Mleko, które możemy dzisiaj kupić w sklepach, jest poddawane licznym procesom, mającym za zadanie wydłużyć jego przydatność do spożycia oraz pozbyć się szkodliwych i niebezpiecznych dla zdrowia człowieka substancji. Dzięki temu spożywanie takiego mleka jest o wiele bezpieczniejsze. Mnóstwo osób tęskni jednak za smakiem nieprzetworzonego mleka "prosto od krowy" - nierzadko pito je zaraz po wydojeniu, gdy było jeszcze ciepłe. Jak się okazuje, według współczesnych dietetyków, spożywanie surowego mleka mogło być wręcz niebezpiecznie.
Kefir charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, który można określić jako delikatnie cierpki. Nie bez powodu wiele osób regularnie po niego sięga. Z pewnością warto dodać go do swojego jadłospisu. Można wiele zyskać.
Jeśli masz ochotę na przekąskę, proponujemy rybę, a dokładniej śledzia. Jest zdrowy, pożywny i możesz go przyrządzić na wiele sposobów. Zobacz jak zrobić śledzie w śmietanie. Są łatwe do przygotowania, a będą smakować lepiej niż kupne. Śledzie są jednymi z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych u nas ryb. Możesz kupić śledzie świeże, solone, matiasy, marynowane filety, a także rozmaite sałatki i konserwy z ich dodatkiem. Śledź jako tłusta ryba morska jest bardzo zdrowy, bo dostarcza kwasów omega-3 i jodu. Naprawdę warto o nim pamiętać w codziennej diecie.