Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Nabiał

Nabiał

Masło w Anglii tańsze niż w Polsce? Bosacka wyjaśnia
25.03.2022 23:37 Masło w Anglii tańsze niż w Polsce? Bosacka wyjaśnia

Żywność jest coraz droższa. Katarzyna Bosacka sprawdza ceny na bieżąco z widzami swojego kanału na YouTube EkoBosacka. Ostatnio przygotowała materiały, w których porównała koszt kostki masła w Polsce i w Wielkiej Brytanii. Wnioski ją zaskoczyły. Katarzyna Bosacka, znana jest nie tylko z telewizyjnych programów, ale też ze swojego zaangażowania w edukację w zakresie zdrowego żywienia. Prowadząc swój kanał na YouTube — EkoBosacka — niejednokrotnie pomagała Polakom rozpoznać żywność dobrej jakości. W ostatnim czasie przygotowała szereg materiałów dotyczących rosnących cen produktów spożywczych. Wśród nich znalazło się porównanie cen masła w Wielkiej Brytanii i w naszym kraju. Rezultat nie jest optymistyczny.

faworki
25.03.2022 23:37 Faworki na tłusty czwartek z dodatkiem waniliowego serka

Choć w tłusty czwartek z pewnością bez problemu kupisz faworki i pączki, to jednak nie ma jak domowe. Można je jeść, jak tylko przestygną i zawierają wyłącznie, te składniki, które akceptujesz. Dziś podamy wam niezwykły przepis na faworki z dodatkiem waniliowego serka. Będą kruche i delikatne, idealne na tłusty czwartek. Idealne faworki, to kruche faworki. Powinny rozpadać się przy braniu w dłoń, a jedzone rozpływać się w ustach. Na ich kruchość wpływa dodatek żółtek, a także śmietany. Dziś zastąpimy jednak śmietanę serkiem homogenizowanym, który tym się różni od śmietany, że jest słodszy. Słodsze wyjdą też więc faworki, także nie musisz ich już mocno oprószać cukrem pudrem.

Budyń podczas mieszania
25.03.2022 23:37 Jak uratować za rzadki budyń?

Większość z nas kupuje gotowy budyń w proszku, ponieważ uważa się, że jest znacznie prostszy w przygotowaniu. W praktyce domowa wersja wymaga niewiele więcej pracy. Jeśli masa, którą robisz od podstaw, jest za rzadka, mamy dla ciebie doskonałe rozwiązania. Wystarczy odrobina dodatkowej mąki ziemniaczanej, aby uzyskać idealną konsystencję budyniu. Domowy budyń zazwyczaj wychodzi o wiele smaczniejszy od sklepowego, ponieważ własnoręcznie można dobrać swoje ulubione składniki. Dodatkowo dokładnie wie się, z czego składa się gotowy deser i można mieć pewność, że nie ma w nim konserwantów ani chemii. Podczas gotowania budyniowej masy niektórzy mogą zauważyć, że jest ona za rzadka i brakuje jej do idealnej faktury. Na szczęście istnieją proste i skuteczne triki, które temu przeciwdziałają.

Projekt bez tytułu (4)
25.03.2022 23:37 Najlepszy, sprawdzony patent szefów kuchni na kremowy sernik

Osiągnięcie piekarniczego sukcesu i zrobienie kremowego, delikatnego sernika jest wbrew pozorom prostym zadaniem. Należy jednak stosować się do porad ekspertów, którzy na jego wypieku zjedli zęby. Jedną z najważniejszych jest zamiana klasycznego twarogu na serek kremowy wymieszany z mascarpone i ricottą - w taki sposób uzyskuje się oczekiwaną konsystencję. Sernik jest bez dwóch zdań jednym z najczęściej wypiekanych przez Polaków ciast w naszych kuchniach. Charakterystyczny smak, możliwość wrzucenia do niego najróżniejszych dodatków, a także liczne przepisy sprawiają, że ciężko się od niego oderwać i znudzić. Tradycyjnie sernik ma ciężką, delikatnie mączną fakturę, która jest efektem w głównej mierze wykorzystania białego twarogu. Sernik kremowy wymaga jednak użycia specjalnej mieszanki serów i całkowitego zrezygnowania z twarogu.

placki
25.03.2022 23:37 Sodowe placuszki według babcinego przepisu

Babcie są w kuchni prawdziwymi czarodziejkami. Z kilku prostych składników potrafią stworzyć coś smacznego i pożywnego. I takie są właśnie sodowe placuszki według babcinego przepisu, który wam zaraz podamy. Sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Polecany przez nas przepis na placki był i jest popularny na Kujawach. Placuszki te nazywane racuchami, sodziakami, byncami czy spuchlinami były jadane nie tylko na śniadanie i kolację, ale też na obiad. To dlatego, że są bardzo sycące.

mrowisko
25.03.2022 23:36 Niezwykły przepis na mrowisko - w sam raz na Tłusty Czwartek

Jak Tłusty Czwartek, to koniecznie trzeba zjeść pączka lub faworki. Jeśli lubicie te drugie, mamy dla was pyszną propozycję. Przygotujcie z nich mrowisko. Jak się je robi? Prezentujemy niezwykły przepis na tę słodkość, która jest w sam raz na Tłusty Czwartek. Mrowisko to przysmak wprost z Podlasia. Tak naprawdę są to faworki, które układa się w stos, posypuje makiem i rodzynkami i całość polewa strużkami płynnego miodu. Nie ma tu cukru pudru, ale faworki i tak są słodkie i przepyszne.W naszym materiale prezentujemy zdjęcie apetycznego mrowiska, pochodzące z filmiku na portalu kuchnialidla.

kopytka
25.03.2022 23:36 Kopytka oblane aromatycznym, intensywnym sosem z sera pleśniowego

Ziemniaki z poprzedniego dnia często przerabia się na kopytka, które są doskonałym dodatkiem do duszonych mięs. My jednak proponujemy kopytka oblane aromatycznym, intensywnym sosem z sera pleśniowego. Te same w sobie są daniem — prostym, tanim i bardzo smacznym. Ziemniaki są wszechstronnym warzywem. Doskonale smakują gotowane, pieczone i smażone. Zwykle podajemy je jako dodatek do obiadu, ale można z nich też robić samodzielne dania, np. placki i zapiekanki. Z ugotowanych ziemniaków można też przygotować przeróżne kluski. Te mogą pełnić funkcję obiadowego dodatku lub być samodzielnym, pożywnym daniem. Wystarczy tylko polać je sosem.

Obłędnie puszysta jajecznica na mleku na 2 sposoby
25.03.2022 23:36 Obłędnie puszysta jajecznica na mleku na 2 sposoby

Lubicie, gdy jajecznica jest puszysta i delikatnie kremowa? Przygotujcie ją z mlekiem. Dodatek tego płynu sprawi, że wyjdzie niesamowicie smaczna, a jej konsystencja zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Podpowiadaliśmy wam już jak przygotować jajecznicę, korzystając z mikrofalówki i zdradzaliśmy jak ją wykonać bez dodatku tłuszczu. Tym razem mamy dla was niezawodny patent na uzyskanie niezwykle delikatnej jajecznicy na mleku. Wybierzcie jedną z metod i koniecznie spróbujcie.

Czego unikać podczas robienia jajecznicy?
25.03.2022 23:36 Czego unikać podczas robienia jajecznicy? Najczęstsze błędy

Jajecznica uważana jest za potrawę, z której przygotowaniem każdy sobie poradzi. Mało kto jednak ma świadomość, jak niewiele dzieli jajecznicę zaledwie poprawną od wyśmienitej. Najczęściej popełnianym błędem jest wbijanie jajek bezpośrednio na patelnię. Dowiedzcie się, czego jeszcze warto się wystrzegać. Pisaliśmy już jak przyrządzić jajecznicę z płynnym żółtkiem. Zdradzaliśmy też patenty na jajecznicę na mleku. Tym razem skupimy się na najczęstszych błędach, jakie można popełnić podczas przygotowania tego dania. Okazuje się, że jest ich niemało.

krem sułtański
25.03.2022 23:35 Jak zrobić krem sułtański?

Potrawy z PRL-u znów wracają do łask. Jedni chcą sobie przypomnieć smaki dzieciństwa, drudzy spróbować specjałów, które znają tylko z opowiadań. W czasach, gdy trudno było o prawdziwą czekoladę, pojawiały się jej namiastki. Jedną z nich był krem sułtański, czyli jeden z najpopularniejszych deserów tamtego okresu. A wiecie, jak zrobić krem sułtański?W czasach PRL-u krem sułtański oferowały wszystkie kawiarnie. Deser ten oczywiście można było też zrobić w domu, pod warunkiem, że zdobyło się rodzynki i kakao. Dziś na szczęście te produkty są do kupienia w każdym spożywczym. Możecie więc przyrządzić własnoręcznie ten słynny deser. W naszym materiale prezentujemy zdjęcie pochodzące z kanału born_in_the_prl na Instagramie.

pulpety
25.03.2022 23:35 Delikatne pulpety w sosie koperkowym

Gdy słyszysz „mięso mielone", zwyczajowo myślisz „kotlety". Tymczasem z mielonego mięsa można przygotować wiele innych, smacznych, a przede wszystkim lżejstrawnych potraw, niż smażone kotlety. Zobacz, jak zrobić delikatne pulpety w sosie koperkowym. Jesteśmy pewni, że posmakują całej twojej rodzinie. Mielone mięso zwykle kupujemy z przeznaczeniem na kotlety. Jednak, choć są one bardzo smaczne, to też dość ciężkie dla żołądka. Zamiast więc przygotowywać danie z patelni, sięgnij po rondelek lub garnek. Właśnie w nich ugotujesz delikatne pulpety. Co więcej, danie będzie też zawierało lekki sos, którym możesz polać ziemniaki, ryż czy kaszę.

pierogi
25.03.2022 23:35 Maślankowe ciasto na pierogi. Elastyczne, wytrzymałe i przepyszne

Ciasto jest najważniejszą częścią w pierogach. Co nam po pysznym farszu, jeśli wypłynie przez rozpadające się ciasto? Dlatego istotne jest, by ciasto było elastyczne, wytrzymałe i przy okazji przepyszne. Takie łatwo daje się formować i nie rozpada się przy gotowaniu. Jeśli chcecie uzyskać doskonały efekt, skorzystajcie z przepisu na maślankowe ciasto na pierogi. Do przygotowania ciasta na pierogi, tak naprawdę wystarczy mąka i woda. Można dodać do niego jajko i olej, ale nie jest to niezbędne. Jak się jednak okazuje, warto nieco zmodyfikować tradycyjny przepis na pierogi i zamiast wody dodać do niego maślankę. Dzięki temu powstanie bardziej elastyczne i wytrzymałe ciasto, które da się formować bez nadmiernego podsypywania mąką.

Najlepszy przepis na marmurkowy sernik
25.03.2022 23:35 Najlepszy przepis na marmurkowy sernik. Kilka chwil i gotowe

Mało który smakosz oprze się pysznemu sernikowi. Jeżeli ciasto przygotujemy na czekoladowym spodzie, będzie jeszcze lepszy. Koniecznie wypróbujcie przepis na sernik marmurkowy brownie. Zachwyci was wyglądem i delikatnością. Po pysznych przepisach na sernik Izaura i kultowy czarno-biały specjał od siostry Anieli przyszedł czas na kolejną pyszną recepturę łączącą to, co w sernikach i czekoladzie najlepsze. Spód brownie doskonale komponuje się z delikatną masą serową upstrzoną kleksami czekolady i z pewnością skusi każdego.

Stary ser
25.03.2022 23:35 Jak uratować zeschnięty ser żółty? 1 czynność i będzie jak nowy

Bywa niekiedy tak, że ułożone w lodówce produkty zakrywają ser żółty, który pod wpływem czasu starzeje się. Sucha kostka żółtego sera wcale nie nadaje się jedynie do wyrzucenia - można w łatwy sposób ją odświeżyć. Wystarczy zanurzyć ją na 30 minut w ciepłym mleku, a będzie jak nowa. Ser żółty to nieodłączny element diety większości Polaków. Najczęściej jedzony jest pod postacią plasterków - tak najwygodniej pasuje do kanapek, które towarzyszą nam w szkole czy pracy. Jeśli swój ser trzymasz głównie w kostkach i często zauważasz, że po kilku dniach stają się one twarde jak kamień, mamy dla ciebie doskonałe wieści. Znamy sposób, dzięki któremu ser będzie ponownie miękki i delikatny.

Makaron z serem
25.03.2022 23:35 Najszybszy, niedzielny obiad - kultowy makaron z białym serem

Makaron z białym serem jest wspominany przez starszych Polaków z prawdziwym rozrzewnieniem - dawniej potrawa była jedzona bardzo często. Dużą zaletą jest czas przygotowania, który trwa jedynie 10 minut. Podając makaron, pamiętaj o posypaniu go podprażoną bułką tartą, która wspaniale komponuje się z resztą składników. Makaron z serem zachwyca nie tylko krótkim czasem gotowania, lecz także możliwością podania go na wiele sposobów. Poza słodką wersją równie dużą popularnością cieszą się te ze skwarkami czy cebulową okrasą. Ważną zasadą, której warto trzymać się podczas korzystania z poniższego przepisu, jest kupienie sera o dużej zawartości tłuszczu. Dzięki temu ser lekko roztopi się na gorących kluskach i będzie jeszcze smaczniejszy.

Puszyste racuchy
25.03.2022 23:35 Racuchy na maślance i sodzie bez drożdży. Niewiarygodnie puszyste i delikatne

Racuchy najczęściej kojarzą nam się z delikatnymi drożdżowymi placuszkami z dodatkiem jabłka. Tym razem jednak przygotujemy je nieco inaczej. W przepisie bowiem wykorzystamy maślankę i sodę oczyszczoną. Koniecznie spróbujcie — efekt was zachwyci. Racuchy na maślance i sodzie wychodzą równie puszyste co klasyczne, dobrze nam znane placuszki przyrządzane na drożdżach. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak subtelny i dobrze zbalansowany. Będą dobre zarówno na śniadanie, jak i na deser. Skusicie się?

Naleśniki
25.03.2022 23:35 Lekkie jak obłok jogurtowe naleśniki. Raz wypróbujesz i nie zrobisz już innych

Choć popularność naleśników z biegiem lat nie spada, wielu Polaków cały czas obawia się je przygotowywać. Jeśli należysz do tej grupy, mamy dla Ciebie idealny przepis na proste naleśniki z jogurtem. 300 g tego gęstego płynu w połączeniu z jajkami, wodą i mąką, tworzy lekkie ciasto, z którego łatwo wykonasz cienkie placuszki. Idealnie delikatne naleśniki, które przy okazji są banalne w zrobieniu, to marzenie niejednego kucharza-amatora. Jeśli masz jakiekolwiek problemy z ich sporządzeniem, przychodzimy z pomocą. Prezentowana przez nas receptura jest prawdopodobnie najprostsza, dlatego szczególnie zalecamy wypróbowanie jej przez niepewnych swoich umiejętności. Co więcej, jogurtowe naleśniki nie mają sobie równych, jeśli chodzi o ich aksamitność i lekkość.

Budyń waniliowy
25.03.2022 23:35 Jak przyrządzić aksamitny budyń? Wystarczy łyżeczka uwielbianego produktu

Domowy budyń nie może równać się ze sklepowym, ponieważ własnoręcznie przygotowany deser zawiera naturalne składniki. Jeśli chcesz, aby przysmak uzyskał idealnie aksamitną konsystencję, wystarczy dodać do niego 1 łyżeczkę masła. Gorący budyń roztopi tłuszcz, który po wymieszaniu poprawi jego konsystencję. Domowy budyń w wielu polskich domach odszedł już w zapomnienie, ponieważ w sklepach dostępne są wersje instant, do których nie potrzeba praktycznie żadnej pracy. Ich smak pozostawia jednak wiele do życzenia. Wspaniałą konsystencję i smak uzyskasz, sporządzając go samodzielnie. Trickiem, z którego korzystają najlepsi kucharze, aby poprawić kremowość budyniu, jest dodanie do niego łyżki masła. Miseczki tak pysznie aksamitnego deseru nie zdoła odmówić nikt.

Jak układać jedzenie w lodówce, żeby dłużej zachowało świeżość?
25.03.2022 23:34 Jak układać jedzenie w lodówce, żeby dłużej zachowało świeżość?

Lodówka jest jednym z najważniejszych urządzeń w kuchni. Jednak, aby spełniała swoją funkcję, jedzenie musi zostać w niej odpowiednio ułożone. Nie wszyscy mają świadomość, że wielu produktów nie wolno umieszczać na drzwiach urządzenia czy na najwyższej półce. Dowiedzcie się jakich błędów w przechowywaniu żywności warto unikać. Lodówka powinna być dobrze zaopatrzona i czysta. O metodach usuwania z niej przykrych zapachów i mycia domowymi środkami już pisaliśmy. Czas na krótki poradnik dotyczący poprawnego ułożenia produktów spożywczych.

Tosty francuskie z miodem
25.03.2022 23:34 Chrupiące i słodkie tosty francuskie. Smak jak za dawnych lat

Tosty francuskie są idealnym rozwiązaniem na szybkie, a zarazem wyjątkowo pożywne danie. Wystarczy wszak zanurzyć kromki pieczywa w rozbełtanych jajkach z dodatkami, usmażyć je i śniadanie gotowe. Aby zwiększyć chrupkość kromek, do mikstury wsyp 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Cukier przyjemnie się skarmelizuje i stworzy pod wpływem temp. słodką skorupkę wokół tostów. Tosty francuskie z pewnością większości kojarzą się z dzieciństwem, kiedy kultowy chleb w jajku był często podawany najmłodszym. W taki sposób można było wygodnie spożytkować zmagazynowany czerstwy chleb. Najlepsze tosty francuskie na słodko przygotowuje się jednak ze świeżej i miękkiej chałki. Słodka drożdżowa bułka wspaniale komponuje się z jajkami, a także pozwala uzyskać znacznie przyjemniejszą teksturę po usmażeniu.

Puszyste naleśniki na maślance
25.03.2022 23:34 Puszyste naleśniki na maślance. Wychodzą idealnie za każdym razem, mamy prosty przepis

Puszyste i delikatne naleśniki są marzeniem każdego smakosza. Dodając do ciasta szklankę maślanki, uzyskacie pożądany efekt. Tak smacznego rarytasu jeszcze nie jedliście. Koniecznie spróbujcie. Naleśniki na maślance zaskoczą was lekkością. Sprawdźcie kolejny niezawodny przepis na wyśmienite i zapadające w pamięć słodkie smakołyki. Przyrządzicie je dosłownie w chwilę, a znikną jeszcze szybciej. Skusicie się?

Puszyste i delikatne gofry na maślance
25.03.2022 23:34 Puszyste i delikatne gofry na maślance. Sprawdzony przepis na pyszny deser

Gofry są pysznym deserem kojarzącym się z wakacjami i odpoczynkiem. Rarytas przygotowany z dodatkiem maślanki według prostej zasady łączenia osobno składników suchych i mokrych zawsze się uda. Jeżeli macie pod ręką gofrownicę, spróbujcie. Gofry potrafią zachwycić. Podobnie jak naleśniki czy racuchy smakują świetnie zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Użyjcie maślanki i połączcie składniki w odpowiedniej kolejności, a będziecie zaskoczeni, jak smaczny deser uzyskacie.

Jak zrobić niezwykle lekką i puszystą jajecznicę?
25.03.2022 23:34 Jak zrobić niezwykle lekką i puszystą jajecznicę? Te patenty powinien znać każdy

Jajecznica jest sycącym daniem, które pozwoli nam dobrze rozpocząć dzień. Każdy chyba przyrządzał ją już nie raz. Mało kto jednak pokusił się pewnie o dodatek śmietany, który sprawia, że masa jajeczna staje się delikatna i puszysta. Sprawdźcie ten patent. Jajecznica smakuje doskonale z różnymi dodatkami. Proponowaliśmy wam już przygotowanie jej z brokułami oraz na mleku. Choć kompozycje te są naprawdę smaczne, jajecznica z odrobiną śmietany zachwyci was lekkością. A to nie jedyny sposób, by wyszła puszysta.

Jak usmażyć jajka sadzone bez tłuszczu?
25.03.2022 23:34 Jak usmażyć jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy niezawodny patent, zapomnij o oleju

Jajko sadzone jest jednym bardziej sycących śniadań. Wielu z nas przyrządza je na oleju, przez co jaja stają się ciężkostrawne. Zastępując go wodą, przygotujecie dużo lżejsze danie, która nadal będzie zachwycało smakiem. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Jajko sadzone będzie niezwykle smaczne, gdy przygotujemy je bez tłuszczu. Wykorzystanie wody sprawi, że nie tylko nie przypali się, ale też stanie się wyjątkowo delikatne. Przyrządzenie dania będzie wymagało uważnego smażenia, ale efekt wart jest włożonego wysiłku.

Puszyste naleśniki na kefirze
25.03.2022 23:33 Puszyste naleśniki na kefirze. Delikatne i puszyste, w sam raz na śniadanie

Naleśniki są dobrym pomysłem na śniadanie. Przygotujcie je z dodatkiem kefiru, a będą smakowały wyjątkowo dobrze. Ciasto wychodzi delikatne i niezwykle elastyczne — wprost idealne do nadziewania. Przekonajcie się sami. Te naleśniki polubią zarówno amatorzy słodkości — dla których nie ma nic lepszego niż rarytas podany z serem — jak i fani wytrawnych dań, których z pewnością skusiło już przyrządzenie naleśników z pieczarkami i jajkiem sadzonym. Kefir sprawi, że będą rozpływały się w ustach i nie rozpadną się niezależnie od użytego farszu. Spróbujecie?

Zapiekanka ziemniaczana
25.03.2022 23:33 Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowo-śmietanowym. Tani obiad dla całej rodziny

Pożywny, prosty, a przy okazji smaczny obiad to idealna propozycja dla dużych rodzin - dlatego niżej prezentujemy przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z mielonym mięsem. Charakteru nadaje jej sos złożony ze śmietany i sera. Niski koszt, w połączeniu z łatwością gotowania i obłędnym smakiem, to cechy charakterystyczny poniższego dania. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowo-śmietanowym napełni brzuch każdego głodomora. Już jedna porcja starcza, aby poczuć błogie uczucie sytości i całkowitego spełnienia. Wszystkie składniki potrzebne do zapiekanki kosztują niewiele, więc pomysł ten wpisuje się w ramy budżetowego obiadu. Jeśli chcesz jeszcze bardziej zmniejszyć wydatki, zamień mięso mielone na soczewicę lub inne warzywo strączkowe.

Magda Gessler, naleśniki
25.03.2022 23:33 Gessler podała niezawodny przepis na naleśniki. Ich sekretem jest nieoczywisty składnik

Planujesz naleśniki na śniadanie? Magda Gessler podała niezawodny przepis na ciasto na naleśniki. Ich sekretem jest nieoczywisty składnik. Może też po niego sięgniesz i otrzymasz niezwykle smaczne danie? Jest szansa, że masz go w domu i dzięki temu zrobisz naleśniki, jak słynna restauratorka.Naleśniki na śniadanie, naleśniki na deser. Niektórzy chętnie zjedzą je też na obiad, kolację, czy przekąskę. Wszystko zależy od tego, czym się je nadzieje. A tu możliwości naleśników są naprawdę ogromne. Przygotowane z tego samego ciasta, równie dobrze komponują się z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Warto skorzystać z tego szerokiego spektrum możliwości.

zabielanie kawy
25.03.2022 23:33 Czy warto używać zabielacza do kawy? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Czas na poranną kawę. Przy tej okazji przyda wam się wiedza, czy warto używać zabielacza do kawy. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości, bo Polacy używają go na potęgę. A ten niepozorny dodatek, może poważnie zaszkodzić, a przynajmniej nie wyjść wam na zdrowie.Zabielanie kawy ma na celu głównie złagodzenie jej gorzkawego smaku. Takie właśnie działanie wykazuje dodawane do kawy mleko, śmietanka czy zabielacz. Ten ostatni jest jednak mocno przetworzony, dlatego jego zastosowanie nie jest najlepszym wyborem.