Wszyscy, niezależnie od wieku, uwielbiają pieczonego kurczaka. Przy podziale tuszki pada standardowe pytanie - pierś czy udko? W zależności od wybranej części mięso ma inną barwę oraz zawiera nieco inne proporcje składników odżywczych. Każdy wybór niesie za sobą określone korzyści zdrowotne.
Kaszanka jest obowiązkowym punktem polskiego wydania grilla. Zapomnij jednak o położeniu jej na ruszcie i czekaniu na gotowe. Lepiej obierz ją z błonki i wymieszaj ze smakowitymi dodatkami. Odrobina suszonych śliwek wynosi ten dobrze znany specjał na zupełnie nowy poziom.
Kotlety można przygotować na wiele sposobów. Oczywiście prym wiodą mielone i schabowe. Jednak o wiele lepiej smakują te przygotowane z wątróbki drobiowej. Kotlety w tej odsłonie zrobisz z łatwością. Wystarczy, że posiekasz mięso i połączysz je z cebulą, majerankiem i innymi składnikami. Gotowe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.
Kotlety schabowe niekoniecznie wymagają długiego marynowania w mleku czy innych mieszankach. Jak przekonuje Remigiusz Rączka, w przypadku mięsa dobrej jakości wystarczy jedynie sól i pieprz oraz dobra panierka. Jego przepis jest prostym, ale efekty przyjemnie zaskakują. Musicie spróbować.
Kartacze są znakomitym daniem, znanym zwłaszcza na Podlasiu. Choć wielu smakoszy decyduje się je przygotować, równie duża grupa zapomina o odpowiednich proporcjach składników. Tomasz Strzelczyk zdradził jak dobrać ilość ziemniaków ugotowanych i surowych, aby uzyskać najlepsze efekty.
Dietetyk wytknął błędy, które Polacy popełniają nagminnie podczas grillowania. Najpoważniejszym jest nieprawidłowe użycie rozpałki. Może ono skutkować przedostaniem się do znajdującego się na ruszcie jedzenia niebezpiecznych substancji. Jednak grzeszków popełnianych w czasie grillowania jest o wiele więcej.
Katarzyna Bosacka krytykuje producenta serdelków. Edukatorka zaniepokojona składem wyrobu po raz kolejny zwraca uwagę swoich odbiorców na konieczność czytania etykiet. Trudno się dziwić — wyrób zamiast mięsa zawiera sporo konserwantów i polepszaczy.
Kaszanka grillowana może być jeszcze lepsza. Wystarczy, że przyrządzicie ją z dwoma pysznymi dodatkami. Masarz poleca wzbogacić kaszankę o odrobinę jabłka i kapusty kiszonej. Proste dodatki doskonale podkreślą smak mięsnego rarytasu. Musicie spróbować.
Tomasz Strzelczyk rozbił bank. Uwielbiany kucharz przedstawił swój pomysł na pierogi. Zamiast je lepić, zawija danie jak roladę. Po obsmażeniu i podduszeniu potrawa p prostu rozpływa się w ustach.
GIS wydał ważny komunikat dotyczący popularnej rolady ze szpinakiem z Krainy Mięs. W partii produktu wykryto bardzo groźną bakterię, Listeria monocytogenes. Spożycie skażonej wędliny może być dla człowieka naprawdę niebezpieczne.
Żadna wieprzowina, żaden kurczak. Ewa Wachowicz kultowe kotlety pożarnicze przygotowuje z piersi z indyka. Kotlety są o wiele delikatniejsze, lżejsze i bardzo soczyste. Mięso jest doskonale doprawione, a chrupiąca, złocista skórka rewelacyjnie podkreśla jego smak.
Przeważnie parówki nie są najlepszym produktem, po który możemy sięgnąć. Dietetyk znalazł i pokazał, jak niskiej jakości wyrób dostępny jest w jednym z popularnych sklepów. Jego skład nie ma nic wspólnego ze zdrowiem.
Ceny żywności, także mięsa, wciąż rosną. Jeden z tiktokerów zwrócił uwagę na praktykę, która pozwala zawyżyć masę produkty, a tym samym podnieść również jego koszt dla kupującego. Warto zwrócić uwagę podczas zakupów.
Mielenie mięsa bez maszynki jest możliwe. Wystarczy je pokroić i wrzucić do blendera. Schładzając produkt wcześniej w zamrażalniku, czynność będzie niesamowicie prosta, a tak przygotowane mielone będzie idealne na kotlety czy pasztet.
Dorzuć młode pędy sosny do gulaszu wieprzowego, a rewelacyjnie podkreślisz jego smak. Danie jest również niezwykle aromatyczne. Wystarczy, że wiosną wybierzesz się na spacer. Nie ma lepszego dodatku wieprzowiny i wołowiny.
Biedronka przygotowała kolejną, niezwykle atrakcyjną obniżkę cen. W tym tygodniu kupimy mięso, olej i kawę za grosze. Promocje sięgają nawet 90%. Przecenione zostały także owoce, warzywa i inne produkty spożywcze. Koniecznie wybierz się na zakupy do najbliższego dyskontu.
Żołądki drobiowe są jednym z podrobów, które Polacy omijają szerokim łukiem. Mało kto wie, że są naprawdę smaczne, soczyste i delikatne. Stanowią również bardzo dobre źródło białka, kolagenu i wielu innych składników odżywczych. Z żołądków przyrządzimy wiele pysznych dań.
Robisz na obiad kotlety schabowe? Zamiast w bułce tartej, obtocz je w otrębach pszennych i usmaż na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym. Schabowe będą o wiele smaczniejsze i zdrowsze. Otręby dodają im lekko orzechowej nuty i są przyjemnie chrupiące. Każdy będzie prosił o dokładkę.
Ruszyła totalna obniżka cen mięsa w Biedronce. Filety z kurczaka, mięso mielone, a także wędliny i kabanosy przecenione są nawet o 70%. Wystarczy, że przy kasie zeskanujesz kartę Moja Biedronka, a rabaty naliczą się automatycznie.
Robisz na obiad pulpety? Koniecznie dodaj do nich startą marchewkę. Produkt podkreśli smak i doskonale nawilży danie. Wieprzowe pulpety podane z domowym sosem zachwycą każdego miłośnika mięsnych dań.
Biedronka i Lidl zachęcają kolejnymi promocjami. Zainteresowanie obniżkami cen mięsa jest tak duże, że dyskonty musiały nałożyć na nie dzienne limity. Promocje obejmują między innymi mięso z kurczaka oraz wędliny.
W restauracji Irish Pub & Steakhouse w Rzeszowie można zjeść naprawdę dobrze. Przekonał się o tym popularny youtuber, który zamówił w lokalu kilka dań. Na przystawkę podano mu tatara z polędwicy strusia z bardzo ciekawymi dodatkami.
Zdrowy i pożywny obiad nie musi kosztować fortuny. Przedstawiamy sposób na pyszny mięsny posiłek. Kotlety mielone zrobione z serduszek drobiowych to prawdziwy hit. W przygotowaniu będą kilkukrotnie tańsze, niż ich klasyczny odpowiednik.
Czy wiecie, że móżdżek wieprzowy był kiedyś niezwykle popularnym daniem w polskiej kuchni? Ceniono go za delikatność i wyjątkowe walory smakowe. Dziś warto pamiętać, że jest on dobrym źródłem białka oraz niektórych witamin. Warto skusić się na taki specjał, kiedy tylko nadarzy się ku temu okazja.
Świąteczne okoliczności wymagają podania wyjątkowego pieczystego. Taki właśnie jest prezentowany przez nas schab. Dzięki marynacie z majonezu i aromatycznych dodatków cieszy podniebienie intensywnym smakiem i niespotykaną soczystością. Jest przy tym tak prosty do wykonania, że poradzi sobie z nim każdy.
Wątróbka może zostać podana w bardziej oryginalny sposób. Tort przygotowany z podrobów zaprezentowany przez Annę Muchę jest efektowny i niesamowicie smaczny. Wykonanie nie zajmie wiele czasu, a nawet sceptycy go spróbują.
Kotlety schabowe w majonezie zachwycają delikatnością i smakiem. Wystarczy, że obtoczysz schab w mieszance z jajka, musztardy i majonezu, a następnie wstawisz je do lodówki na 4 godziny. Nie ma lepszego patentu na soczyste mięso na obiad.
Nie ma nic lepszego niż plaster świeżej wędliny. Aby cieszyć się wybornym smakiem, szynka czy kiełbasa wymaga odpowiedniego przechowywania. Pamiętaj, aby zawsze po zakupie wyjąć produkt z foliowego woreczka. Wędlina przełożona w papier pergaminowy zachowa swoje walory znacznie dłużej.