Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Nabiał

Nabiał

kotlety z kaszy gryczanej
30.09.2021 02:00 Ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej

Kasza gryczana jest doskonała nie tylko jako dodatek obiadu. Może też być jego podstawą. Podsuwamy wam przepis na ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej. Robi się je naprawdę szybko, są smaczne, zdrowe i pożywne. Kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych kasz. Oprócz błonnika i witamin z grupy B, które są charakterystyczne dla wszystkich kasz, zawiera też kilka nadzwyczajnych składników. Jest to żelazo, kwas foliowy i witamina E. Dzięki temu kasza gryczana przeciwdziała anemii, chroni płód przed wadami i troszczy się o kondycję skóry. Co ważne, nie zawiera glutenu i nie zakwasza organizmu.Na rynku są dostępne dwie wersje kaszy gryczanej. Krakowska to kasza gryczana niepalona o łagodnym smaku i wyrazista w smaku i aromacie kasza gryczana palona. Ta druga jest zdecydowanie bardziej popularna w naszej kuchni.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Mizeria i kwestia śmietany
24.09.2021 02:00 Jaką śmietanę dodawać do mizerii?

Bez wątpienia mizeria zalicza się do klasycznych dodatków obiadowych naszej rodzimej kuchni. W każdym domu przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Niektórzy wzbogacają ją o śmietanę 18%. Jednak część osób stawia na produkt o 30% zawartości tłuszczu. Okazuje się, że oba rodzaje dobrze się sprawdzają. Wymagają one odpowiedniego przygotowania.Mizeria ma status kultowego dodatku do obiadu. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby specjał na bazie ogórków i śmietany. Efekt naszych przygotowań w znacznej mierze zależy od tego, jaki rodzaj nabiału wybierzemy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Śmietana śmietanie nierównaNie da się ukryć, że mizeria króluje na polskich stołach. Pyszny dodatek można wzbogacić o śmietanę 18% lub 30%. W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, w jaki sposób ubijać popularny produkt.Najczęściej podczas przygotowywania mizerii wykorzystujemy śmietanę 18%. Jej zaletą jest prostota. Użycie takiej śmietany nie wymaga niczego poza doprawieniem mizerii solą i pieprzem. Oczywiście można wzbogacić ją również o inne składniki.Mizeria ze śmietaną 18% będzie charakteryzowała się wyraźnym kwaśnym smakiem. Można go nieco zniwelować za sprawą dodatku w postaci odrobiny cukru. Do mizerii ze śmietaną 18% dobrze pasuje również czosnek.

Bita śmietana
23.09.2021 02:00 Jak ubijać śmietanę?

Ubijanie śmietany jest zagadnieniem, które dla wielu domorosłych amatorów gotowania, wydaje się skomplikowany. Na szczęście mamy rozwiązanie, które znacznie ułatwi cały proces. Najważniejsza jest niska temperatura - śmietana musi być dobrze schłodzona. Ubita na sztywno śmietana jest bardzo ważnym elementem wielu ciast oraz deserów - jej lekka konsystencja świetnie komponuje się z kruchymi i twardszymi produktami. Jednak przygotowanie jej w taki sposób, aby przeszła test przechylania miski do góry nogami, nie jest dla każdego łatwym zadaniem. Jeśli też masz z tym problemy, zastosuj się do poniższych porad. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

proziaki
21.09.2021 02:00 Przepis na słynne proziaki

Proziaki to placki zwane też chlebkami, które pochodzą z Podkarpacia. Swą nazwę zawdzięczają prozie, czyli sodzie oczyszczonej powodującej ich rośnięcie. Poznaj przepis na słynne proziaki i przygotuj je na śniadanie lub przekąskę. Proziaki robi się z mąki pszennej lub pszenno-żytniej, jajek, maślanki, zsiadłego mleka lub śmietany. Dodaje się też do nich sodę oczyszczoną, trochę soli i ewentualnie cukru. Z ciasta formuje się placuszki, które piecze się na blasze lub praży na patelni. Można je serwować na słodko i wytrawnie. Tradycyjnie proziaki podawano z masłem, marmoladą lub białym serem. Najlepiej popić je mlekiem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

zupa ogórkowa
20.09.2021 02:00 Jak uratować zbyt kwaśną zupę ogórkową?

Zupa ogórkowa powinna zawierać kiszone ogórki, ziemniaki i powinna być kwaśna. Jeśli jednak jest już na tyle kwaśna, że wykrzywia, to warto coś z nią zrobić. Zobacz jak uratować zbyt kwaśną zupę ogórkową.Zupę ogórkową gotuje się na wywarze mięsno-warzywnym. To on wpływa na pożywność tej zupy, podobnie jak dodane do niej ziemniaki. Jednak o smaku zupy ogórkowej przesądzają starte, kiszone ogórki. I to od ich stopnia ukiszenia zależy smak ogórkowej. Jeśli są zbyt kwaśne i dodamy ich za dużo, zupa może być nieprzyjemnie kwaśna. Na szczęście mamy na to sposób. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

racuchy
09.09.2021 02:00 Najlepszy sposób na puszyste racuchy

Chrupiące, wilgotne racuchy z kwaskowymi jabłkami to prawdziwy przysmak. Nie jeden oddałby za nie talerz z kotletem czy kurczakiem. Może nie są aż tak pożywne, ale na pewno kuszące. Oczywiście idealne racuchy powinny być też puszyste. Zdradzimy wam sposób, w jaki ten efekt najlepiej osiągnąć. Racuchy na podwieczorek, a nawet na obiad? Czemu nie. To danie jest proste i szybkie w przygotowaniu i zrobisz je z niewyszukanych składników. Mąka, jajka, jabłka oraz dwa tajne, popularne składniki — maślanka i soda oczyszczona. Maślanka dodaje racuchom smaku, a w połączeniu sodą oczyszczoną także pożądanej puszystości. Dlatego koniecznie musicie użyć tych dwóch składników. I jeszcze kilka słów o owocach. Na racuchy najlepiej jest przeznaczyć kwaskowe odmiany jabłek, np. szarą renetę. Jeśli dla kogoś gotowe racuchy są zbyt kwaśne można je oprószyć grubszą warstwą cukru pudru. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Oscypki
04.09.2021 02:00 Jak rozpoznać dobre oscypki?

Oscypek jest największą wizytówką polskiego południa - ludzie z całego kraju zjeżdżają w góry, aby spróbować tego pysznego sera. Jak jednak rozpoznać, czy oscypek jest dobry? Wbrew pozorom oryginalny wyrób nie skrzypi podczas jedzenia, lecz jest delikatny. Oscypek to twardy, wędzony ser, przygotowywany z mleka owczego, dzięki któremu ma swój charakterystyczny smak oraz zapach, za który pokochały go tysiące Polaków. Wyróżnia się trzy najpopularniejsze rodzaje tego sera: małe o owalnym kształcie, średnie w kształcie bułeczek, nazywane także gołkami, pucokami czy serami gazdowskimi, oraz duże o wrzecionowatym kształcie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Placki ziemniaczane od Magdy Gessler
04.09.2021 02:00 Placki ziemniaczane nie ściemnieją - Magda Gessler ma niezawodny patent

Nie da się ukryć, że placki ziemniaczane potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Magda Gessler przygotowuje specjał w wyjątkowy sposób. Okazuje się, że restauratorka wzbogaca go o łyżkę śmietany. Dzięki temu placki ziemniaczane nie ciemnieją.Smakowite placki ziemniaczane uchodzą za nie lada specjał. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis samej Magdy Gessler. Obok takiego smakołyku nie da się przejść obojętnie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

sernik bez pieczenia
02.09.2021 02:00 Bajecznie pyszny sernik bez pieczenia na herbatnikach

Wiedeński i krakowski to z pewnością najbardziej lubiane i popularne u nas serniki. A czy próbowałaś już sernika bez pieczenia? Jest pyszny i szybki w przygotowaniu. Masę serową gotuje się do zgęstnienia, a potem przekłada nią herbatniki. Koniecznie spróbuj. Serniki to jedne z wartościowszych ciast. To dlatego, że ich podstawą jest bogaty w białko twaróg. Chętnie je przyrządzamy, bo są nieskomplikowane. I chętnie jemy, bo są smaczne. Sernik gotowany ma o jedną zaletę więcej — do jego przygotowania nie jest potrzebny piekarnik. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

placki
01.09.2021 02:00 Aksamitne placuszki śniadaniowe z serków homogenizowanych

Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne i szybkie śniadanie na słodko, właśnie go znalazłaś. Zapraszamy na aksamitne placuszki z serków homogenizowanych. Dzieci będą nimi zachwycone, a i dorośli nie będą narzekać. Wymieszaj cztery składniki, usmaż placki i gotowe. Serek homogenizowany można zjeść na przekąskę albo użyć go do posmarowania naleśników czy tostów. Jednak jak się okazuje sprawdzi się też w ciepłych daniach. Placki przygotowane na bazie serków będą pożywne i delikatne w smaku. Na to danie najlepsze będą serki niezbyt słodkie i dość gęste. Możesz też użyć naturalnych serków homogenizowanych i dodać do nich trochę cukru wanilinowego. Dobry też będzie twaróg sernikowy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jajka po benedyktyńsku
21.08.2021 02:00 Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?

Jajka często goszczą na naszych stołach. Przeważnie stawiamy na specjały gotowane w skorupkach lub smażone na patelni. Trochę mniejszą popularnością cieszą się jajka po benedyktyńsku. Wszystko dlatego, że ich przygotowanie dla wielu smakoszy stanowi nie lata wyzwanie. Za sprawą octu jajka po benedyktyńsku wyjdą idealnie.Nie da się ukryć, że jajka cieszą się sporą popularnością. Nietrudno natknąć się na osoby, które zajadają je praktycznie codziennie. Na szczególną uwagę zasługują jajka po benedyktyńsku. Jak je przygotować?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pieczone ziemniaki w przepysznym wydaniu
18.08.2021 02:00 Cudowne, chrupiące pieczone ziemniaki w jogurcie

Pieczone ziemniaki można przyrządzić w różnych odsłonach. Niektóre z nich znacząco wyróżniają się na tle innych. Tak właśnie jest w przypadku ziemniaków zapiekanych z dodatkiem jogurtu. Efekt powala na łopatki.Pyszne ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ bulwy charakteryzują się niepowtarzalnymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Dziś sięgniemy po ziemniaki zapiekane z jogurtem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sery wyrzucone do lasu
29.07.2021 02:00 Kilogramy nieświeżego jedzenia w bieszczadzkim lesie

W bieszczadzkim lesie doszło do niecodziennego zdarzenia - odkryto wyrzuconą hałdę wędzonych oscypków. Jak tłumaczą leśnicy, zanim zdołano je znaleźć, już zaczęły śmierdzieć. Mundurowi zaapelowali do właściciela śmieci, aby uprzątnął odpadki. Wybierając się na spacer do lasu w Bieszczadach, nie spodziewamy się, że natrafimy na nieprzyjemne znalezisko. Niestety, poniższa historia pokazuje, że nie każdy może liczyć na tego typu luksus. Osoba odpowiedzialna za wyrzucenie tak dużych ilości serów w dzicz nie pomyślała, jak duże zagrożenie wywołuje - nie tylko dla ludzi, lecz również dzikich zwierząt, chcących się posilić gnijącym produktem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Makaron z serem
24.07.2021 02:00 Przepis na makaron z serem

Makaron z białym serem ma smak, którego żaden z nas nie może zapomnieć - jeszcze nie tak dawno temu owa potrawa pojawiała się na stołach w każdym domu. Jeśli pragniesz wrócić do niej, niżej zdradzamy najprostszy przepis. Wystarczy jeden kęs, aby przypomnieć sobie dzieciństwo. Makaron z białym serem na słodko jest pożywny głównie dzięki wartościom odżywczym tego charakterystycznego nabiału. Sporo białka, wapnia oraz innych substancji sprawiają, że całe danie doskonale syci i dodaje energii. Przy okazji gotowania makaronu pamiętaj, aby nie trzymać go we wrzątku zbyt długo. Uzyskanie idealnej twardości, czyli al dente, znacznie zwiększa przyjemność, jaka płynie z jedzenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co jeść przed snem?
21.07.2021 02:00 Dlaczego godzinę przed snem warto zjeść orzechy?

Chociaż wiemy, że przed położeniem się do łóżka nie powinniśmy jeść ciężkostrawnych potraw, wciąż nie do końca zdajemy sobie sprawę z zalet spożywania niektórych produktów właśnie późnym wieczorem. Należą do nich orzechy, które warto zjeść na godzinę przed pójściem spać. Rano obudzisz się w znacznie lepszym nastroju. Produkty, które spożywamy przed snem, mają ogromny wpływ nie tylko na jakość naszego snu, ale również samopoczucie czy ogólną kondycję organizmu. O tym, jakich produktów zdecydowanie powinniśmy unikać przed pójściem spać, pisaliśmy już w tym artykule. Tym razem skupimy się na tych, które są wręcz wskazane przy problemach m.in. z bezsennością czy pobudkami w nocy. Niektóre produkty spożywcze mogą znacząco poprawić komfort snu i sprawić, że rano będziemy budzić się znacznie bardziej wypoczęci. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Obieranie jajek bez wysiłku
13.07.2021 02:00 Prosty i błyskawiczny sposób na obieranie jajek na twardo

Obieranie jajek na twardo to bardzo niewdzięczne zajęcie. Często skorupka zamiast odejść w całości, odpada po małym kawałku, przez to całe jajko jest poszarpane, a przy okazji marnujemy jego białko. Jajka to prawdziwy śniadaniowy szlagier. Bardzo chętnie jadamy się w formie jajecznicy, omletu oraz na twardo. Ten ostatni sposób, chociaż bardzo pyszny, miewa swoje wady. Skorupka od jajka niekiedy zupełnie nie chce schodzić, a zamiast pysznego śniadania, serwujemy sobie irytację. Dziś podpowiemy jak uniknąć zbędnych nerwów o poranku.

Mleko doprowadziło do śmierci
24.06.2021 02:00 Niemcy: niemowlę nie żyje po podaniu skażonego mleka

W szpitalu w Oldenburgu w Niemczech zmarło niemowlę po podaniu mu mleka skażonego groźną bakterią Cronobacter. Prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie wyjaśnienia okoliczności śmieci wcześniaka. Bakterie wykryto również u innych noworodków. Noworodki mają bardzo słabą odporność, dlatego tak ważne jest zachowanie wszystkich procedur i przepisów dotyczących higieny. Wszelkie zanieczyszczenia czy skażenia mogą doprowadzić do ciężkich powikłań, czy nawet śmierci dzieci. Na portalu onet.pl przekazano dzisiaj dramatyczne wieści o śmierci noworodka w niemieckim szpitalu w Oldenburgu. Specjaliści podejrzewają, że winnemu jest właśnie niedopatrzenie i lekceważenie przepisów. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

ser-krojenie
10.06.2021 02:00 Największy błąd podczas krojenia sera

Żółty ser często gości na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy sięgają po niego regularnie. Mało kto spodziewałby się, że nawet podczas tak prozaicznej czynności, jak krojenie sera, możemy popełnić błąd, który doprowadzi do jego zepsucia.Nie da się ukryć, że żółty ser odgrywa istotną rolę w codziennej diecie wielu osób. Niektórzy zajadają go niemal codziennie. Niemal w każdej lodówce znajdziemy ten popularny produkt spożywczy. Warto wiedzieć, czego unikać podczas krojenie.

obraz 2021-06-06 150744
06.06.2021 02:00 Jakie właściwości ma zsiadłe mleko?

Zsiadłe mleko jest klasyką, którą uwielbiają szczególnie starsi Polacy. Przyzwyczajeni są bowiem do tradycyjnego dania złożonego z ziemniaków i sadzonych jajek wraz ze zsiadłym mlekiem. Produkt ten doskonale sprawdza się we wzmacnianiu odporności, a także chroni przed biegunkami i zaparciami. Zsiadłe mleko kojarzy się wielu osobom z gęstą konsystencją, a także intensywnym kwaśnym smakiem. Jeśli ktoś go nie lubi, powinien spróbować się przemóc, gdyż właściwości zsiadłego mleka są wyjątkowo pomocne. Co ciekawe, przygotowanie zsiadłego mleka jest banalnie proste nawet w domowych warunkach. Jedynym warunkiem jest posiadanie odpowiedniego mleka, które nie zostało poddane procesowi pasteryzacji i jest jak najświeższe.

Mleko pasteryzowane czy nie?
16.04.2021 02:00 Czy mleko "prosto od krowy" jest zdrowsze od pasteryzowanego?

Mleko, które możemy dzisiaj kupić w sklepach, jest poddawane licznym procesom, mającym za zadanie wydłużyć jego przydatność do spożycia oraz pozbyć się szkodliwych i niebezpiecznych dla zdrowia człowieka substancji. Dzięki temu spożywanie takiego mleka jest o wiele bezpieczniejsze. Mnóstwo osób tęskni jednak za smakiem nieprzetworzonego mleka "prosto od krowy" - nierzadko pito je zaraz po wydojeniu, gdy było jeszcze ciepłe. Jak się okazuje, według współczesnych dietetyków, spożywanie surowego mleka mogło być wręcz niebezpiecznie.

Kefir i jego właściwości
13.03.2021 01:00 Zaskakujące właściwości kefiru

Kefir charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, który można określić jako delikatnie cierpki. Nie bez powodu wiele osób regularnie po niego sięga. Z pewnością warto dodać go do swojego jadłospisu. Można wiele zyskać.

śledzie w śmietanie
12.10.2011 02:00 Jak zrobić śledzie w śmietanie?

Jeśli masz ochotę na przekąskę, proponujemy rybę, a dokładniej śledzia. Jest zdrowy, pożywny i możesz go przyrządzić na wiele sposobów. Zobacz jak zrobić śledzie w śmietanie. Są łatwe do przygotowania, a będą smakować lepiej niż kupne. Śledzie są jednymi z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych u nas ryb. Możesz kupić śledzie świeże, solone, matiasy, marynowane filety, a także rozmaite sałatki i konserwy z ich dodatkiem. Śledź jako tłusta ryba morska jest bardzo zdrowy, bo dostarcza kwasów omega-3 i jodu. Naprawdę warto o nim pamiętać w codziennej diecie.