Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Mięso

Mięso

Mielone z majonezem
25.03.2022 23:52 Soczyste kotlety mielone bez kajzerki i mleka - zastąpisz je majonezem

Kotlety mielone są jedną z ulubionych potraw wielu smakoszy. Tradycyjne danie rodzimej kuchni często wymaga dodatku namoczonej w mleku kajzerki. To świetny sposób na wykorzystanie twardego pieczywa, lecz kotlety z bułką tartą będą równie smaczne. W naszym przepisie wykorzystamy jeszcze majonez. Dzięki niemu mięso będzie wyjątkowo delikatne w smaku. Pyszny mielony w panierce, chrupiąca surówka i gotowane ziemniaczki — ta kompozycja często gości na naszych stołach. Nic dziwnego skoro jest zarówno smaczna, jak i sycąca. Aby urozmaicić klasykę, warto do masy mięsnej dodać majonezu. Podkreśli on smak i nada kotletom aksamitną konsystencję. Spróbujcie koniecznie.

Delikatesy mięsne
25.03.2022 23:52 Ile kosztuje mięso w najdroższych delikatesach w Polsce?

Warszawski Dom Handlowy Vitkac słynie z drogich i luksusowych produktów. Mało kto jednak wie, że są w nim również delikatesy. TikTokerka @agatestuje sprawdziła jakie produkty znajdują się w ofercie sklepu i ile przyjdzie nam za nie zapłacić. Ceny wprowadzą was w stan osłupienia. Nawet parówki kosztują 60 złotych. Delikatesy w Vitkacu mają bogatą ofertę. Kierowana jest ona najprawdopodobniej jednak wyłącznie do bardzo bogatych. Jedno jest pewne — to nie są produkty, na które może sobie pozwolić przeciętnie zarabiający Kowalski, skoro nawet parówki wieprzowe kosztują aż 60 złotych za kilogram. A to jeden z tańszych produktów.

Mięso
25.03.2022 23:52 Mięsożercy zapłacą więcej? Kontrowersyjny pomysł europosłanki

Znana ze swoich prozwierzęcych działań posłanka Sylwia Spurek ma propozycję nowego podatku. Jej pomysł jest dość kontrowersyjny — zakłada on podniesienie wysokości składki zdrowotnej dla osób spożywających mięso. Polityczka przekonuje, że mięsożercy świadomie narażają swoje zdrowie i powinni za to zapłacić.Nie tak dawno posłanka Wiosny przedstawiła założenia „Nowej Piątki dla Zwierząt", w której postulowała m.in. by zakazać wędkarstwa i łowiectwa, zabronić wykorzystywania zwierząt w cyrkach oraz do roku 2040 zaprzestać hodowli zwierząt. Tym razem proponuje kolejną regulację, która uderzyć ma w zwolenników potraw mięsnych.

Siekane kotlety drobiowe
25.03.2022 23:51 Drobiowe kotlety siekane z dodatkiem warzyw, sera i majonezu

Znudziły wam się panierowane filety z kurczaka? Posiekajcie je i zróbcie z nich kotleciki ala mielone. Będą pysznie smakowały, gdy do mięsa dodacie rozdrobnione warzywa, ser i grzyby. Smak tej kompozycji uzupełni majonez. Dzięki niemu będą miały też niezwykle przyjemną konsystencję. Zarówno schabowe, jak i kotlety mielone często pojawiają się na stołach w wielu domach. Czasem odmianą jest smażony filet z kurczaka czy kotlet de volaille. Jednak nawet takich frykasów nie można jeść w nieskończoność.Warto urozmaicić swój kulinarny repertuar i mięso drobiowe posiekać, przygotowując pyszne kotleciki. Proponujemy dodać do niego pieczarki i paprykę oraz delikatny sos jajeczny — majonez. Eksplozja smaku gwarantowana.

Krupnik
25.03.2022 23:51 Patent babci Tereski na cudowny, rozgrzewający krupnik

Krupnik wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem - to wtedy pochłanialiśmy jej największe ilości. Zupa ma genialne właściwości rozgrzewające, a duża zawartość warzyw i mięsa syci i dostarcza energii na długie godziny. Pokazujemy, jak przygotować krupnik babci Tereski, który posmakuje każdemu, a w głodnych nostalgii wzbudzi wspomnienia z dzieciństwa. Krupnik najczęściej gotowany jest na bulionie warzywnym, jednak niektórzy preferują zupy o bardziej intensywnym i głębszym smaku, w taki wypadku można przygotować ją na bulionie mięsnym. Doskonale sprawdza się w tym celu klasyczny rosół, można również sporządzić bulion na wieprzowinie i kościach. Dawniej najróżniejsze kasze były głównym źródłem węglowodanów i energii, lecz w obecnych czasach pierwsze miejsce zajęły ziemniaki. Poniższa zupa jest więc wspaniałą okazją do wprowadzenia do diety kasz, które są znacznie zdrowsze i pożywniejsze.

Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie
25.03.2022 23:51 Do czego służą podkładki pod mięso?

Kupując mięso w supermarkecie, często wybieramy wyroby pakowane. Ich producenci w paczkach umieszczają charakterystyczne białe podkładki. Zastanawialiście się może kiedyś, do czego służą? Ich funkcja jest dość istotna i polega na usuwaniu wilgoci z pojemnika. Obecność płynu z mięsa w opakowaniu stanowi zagrożenie dla zdrowia. Dowiedzcie się dlaczego. Wkłady dodawane do pudełek z mięsem pokrywane są nietoksyczną, perforowana powierzchnią, która umożliwia wsiąkanie płynu wewnątrz. Te niepozorne kawałki materiału chłonnego potrafią wciągnąć nawet do 40 ml mięsnego płynu. Dzięki temu nasze mięso dłużej zachowuje świeżość, a my nie ryzykujemy zatrucia pokarmowego.

rosół
25.03.2022 23:51 Staropolskie patenty na idealny rosół - koniecznie zapamiętaj

Ugotowanie rosołu wydaje się prostą sprawą. Do wody wystarczy wrzucić mięso, warzywa i przyprawy i gotować, aż powstanie smaczny wywar. Niby tak, ale na każdym etapie jego gotowania można popełnić błąd, który zniweczy doskonały smak tej zupy. Poznaj więc staropolskie patenty na idealny rosół i koniecznie je zapamiętaj. Jakby porozmawiać z gospodyniami domowymi na temat gotowania rosołu, to okazałoby się, że każda z nich przyrządza tę zupę nieco inaczej. Każda ma swój sposób na to, by wydobyć z mięsa i warzyw maksimum smaku. My zebraliśmy kilka staropolskich patentów dotyczących gotowania rosołu. Z pewnością warto z tych rad skorzystać.

Żeberka w kapuście
25.03.2022 23:50 Soczyste żeberka w kiszonej kapuście - syte danie na jesienne chłody

Po całym dniu pracy jesienią, gdy za oknem ciemno robi się bardzo wcześnie i panują nieprzyjemne chłody, żeberka pieczone w kapuście kiszonej będą idealne. Łatwe w przygotowaniu danie smakuje wybornie i doskonale rozgrzewa zziębnięte ciało. Mięso samo odchodzi od kości, a kwaśność kapusty równoważona jest słodkimi suszonymi śliwkami. Pieczone żeberka są jednym z najsmaczniejszych sposobów na obiad, który nie wymaga zbyt wielu przygotowań. Mięso samo dochodzi w piekarniku i wystarczy podać je z kilkoma kromkami świeżego chleba, aby cieszyć się sycącym oraz rozgrzewającym posiłkiem. Żeberka zawdzięczają swoją soczystość głównie dzięki dużej zawartości tłuszczu, który podczas pieczenia wytapia się i nawilża mięso. Kość także przyczynia się do poprawy smaku i delikatności mięsa dzięki temu, że równomiernie rozprowadza temperaturę do każdego zakamarka żeberek.

Krokiety z mięsem z rosołu
25.03.2022 23:50 Krokiety z mięsem z rosołu - przepis krok po kroku

Krokiety mięsem z rosołu mają wyraźny, mięsny smak, są wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. Krokiety z mięsem z rosołu to pomysł na pyszne danie obiadowe lub kolację na ciepło. Krokiety świetnie sprawdzą się również podczas większych uroczystości i świąt. Poznaj przepis na wyśmienite krokiety z mięsem z rosołu.Krokiety z mięsem z rosołu wychodzą doskonale za każdym razem. Przed przygotowaniem krokietów ugotuj aromatyczny rosół, koniecznie na drobiu i wołowinie z dużą ilością warzyw, takich jak marchewka, korzeń pietruszki, seler. W tym artkule dowiesz się, jak ugotować najsmaczniejszy, tradycyjny rosół.Ciasto na krokiety to nic innego, jak ciasto naleśnikowe, które po dodaniu farszu należy obtoczyć w bułce i usmażyć, aby otrzymać złocistą, chrupiącą panierkę. Krokiety z mięsem z rosołu mają wyraźny smak z wyczuwalną nutą warzyw, są wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz, są pyszne. Do krokietów przygotuj również domowy barszcz czerwony.Mięso z rosołu wykorzystasz nie tylko do krokietów. Przygotuj z niego pyszny pasztet, galaretkę lub zrób farsz do klusek z mięsem i pierogów.

PILNE
25.03.2022 23:50 GIS wycofuje partię kiełbasy

GIS często wydaje specjalne ogłoszenia, w których najczęściej ostrzega polskich konsumentów przed groźnymi produktami spożywczymi czy kuchennymi. Tym razem ostrzeżenie dotyczy partii kiełbasy surowej, w której wykryto obecność bakterii Salmonella spp. Spożycie takiego produktu może grozić zakażeniem bakteriami i wystąpieniem salmonellozy. GIS w swoich komunikatach nie przedstawia pozytywnych informacji, w końcu jednym z jego zadań jest kontrolowanie produktów dostępnych na rynku w całym kraju. Dzięki temu konsumenci mogą bezpiecznie kupować swoje ulubione jedzenie bez większego ryzyka. Niestety normy i przepisy nie są w stanie w 100% wykluczyć zanieczyszczenia żywności czy innych produktów substancjami i patogenami groźnymi dla człowieka. Dzisiaj wydano ogłoszenie dotyczące kiełbasy, w której wykryto pałeczki bakterii Salmonella spp. w jednej partii wędliny.

Pieczony schab
25.03.2022 23:50 Prosty patent na mięciutki i soczysty pieczony schab

Pieczony schab zrobiony w dobry sposób jest wyjątkowy - soczysty i delikatny, a zarazem bardzo intensywny w smaku. Łatwo można jednak zepsuć tę pieczeń, ponieważ schab szybko ulega wysuszeniu, jeśli piecze się go błędnie. Poniżej pokazujemy najlepszy przepis, dzięki któremu każdy pieczony schab będzie smakował idealnie. Pieczony schab jest dla wielu najlepszą pieczenią, jaką można sobie wyobrazić. Aby sprostać tak wygórowanym oczekiwaniom, warto znać dobry przepis umożliwiający zachwycenie wszystkich smakoszy. Kluczem do uzyskania delikatności jest zamarynowanie całego kawałka mięsa. Marynowanie nie tylko wpływa na ogólny smak i aromat mięsa. W tej marynacie znajduje się niewielka ilość octu, który zmiękcza strukturę mięsa i nadaje mu większej soczystości. Z tego powodu nie należy przyspieszać procesu marynowania ani całkowicie go pomijać.

Krokiety z mięsem mielonym
25.03.2022 23:49 Krokiety z mięsem mielonym

Krokiety, czyli naleśniki w panierce z farszem są doskonałym daniem zarówno na obiad, jak i ważniejszą uroczystość, jak święta, przyjęcia weselne, urodziny. Krokiety z mięsem mielonym wieprzowym, pieczarkami i pietruszką są wyjątkowo smaczne i z pewnością pokochają je wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia. Poznaj przepis na krokiety z mięsem mielonym.Krokiety są daniem, które przygotujesz na wiele sposobów. Farsz warzywny, z kaszy, kapusty, pieczarek, czy z mięsem zawsze smakuje doskonale. Delikatne ciasto naleśnikowe w złocistej panierce dobrze łączy się z każdym nadzieniem i za każdym razem oczarujesz potrawą całą rodzinę i gości.Farsz do krokietów przygotuj z mięsem mielonym, natką pietruszki, cebulką i pieczarkami, a uzyskasz najlepszy smak. Mięso z pieczarkami przełamane jest również słodką, czerwoną papryką mieloną i ziołami prowansalskimi. Naleśniki smaż na małej ilości oleju, aby ciasto nie było ciężkie i tłuste.Krokiety, niezależnie od farszu, smakują rewelacyjnie, kiedy podasz do nich barszcz czerwony. Tu poznasz przepis na ekspresowy barszcz od Ani Starmach.

Sanepid wydał pilny komunikat
25.03.2022 23:49 Sanepid wydał pilne ostrzeżenie. Uwielbiany produkt znika ze sklepowych półek

Sanepid wydał wczoraj pilne ostrzeżenie. W jego wyniku uwielbiany produkt znika ze sklepowych półek. Chodzi o partię tatara wołowego, w którym wykryto obecność bakterii Salmonella spp. Więcej szczegółów dowiecie się z naszego materiału. Główny Inspektorat Sanitarny wydaje ostrzeżenia publiczne, tak często jak tylko wymaga tego sytuacja. Reaguje na informacje przekazane przez producentów, jednostki Inspekcji Weterynaryjnej czy oddziały Sanepidu odnośnie zagrożeń ze strony produktów spożywczych. Ma to na celu ustrzec jak największą część społeczeństwa, konsumentów przed szkodliwym działaniem takiej żywności.

Świąteczny stół wigilijny
25.03.2022 23:49 3 najczęstsze błędy w kuchni, które mogą zniszczyć święta

Święta Bożego Narodzenia są bez wątpienia jednym z najszczęśliwszych dni w roku, jednak ilość pracy może przytłoczyć niejedną osobę. W natłoku zadań łatwo popełnić banalne błędy, które mogą skutkować ogromną katastrofą i nieudanymi świętami. Podstawą jest zdecydowanie opracowanie planu działania. Dzisiaj zdradzamy czego unikać, aby święta były pełnym sukcesem. Boże Narodzenie dla wielu osób jest wbrew pozorom stresującym okresem, kiedy należy pogodzić ze sobą napięty zawodowy grafik z przygotowaniami w domu. Niektórzy są wtedy tak zajęci, że choć wspólna wigilijna kolacja jest wytchnieniem, tak większość grudnia to nieustanny wysiłek. Będąc zmęczonym łatwo o drobne wpadki, które zazwyczaj szybko się naprawia. Bywa jednak i tak, że przez nieuwagę czy chęć oszczędzenia paru godzin, całe świąteczne potrawy muszą wylądować w koszu na śmieci. Właśnie dlatego tak istotny jest plan, który ułatwia rozłożyć w czasie gotowanie dań.

Zamrożone mięso
25.03.2022 23:49 Jak szybko rozmrozić mięso?

Robicie obiad i nagle przypominacie sobie, że nie rozmroziliście mięsa? Nic nie szkodzi. Są triki, które pozwolą nam wybrnąć z niekomfortowej sytuacji. Niektóre wymagają jednak nieco planowania. Trzeba bowiem zamrozić wcześniej mięso w niewielkich porcjach. Z mięsa zrobicie np. te pyszne kotlety z pieczarkami czy smaczne schabowe w orzechowej panierce. Najlepiej będzie, gdy wyjmiecie je z zamrażalnika wieczorem i pozostawicie na noc w lodówce. Ten sposób rozmrażania jest najbezpieczniejszy. Co jednak zrobić, gdy nie mamy aż tyle czasu?

Żeberka według Okrasy
25.03.2022 23:49 Żeberka według Okrasy

Żeberka według Okrasy to pomysł na pieczone żeberka w nowej odsłonie. Mięso ma wyraźny, słodko-kwaśny smak i korzenną nutę. Dwufazowe pieczenie mięsa sprawia, że żeberka wprost rozpływają się w ustach i są również dobrze podpieczone. Poznaj przepis na żeberka według Okrasy, czyli pomysł na wyjątkowy obiad dla całej rodziny.Karol Okrasa słynie z odkrywania nowych smaków i przygotowywania tradycyjnych dań w nowej odsłonie. Żeberka pieczone w aromatycznym sosie na bazie pomidorów, skórki z limonki, syropu klonowego i sosu worcestershire to absolutny hit kulinarny, którego musisz spróbować. Żeberka podaj z limonką i grzankami oprószonymi majerankiem.Przyprawy, takie jak goździki i ziele angielskie nadają daniu lekko korzennego smaku. Syrop klonowy słodyczy, limonka lekkiej kwaśności, a sos worcestershire genialnie uzupełnia te smaki. Sos ma wyraźny słodko-kwaśny smak z mocno wyczuwalną, korzenną nutą, jest również cierpki, lekko gorzkawy i bardzo aromatyczny.Sos jest genialnym dodatkiem do dań mięsnych, ryb i potraw wegetariańskich. Przygotujesz z niego również aromatyczne sosy do sałatek, dodasz do zup. Najbardziej znaną sałatką, w której znajdziesz sos worcestershire jest sałatka Cezar, która słynie z prostoty, ale i wyjątkowego smaku.Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad- tu poznasz przepis na policzki wołowe według Karola Okrasy, jak z najlepszej restauracji.

Do czego warto dodać kapary?
25.03.2022 23:49 Do czego warto dodać kapary?

Kapary są jednym z bardziej charakterystycznych składników włoskich dań. Są wyraźne w smaku, lekko gorzkawe i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Kapary to również bogactwo witamin i antyoksydantów, dlatego też powinniśmy spożywać je regularnie. Do czego warto dodać kapary?Kapary, które znamy i dostaniemy w każdym większym sklepie, to marynowane pączki roślin. Kapary mają dość cierpki i gorzkawy smak, są również lekko pikantne, a za sprawą marynaty dość intensywne. Liście i korzenie również są jadalne i wykorzystywane jako przyprawa do zup i sosów. Z korzeni robi się popiół, który jest zamiennikiem soli.Kapary, podobnie jak oliwki zielone, są źródłem witaminy A, B, E oraz wielu antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Kapary łagodzą również stany zapalne przewodu pokarmowego i wątroby i zapobiegają wzdęciom.

Gęś pieczona przepis Okrasy
25.03.2022 23:48 Gęś pieczona przepis Okrasy

Gęś pieczona przepisu Okrasy to tradycyjne mięso w nowej odsłonie. Sos porzeczkowy z boczkiem i winem i innymi aromatycznymi składnikami sprawi, że danie zachwyci wszystkich swoim doskonałym smakiem i wyjątkowym aromatem. Poznaj przepis na gęś pieczoną Okrasy, czyli danie jak z restauracji dla całej rodziny. Gęś pieczona jest bardzo delikatnym, lekko słodkim mięsem. Soczyste, miękkie mięso doskonale smakuje z aromatycznym sosem na bazie porzeczek, boczku, rozmarynu, wina i miodu pitnego. Gęś zamarynuj kilka godzin przed pieczeniem w soli, pieprzu i mielonym imbirze. Pieczenie gęsi podziel na dwa etapy. W pierwszym gęś musi się dusić w rzadkim, słodko-kwaśnym sosie, aby mięso dodatkowo naszło porzeczkami, rozmarynem i aromatem wina. Gdy gęś się upiecze, zagęść sos i ponownie wstaw całość do piekarnika na kilkanaście minut. Gęś pieczoną podaj z kaszą bulgur lub opiekanymi ziemniaczkami. Z gęsi przygotujesz również niezwykle smaczną zupę. Tu poznasz przepis na rozgrzewający rosół z gęsiny, idealny na obiad dla całej rodziny.

Jakie potrawy na Boże Narodzenie?
25.03.2022 23:48 Jakie potrawy na Boże Narodzenie?

Jakie potrawy na Boże Narodzenie? To pytanie, które zawsze pojawia się w okolicach świąt na forach kulinarnych. O ile w Wigilię obowiązuje ścisły post i według tradycji należy przygotować 12 bezmięsnych potraw, tak Boże Narodzenie jest już dniem, w którym na stołach króluje mięso. Jakie potrawy na Boże Narodzenie?Święta to szczególny czas w roku, który spędzamy z najbliższymi. To czas spokoju, szczęścia, miłości. Ubieranie choinki, zapach mandarynek, cynamonu, piernika, czekolady i aromat tradycyjnych potraw tworzy niezwykły, świąteczny klimat, który uwielbiamy wszyscy. Tradycyjnie choinkę ozdabiam również ciasteczkami piernikowymi, które wspólnie z rodziną dekorujemy jeszcze przed Wigilią. Przygotowujemy także stroiki świąteczne z gałązek, pomarańczy, mandarynek i goździków, aby klimat Świąt zagościł w całym domu.Na Wigilię przygotowujemy postne potrawy, jak ryby, pierogi, groch z kapustą. W Boże Narodzenie post już nas nie obowiązuje i dlatego też mamy większy wybór dań, które możemy przygotować w ten wyjątkowy czas.

Golonka według Karola Okrasy
25.03.2022 23:48 Golonka według Karola Okrasy

Golonka według Karola Okrasy z ciapkapustą to danie, które zaskoczy wszystkich swoim doskonałym smakiem i aromatem. Sekretem najsmaczniejszej golonki są przyprawy i odpowiednia obróbka termiczna, aby mięso było soczyste, wilgotne i się nie wysuszyło. Poznaj przepis na golonkę według Karola Okrasy z ciapkapustą.Golonka to wyraźne w smaku, tłuste i niezwykle sycące mięso. Przygotuj ją z panczkrautem, czyli kapustą po śląsku z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Ciapkapustę gotuj na wolnym ogniu, koniecznie w garnku z grubym dnem, aby się nie przypaliła. Możesz również wyłożyć dno garnka liśćmi kapusty, które zabezpieczą potrawę przed temperaturą. Aby golonka miała najlepszy smak, była przypieczona z zewnątrz, ale soczysta i miękka w środku, jej obróbkę podziel na dwa etapy. Na początku gotuj ją długo z przyprawami i warzywami, następnie zapiecz w bardzo wysokiej temperaturze w piekarniku z opcją grzania góra-dół. Termoobieg wysuszy mięso. Szukasz pomysłu na świąteczne danie? Tu poznasz przepis na wyśmienity bigos od Karola Okrasy.

Krokiety z mięsa po rosole
25.03.2022 23:48 Krokiety z mięsem po rosole od Jakuba Kuronia

Często gotujecie rosół i często macie problem, co zrobić, z mięsem po rosole? Możecie z niego zrobić pasztet, farsz do pierogów albo tak, jak proponuje Jakub Kuroń  — krokiety z mięsem. Ich przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, a podane z filiżanką czerwonego barszczu będą smakować doskonale.

Miękka i soczysta wątróbka
25.03.2022 23:48 Co zrobić, żeby wątróbka wyszła miękka i soczysta?

Wątróbka musi być delikatna i krucha, by była smaczna. Istnieją sposoby, dzięki którym możecie przyrządzić właśnie takie danie. Wymoczcie podroby w mleku lub maślance, a będą soczyste i miękkie. Dowiedzcie się, co jeszcze możecie zrobić, aby wycisnąć z wątróbki maksimum smaku. Warto zapamiętać, że jeszcze przed pokrojeniem podrobów powinniśmy namoczyć je przez 10 minut w wodzie. Wiele jest przepisów na smaczną i soczystą wątróbkę. Proponowaliśmy wam już np. recepturę na ten rarytas duszony z jabłkiem czy przyrządzany w piecu z dodatkiem żurawiny. Tym razem wracamy z garścią porad, dzięki którym podroby nie będą twarde i niesmaczne. Unikając tych kilku błędów, uzyskacie wątróbkę tak pyszną, jak nigdy wcześniej.

Jak zawijać krokiety z mięsem?
25.03.2022 23:48 Jak zawijać krokiety z mięsem?

Krokiety są pyszną potrawą, idealną na obiad, kolację, święta lub większe uroczystości. Delikatne naleśniki z farszem mięsnym w chrupiącej, złocistej panierce smakują doskonale. Nieumiejętne zawijanie krokietów może spowodować wypłynięcie farszu lub popękanie naleśnika. Jak zawijać krokiety z mięsem?Krokiety z mięsem to smaczne, tradycyjne już danie, które wszyscy znamy i lubimy. Do krokietów zawsze gotuję domowy barszcz czerwony, który świetnie łączy się z farszem i naleśnikiem. Krokiety zawsze obtocz w jajku i bułce tartej, aby z zewnątrz były delikatnie chrupiące i miały piękny kolor.Krokiety są dość czasochłonnym daniem, jednak efekt zachwyci zarówno domowników, jak i gości, a Twoje krokiety będą kulinarnym hitem na stole. Na początku zawsze przygotuj farsz, aby zdążył całkowicie ostygnąć przed zawijaniem i smażeniem, dopiero później smaż naleśniki. Farsz na krokiety z mięsem przygotujesz na dwa sposoby. Zarówno farsz z mięsa z rosołu, jak i farsz z mięsa mielonego smakuje doskonale w naleśniku i chrupiącej panierce.

Ile smażyć pierś z indyka?
25.03.2022 23:48 Ile smażyć pierś z indyka?

Smażone piersi z indyka to pomysł na pyszny, pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Delikatne, soczyste mięso usmażysz w ziołach i przyprawach lub w chrupiącej panierce z bułki tartej, za każdym razem wychodzi doskonale. Ile smażyć pierś z kurczaka, aby była smaczna i delikatna?Piersi z indyka są większe od piersi z kurczaka i zawierają o wiele więcej białka. Są również najzdrowszym mięsem drobiowym. Dzieje się tak dlatego, że nawet hodowlane indyki nie mogą być sztucznie dokarmiane, co wpływa na jakość mięsa. Indyk, w przeciwieństwie do czerwonego mięsa, jest lekkostrawny i nie podnosi poziomu złego cholesterolu. Indyka możesz smażyć, gotować, piec, grillować. Przygotujesz z niego niezwykle aromatyczny i zdrowy rosół, kotlety w panierce, smażone filety do obiadu oraz lekkie i zdrowsze kotlety mielone. Przed obróbką termiczną koniecznie dopraw mięso czosnkiem, świeżymi ziołami, oliwą, solą i pieprzem.

kolacja wigilijna
25.03.2022 23:48 Czy w Wigilię można jeść mięso?

Już za kilka dni Święta Bożego Narodzenia. Planujemy więc menu i robimy zakupy. Wśród nich nie może zabraknąć karpia, śledzia, kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Właśnie z nich przygotujemy bowiem tradycyjne, wigilijne potrawy. Wielu z was z pewnością zastanawia się jednak czy w Wigilię można jeść mięso. Wyjaśniamy wam tę kwestię, żebyście nie mieli wątpliwości.Wigilia Bożego Narodzenia jest jednym z najważniejszych świąt dla katolików. Gromadzimy się wtedy z najbliższymi przy stole, dzielimy się opłatkiem, składamy sobie życzenia, a potem zasiadamy do uroczystej kolacji. I tu pojawia się pytanie — czy tego dnia na stole mogą pojawić się potrawy mięsne?

Ile smażyć wątróbkę?
25.03.2022 23:47 Ile smażyć wątróbkę?

Wątróbka smażona to pomysł na smaczny i pożywny posiłek. Dobrze przygotowana i usmażona wątróbka jest delikatna, miękka i świetnie łączy się z wieloma dodatkami. Jak przygotować i ile smażyć wątróbkę, aby była najsmaczniejsza?Wątróbka jest bardzo charakterystycznym podrobem, jest gorzkawa, ale bardzo smaczna i delikatna. Jeśli natomiast źle ją przygotujesz i usmażysz, uzyskasz twarde, gumowate i niedobre mięso.Wątróbka doskonale łączy się z cebulką i owocami. Podsmaż ją z jabłkiem, gruszką, żurawiną lub malinami, a uzyskasz rewelacyjną potrawę o słodko-gorzkawym, przełamanym smaku. Wątróbkę podaj z kromką świeżego chleba i rozkoszuj się delikatnym mięsem z pysznymi dodatkami.Przed smażeniem wątróbki umyj ją i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, dopiero później obtocz w mące pszennej. Pieprzem i solą dopraw mięso dopiero po usmażeniu, dzięki czemu wątróbka nie będzie twarda.Nie wiesz, jak przygotować wątróbkę wieprzową? W tym artykule dowiesz się, jak długo smażyć wątróbkę wieprzową, aby byłą delikatna i miękka.

Ile smażyć stek?
25.03.2022 23:47 Ile smażyć stek?

Stek wołowy z polędwicy, antrykotu czy rostbefu to jedno z najsmaczniejszych mięs, jest delikatny, aromatyczny i soczysty. Przygotowanie steka i jego smażenie wymaga zachowanie kilku zasad, aby mięso nie było twarde i spalone. Sprawdź, jak przygotować i jak i ile smażyć stek, aby był doskonały w smaku, jak z najlepszej restauracji.Wysokogatunkowa wołowina smażona na patelni grillowej to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika mięsa. Nieumiejętne przygotowanie i smażenie steka skutkuje jednak spaleniem, a mięso zamiast soczyste i delikatne będzie twarde jak podeszwa buta.Steki wyjmij z lodówki godzinę przed smażeniem, aby nabrało odpowiedniej temperatury. Mięso umyj, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, aby nie pryskało podczas smażenia. Steki oprósz solą, jednak doprawianie pieprzem zostaw na później. Oprószenie mięsa pieprzem sprawi, że pieprz przypali się do patelni i zmieni smak wołowiny. Steki smakują doskonale z ziemniakami pieczonymi w mundurkach, masłem czosnkowym i sałatką ze świeżych warzyw. Jeśli szukasz pomysłu na wykwintny obiad- tu poznasz przepis na steki wołowe z sosem bearnaise i szparagami.

kaczka z jabłkami
25.03.2022 23:47 Idealna na świąteczny obiad pieczona kaczka z dodatkiem jabłek

Zbliżają się Święta. Czas więc pomyśleć nie tylko o potrawach wigilijnych, ale też świątecznych. Warto zaplanować je wcześniej, zwłaszcza jeśli spodziewasz się gości. Na świąteczny obiad idealna będzie pieczona kaczka z dodatkiem jabłek. Nie jest trudna w przygotowaniu, a dosłownie rozpływa się w ustach.Drób pieczony w całości jest jak najbardziej godny świątecznego stołu. Doskonale smakuje, ale też świetnie prezentuje się podany na półmisku. Szczególnie gdy obłożysz go owocami. Doskonałym, równie odświętnym dodatkiem do tego dania, będą pieczone ziemniaki. Smak pieczonej kaczki doskonale harmonizuje z buraczkami. Przygotuj je w wersji zasmażanej lub w postaci sałatki.