Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Nabiał

Nabiał

śledź w  jogurcie
20.12.2021 01:00 Lekkie, nietłuste śledzie wigilijne w jogurcie

Jeśli marzycie o śledziu w śmietanie, ale jest dla was zbyt kaloryczny, mamy dobre rozwiązanie. Przygotujcie lekkie, nietłuste śledzie wigilijne w jogurcie. W ten sposób zaoszczędzicie nieco kalorii, a danie stanie się lżejsze dla żołądka. Śledzie tak naprawdę nie stracą nic na smaku.Śledź to ryba, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jedni lubią śledzia z cebulą w oleju, inni wolą w korzennych przyprawach. Niektórzy zaś uwielbiają połączenie śledzi ze śmietaną. Jednak ten zestaw jest dość kaloryczny, bo i śledź należy do tłustych ryb i śmietana zawiera sporo tłuszczu. Na szczęście śmietanę można zastąpić o wiele chudszym jogurtem naturalnym.

Projekt bez tytułu - 2021-12-20T223733.925
20.12.2021 01:00 Jak zrobić domową masę kajmakową?

Masa kajmakowa jest składnikiem wielu pysznych deserów. Nierzadko jednak, kupując gotowy, produkt jesteśmy rozczarowani jego jakością czy konsystencją. Dlatego też podpowiadamy jak ten pyszny krem przyrządzić w domu. Wystarczy puszka mleka skondensowanego i czas. Kajmak to nic innego jak bardzo słodka, gęsta i ciągnąca się masa powstająca podczas gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. Sprawdzi się w sernikach i w deserach bez pieczenia. Spróbujcie zrobić ją samodzielnie, a wyjdzie tak delikatna, jak nigdy wcześniej.

Projekt bez tytułu - 2021-12-19T161419.410
19.12.2021 01:00 Jak zrobić idealne naleśniki do krokietów?

Krokiety są pysznymi pasztecikami, które najlepiej smakują wtedy, gdy będą zwarte i wypełnione wyśmienitym farszem. Aby takie wyszły, dobrze jest przygotować elastyczne ciasto, które utrzyma smaki wewnątrz. Zdradzamy przepis, z którego zrobicie je bez problemu. Przygotowanie krokietów wydaje się skomplikowane, ale wcale takie nie jest. Jeśli postąpicie zgodnie z naszymi wskazówkami dotyczącymi zawijania, a ciasto wykonacie z poniższego przepisu, sukces macie niemalże gwarantowany. Spróbujcie i zaskoczcie swoich gości smakiem tego tradycyjnego dodatku do barszczu czerwonego.

Sernik Izaura
19.12.2021 01:00 Bosko czekoladowy i delikatny sernik Izaura

Chcecie przygotować naprawdę wyjątkowy sernik? Zróbcie go z ciastem czekoladowym. Izaura to pyszny deser łączący w sobie smak kakao z delikatnością twarogu. Zróbcie go koniecznie, a wasi goście pokochają ten duet. Zwłaszcza, gdy usłyszą jak powstał. Ciasto to ma wyjątkowo ciekawą historię. Powstało bowiem w latach 80. na cześć jednej z bohaterek popularnej wtedy brazylijskiej telenoweli. Niech was jednak to nie zraża — jest obłędnie pyszne i zdecydowanie bardziej kuszące niż klasyczny sernik wiedeński czy sernik z rosą.

surówka z marchewki
17.12.2021 01:00 Ostra, wyrazista surówka z marchewki z chrzanem

Jeśli szukasz pomysłu na prosty i szybki dodatek do obiadu, mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj ostrą, wyrazistą w smaku surówkę z marchewki z chrzanem. Zrobisz ją dosłownie w kilka minut, dostarczy ci cennych witamin, a także moc orzeźwienia. Marchewkę zwykle mamy w kuchni pod ręką. Jest nie tylko nieodzownym dodatkiem do zup, ale też do innych dań. Można nią wzbogacać gulasze, dania z patelni czy robić z niej jarzynkę. Jednak najzdrowsza jest jedzona na surowo. Dlatego dziś przygotujemy z niej prostą, ale pyszną surówkę. Będzie pasować do dań mięsnych, z drobiu czy ryb.

Ciasto bez pieczenia Grzesiek
16.12.2021 01:00 Proste i szybkie ciasto bez pieczenia Grzesiek

Ciasta bez pieczenia są proste i szybkie w przygotowaniu. Często wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, by na waszych stołach zagościł lekki, puszysty i cudowny w smaku deser. Dajcie się skusić pysznemu połączeniu kakao, śmietany i wafelków. Zróbcie Grześka już dziś. Znacie z pewnością klasyczne desery bez pieczenia takie jak tiramisu czy snickers. Tym razem, zainspirowani przepisem z kanału na YouTube Przepiski, połączymy bitą śmietanę i dobrze wam znane wafelki czekoladowo-kakaowe Grześki. Razem będą smakować wyśmienicie, a dżem porzeczkowy pysznie przełamie słodycz deseru. Recepturę znajdziecie również na wspomnianym kanale, skąd również pochodzi zdjęcie wykorzystane w artykule.

Sadzone jajka
12.12.2021 01:00 Jajka sadzone na śmietanie

Sadzone jajka są jednym z najlepszych sposobów na szybkie, proste i pożywne śniadanie. Zazwyczaj smaży się na jakimś rodzaju tłuszczu, jednak poniższa wersja jest zupełnie inna. Jajka dusi się bowiem w śmietanie, która sprawia, że całość nabiera mocno kremowej konsystencji. Potrawa idealnie sprawdzi się na śniadanie w dniu ciężkiej pracy.Jajka sadzone mają wielu zwolenników na całym świecie. Ścięte i chrupiące, a zarazem delikatne białko oraz rozlewające się po przekłuciu żółtko sprawiają, że ciężko się do nich oderwać. Dla tych, którzy uwielbiają ich smak, mamy doskonałe wieści. Jajka sadzone w śmietanie wspaniale komponują się zarówno na śniadanie podane z chlebem, czy jako tradycyjne drugie danie obiadowe. Wtedy wystarczy podać je z kilkoma ugotowanymi kartoflami oraz surówką i posiłek gotowy.

Projekt bez tytułu - 2021-12-12T225900.536
12.12.2021 01:00 Pyszna zupa ogórkowa bez dodatku śmietany

Zupa ogórkowa przyrządzona na warzywnym bulionie będzie równie smaczna, co jej mięsny odpowiednik. Wszystko za sprawą sojowej śmietanki, która przyjemnie podkręci smak i nada daniu odpowiedniej konsystencji. Spróbujcie raz, a pokochacie ten smak i nie wrócicie do klasyki. Wegański nabiał jest doskonałą alternatywą klasycznych, często tłustych i ciężkostrawnych produktów. Robiliśmy już naleśniki bez nabiału czy jarzynową bez jaj i majonezu. Teraz czas na kolejny, polski klasyk w wersji roślinnej. Dajcie się skusić, a zobaczycie, że daniu bez mięsa naprawdę niczego nie brakuje, a smak budują przede wszystkim przyprawy, których nie powinniśmy sobie żałować.

Ostrzeżenie sanepidu
06.12.2021 01:00 Sanepid wydał nagłe ostrzeżenie. Jajka znikają ze sklepowych półek

W najnowszym komunikacie sanepidu czytamy o kolejnym przypadku, gdy partia jaj konsumpcyjnych uległa skażeniu niebezpieczną dla człowieka bakterią, Salmonella Enteritidis. Pałeczki wykryto zarówno na powierzchni, jak i wewnątrz produktu. Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazały, że spożycie jaj z chowu klatkowego wprowadzonych do obrotu przez firmę z Siedlec może doprowadzić do wystąpienia salmonellozy. Producent podjął działania w celu usunięcia produktu z rynku.

Ciasto na pierogi z maślanką
05.12.2021 01:00 Maślankowe ciasto na pierogi. Delikatne, miękkie i elastyczne

Miękkie, elastyczne ciasto na pierogi, z którym dobrze się pracuje? Z dodatkiem maślanki będzie właśnie takie. Zapomnijcie o jajkach i oliwie. Postawcie na smaczny i zdrowy dodatek, z którym zrobicie pierogi idealne. Spróbujcie, a ta alternatywa dla ciasta podstawowego, na dłużej zostanie w waszym kulinarnym repertuarze. Niedawno radziliśmy wam jak uzyskać elastyczne ciasto, dodając do masy śmietany. Tym razem przedstawiamy wam ich bardziej dietetyczną wersję z dodatkiem maślanki. Pierogi będą się dobrze lepiły, a posiłek stanie się nieco lżejszy — same plusy. Zawsze możecie oczywiście skorzystać z tradycyjnej receptury, lecz naszym zdaniem warto spróbować tego patentu na elastyczną bazę do pierogów.

Naleśniki budyniowe - aksamitny deser
04.12.2021 01:00 Mięciutkie i aromatyczne budyniowe naleśniki

Czy istnieje lepszy deser niż naleśniki na słodko? Klasyczny przysmak będzie jeszcze smaczniejszy, gdy dodamy do niego budyniu. Nie musimy go wcale gotować — proszek wsypiemy do ciasta. Nabierze ono przyjemnego waniliowego aromatu i stanie się lekkie niczym chmurka. Nie sposób się będzie oprzeć.Budyniowe naleśniki są aksamitne i cudownie pachną wanilią. Doskonale smakują z dżemem lub musem z dyni. Mogą z powodzeniem stanowić alternatywę dla klasycznych naleśników z serem. Musicie ich spróbować.

racuchy
04.12.2021 01:00 Delikatne, a zarazem wyrośnięte racuchy na bazie jogurtu

Czas na śniadanie. Może usmażysz najbliższym coś pysznego? Na przykład racuchy na bazie jogurtu naturalnego? Są delikatne, a zarazem wyrośnięte. Jabłka dodają im orzeźwiającego smaku i wilgotności. Te racuchy smakują na ciepło i zimno, możesz je też przygotować na podwieczorek. Puszyste racuchy kuszą swoim widokiem. Doskonale wyrosną, jeśli ciasto nie będzie zbyt rzadkie i usmażysz je na sporej ilości dość dobrze rozgrzanego oleju. Pamiętaj, żeby po zdjęciu z patelni osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Wystarczającym ich dopełnieniem będzie cukier puder, który możesz wymieszać z cukrem waniliowym. To będzie doskonała uczta.

Racuchy z jogurtem
03.12.2021 01:00 Ekspresowe jogurtowe racuchy. Będą gotowe w 15 minut

Racuchy są wysoko na liście ulubionych dań wielu smakoszy. Choć tradycyjnie przyrządzamy je z jabłkami, warto odstąpić od tej reguły i wykorzystać inny składnik. Jeśli do ciasta dodamy jogurtu naturalnego, uzyskamy placuszki tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Spróbujcie koniecznie. Istnieje wiele wersji racuchów. Niektórzy dodają do nich jabłko, podczas gdy inni stosują drożdże, aby placki dobrze wyrosły. Tym razem proponujemy wam wykorzystanie pysznego i zdrowego jogurtu naturalnego. Dodamy do masy również odrobinę sody oczyszczonej, która sprawi, że racuchy będą puszyste i lekkie niczym chmurka.

ciasto bez pieczenia
02.12.2021 01:00 Ekspresowe ciasto bez pieczenia. W rolach głównych powidła i masa krówkowa

Wiemy, że kochacie słodkie przekładańce. Dlatego podajemy wam przepis na ekspresowe ciasto bez pieczenia. W rolach głównych są tu powidła i masa krówkowa. Oczywiście nie obędzie się też bez chrupiących herbatników i śmietanki. Takie ciasto możecie przygotować na co dzień i od święta.Wielowarstwowe ciasta są bardzo smaczne, bo każdy może w nich znaleźć coś dla siebie. Jest tam zwykle warstwa ciastek, dżemu lub konfitury, masy śmietanowej, serowej czy kajmakowej. Można też dorzucić orzechy, czy posypać wierzch ciasta, tak jak to zrobiliśmy my, spłatkowanymi migdałami. Efekt jest naprawdę wyśmienity. Zachęca też samo zdjęcie ciasta - pochodzi ono z kanału Przepisy Joli na YouTube.

Sernik
02.12.2021 01:00 Dlaczego sernik pęka podczas pieczenia?

Konflikt pomiędzy fanami sernika z rodzynkami i bez będzie trwał prawdopodobnie wiecznie, jednak nie to jest największym problemem podczas pieczenia tego ciasta. Chodzi oczywiście o jego pękanie, przez co deser nie prezentuje się okazale. Aby temu przeciwdziałać, należy piec sernik w średniej temperaturze, lecz dłużej. Dzięki temu ciasto wyrasta powoli i zmniejsza się ryzyko pękania. Dla wielu fanów ciast i wypieków sernik jest najważniejszym z nich. Jego kremowa konsystencja, ogromna puszystość oraz słodki i delikatny smak sprawiają, że ciężko powstrzymać się i zjeść jedynie jeden kawałek. Najlepiej smakuje oczywiście sernik przygotowany w domu. Sernik jest również elementarną częścią najróżniejszych uroczystości i imprez, gdzie zazwyczaj stoi na środku stołu z łakociami i przekąskami. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z pieczeniem w domu, z pewnością zauważyłeś, że sernik niekiedy pęka na powierzchni podczas pieczenia. Poniżej pokazujemy, co należy zrobić, aby taka wpadka nie miała miejsca.

Hubert Urbański prowadzi Milionerów
01.12.2021 01:00 Podchwytliwe, kulinarne pytanie w Milionerach

Milionerzy są programem telewizyjnym cieszącym się sporą popularnością. W jednym z ostatnich odcinków uczestnik otrzymał niełatwe pytanie dotyczące kulinariów. Czy wiecie, czego nie je laktoowowegetarianin? Teleturniej prowadzony przez Huberta Urbańskiego gości na naszych ekranach już od 21 lat. W każdym odcinku uczestnicy muszą odpowiedzieć na serię pytań. Udzielenie 12 poprawnych odpowiedzi gwarantuje główną wygraną. Niestety pytania potrafią zabić ćwieka. Przekonał się o tym Maksymilian Pluto-Prądzyński z Kościerzyny, który zapytany został o laktoowowegetarianizm.

Kipiące mleko
01.12.2021 01:00 Sprawdzowny sposób babć na przywierające do garnka mleko

Gotowanie mleka może wydawać się prostym zadaniem, jednak wystarczy chwila nieuwagi, aby doprowadzić do wielkiej katastrofy. Mleko może łatwo wykipieć, a także przywierać do garnka, przez co szybko się przypala. Na szczęście nasze babcie znają triki, dzięki którym takie sytuacje nie powinny mieć miejsca. Wystarczy na dno naczynia wlać odrobinę wody lub oleju, aby zapobiegać przywieraniu i kipieniu. W wielu domach praktycznie każdego dnia podgrzewa się mleko w garnku. Niektórzy lubią pić je po prostu ciepłe, inni dodają do niego kakao czy korzenne przyprawy i miód. Niezależnie od sposobu picia, grzanie mleka w rondelku może być ryzykowną grą - łatwo bowiem o przywieranie i kipienie tego płynu. Po przywarciu mleka do ścianek naczynia napój nabiera nieprzyjemnego metalicznego posmaku. Dodatkowym problemem jest ciężki w wyczyszczeniu osad na dnie i ściankach. Nasze babcie opracowały jednak kilka metod, które warto znać, podgrzewając mleko.

zupa
30.11.2021 01:00 Czego lepiej nie dodawać do rozgrzewających zup?

Zupa jest doskonałym daniem na chłodne dni. Dobrze syci i rozgrzewa. Ale jakoś tak dziwnie się składa, że zwykle wiosną ważymy więcej niż jesienią. Oczywiście mniej się ruszamy niż latem, mamy też większą ochotę na pożywniejsze potrawy. Wśród nich są też zupy, które w chłodniejszych miesiącach zwykle gotujemy bardziej treściwe. A wiesz czego lepiej nie dodawać do rozgrzewających zup? Nawet jeśli nie jesteś właśnie na diecie odchudzającej, możesz zwracać uwagę na kaloryczność potraw. Zwłaszcza teraz, jesienią i zimą, kiedy mniej się ruszasz niż w cieplejszych miesiącach. Nadmiar kalorii odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, ale też źle wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.

jajecznica
29.11.2021 01:00 Bosko delikatna jajecznica na śmietanie

Jajecznica smaczna rzecz. Do tego jest pożywna i możesz ją bardzo szybko przygotować. Dziś proponujemy wam jajecznicę na śmietanie. Jest bosko delikatna i niezwykle kremowa. Koniecznie przetestuj ten przepis, a już nigdy nie usmażysz tej potrawy na oleju.Jajka są jednym z najwartościowszych pokarmów, po jaki możemy sięgnąć. Kryją bowiem w sobie wszystkie składniki odżywcze. Zawierają pełnowartościowe białko, żelazo, witaminy i sole mineralne. W ich składzie znajduje się też cholesterol, dlatego spożycie jajek powinny limitować osoby ze skłonnością do podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi. Dużą zaletą jajecznicy jest fakt, że dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Można ją usmażyć na szynce, boczku, samym maśle, posypać szczypiorkiem. Dzisiaj proponujemy jednak bardzo pożywną jajecznicę z kiełbasą i cebulą.

smażenie naleśników
28.11.2021 01:00 Pyszne i lekkie naleśniki na kefirze

Niedzielne śniadanie może być powolne i takie, jak lubicie. Nie musicie się spieszyć, więc przygotujcie coś wyjątkowego. A może naleśniki na kefirze? Są pyszne i lekkie, doskonałe na słodko i wytrawnie. Podaj do nich po kubku kakao, a sprawisz najbliższym prostą i smaczną ucztę.Do przygotowania naleśników wystarczy kilka prostych składników. Są to zazwyczaj mąka, mleko i jajka. Dziś jednak przygotujemy naleśniki na kefirze. Będą bardziej puszyste i wyraziste w smaku. Jest to dobra opcja awaryjna, gdy zabraknie mleka. Lecz tak naprawdę takie naleśniki są bardzo smaczne. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

mizeria
27.11.2021 01:00 Delikatna mizeria z jogurtem naturalnym

Porcja warzyw do obiadu jest wprost obowiązkowa. Nieraz jednak pomijamy ją z braku czasu. Jednak niektóre dodatki, tak jak delikatną mizerię z jogurtem naturalnym, można przyrządzić dosłownie w kilka minut. Warto więc je przygotować, bo dzięki nim posiłek będzie smaczniejszy i wartościowszy. Zyska też orzeźwiającą nutę. Jeśli mowa o orzeźwiających produktach spożywczych, to z całą pewnością należą do nich świeże ogórki i koperek. Na dodatek składniki te dobrze ze sobą współgrają, warto więc łączyć je w potrawach. Dziś z tych prostych składników przygotujemy równie prosty dodatek do obiadu. Będzie to dobrze znana mizeria. Jednak odmienimy nieco przepis, bo zamiast śmietany dodamy do niej jogurt naturalny. Sałatka straci nieco kalorii i zyska słodkawy smak.

Zapiekany z ziemniakami kalafior
26.11.2021 01:00 Kalafior z ziemniakami zapiekany w śmietanie

Warzywa zapiekane z ziemniakami są pysznym i zdrowym pomysłem na dodatek do mięsa lub samodzielną przekąskę. Przygotujcie w ten sposób kalafior, a będzie przyjemnie, chrupiąco i puszyście. Wszystko za sprawą sera, śmietany i odrobiny masła. Dajcie się skusić tej wspaniałej kompozycji. Zapiekanki mogą być samodzielnym daniem obiadowym albo pysznym dodatkiem do mięs czy jego alternatyw. Proponowaliśmy wam już smaczne wersje ziemniaczanej zapiekanki z porem czy kiszoną kapustą. Tym razem zdradzamy jak przyrządzić je z kalafiorem. Śmietana i ser uczynią to danie wyjątkowo smacznym i aromatycznym. Koniecznie spróbujcie.

Jajecznica na parze
26.11.2021 01:00 Delikatna i rozpływająca się w ustach jajecznica na parze

Zdrowszą alternatywą dla smażenia jest gotowanie na parze. Okazuje się, że jajecznicę również można przygotować w ten sposób. Wychodzi delikatna i smakowita. Jest lekkostrawna, więc, jeśli jej nie posolimy, będzie dobra nawet dla bardzo małych dzieci. Dajcie się skusić i spróbujcie już dziś.Jajecznicę na parze zrobicie równie szybko, jak klasyczną. Jest lekka, bo nie dodajemy tłuszczu. Do przygotowania natomiast wystarczą zaledwie 3 składniki. Fani maślanego posmaku potrawy mogą oczywiście dorzucić do gotowego dania odrobinę masła. Nie pozostanie to jednak bez wpływu na wartość energetyczną posiłku.

ciasto Jocker
25.11.2021 01:00 Łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia Joker

Jeśli lubisz szybkie i smaczne ciasta, mamy dla ciebie pyszną propozycję. Oto przepis na łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia Joker. Nie ma ryzyka, że się uda, a z pewnością swym smakiem zachwyci twoich najbliższych. Do jego przygotowania wystarczy kwadrans.Ciasta bez pieczenia należą do naszych ulubionych. Łatwo i szybko się je robi, w prosty sposób można też modyfikować ich smak. Ważne jest też to, że te ciasta nigdy nie mają zakalca i zawsze się udają. Dziś podajemy wam przepis pochodzący z kanału „Prosty przepis na" na YouTube.

Projekt bez tytułu - 2021-11-23T221109.645
23.11.2021 01:00 Dlaczego warto dodać do barszczu białego sok z kiszonej kapusty?

Barszcz biały należy do kanonu polskich zup. Często jest mylony z żurkiem, jednak barszcz charakteryzuje się nieco delikatniejszym smakiem. A wiesz, dlaczego warto dodać do barszczu białego sok z kiszonej kapusty? Przygotuj go według naszego przepisu, a przekonasz się, że naprawdę warto. Przepisów na barszcz biały jest naprawdę dużo. Jedni gotują go na wędzonce, inni na wywarze z białej kiełbasy. Można go podawać z ziemniakami lub z ugotowanym jajkiem. Tradycyjnie barszcz biały zaprawia się zakwasem z pszennej mąki.

Zupa nic
19.11.2021 01:00 Prosty przepis na niezapominany hit PRL-u - zupę nic

Dania z czasów PRL-u wywołują w nas ogromną nostalgię, dlatego warto od czasu do czasu przypomnieć sobie ich doskonały smak. Jedną z typowych potraw tamtych czasów była kultowa "zupa nic", która najczęściej podawana była na śniadanie lub kolacje. Jest to nic innego jak forma zupy mlecznej, lecz zamiast klusek, w mleku pływają chmurki przygotowane z białka jaj. "Zupa nic" jest prawdopodobnie najprostszym sposobem na szybkie i ciepłe śniadanie, jakie można było sporządzić w specyficznych czasach PRL-u. Wtedy brakowało wielu podstawowych składników, dlatego każdy musiał sobie radzić na swój sposób. Nierzadko pomysły były wyjątkowo błyskotliwe. Cała potrawa składa się jedynie z 4 składników w podstawowym przepisie, choć oczywiście można wzbogacić ją o inne dodatki smakowe, jak świeżo mielony cynamon lub gałkę muszkatołową, czy słodzone kakao błyskawiczne. Wszystko zależy jedynie od wyobraźni gotującego.

racuchy
17.11.2021 01:00 Sekret babci Marysi na wyrośnięte i lekkie racuchy

Racuchy smakują o każdej porze dnia. Są też doskonałe na śniadanie. Jeśli masz lekki zapas czasu, przygotuj wyrośnięte i lekkie racuchy. Zdradzimy ci sekret babci Marysi, dzięki któremu rzeczywiście takie będą. Oprósz je cukrem pudrem i podaj z kubkiem kakao. Z pewnością znikną z talerzy w kilka minut.Udane racuchy powinny być miękkie i puszyste i mieć chrupiącą skórkę. Na ich stopień wyrośnięcia wpływa dodany proszek do pieczenia, soda lub drożdże. Babcia Marysia dodaje do nich też kefir, który nadaje placuszkom lekkości i przyjemnego, kwaskowego smaku.

ciasto na pierogi
16.11.2021 01:00 Niezwykle elastycznie i miękkie ciasto na pierogi ze śmietaną

Przychodzimy z pomocą wszystkim miłośnikom pierogów, którzy wciąż mają problem z ciastem. Przygotujcie ciasto na pierogi ze śmietaną według naszego przepisu. Wyjdzie niezwykle elastyczne i miękkie. Nie klei się też w czasie wałkowania i doskonale daje się formować. Większość z nas kocha jeść pierogi. Jednak ich robienie nie jest już, aż tak wielką frajdą. Są dość pracochłonne, a gdy jeszcze pojawią się problemy z ciastem, trzeba na nie poświęcić więcej czasu. Ciasto na pierogi można zrobić z samej mąki i dobrze ciepłej wody. Często dodaje się też jajko, które spulchnia ciasto. Niektórzy wlewają do niego łyżkę oleju albo stopionego masła, by ciasto było bardziej elastyczne. My zaś proponujemy dodać do ciasta trochę gęstej, kwaśnej śmietany. Sprawi, że ciasto świetnie się zagniata, bez lepienia do stolnicy. Dobrze też utrzymuje wilgotność.