Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kucharz

Kucharz

por i Jamie Oliver
22.04.2024 10:26 Najpyszniejsze młode pory robię według przepisu Jamiego Olivera

Zrób pieczone, młode pory z przepisu Jamiego Olivera a otrzymasz smaczną przekąskę lub dodatek do dania głównego. Smak zachwyci nie tylko ciebie, ale też twoich domowych smakoszy. To banalnie proste. 

Salt Bae i Agnieszka Poraszka - Kotecka podczas świętowania 10 urodzin Whiskey in the Jar
11.04.2024 15:03 Whiskey in the Jar, czyli jedyna w Polsce restauracja, którą odwiedził Nusret Gökçe

Whiskey in the Jar to już niemal kultowa sieć restauracji, które od lat stanowią symbol doskonałego smaku i rozrywki. Od Wrocławia, przez Poznań, aż po Gdańsk, lokale zachwycają swoją charakterystyczną atmosferą, niepowtarzalnym, rock'n'rollowym klimatem oraz wyśmienitym menu, które doceniają światowe gwiazdy gastronomii.

Elena Arzak w swojej restauracji
10.04.2024 19:14 Jedna z najlepszych kucharek świata marzy, żeby ugotować polską zupę

Jedna z najsłynniejszych na świecie kobiet-szefów kuchni opowiada o rodzinnym gotowaniu, gwiazdkach Michelin i… nieosiąganym smaku polskich zup. 

Andrea Camastra
28.03.2024 20:04 Wybitny kucharz zdradził sekret idealnego żurku. Andrea Camastra: „sekretem jest gęstość”

Jego restauracja Nuta jest jedyną w Warszawie, która ma gwiazdkę Michelin. Andrea Camastra, Włoch z pochodzenia, deklaruje, że jest wielkim fanem polskiej kuchni, a żurek to jedna z najlepszych zup na świecie.

Tomasz Królikowski
27.03.2024 18:38 Na Wielkanoc musi być sernik! – deklaruje popularny kucharz. Tomasz Królikowski i pytania na śniadanie, nie tylko świąteczne

Znamy go jako kucharza z popularnego „Pytania na śniadanie”. Tomasz Królikowski przez wiele lat gotował w szacownych instytucjach w Wielkiej Brytanii, po powrocie był szefem kuchni w bistro Słony Magdy Gessler. Smakoszom opowiada, jak się gotuje w programach na żywo,co przygotuje na Wielkanoc we własnym domu i jak zrobić proste i genialne ciasto do żurku.  

sałatka
16.03.2024 16:31 W tym roku na Wielkanoc podam sałatkę z przepisu Rączki. Jest lepsza niż jarzynowa

Sałatka jarzynowa już niedługo tradycyjnie wjedzie na stół wielkanocny. Jednak warto przyrządzić też inną sałatkę, która zaskoczy niejednego smakosza. Apetyczna i pełna znakomitych składników, będzie jak znalazł na Wielkanoc. O przepis na wyborną sałatkę zadbał kucharz Remigiusz Rączka. 

kotlet po parysku
29.02.2024 12:28 Żadne schabowe, żadne mielone. Kotlety po parysku biją je na głowę, kucharz pokazał najlepszy przepis

Nie wyobrażasz sobie obiadu bez soczystego kotleta? Jeśli tak, to koniecznie musisz poznać ten przepis. Kotlety po parysku smakują, że palce lizać, a wszystko dzięki patentowi kucharza Piotra Ogińskiego. Panierka w jego wydaniu nie ma sobie równych, dlatego wypróbujcie ten doskonały przepis.

kotlet schabowy
22.02.2024 18:42 Strzelczyk wziął schab i zrobił kotlety na całą patelnię. Absolutny majstersztyk

Twoje schabowe z całą pewnością są najlepsze, ale zobacz, co możesz poprawić. Z radami Tomasza Strzelczyka wyjdzie nieziemski. Rozmiar kotleta naprawdę zachwyca. 

krojenie pieczonej szynki
15.02.2024 17:55 Strzelczyk zna najlepszy sposób na pieczoną szynkę. Jeszcze nie jadłem smaczniejszej

Tomasz Strzelczyk znowu zaskakuje kolejnym smacznym przepisem. Tym razem pokaże, ci jak zrobić aromatyczną i soczystą szynkę. Już nigdy nie zjesz tej ze sklepu. 

HorecaLine.pl
18.01.2024 07:57 HorecaLine.pl - nowy portal informacyjny branży HoReCa

Interesujesz się gastronomią? A może jesteś liderem branży i chcesz wiedzieć o wszystkim, co dotyczy tej dziedziny? Od teraz masz wszystko w jednym miejscu!

Placki ziemniaczane po mistrzowsku
16.01.2024 17:05 Kucharz pokazał jak zrobić idealne placki ziemniaczane. Jedna porada jest bezcenna, mało kto o tym pamięta

Placki ziemniaczane powinny być chrupiące i mięciutkie w środku. Jak zrobić je właśnie tak idealne? Przydatny sposób zdradza popularny kucharz Piotr Ogiński. Dzięki jego patentowi placki wychodzą, że palce lizać.

szybki obiad
10.01.2024 12:24 Strzelczyk podsmaża mięso i wsypuje do niego makaron. „Przychodzimy z pracy, rach ciach ciach i gotowe"

Marzy ci się szybki obiad? Kucharz Tomasz Strzelczyk robi pyszne danie z makaronu i mięsa. Raz- dwa i sycący posiłek jest gotowy. Skorzystaj z przepisu kucharza i ciesz się smakiem tego szybkiego obiadu. 

ciasto
04.01.2024 09:56 Znany kucharz zdradza, jakie ciasto zrobi na Trzech Króli. Nikt się nie spodziewał, że to takie proste

Wkrótce Trzech Króli i z tej okazji polecamy ciasto, które jest tradycyjnym francuskim wypiekiem. Przy tym – zaskakująco prostym. Znany kucharz zdradza tajniki przygotowania tego smakołyku z kremem migdałowym. W środku może kryć się pewna niespodzianka. Jej znalezienie dobrze wróży każdemu smakoszowi. 

Gino Sorbillo je pizzę z ananasem
01.01.2024 08:30 Świat się kończy! W Neapolu chwalą pizzę z ananasem! Włosi kipią z oburzenia

To zamach na jedną ze świętości włoskiej kuchni! Legendarny neapolitański szef publicznie upiekł, zjadł i pochwalił pizzę z ananasem. W Neapolu, ojczyźnie pizzy, narasta oburzenie. Czy dojdzie do zamieszek? 

Maciej Kuroń
25.12.2023 11:08 Maciej Kuroń zmarł 15 lat temu w Boże Narodzenie. Rodzina co roku na nowo przeżywa tragedię

Dziś każdy kojarzy takie nazwiska, jak Karol Okrasa czy Tomasz Strzelczyk. Przed laty jednak na ekranach telewizorów królował inny mistrz sztuki Kucharskiej. Maciej Kuroń, bo o nim właśnie mowa, odszedł dokładnie 15 lat temu w Boże Narodzenie. Kucharz miał wówczas zaledwie 48 lat.

kapusta z grochem
19.12.2023 12:36 Kucharz pokazał przepis na najlepszą kapustę z grochem. O tym zapomnianym dodatku powiedziała mu ciocia

Czy kapusta z grochem może być inna niż zawsze? Potrawa ta ma swoją kanoniczną postać i rzadko od niej odbiega, ale magiczne składniki mogą dodawać jej nowego, niespotykanego wymiaru. Jeden z takich składników pokazał ostatnio Piotr Ogiński na swoim kanale Kocham Gotować.

zapiekanka
18.12.2023 21:59 Tę zapiekankę robię z tego, co akurat zalega w lodówce. Nic się nie marnuje, a ja zyskuję ciepłą kolację lub pożywne śniadanie

Marnowanie jedzenia to powszechny problem. Choć często dotyczy dużych sieci handlowych, to jednak każdy z nas ma w nim swój udział. Jednym ze świetnych pomysłów na wyrzucanie jak najmniejszej ilości rzeczy z lodówki jest to, by pamiętać o jednym genialnym patencie: zapiekankach.

Ciasto Strzelczyka
05.12.2023 13:23 Przy tym zwykły makowiec może się schować. Strzelczyk pokazał przepis na najlepsze świąteczne ciasto

Strzelczyk pokazał, jak robi świąteczne ciasto. Kucharz postawił na wypiek, który smakuje lepiej niż niejeden makowiec. Obejdzie się bez żmudnego zawijania i ukrywania pęknięć. Z tym przepisem kucharza każdy sobie poradzi.

Kotlety schabowe Kuronia
29.11.2023 07:03 Zdumiewa, w czym marynował kotlety schabowe. Gdy spojrzał jak się smaży, już wiedział jaki będzie efekt

Jasiek Kuroń zna się na kotletach schabowych. Kucharz marynuje mięso przed przyrządzeniem, by wydobyć z nich maksimum smaku. Użyte produkty niejednego zaskoczą. Wiemy, co trafiło do mieszanki.

Zupa Strzelczyka zachwyci
15.11.2023 14:41 Strzelczyk w kilka chwil zrobił rozgrzewającą zupę. Smak powala na kolana, a składniki kosztują grosze

Prosta zupa Tomasza Strzelczyka zachwyci nawet wybrednych. Rozgrzewa i syci, a robi się ją bardz szybko. Składniki też są tanie, a jeden z nich szczególnie lubię. Polecam spróbować tej jesieni. 

Przepis na schabowego od Strzelczyka
07.11.2023 17:12 Strzelczyk wziął mięso i pokazał, jak robi schabowego na całą patelnię. Nie do wiary co dodaje do panierki

Przepis na schabowego w każdym domu jest trochę inny. Warto więc czasem zerknąć jak danie przyrządzają kucharze. Strzelczyk na przykład urozmaica skład panierki. Podpowiada też jak wybrać mięsa i jak podejść do jego krojenia. Koniecznie skorzystajcie z jego patentów.

Surówka z czerwonej kapusty
29.10.2023 17:00 Uwielbiany kucharz pokazał jak robi surówkę z kapusty na zimę. Idealnie pasuje do schabowych

Surówka z kapusty czerwonej jest pyszna. Zimą będzie stanowiła pełen witamin dodatek do niedzielnych obiadów. Przepis pokazany przez jednego z kucharzy jest naprawdę prosty, a efekty nad wyraz przyjemne. Trzeba spróbować. 

21 października - Światowy Dzień Kartofla
21.10.2023 09:30 21 października - Światowy Dzień Kartofla. Tego o ziemniakach na pewno nie wiedziałaś

Makaron i ziemniaki to składniki, które są wizytówką dwóch krajów - Włoch i Polski. Choć są zupełnie różnymi produktami, łączy je fakt, że wywarły duży wpływ na kulturę kulinarną całego globu i nasze preferencje smakowe. Ich historia sięga wieków wstecz, ale w naszych kuchniach królują do dzisiaj. Do XVI wieku ziemniaki znali jedynie południowoamerykańscy Indianie zamieszkujący Andy. Z kolei makaron pochodzi z Azji i dopiero około XIII wieku trafił do Włoch za sprawą Marco Polo. Dziś Polacy jedzą kartofle jako dodatek do dań mięsnych i rybnych, zup, sałatek, robią z nich zapiekanki, placki, kluski oraz pierogi, za to Włosi nie mogliby żyć bez makaronu. Nagrodzony gwiazdkami Michelin za swoją interpretację polskiej kuchni, pochodzący z włoskiej Apulii Chef Andrea Camastra wykorzystuje w swojej kuchni zarówno pastę, jak i kartofle.

Szybki obiad z kiełbasą
14.10.2023 16:35 Weź ryż i kiełbasę, wrzuć na patelnię i wlej passatę. Taki obiad proponuje uwielbiany kucharz

Przepis na szybki obiad zawsze się przyda. Danie zaproponowane przez jednego z kucharzy od razu zwróciło moją uwagę. Wymagało jedynie wrzucenia składników na patelnię w odpowiedniej kolejności i wyglądało znakomicie. Musiałam spróbować. 

Zupa pieczarkowa Tomasza Strzelczyka
12.10.2023 22:30 Mama zrobiła dziś pieczarkową według pomysłu znanego kucharza. Taki przysmak na jesień mogłabym jeść na okrągło

Zupa pieczarkowa jest jedna z moich ulubionych. Kiedy moja mama powiedziała mi, że zrobiła ją z nowego przepisu, byłam zachwycona. Spróbowałam i już wiem, że jeszcze nie raz o nią poproszę.

Karkówka marynowana Strzelczyka
03.10.2023 11:38 Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje

Karkówka marynowana Strzelczyka jest znakomita. Kucharz dobrał kilka przypraw i połączył je z jednym mlecznym produktem, uzyskując znakomitą marynatę. Dzięki niej mięso wychodzi kruche i soczyste. Musicie spróbować.

Chef Andrea Camastra
27.09.2023 18:07 Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni

Nadchodzi jesień, a wraz z nią na naszych stołach pojawiają się inne niż w sezonie letnimprodukty. Potrawy ze szparagami zastępują dania pachnące grzybami, a zamiastorzeźwiającego chłodnika przygotowujemy aromatyczną zupę dyniową. Zdążyliśmyzapomnieć już o truskawkach czy czereśniach, za to kupujemy Szarą Renatę, Ligole,Championy, Lobo czy Antonówkę – popularne, polskie odmiany jabłek. W jaki sposóbwykorzystujemy dary jesieni w polskiej kuchni? Jaka jest ich historia i tradycja w świeciekulinariów? Niektóre fakty będą dla Was zaskoczeniem!

paprykarz szczeciński
21.09.2023 17:39 Kucharz zdradził prawdę o paprykarzu. Symbol Szczecina wcale nie pochodzi z Polski, mało kto o tym wie 

Paprykarz szczeciński to symbol Szczecina i chyba najbardziej znany i rozpoznawalny dodatek do pieczywa w Polsce. Śmiało można powiedzieć, że jest to już kultowe smarowidło. Jadano je chętnie w czasach PRL, ale i współcześnie jada go wiele osób. Jednak okazuje się, że ten symbol Szczecina wcale nie pochodzi z Polski. Znany kucharz ujawnia prawdę o paprykarzu.