Czy w Wielką Sobotę można jeść mięso? Czy nadal obowiązuje post? W ten dzień wierni udają się do kościołów poświecić pokarmy. Nie wszyscy jednak mają pewność, czy oznacza to zezwolenie na jedzenie mięsa. Potwierdzamy, że w Wielką Sobotę post już nie obowiązuje.
Szynka dla wielu osób jest obowiązkowym, wielkanocnym przysmakiem. Soczysty i pełen aromatu wyrób można przygotować w domu. Wystarczy upiec marynowane mięso z dodatkiem kopru włoskiego, ziela angielskiego, pora i cebuli. Smak będzie nieziemski.
Robert Makłowicz parzy białą kiełbasę inaczej niż wszyscy. Nie wstawia jej do garnka z samą wodą. Na początku gotuje aromatyczny wywar na bazie warzyw korzeniowych i przypraw, w tym suszonej kolendry.
Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Przygotuj je według przepisu Tomasza Strzelczyka. Kucharz do mięsa nie dodaje ani jajek, ani kajzerki, ani bułki tartej. Produkty zastępuje innymi składnikami, które podbijają smak wieprzowiny. Gotową masę odstawia na 30 minut, nie ma lepszego sposobu na mielone.
Boczek nadziewany białą kiełbasą jest świetnym pomysłem na świąteczny rarytas do pieczywa czy nawet na obiad. Soczysta rolada wypełniona aromatycznym farszem posmakuje nawet wybrednym, a jej wykonanie jest bardzo proste. Zaskoczcie w święta swoich gości.
Restauracja Kuby Wojewódzkiego wprowadziła do menu kaszankę. YouTuberzy wybrali się do lokalu, by spróbować tego oraz kilku innych przysmaków z nowego menu lokalu. Sprawdziliśmy, co ich zdaniem warto zamówić.
Dziś wypada Wielki Piątek. Dla wiernych Kościoła katolickiego dzień ten ma szczególne znaczenie. Z uwagi na upamiętnienie męki i śmierci Chrystusa powinni oni przestrzegać postu ścisłego. Wstrzemięźliwość od spożywania pokarmów mięsnych to tylko jedna z jego wytycznych.
Gigantyczna promocja w Lidlu. Od czwartku do soboty sieć sklepów obniżyła ceny wielkanocnych produktów. Biała kiełbasa, majonez i jajka kupisz za grosze. Promocja obejmuje także surowe mięso, składniki na ciasto i chleb na żurek.
Sanepid wydał ostrzeżenie dotyczące wycofania z rynku niebezpiecznej żywności. Chodzi konkretnie o gotowe pierogi nadziewane mięsem wieprzowym. Ich spożycie może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Sprawdźcie, czy nie macie ich w swojej lodówce.
Domowy pasztet jest nie lada rarytasem. Teoretycznie jego przyrządzenie do skomplikowanych nie należy. W praktyce jednak bardzo łatwo przesuszyć ten domowy specjał. Aby tego uniknąć, należy w odpowiedni sposób dodać jajka do masy.
Kotlety mielone teoretycznie są prostym daniem. W praktyce jednak często wychodzą twarde, zbite i niesmaczne. Niekiedy są mało doprawione lub nie mają chrupiącej skórki. Zastosuj poniższe wskazówki, żeby zrobić idealne mielone. Sekret tkwi w 15 minutowym wyrabianiu masy i odpowiednich składnikach.
Wielki Post jest szczególnym dniem dla katolików. W tym czasie kościół zaleca post ścisły. Oznacza on między innymi powstrzymanie się od spożycia mięsa. Wiele osób odmawia sobie też słodyczy. Są jednak wyjątki. Wyjaśniamy co i w jakiej ilości jest jedzone.
Babka wielkanocna nie musi być jedynie słodkim deserem. Tym razem proponujemy wam przygotowanie efektownej wersji mięsnej galaretki z jajkami, szynką i warzywami. Rarytas pięknie zaprezentuje się na stole, a smakiem zachwyci nawet wybrednych. Spróbujecie?
Pożywny obiad nie mus być drogi ani czasochłonny. Pyszny posiłek zrobisz bez trudu z ziemniaków i kiełbasy. Danie jednogarnkowe wystarczy urozmaicić dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw. Lepiej zrób większą porcję, bo potrawa zniknie błyskawicznie.
Galaretki w kształcie jajek będą pięknie wyglądały na świątecznym stole. Prosty przepis z wyrazistym dodatkiem w postaci marynowanej papryki zachwyci nawet wybredne podniebienia. Musicie spróbować.
Rosół nie musi być przyrządzany na mięsie z kury. Znakomitą zupę uzyskamy też, korzystając z gęsiny. Zdradzamy niezawodny i bardzo prosty przepis. Raz spróbujecie, a zapomnicie, że kiedykolwiek robiliście to danie inaczej.
Biała kiełbasa parzona zapieczona z kiszoną kapustą smakuje obłędnie. Wielkanocne danie jest proste w przygotowaniu. Kiełbasa jest soczysta, delikatna i o wiele lepsza niż zapieczona z samą cebulą lub z chrzanem.
Bez pracy nie ma kołaczy. Nie bez niej też soczystego świątecznego schabu ze śliwką. Do wspólnego przyrządzenia klasycznego mięsiwa zaprosiła Magdalena z popularnego na YouTube kanału. Jej patent na smarowanie mięsa ketchupem wynosi potrawę na kompletnie nowy poziom.
Wrocławska restauracja Magdy Gessler ma szeroką kartę, w której z pewnością znajdziemy coś dla siebie. Kotlet schabowy podawany jest z ziemniakami i mizerią. Całe danie kosztuje ponad 60 zł. Youtuber sprawdził, czy kotlet jest wart swojej ceny.
Biedronka przygotowała promocje na Wielkanoc. Od 30.03 do 02.04.2023 r. w sieci sklepów zrobimy zakupy na święta w bardzo atrakcyjnych cenach. Na szczególną uwagę zasługuje mięso i jajka. Taniej nigdzie ich nie kupisz.
Przygotowanie idealnie miękkiego mięsa wcale nie jest takie proste. Często apetycznie wyglądający kawałek w trakcie obróbki zmienia się w niezjadliwą podeszwę. Dotarliśmy do niezawodnego sposobu, który swoje korzenie ma w dalekich Chinach. Aby z niego skorzystać, wystarczy łyżeczka sody oczyszczonej.
Ceny na Wielkanoc wzrosły nawet o 50%. Podrożało wszystko: od jajek, mięsa, cukru, sera twarogowego na sernik, aż po marchew, cebulę i inne warzywa. Polacy są załamani. Święta będą dużo skromniejsze niż w poprzednich latach.
Była pracownika restauracji McDonald's zdradziła, jak wyglądała jej praca. Sparodiowała także sytuację z klientem, który chciał zamówić jak najtańszą kana Pod postem tiktokerki pojawiła się masa komentarzy.
Fakt przygotował zestawienie koszyka wielkanocnego w Biedronce, Auchan i Lidlu. Za te same produkty spożywcze dziennikarz zapłacił najmniej w Auchan. Sklep jest aktualnie najtańszym marketem, w którym zrobimy zakupy na święta.
Baleron z karkówki wieprzowej smakuje o wiele lepiej niż kupne wędliny. Jest soczysty, aromatyczny i delikatny. Do jego przygotowania potrzebujesz mięsa i mieszanki aromatycznych przypraw. Baleron jest gotowy po 10 dniach.
Koniec z pieczeniem pasztetu. Przesmażone z aromatycznymi dodatkami wątróbki drobiowe zblenduj i wstaw do lodówki. Następnego dnia danie będzie gotowe. Wielkanocny pasztet według przepisu Roberta Makłowicza nie ma sobie równych.
Pieczeń rzymska sprawdzi się w wielu sytuacjach. Wielkanoc nie może się bez niej obejść. Dzięki dodatkowi kiszonych ogórków mięso wychodzi wyjątkowo delikatne i soczyste. Potrawa zniknie z talerzy nawet największych niejadków.
Strzelczyk gotuje żurek wielkanocny inaczej niż wszyscy. Zamiast zakwasu, dodaje do wywaru kwaśne mleko wymieszane z chrzanem, mąką żytnią i śmietaną. Gotowy żurek bez zakwasu smakuje obłędnie. Kucharz gotuje go na kilku rodzajach mięsa i włoszczyźnie.