniaki sałatkowe, które nie rozpadają się podczas gotowania i zawsze dba o odpowiednią kolejność wrzucania składników, kiszony wyrób wrzucając na samym końcu. Wtedy danie smakuje wybornie. 

wielki test noży od Modesta Amaro
10.05.2023 19:35 Wziął do ręki noże od Amaro i powiedział co myśli. Słynny kucharz wraca do gry?

Czy Wojciech Modest Amaro wraca do gotowania? Nie tak dawno kulinarny celebryta we współpracy z Lidlem wypuścił zestaw noży kuchennych. Pewien youtuber zdecydował się przeprowadzić szczegółowe testy tego produktu. Okazało się, że próżno w nich szukać dawnej świetności gwiazdy Piekielnej Kuchni.

MasterChef Junior ma zwycięzcę
10.05.2023 09:34 Ma 12 lat i wygrał MasterChef Junior. Wiemy, kto uczył go gotować

W MasterChef Junior właśnie wyłoniono zwycięzcę 8. edycji programu. Po raz drugi w historii wygrał chłopiec — Ignacy Jabłoński. Uczestnik wiedzę o kulinariach zdobywał samodzielnie, inspirując się znanymi osobami z branży i uważnie podpatrując, jak w kuchni radzą sobie jego babcie oraz mama. Czym zachwycił jurorów? 

przepis na placki ziemniaczane od Tomasza Jakubiaka
09.05.2023 22:39 Niebywałe, co Jakubiak dodaje do placków ziemniaczanych. Ten dodatek polepsza ich smak

Skuś się na wybitne wręcz placki ziemniaczane. Najlepszy sposób podpatrzysz u Tomasza Jakubiaka. Dzięki dodatkowi śmietany smażone ziemniaki nabierają wyjątkowego i niepowtarzanego smaku. Już nigdy nie pominiesz tego składnika.

kucharz Maciej radzi, jak kroić cebulę
05.05.2023 08:12 Całe życie źle kroiłaś cebulę. Kucharz pokazał mistrzowski sposób, 1 detal jest kluczowy

Myślicie, że wiecie jak kroi się cebulę w pióra? Instruktaż Kucharza Macieja może Was więc zaskoczyć. Okazuje się, że położenie warzywa na desce względem noża ma niebanalne znaczenie. Samemu ciężko na to wpaść.

niebanalny sposób na pyszna kaszankę
28.04.2023 15:19 Kucharz zdradził jak robi domową kaszankę. Brak 1 składnika może zbulwersować

Bez kaszanki żaden grill nie może się odbyć. Zapomnij jednak o kupowaniu tego specjału w sklepie. Kucharz Maciej pokazał swój sposób na popularny wyrób. Jest jeden kruczek - swoją kaszankę przygotowuje w wersji wegańskiej.

dodawanie kostek lodu do rosołu
26.04.2023 20:51 Najlepsze kucharki wrzucają kostkę lodu do rosołu. Powód wprawia w osłupienie

Niektóre patenty zawodowych kucharzy potrafią mocno zaskoczyć. Jednym z nich jest z pewnością wrzucenie do wywaru kostki lodu. Ten prosty trik potrafi uratować cały garnek zupy. Rosół nabierze klarowności, a dodatkowo stanie się mniej tłusty.

Zwyciężczyni pierwszej edycji MasterChef Polska
23.04.2023 17:06 Wygrała MasterChefa. Teraz opowiedziała przez co musiała przejść

Wygrana w ogólnopolskim konkursie kulinarnym jest niemałym wyróżnieniem. Okazuje się, że sława ma także mroczne oblicze. Basia Ritz, zwyciężczyni pierwszej polskiej edycji MasterChefa zdradziła, jaki koszmar przeżywała po triumfie w telewizji. Kobieta borykała się z inwektywami i groźbami.

Sernik marchewkowy Tadeusza Müllera
21.04.2023 19:12 Syn Gessler robi zdumiewający sernik. Zamiast na deser zjesz go na obiad

Sernik nie musi być słodki. Tadeusz Müller pokazał, jak szybko i bez większego wysiłku przygotować wytrawną odsłonę popularnego ciasta z dodatkiem marchewki. Musicie spróbować — będziecie zaskoczeni bogatym smakiem wypieku. 

Gołąbki smażone na patelni
19.04.2023 13:05 Żadne gotowanie, żadne pieczenie. Strzelczyk ma 100 razy lepszy sposób na gołąbki

Gołąbki można zrobić szybciej, niż myślicie. Wybierając młodą kapustę, z łatwością przyrządzicie je na patelni — tak, jak pokazał Tomasz Strzelczyk. Obyło się bez zapiekania czy długiego gotowania.

Naleśniki z warzywami
18.04.2023 13:20 Strzelczyk pokazał patent na puszyste naleśniki. Nie uwierzysz co dodaje do ciasta

Puszyste naleśniki skuszą niejednego smakosza. Tomasz Strzelczyk zaproponował pyszną wersję z wiosennymi dodatkami. Kucharz do ciasta wrzucił świeże warzywa, a po usmażeniu wypełnił je twarogiem z nowalijkami. Naleśniki są niezwykle puszyste dzięki drożdżom. Musicie spróbować — pokochacie od pierwszego kęsa. 

kucharz Maciej demonstruje krojenie pomidora
11.04.2023 18:07 Kucharz wziął pomidora i dał wszystkim cenną lekcję. Ten patent ułatwia życie

Borykasz się z porozgniatanym po całym blacie pomidorem? To warzywo potrafi dać się we znaki podczas krojenia. Na szczęście Kucharz Maciej zademonstrował, jak kroić pomidora łatwo i skutecznie. Cała tajemnica tkwi w wyborze odpowiedniego noża.

Jajecznica po polsku
31.03.2023 08:07 Strzelczyk przyrządził jajecznicę po polsku. 2 dodatków nikt by się nie spodziewał

Jajecznica jest śniadaniowym klasykiem. Wzbogacona o boczek, odrobinę świeżego lubczyku i podsmażony chleb razowy nabiera niezwykłego wyrazu. Propozycji Tomasz Strzelczyka trzeba spróbować. Jest tak smaczna, że jeszcze nie raz się skusicie. 

Racuchy Ani Starmach
26.03.2023 22:33 Lekkie jak obłok racuchy z przepisu Ani Starmach. Nawet babcie byłyby zachwycone

Racuchy skuszą niejednego łasucha. Proste placuszki z jabłkami przygotowane według przepisu Ani Starmach zaskoczą was lekkością. Wszystko za sprawą ubitej piany z białego, która sprawi, że ciasto na rarytas będzie miało konsystencję delikatnego puchu.

Kluski śląskie zaskoczyły Strzelczyka
19.03.2023 14:42 Monika ze Śląska pokazała Strzelczykowi, jak robi słynne kluski. 2 razy go zaskoczyła

Idealne kluski śląskie gotuje się bez mieszania i z dodatkiem oleju. Dwie zaskakujące dla Tomasza Strzelczyka wskazówki od Ślązaczki, którą zaprosił do wspólnego gotowania, pomogą Wam przygotować danie pyszne i apetyczne, jak nigdy wcześniej.