Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Marynata

Marynata

Pikle z ogórków
12.08.2023 14:51 Żadne kiszone, żadne małosolne. W słoikach najlepiej nastawić te ogórki

Ogórki można przygotować na wiele sposobów. Wszystkich, których znudziła już klasyka, mogą zainteresować proste pikle. Nieco zmodyfikowałam klasyczny przepis i wykonałam je jedynie z sezonowego warzywa. Są jednak równie smaczne i naprawdę warto spróbować. 

Cukinia w curry
11.08.2023 08:33 Dodaję 2 łyżeczki tej przyprawy do zalewy z cukinii. Wychodzi o wiele smaczniejsza

Cukinia w słoikach nie musi być nudna. Wystarczy, że wzbogacimy zalewę o odrobinę domowej przyprawy curry, a warzywo będzie przyjemnie pikantne i aromatyczne. Wykonanie jest bardzo proste, a wyrób sprawdzi się doskonale jako dodatek do niejednego obiadu. Spróbujecie? 

ogórki z niezwykłym dodatkiem
08.08.2023 13:10 Moja mama ma najlepszy sposób na przetwory. Do ogórków dodaje uwielbiany składnik, cała rodzina za nim przepada

Moja mama ma wyjątkowy sposób na ogórki kiszone. Ten patent dostała od swojej siostry. Dzięki jednemu prostemu dodatkowi otrzymuje za jednym zamachem 2 wyśmienite przetwory. Zajadamy się nimi aż do zimy. 

ogórki z curry
01.08.2023 21:37 Te ogórki curry w zeszłym roku były hitem w moim domu. Teraz nastawię ich znacznie więcej

Ogórki gruntowe kisimy, dodajemy do surówek, ale warto je też zamarynować. Polecam przepis na słodko-kwaśne, marynowane ogórki z dodatkiem curry. W zeszłym roku były one hitem w mojej rodzinie. Te przetwory są świetnym dodatkiem do dań obiadowych i kanapek i znikają w mgnieniu oka. 

fasolka szparagowa marynowana
31.07.2023 12:16 Co roku marynuję fasolkę szparagową. Zimą cała rodzina jest mi za to wdzięczna

Fasolka szparagowa to jeden z wyjątkowych smaków lata. Lubimy ją i często jadamy to warzywo, gdy jest na nie sezon. Jednak warto smak fasolki szparagowej zamknąć w słoiku, czyli- to warzywo zamarynować. Zimą będzie jak znalazł. Cała rodzina będzie cieszyć się smakiem pysznej marynowanej fasolki szparagowej. 

cukinia marynowana
31.07.2023 08:31 Marynowana cukinia od Ani Bardowskiej bije na głowę nawet kiszone ogórki. Ten przepis to hit

Lato to czas beztroski, ale też pysznych smaków. Między innymi możemy cieszyć się smakiem cukinii. Warto przygotować przetwory z tego warzywa. Ania Bardowska z programu Rolnik szuka żony- poleca przepis na marynowaną cukinię. Jej receptura to prawdziwy hit. 

marynata do schabowych
30.07.2023 09:13 Nie musisz moczyć schabowych w mleku i cebuli. Ta marynata da o wiele lepsze rezultaty

Kotlety schabowe to jedne z najbardziej ulubionych dań obiadowych Polaków. Należą już do klasyki kuchni polskiej. Kojarzą się z rodzinnymi obiadami i wyjątkowym smakiem. Co zrobić, by kotlety schabowe były niezwykle kruche i lekkie? Nie musisz moczyć schabowych w mleku i cebuli. Polecamy zdrową marynatę, która daje wyjątkowe efekty.

mięso
27.07.2023 20:24 Ten owoc doskonale zmiękczy mięso. Pieczyste czy gulasz będą się wprost rozpływać w ustach

Mięso bywa jednym z najważniejszych składników obiadu. Warto przyrządzić go w taki sposób, by było kruche i soczyste. Co zrobić, by osiągnąć doskonały efekt? Mięso warto zmiękczyć marynatą lub o wiele prościej - uwielbianym owocem. Koniecznie przetestujcie ten sposób!

Ogórki gyros
22.07.2023 21:28 Robi ogórki gyros inaczej niż wszyscy. Dodaje paprykę i marchewkę, co za smak

Ogórki gyros są chrupiące i aromatyczne. Dodając do kompozycji paprykę oraz marchew uzyskamy jeszcze bardziej bogatą w smaki wersję znanego frykasu. Właśnie teraz jest najlepszy moment, by je przygotować, bo warzywa są bardzo smaczne i stosunkowo tanie. 

Pyszne ogórki kanapkowe
21.07.2023 09:25 W tym roku nie nastawiam ogórków kwaszonych. Znajoma poleciła mi znacznie ciekawszy przepis

Ogórki kanapkowe będą doskonałym urozmaiceniem waszych śniadań. Idealnie podkreślą smak warzywnych past czy wędlin, sprawiając, że poranny posiłek będzie jeszcze przyjemniejszy. Ich wykonanie jest przy tym niesamowicie proste. Musicie spróbować. 

Cukinia po indyjsku
18.06.2023 14:35 Cukinia po indyjsku bije na głowę inne przetwory. Wyrazista zalewa jest hitem

Cukinia właśnie pojawia się na straganach. Z przypominającego ogórka warzywa łatwo można przygotować pyszny indyjski przysmak. Wystarczy je pokroić i zalać ciepłą marynatą. Po ostudzeniu i zapasteryzowaniu będą was cieszyć smakiem przez długi czas. Warto spróbować. 

Skrzydełka z grilla Makłowicza
07.06.2023 14:44 Makłowicz pokazał swój patent na skrzydełka z grilla. Są soczyste i idealnie dopieczone

Skrzydełka z grilla są nie lada przysmakiem. Robert Makłowicz pokazał jak prosto i bez wysiłku przygotować je samodzielnie. Mięso zanurzył w znakomitej glazurze, dzięki której wprost rozpływały się w ustach i miały nieziemski aromat. Musicie spróbować. 

karkówka
03.06.2023 14:43 Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację

Karkówka z grilla jest bardzo lubianym daniem. Można ją przygotować podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Grillowane mięso smakuje doskonale. Jednak czy karkówkę należy przed grillowaniem rozbijać? Są różne podejścia do tego tematu.

Kotlet schabowy Czerwińskiego
30.05.2023 13:13 Czerwiński robi niezwykłe schabowe. Tak soczystych i chrupiących jeszcze nie jadłeś

Kotlety schabowe można i warto urozmaicać. Znakomite w smaku i niesamowicie soczyste danie uzyskamy, korzystając z przepisu Szymona Czerwińskiego. Kucharz łączy ze sobą w jednym kotlecie schab i karkówkę oraz marynuje je w aromatycznym mleku. Efekty zachwycają od pierwszego kęsa. 

aromatyczne kotlety z kurczaka
26.05.2023 12:42 Obtoczyła filet z kurczaka w aromatycznej mieszance. Te kotlety są teraz hitem

Nie mielone, nie schabowe. Na dzisiejszy obiad proponujemy soczyste kotlety z kurczaka. Cała tajemnica ich smaku tkwi w apetycznej marynacie. Wymieszaj mąkę z żółtkami, jogurtem i starannie dobranymi przyprawami. Już sam aromat tej mieszanki pobudzi apetyt.

marynata do karków w wykonaniu Bosackiej
25.05.2023 22:16 Wlała do słoika i potrząsnęła. Marynata Bosackiej pasuje nie tylko do karkówki

Bosacka otworzyła sezon grillowy. Z tej okazji zdradziła najlepszy sposób na marynatę do karkówki. Obłędna mieszanka na bazie oleju rzepakowego zapewnia nie tylko doskonałe walory smakowe, ale również zdrowotne. Dzięki użyciu słoika przygotujesz ją bardzo szybko i bez zbędnego bałaganu. Pyszna zalewa sprawdzi się nie tylko do mięsa.

ogórki przygotowane do zalania wodą
02.05.2023 22:35 Lepiej zalewać ogórki kiszone ciepłą czy zimną wodą? Prawie każdy popełnia błąd

Planujesz zrobienie ogórków kiszonych? Lepiej sprawdź, jaką wodą najlepiej je zalewać. Wiele osób popełnia fatalny błąd, dodając do słoików wrzątek. Tak przyrządzone ogórki tracą nie tylko na intensywności smaku.

Steki z kapusty
02.05.2023 08:28 Potnij kapustę na plastry, posmaruj sosem i upiecz. Po spróbowaniu padniesz z wrażenia

Młoda kapusta za chwilę pojawi się w sklepach. Z warzywa z łatwością można przygotować znakomite steki w aromatycznej marynacie. Potrzeba zaledwie kilku składników. Spróbujecie? 

marynata z zalewy od ogórków kiszonych
01.05.2023 12:32 Przenigdy nie wylewaj jej do zlewu. Zrobisz z niej idealną marynatę do mięsa

Czy wylewasz do zlewu wodę po ogórkach kiszonych? Jeśli tak, to pozbawiasz się bardzo wartościowego i cennego składnika. Z kwaśnej zalewy możesz bowiem przyrządzić doskonałą marynatę do mięsa. Z pomocą kilku prostych składników zyskasz fenomenalny obiad. 

pieczenie soczystego schabu
08.04.2023 20:29 Jak upiec schab, by nie był suchy? Ten detal jest kluczowy

Schab wieprzowy jest jednym z najpopularniejszych mięs w naszych kuchniach. Przygotować można z niego zarówno dania obiadowe, jak i pyszne, zimne wędliny. Jednak ze względu na niewielką zawartość tłuszczu ten kawałek łatwo przesuszyć podczas pieczenia. Aby tego uniknąć niezbędne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury w piekarniku. 

Jajka buraczane
02.04.2023 17:26 Zapomnij o majonezach i ciężkich sosach. Charakterne buraczane jajka będą hitem Wielkanocy

Jajka faszerowane nie muszą być nudne. Marynując ugotowany nabiał w zalewie z burakami, uzyskamy eleganckie kolorowe zdobienie, które pięknie prezentuje się na talerzu. Przygotowanie takiej odsłony wielkanocnego specjału jest bardzo proste. Musicie spróbować. 

mięso marynowane w misce
08.03.2023 21:09 Dlaczego warto dodać sodę do marynaty do mięsa? Korzyści są nie do opisania

Uwielbiamy dania przygotowane z mięsa. Czasem jednak przyrządzenie odpowiednio smacznej potrawy jest nie lada sztuką. Duszone, pieczone a nawet smażone mięso wychodzi twarde, niwecząc nasze starania. Remedium na takie zjawisko jest niepozorna soda oczyszczona.

Otwieranie słoika z ogórkami
06.03.2023 18:12 Jak łatwo otworzyć słoik? Z prostym patentem zrobisz to bez wysiłku

Któż z nas nigdy nie zmagał się z mocno zakręconym przetworami. Jak otworzyć słoik, który stawia zdecydowany opór? Zamiast działać siłą, lepiej użyć sposobu. Z pomocą przyjdą znane ze szkoły prawa fizyki.

Karkówka marynowana
26.02.2023 17:38 Wymieszaj maślankę z 3 składnikami i zanurz w niej karkówkę. Wyjdzie krucha i soczysta

Karkówka powinna być soczysta i delikatna. Aby uzyskać przyjemne w odbiorze mięso, warto je wcześniej zamarynować. Kombinacja maślanki, soku z cytryny, curry i rozmarynu spodoba się najbardziej wybrednym. Zapach dania będzie nieziemski. Musicie spróbować. 

Schab marynowany
25.02.2023 20:42 Wymieszaj z musztardą i zanurz schab przed pieczeniem. Będzie o wiele bardziej soczysty

Schab powinien być kruchy i soczysty. By uzyskać świetne efekty, warto włożyć mięso do marynaty przed upieczeniem. Świetnie sprawdzi się proste połączenie miodu i musztardy. Musicie spróbować — bliscy będą zachwyceni. 

Śledzie moczone w złocistym napoju
11.02.2023 20:46 Nie mleko, nie śmietana. Śledzie moczone w złocistym napoju smakują najlepiej

Smaczne śledzie skuszą niejednego smakosza. Rybę przed podaniem warto jednak dobrze wymoczyć, usuwając nadmiar soli i dodając jej nieco więcej smaku. Najczęściej sięgamy wtedy po mleko lub śmietanę, ale jeden inny płyn sprawdzi się zdecydowanie lepiej. Moczone w piwie śledzie oczarują każdego amatora tej wyjątkowo zdrowej ryby słodkowodnej. Matiasy skąpane w popularnym napitku stanowić będą nie lada rarytas, a ich zrobienie wcale nie będzie wymagało trudnodostępnych dodatków czy skomplikowanych procedur. Warto spróbować.

Soczysta karkówka pieczona na kiszonej kapuście
28.01.2023 22:56 Soczysta karkówka pieczona na kiszonej kapuście. Sycący zestaw na zimowy dzień

Karkówka pieczona na kiszonej kapuście jest bardzo delikatna, soczysta i pełna smaku. Marynowana w miodzie i musztardzie wieprzowina i kapusta kiszona z kminkiem są doskonałym połączeniem, które posmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych dań.Szukasz pomysłu na szybki i pożywny obiad? Koniecznie przygotuj karkówkę pieczoną. Sekretem smaku jest kapusta kiszona i aromatyczne przyprawy. Jedyne, co musisz zrobić, to zamarynować mięso, przesmażyć kapustę i wszystko razem włożyć do piekarnika. Karkówka będzie gotowa po 1,5 godziny pieczenia.Karkówkę pieczoną przygotujesz z kilku podstawowych składników. Mięso koniecznie natrzyj musztardą, miodem, papryką mieloną i czosnkiem. Tak doprawiona karkówka będzie doskonale komponować się z upieczoną kiszonką. Kapustę przesmaż z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i kminkiem.Karkówkę piecz w wysokiej temperaturze, koniecznie pod przykryciem i bez termoobiegu, żeby się nie przypaliła. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryj mięso, żeby lekko przyrumieniło się z wierzchu. Karkówkę pieczoną na kapuście podaj z ziemniakami pieczonymi lub z wody. Cała rodzina będzie zachwycona.

Cebula marynowana
25.01.2023 18:36 Masz w domu cebulę? Wsadź ją do tej mieszanki i upiecz, nie pożałujesz

Cebula w wielu odsłonach smakuje znakomicie. Marynowana wersja jednak jest o wiele lepsza niż warzywo pieczone bez dodatków czy smażone na rumiano. Przygotowanie pełnego aromatu zestawu przypraw jest niezwykle proste, więc warto spróbować.Cebula marynowana znajdzie wielu amatorów. Delikatne, aromatyczne i pięknie skarmelizowane warzywo z pieca będzie stanowiło znakomity dodatek do dań lub samodzielną przystawkę. Raz spróbujecie, a jeszcze nie raz przygotujecie.