Buraczki do obiadu można zrobić na wiele sposobów. Warto przygotować większą porcję, która będzie czekała na nas w spiżarce, jeśli zabraknie nam czasu na gotowanie. Składników ani czasu nie trzeba wiele.
Śliwki są już w szczycie sezonu i warto przygotować z nich pyszne domowe przetwory. Nim jednak przystąpicie do smażenia powideł lub konfitur, zerknijcie na jeszcze jeden prosty patent. Jest nieco prostszy, a owoce wciąż smakują obłędnie.
Pyszny boczek skusi niejednego smakosza. Przygotowanie rarytasu nie musi wcale wymagać kupowania trudnodostępnych dodatków. Jeden z dobrze znanych składników doskonale podkreśli jego smak. Przepis jest banalny. Warto spróbować.
Karkówka marynowana Strzelczyka jest znakomita. Kucharz dobrał kilka przypraw i połączył je z jednym mlecznym produktem, uzyskując znakomitą marynatę. Dzięki niej mięso wychodzi kruche i soczyste. Musicie spróbować.
Sałatka z buraków na zimę może być jeszcze smaczniejsza. Wystarczy, że dodacie do niej jedno warzywo. Teraz jest naprawdę tanie, a wspaniale podkreśli smak słodkiej bulwy. Koniecznie zróbcie większy zapas.
Kotlety schabowe mają wielu wiernych zwolenników. Jednak nawet najbardziej ulubione danie obiadowe czasem może się nieco znudzić. Dlatego proponujemy przyrządzenie schabu w wyrazistej marynacie. To danie jest hitem w wielu domach. Smak tak przyrządzonego schabu po prostu zachwyca.
Znajoma poczęstowała mnie ostatnio pyszną marynowaną cukinią. Intensywny warzywny sos od razu przypadł mi do gustu. Poprosiłam o przepis i zdziwiłam się, jak prosta jest ta receptura. W sobotę zamierzam przygotować własny zapas.
Czy robicie ogórki na zimę? Początek września to dobry czas, by przygotować smaczne przetwory. Te ogórki do słoików nie mają sobie równych. Polecam przepis na ogórki na zimę, które będziesz podjadać nawet podczas robienia. Naprawdę trudno im się oprzeć.
Cukinia po meksykańsku zachwyciła mnie od pierwszego kęsa. Przepis dostałam od szwagierki, a okazał się tak prosty, że od razu zaplanowałam zrobienie zapasów.
Czy wiecie, jakie kiszonki są najzdrowsze? Ich różnorodność może przytłoczyć i znacznie utrudnić wybór. Wyjaśniamy na co zwrócić szczególną uwagę i zdradzamy jak kiszenie wpływa na walory warzywa.
Prosty pomysł na obiad przyda się w każdym domu. Niedawno odkryłam sprytny patent na kalafiora, który wygląda niczym mięsna pieczeń. Smakuje tak dobrze, że gości na naszym stole niemal w każdy weekend. Musicie spróbować.
Cukinia w zalewie curry jest fantastyczna. Niedawno spróbowałam jej po raz pierwszy i tak mi się spodobała, że poprosiłam koleżankę o przepis. Jest bardzo prosty.
Ostatnio zaprzyjaźniona kucharka dała mi spróbować swojego specjału. Chodzi o sałatkę z kapusty, przyrządzaną w słoikach. Od razu wyczułam wyjątkowy składnik, który bardzo pasował do całości. Momentalnie poprosiłam znajomą o przepis na jej kapustę w słoikach.
Niedawno odwiedziła mnie kuzynka, która na co dzień mieszka we Francji. Przywiozła ze sobą podarek w postaci marynowanej cukinii w musztardzie. Gdy tylko spróbowałam tego przysmaku, od razu wiedziałam, że muszę zdobyć na nią przepis. Okazało się, że za wyborny smak cukinii po francusku odpowiada wyjątkowa zalewa.
Przepis na ogórki gyros zaskoczył mnie prostotą. Warzywa przyrządza się jeszcze łatwiej niż małosolne czy kiszone, a ich smak zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Cieszę się, że sąsiadka pokazała mi ten przysmak.
Prosta marynata do karkówki z grilla zwykle jest najlepsza. W naszym przepisie wykorzystamy popularne sosy. Połączenie na pewno jest wam znane, a doskonale podkreśla smak pieczonego mięsa.
Nie masz pomysłu, co wrzucić na grilla? Nadchodzący długi weekend sprzyjać będzie zajadaniu potraw przyrządzonych na ruszcie. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu, posłuchaj rady Roberta Makłowicza. Jego danie smakuje obłędnie, a do tego kosztuje grosze.
Ogórki można przygotować na wiele sposobów. Wszystkich, których znudziła już klasyka, mogą zainteresować proste pikle. Nieco zmodyfikowałam klasyczny przepis i wykonałam je jedynie z sezonowego warzywa. Są jednak równie smaczne i naprawdę warto spróbować.
Cukinia w słoikach nie musi być nudna. Wystarczy, że wzbogacimy zalewę o odrobinę domowej przyprawy curry, a warzywo będzie przyjemnie pikantne i aromatyczne. Wykonanie jest bardzo proste, a wyrób sprawdzi się doskonale jako dodatek do niejednego obiadu. Spróbujecie?
Moja mama ma wyjątkowy sposób na ogórki kiszone. Ten patent dostała od swojej siostry. Dzięki jednemu prostemu dodatkowi otrzymuje za jednym zamachem 2 wyśmienite przetwory. Zajadamy się nimi aż do zimy.
Ogórki gruntowe kisimy, dodajemy do surówek, ale warto je też zamarynować. Polecam przepis na słodko-kwaśne, marynowane ogórki z dodatkiem curry. W zeszłym roku były one hitem w mojej rodzinie. Te przetwory są świetnym dodatkiem do dań obiadowych i kanapek i znikają w mgnieniu oka.
Fasolka szparagowa to jeden z wyjątkowych smaków lata. Lubimy ją i często jadamy to warzywo, gdy jest na nie sezon. Jednak warto smak fasolki szparagowej zamknąć w słoiku, czyli- to warzywo zamarynować. Zimą będzie jak znalazł. Cała rodzina będzie cieszyć się smakiem pysznej marynowanej fasolki szparagowej.
Lato to czas beztroski, ale też pysznych smaków. Między innymi możemy cieszyć się smakiem cukinii. Warto przygotować przetwory z tego warzywa. Ania Bardowska z programu Rolnik szuka żony- poleca przepis na marynowaną cukinię. Jej receptura to prawdziwy hit.
Kotlety schabowe to jedne z najbardziej ulubionych dań obiadowych Polaków. Należą już do klasyki kuchni polskiej. Kojarzą się z rodzinnymi obiadami i wyjątkowym smakiem. Co zrobić, by kotlety schabowe były niezwykle kruche i lekkie? Nie musisz moczyć schabowych w mleku i cebuli. Polecamy zdrową marynatę, która daje wyjątkowe efekty.
Mięso bywa jednym z najważniejszych składników obiadu. Warto przyrządzić go w taki sposób, by było kruche i soczyste. Co zrobić, by osiągnąć doskonały efekt? Mięso warto zmiękczyć marynatą lub o wiele prościej - uwielbianym owocem. Koniecznie przetestujcie ten sposób!
Ogórki gyros są chrupiące i aromatyczne. Dodając do kompozycji paprykę oraz marchew uzyskamy jeszcze bardziej bogatą w smaki wersję znanego frykasu. Właśnie teraz jest najlepszy moment, by je przygotować, bo warzywa są bardzo smaczne i stosunkowo tanie.
Ogórki kanapkowe będą doskonałym urozmaiceniem waszych śniadań. Idealnie podkreślą smak warzywnych past czy wędlin, sprawiając, że poranny posiłek będzie jeszcze przyjemniejszy. Ich wykonanie jest przy tym niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Cukinia właśnie pojawia się na straganach. Z przypominającego ogórka warzywa łatwo można przygotować pyszny indyjski przysmak. Wystarczy je pokroić i zalać ciepłą marynatą. Po ostudzeniu i zapasteryzowaniu będą was cieszyć smakiem przez długi czas. Warto spróbować.