Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Nabiał

Nabiał

placki
01.03.2022 01:00 Sodowe placuszki według babcinego przepisu

Babcie są w kuchni prawdziwymi czarodziejkami. Z kilku prostych składników potrafią stworzyć coś smacznego i pożywnego. I takie są właśnie sodowe placuszki według babcinego przepisu, który wam zaraz podamy. Sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Polecany przez nas przepis na placki był i jest popularny na Kujawach. Placuszki te nazywane racuchami, sodziakami, byncami czy spuchlinami były jadane nie tylko na śniadanie i kolację, ale też na obiad. To dlatego, że są bardzo sycące.

Obłędnie puszysta jajecznica na mleku na 2 sposoby
27.02.2022 01:00 Obłędnie puszysta jajecznica na mleku na 2 sposoby

Lubicie, gdy jajecznica jest puszysta i delikatnie kremowa? Przygotujcie ją z mlekiem. Dodatek tego płynu sprawi, że wyjdzie niesamowicie smaczna, a jej konsystencja zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Podpowiadaliśmy wam już jak przygotować jajecznicę, korzystając z mikrofalówki i zdradzaliśmy jak ją wykonać bez dodatku tłuszczu. Tym razem mamy dla was niezawodny patent na uzyskanie niezwykle delikatnej jajecznicy na mleku. Wybierzcie jedną z metod i koniecznie spróbujcie.

mrowisko
24.02.2022 01:00 Niezwykły przepis na mrowisko - w sam raz na Tłusty Czwartek

Jak Tłusty Czwartek, to koniecznie trzeba zjeść pączka lub faworki. Jeśli lubicie te drugie, mamy dla was pyszną propozycję. Przygotujcie z nich mrowisko. Jak się je robi? Prezentujemy niezwykły przepis na tę słodkość, która jest w sam raz na Tłusty Czwartek. Mrowisko to przysmak wprost z Podlasia. Tak naprawdę są to faworki, które układa się w stos, posypuje makiem i rodzynkami i całość polewa strużkami płynnego miodu. Nie ma tu cukru pudru, ale faworki i tak są słodkie i przepyszne.W naszym materiale prezentujemy zdjęcie apetycznego mrowiska, pochodzące z filmiku na portalu kuchnialidla.

Projekt bez tytułu (4)
22.02.2022 01:00 Najlepszy, sprawdzony patent szefów kuchni na kremowy sernik

Osiągnięcie piekarniczego sukcesu i zrobienie kremowego, delikatnego sernika jest wbrew pozorom prostym zadaniem. Należy jednak stosować się do porad ekspertów, którzy na jego wypieku zjedli zęby. Jedną z najważniejszych jest zamiana klasycznego twarogu na serek kremowy wymieszany z mascarpone i ricottą - w taki sposób uzyskuje się oczekiwaną konsystencję. Sernik jest bez dwóch zdań jednym z najczęściej wypiekanych przez Polaków ciast w naszych kuchniach. Charakterystyczny smak, możliwość wrzucenia do niego najróżniejszych dodatków, a także liczne przepisy sprawiają, że ciężko się od niego oderwać i znudzić. Tradycyjnie sernik ma ciężką, delikatnie mączną fakturę, która jest efektem w głównej mierze wykorzystania białego twarogu. Sernik kremowy wymaga jednak użycia specjalnej mieszanki serów i całkowitego zrezygnowania z twarogu.

Budyń podczas mieszania
22.02.2022 01:00 Jak uratować za rzadki budyń?

Większość z nas kupuje gotowy budyń w proszku, ponieważ uważa się, że jest znacznie prostszy w przygotowaniu. W praktyce domowa wersja wymaga niewiele więcej pracy. Jeśli masa, którą robisz od podstaw, jest za rzadka, mamy dla ciebie doskonałe rozwiązania. Wystarczy odrobina dodatkowej mąki ziemniaczanej, aby uzyskać idealną konsystencję budyniu. Domowy budyń zazwyczaj wychodzi o wiele smaczniejszy od sklepowego, ponieważ własnoręcznie można dobrać swoje ulubione składniki. Dodatkowo dokładnie wie się, z czego składa się gotowy deser i można mieć pewność, że nie ma w nim konserwantów ani chemii. Podczas gotowania budyniowej masy niektórzy mogą zauważyć, że jest ona za rzadka i brakuje jej do idealnej faktury. Na szczęście istnieją proste i skuteczne triki, które temu przeciwdziałają.

faworki
21.02.2022 01:00 Faworki na tłusty czwartek z dodatkiem waniliowego serka

Choć w tłusty czwartek z pewnością bez problemu kupisz faworki i pączki, to jednak nie ma jak domowe. Można je jeść, jak tylko przestygną i zawierają wyłącznie, te składniki, które akceptujesz. Dziś podamy wam niezwykły przepis na faworki z dodatkiem waniliowego serka. Będą kruche i delikatne, idealne na tłusty czwartek. Idealne faworki, to kruche faworki. Powinny rozpadać się przy braniu w dłoń, a jedzone rozpływać się w ustach. Na ich kruchość wpływa dodatek żółtek, a także śmietany. Dziś zastąpimy jednak śmietanę serkiem homogenizowanym, który tym się różni od śmietany, że jest słodszy. Słodsze wyjdą też więc faworki, także nie musisz ich już mocno oprószać cukrem pudrem.

Masło w Anglii tańsze niż w Polsce? Bosacka wyjaśnia
19.02.2022 01:00 Masło w Anglii tańsze niż w Polsce? Bosacka wyjaśnia

Żywność jest coraz droższa. Katarzyna Bosacka sprawdza ceny na bieżąco z widzami swojego kanału na YouTube EkoBosacka. Ostatnio przygotowała materiały, w których porównała koszt kostki masła w Polsce i w Wielkiej Brytanii. Wnioski ją zaskoczyły. Katarzyna Bosacka, znana jest nie tylko z telewizyjnych programów, ale też ze swojego zaangażowania w edukację w zakresie zdrowego żywienia. Prowadząc swój kanał na YouTube — EkoBosacka — niejednokrotnie pomagała Polakom rozpoznać żywność dobrej jakości. W ostatnim czasie przygotowała szereg materiałów dotyczących rosnących cen produktów spożywczych. Wśród nich znalazło się porównanie cen masła w Wielkiej Brytanii i w naszym kraju. Rezultat nie jest optymistyczny.

Ewa Wachowicz, śledzie w śmietanie
17.02.2022 01:00 Jak zrobić delikatne śledzie w śmietanie? Ewa Wachowicz ma prosty trik

Jeśli masz ochotę na wyjątkową przekąskę, proponujemy śledzie. Są zdrowe i smaczne. Sprawdź, jak zrobić delikatne śledzie w śmietanie. Ewa Wachowicz ma na nie prostą sztuczkę, dzięki której wychodzą miękkie i kruche. Wystarczy je tylko namoczyć.Śledzie królują na naszych stołach w Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by to, co smaczne i zdrowe gościło na naszych stołach częściej. Zwłaszcza że przygotowanie śledzi jest bardzo proste. Dziś podamy wam sprawdzony przepis Ewy Wachowicz na śledzie w śmietanie. Wychodzą bardzo delikatne, dzięki temu, że wcześniej dziennikarka moczy je w mleku. Koniecznie przetestujcie jej recepturę.

Sprytny trik na pękające jajka podczas gotowania
16.02.2022 01:00 Sprytny trik na pękające jajka podczas gotowania

Skorupka jajka znowu pękła podczas gotowania? Następnym razem do wody wlejcie łyżeczkę soku z cytryny, a ustrzeżecie się przed tym problemem. Babciny sposób jest prosty i niezawodny. Sprawdźcie go koniecznie. Sok z cytryny ma w kuchni wiele zastosowań. Jest zarówno skutecznym środkiem do wyczyszczenia piekarnika, jak i doskonałym dodatkiem do biszkoptu, który podkreśla jego smak i sprawia, że wypiek staje się bardziej delikatny. Odrobina soku potrafi też ustrzec nas przed problemami podczas gotowania jaj.

Ciasto drożdżowe siostry Anastazji
16.02.2022 01:00 Przepis na najlepsze ciasto drożdżowe siostry Anastazji

Nie ma chyba smakosza, który odmówiłby kawałka delikatnego i puszystego ciasta drożdżowego. Najlepszy będzie, gdy zrobimy go z przepisu siostry Anastazji. Solidna porcja żółtek i drożdży sprawia, że wypiek zachwyca lekkością. Spróbujecie? Słodycze wykonane z przepisów siostry Anastazji zawsze wychodzą pyszne. Podpowiadaliśmy już jak zrobić szarlotkę czy migdałowiec. Tym razem zdradzamy sekret udanego ciasta drożdżowego. Będzie pyszne i niezwykle delikatne.

Projekt bez tytu u - 2022-01-03T071320.096
15.02.2022 01:00 Jak zrobić wybornie puszyste placki jogurtowe z bananem?

Placki śniadaniowe muszą charakteryzować się dwiema cechami - konieczne jest, aby można było je przygotować w kilka chwil, a składniki do nich potrzebne powinny być łatwo dostępne. Dzisiaj prezentujemy przepis na placki jogurtowe z bananem. Dzięki zamianie zwykłego mleka na jogurt ciasto nabiera wielkiej delikatności i wilgotności. Placki śniadaniowe na bazie jogurtu wyróżniają się przede wszystkim delikatnością, które klasyczne racuchy lub placki ziemniaczane nie są w stanie uzyskać. Z kolei banan dba o odpowiedni smak i poziom słodyczy. Aby przyspieszyć proces gotowania, który o poranku nigdy nie powinien trwać zbyt długo, zamieniliśmy drożdże na proszek do pieczenia. Oszczędzenie nawet kilku dodatkowych minut pozwoli cieszyć ci się poranną kawą odrobinę dłużej.

Ciasto bez pieczenia Niebiańska chmurka
15.02.2022 01:00 Najlepszy przepis na ciasto bez pieczenia „Niebiańska chmurka”

Deser lekki niczym puch, który przygotujecie szybko i bez pieczenia? Niebiańska chmurka idealnie pasuje do tego opisu. Ciasto na bazie herbatników z pyszną, delikatnie owocową masą ze śmietany i mascarpone zachwyci wielu smakoszy. Spróbujcie koniecznie. Ciasta bez pieczenia są pyszne i efektowne. Wystarczy wspomnieć smakowitą Orzechową damę oraz doskonały śmietanowiec, na które przepisy już wam zdradzaliśmy. Tym razem podpowiemy jak zrobić deser, który łączy w sobie orzeźwiającą słodycz owoców, delikatność śmietany i serka oraz chrupiące ciasteczka. Skusicie się?

Aksamitne i aromatyczne naleśniki budyniowe
14.02.2022 01:00 Aksamitne i aromatyczne naleśniki budyniowe

Delikatne i lekkie naleśniki są marzeniem wielu smakoszy. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy, że po połączeniu składników, odstawimy ciasto na pół godziny. Po tym czasie wystarczy delikatnie rozcieńczyć je wodą, by uzyskać idealną konsystencję. Wypróbujcie ten patent koniecznie. Sekretem udanego ciasta naleśnikowego jest sposób jego przyrządzenia. Odstawienie go po zmieszaniu wszystkich składników sprawi, że zawarty w mące gluten zacznie pracować, a masa nieco zgęstnieje. Możliwe nawet, że za bardzo — wtedy dobrze jest dodać trochę wody.

Placki twarogowe na kefirze od Tomasza Strzelczyka
14.02.2022 01:00 Placki twarogowe na kefirze od Tomasza Strzelczyka

Znudziły wam się klasyczne racuchy? A może nie wiecie co zrobić z kefirem i serem, który leży w waszej lodowce? Przepis Strzelczyka pomoże wam rozwiązać te problemy. Jego placki twarogowe z kefirem z pewnością przypadną wam do gustu.Niedawno zdradzaliśmy wam przepis Strzelczyka na pyszne pączki serowe. Tym razem zdradzamy, jak kucharz przygotowuje placki twarogowe. Dodatek kefiru, który stosuje, sprawia, że wychodzą one niezwykle delikatne. Musicie ich spróbować.

Co czeka na nas w Biedronce od poniedziałku?
13.02.2022 01:00 Co czeka na nas w Biedronce od poniedziałku?

Początek tygodnia oznacza tylko jedno — nowe promocje w marketach. Biedronka przygotowała kolejne atrakcyjne zniżki. W dobrej cenie kupimy m.in. paprykę, mąkę czy słodycze dla naszych bliskich. Sprawdźcie, na czym jeszcze zaoszczędzicie tym razem. Ten tydzień otwierają Walentynki i trudno oprzeć się wrażeniu, że sieć przecenił właśnie te produkty, które pomogą nam zaplanować smaczną kolację dla dwojga, a przy okazji wybrać słodki upominek czy kupić świeże kwiaty.

śmietanowiec
12.02.2022 01:00 Wyborny śmietanowiec z galaretką bez pieczenia

Zastanawiasz się jaki lekki deser przygotować na weekend? Może śmietanowiec z galaretką? Jest wyborny, a nie wymaga pieczenia. Zawiera niewiele tłuszczu, a więc nie jest zbyt kaloryczny. Kochają go dzieci, bo jest kolorowy, wilgotny i delikatny. Jednak dorośli też nie potrafią go sobie odmówić. Śmietanowiec to deser, który znamy z dawnych lat. Jednak czasem warto wrócić to tego, co było po prostu smaczne. Przy tym łakociu nie ma dużo pracy, trzeba jednak trochę poczekać, by dobrze stężał. Zrób więc go teraz, a za kilka godzin będzie gotowy do jedzenia.

Jajka sadzone z piekarnika
10.02.2022 01:00 Jajka sadzone z piekarnika - idealne na lekkie śniadanie

Jajka sadzone z piekarnika, inaczej cloud egg, czyli jajko chmurka, to doskonały pomysł na śniadanie, obiad lub kolację. Jajka smakują doskonale, a wyglądem przypominają lekką, puszystą chmurkę. Poznaj przepis na jajka sadzone z piekarnika.Jajka sadzone z piekarnika to pomysł na jajka w zupełnie nowej odsłonie. Cloud egg wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej. Jajka przygotowane w ten sposób położysz na kanapkę, podasz z kaszą, ziemniakami, fasolą, ryżem, szparagami. Jajka będą pasować do każdego dodatku.Przepis na jajka sadzone z piekarnika jest przepisem podstawowym, możesz urozmaicić go o tarty parmezan, pokrojoną w kostkę szynkę lub wędzony, podsmażony boczek. Dodatki włóż na piankę białkową w tym samym momencie, co żółtko, aby delikatnie się zapiekły.Jajko chmurka to również świetny pomysł na przekonanie małego niejadka do jedzenia jajek. Jeśli Twoja pociecha nie lubi jajek, podaj mu jajko na chmurce z jego ulubionymi dodatkami. Jeśli szukasz pomysłów na podanie jajek- w tym artykule poznasz 7 ciekawych sposobów na jajka sadzone na pyszne i pożywne śniadanie, obiad i kolację.

Sernik bez pieczenia według Ani Starmach
10.02.2022 01:00 Zachwycający sernik bez pieczenia według receptury Ani Starmach

Doskonały sernik z owocami bez pieczenia? Ania Starmach ma sprawdzony przepis na taki deser. Wystarczy kilka składników i wolne popołudnie, by cieszyć się pysznym smakiem serka z morelami. Nie zapomnijcie tylko o biszkoptach. Skusicie się?Ania Starmach słynie z przyrządzania pysznych potraw, także deserów. Wystarczy wspomnieć jej doskonały przepis na brownie i prostą recepturę na wyśmienitą szarlotkę. Tym razem zdradzamy świetny sposób na sernik bez pieczenia, który zachwyci każdego amatora tych słodkich specjałów.

Puszyste racuchy bez dodatku drożdży
07.02.2022 01:00 Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży?

Puszyste racuchy przygotowane bez dodatku drożdży? To możliwe. Wystarczy, że dobrze ubijemy jajka z cukrem, a masa będzie tak lekka, jak gdybyśmy użyli tego tradycyjnego składnika. Sprawdźcie koniecznie rewelacyjny przepis. Dzieliliśmy się już z wami sposobem na racuchy bez dodatku jaj. Pisaliśmy też jak przyrządzić je w wersji wytrawnej z kiełbasą. Tym razem na tapet bierzemy recepturę bez drożdży. Dzięki dobremu ubiciu jajek nie będą potrzebne, by uzyskać wyjątkowo puszyste racuchy.

Gorąca czekolada do picia z karmelem
05.02.2022 01:00 Jak zrobić pyszną czekoladę do picia?

Gorąca czekolada była niegdyś największym marzeniem każdego dziecka, dlatego dzisiaj pijąc ją, można powrócić do dawnych czasów. Poniżej prezentujemy przepis na czekoladę do picia z karmelem oraz solą. Odrobina przyprawy znacznie wzmocni słodki smak czekolady i karmelu i poprawi doznania. Udana gorąca czekolada wyróżnia się dwiema cechami. Po pierwsze jest gęsta i kremowa, a po drugie jej smak jest intensywny i złożony. Aby uzyskać taki produkt, warto korzystać ze składników najlepszej jakości. Dla złagodzenia gorzkości czekolady deserowej, w przepisie połączona ona została z czekoladą mleczną. Dzięki temu napój uzyska równowagę, której często brakuje gotowym czekoladom do picia ze sklepów.

Dlaczego niektóre jajka mają po dwa żółtka?
04.02.2022 01:00 Dlaczego niektóre jajka mają po dwa żółtka?

Istnieje przekonanie, że jajko, które ma dwa żółtka, pochodzi od kury, którą faszerowano antybiotykami. Czy jednak jest tak naprawdę? Wyjaśniamy, skąd się biorą tajemnicze jaja, z dodatkowym żółtkiem i czy można je spożywać. Żółtko bogate jest w wiele cennych składników odżywczych m.in. wapń, żelazo, oraz witaminę A czy E, które wpływają na szereg procesów w ludzkim organizmie. Co ciekawe, jest ono również cennym źródłem białka zwierzęcego. W tej części jaja znajdziemy go nawet więcej niż w jasnym fragmencie.

Racuchy
03.02.2022 01:00 Puszyste racuchy na kefirze i sodzie

Tradycyjne racuchy, jakie wszyscy doskonale znamy, sporządza się zwykle na mleku oraz drożdżach - to one odpowiadają za charakterystyczny smak placuszków. Zamiast nich można wykorzystać kwaśny kefir i sodę oczyszczoną, co znacznie przyspiesza czas przygotowania racuchów. Nie trzeba bowiem czekać, aż ciasto wyrośnie, lecz można od razu zabrać się za smażenie. Aby racuchy mogły zostać uznane za sukces, muszą mieć puszyste wnętrze i chrupiącą skórkę, a ich smak musi zachwycać słodyczą i intensywnością. Co ciekawe wcale nie potrzeba do takich efektów mleka ani drożdży. Świetnymi zamiennikami są zupełnie inne produkty, które każdy z nas na co dzień trzyma w swojej kuchni - mowa oczywiście o sodzie oczyszczonej i kefirze. Soda pozwala uzyskać plackom wyrośnięcie, a kwaśny kefir aktywuje jej właściwości. Dodatkowo kwaśność nabiału stworzy przyjemny kontrast dla cukru pudru i jabłek.

Ciasto na naleśniki z dodatkiem budyniu
03.02.2022 01:00 Ciasto na naleśniki z dodatkiem budyniu - obłędnie waniliowe i pyszne

Pysznie kremowe i delikatne, a przy tym zniewalająco pachnące — takie są naleśniki z budyniem. Ich przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a efekt zachwyci niemalże każdego. Spróbujcie koniecznie. Naleśniki na słodko lubią nie tylko dzieci. Zdradzaliśmy wam już jak przygotować ten rarytas z dodatkiem owoców m.in. jabłek czy truskawek. Tym razem stawiamy na delikatny smak wanilii. Właśnie tę przyjemną nutę odnajdziecie w pysznym cieście, które zachwyci was swoją delikatnością. Skusicie się?

Co zrobić, żeby budyń nie przypalił się podczas gotowania?
03.02.2022 01:00 Co zrobić, żeby budyń nie przypalił się podczas gotowania?

Mało kto oprze się dobrze przyrządzonemu budyniowi. Warto zrobić go w domowym zaciszu. Sycący rarytas zawsze się uda, jeśli dno garnka posmarujecie odrobiną masła. Tłuszcz sprawi, że masa się nie przypali. Wypróbujcie ten patent koniecznie. Domowy budyń może stanowić zarówno pyszną bazę do kremu, jak i samodzielny deser. Pisaliśmy już co zrobić, by nie powstały w nim grudki. Przedstawialiśmy wam także recepturę na smaczne ciasto bez pieczenia wykorzystujące ten mleczny rarytas.Czas na sprawdzony patent, który pomoże wam uniknąć przypalenia deseru i zabezpieczy wasze garnki. Zapomnijcie o sprzątaniu i gotowych mieszankach z torebki. Ten budyń skradnie wasze serca.

Pasta kanapkowa
02.02.2022 01:00 Pasta „Awanturka” z sardynek, twarogu i ogórków kiszonych

Pasta kanapkowa nieodzownie łączy się śniadaniem, kiedy to wiele osób może przełknąć jedynie delikatne potrawy. Pasta "Awanturka" wykonana jest na bazie sera twarogowego, sardynek w zalewie z oleju oraz ogórków kiszonych. Słoność małych rybek w połączeniu z kwaśnością ogórków tworzy doskonały sposób na szybkie i smaczne śniadanie. Pasta kanapkowa "Awanturka" z początku może sprawiać wrażenie nietrafionego pomysłu - jak bowiem współpracować ma ze sobą ryba, biały ser oraz kiszonka? W praktyce okazuje się, że składniki wzajemnie się nie tylko "lubią", lecz również wzmacniają swoje właściwości smakowe. Pastę najlepiej rozsmarowywać na pieczywie pełnoziarnistym wypieczonym w większości z mąki razowej. Dzięki temu chleb nie zginie pod naporem silnego smaku pasty i także będzie wyczuwalny podczas jedzenia.

Kultowy sernik z brzoskwiniami
01.02.2022 01:00 Najlepszy przepis na kultowy sernik z brzoskwiniami

Ciasta z sera są jednymi z najbardziej popularnych wypieków. Nikt nie oprze się delikatnej masie z dodatkiem przyjemnie słodkiej bezy. Do wypieku dodajcie brzoskwinie, a sernik stanie się orzeźwiający. Wypróbujcie koniecznie ten wspaniały przepis. Wyjątkowe ciasta z bezową pianką są wysoko na liście faworytów u wielu smakoszy. Wystarczy wspomnieć wyborny sernik z rosą czy szarlotkę z tym delikatnym wykończeniem. Tym razem podpowiadamy jak z sernika uczynić naprawdę wyśmienity pokaz sztuki kulinarnej. Dodatek słodkich brzoskwiń doskonale uzupełni smak sera i jajecznego puchu.

Zupa "nic"
31.01.2022 01:00 Zupa „nic”. Kultowy przysmak rodem z PRL-u

W czasach PRL-u Polacy nie mieli łatwego dostępu do wielu produktów spożywczych, dlatego dużą popularnością cieszyła się wtedy tak zwana zupa "nic". Jest to słodka gęsta zupa mleczna z jajecznymi kluskami. Poniżej prezentujemy recepturę, dzięki której z łatwością przygotujesz to tradycyjne danie. Kultowe potrawy wywodzące się z PRL-u do dzisiaj wywołują wśród wielu z nas uczucie nostalgii i tęsknoty do dawnych lat. Jednym ze sposobów na częściowy powrót we wspomnieniach jest przygotowanie klasycznej zupy "nic", nazywanej również "zupą pływające wyspy". Tradycyjna wersja składa się z mleka, jajek, cukru oraz wanilii, więc bez żadnych problemów można odtworzyć ją w obecnych czasach. Dla dekoracji polecamy posypać wierzch deseru startą czekoladą oraz mielonym cynamonem.

Jajecznica na patelni
29.01.2022 01:00 Jak zrobić jajecznicę z płynnym żółtkiem?

Najzdrowszą wersją jajecznicy jest ta, w której białka są dobrze ścięte, a żółtka wciąż płynne. Przygotowanie potrawy w takiej postaci wymaga uważnego mieszania podczas smażenia. Zacznijcie od białka, a wszystko się uda. Jaja wbrew popularnej opinii o byciu niezdrowym produktem, mają pozytywny na nasz organizm. Wszystko dlatego, że żółtko stanowi doskonałe źródło witaminy E, karotenoidów, luteiny czy zeaksantyny. Składniki te pełnia istotną funkcję m.in. w utrzymaniu zdrowych oczu. Żeby w pełni skorzystać z jego dobrodziejstw, żółtko należy spożyć w postaci możliwie jak najbardziej płynnej. Dobrym wyborem będzie zatem zjedzenie jaja na miękko czy zrobienie delikatnie ściętej jajecznicy. Podpowiadamy jak przyrządzić ją tak, by wyciągnąć z niej jak najwięcej.