Trik szefa kuchni na złocistą, chrupiącą skórkę kurczaka. Wychodzi za każdym razem
Pieczony kurczak bez intensywnej w smaku i chrupiącej skórki nie jest zbytnio lubiany. Jeśli masz problem z uzyskaniem idealnej skórki, skorzystaj z triku szefa kuchni. Polega on na polaniu surowego kurczaka wrzątkiem. Dzięki temu skórka znacznie łatwiej nabiera chrupkości, niżej zamieszczamy dokładną instrukcję.
Pieczony kurczak z chrupiącą skórką jest pysznym zwieńczeniem gotowania. Wgryzając się wtedy w mięso, można poczuć silną satysfakcję z dobrze wykonanej pracy i jeszcze lepszych efektów.
Trick z wrzątkiem jest szeroko stosowany przez szefów kuchni, którzy w taki sposób otrzymują za każdym razem perfekcyjną skórkę. Wykorzystując produkt, który każdy ma w domu, czyli wrzątek, można praktycznie za bezcen cieszyć się restauracyjną jakością.
Przepis na pieczonego kurczaka z chrupiącą skórką
Składniki:
8 udek z kurczaka
wrzątek
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz
olej
Zacznij od wyjęcia kurczaka z lodówki i ułożenia go na czystej blaszce do pieczenia skórką do góry. Zagotuj w czajniku sporą ilość wody, a następnie polej nią mięso. Skórka zacznie się kurczyć, co jest znakiem, że trick działa.
Drób dokładnie osusz ręcznikiem kuchennym, posmaruj z każdej strony olejem i obtocz równomiernie mieszanką przypraw. Przykryj go folią i odstaw na bok, żeby trochę się zamarynował.
W międzyczasie nastaw piekarnik na temperaturę 190 stopni Celsjusza. Gdy piekarnik się rozgrzeje, wstaw do niego blachę. Piecz mięso przez około 50 minut, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszną zupę krem z zielonych liści pora. Ten tekst wyjawia przepis na zupę gulaszową z kurczakiem.
Źródło zdjęcia: canva/The Majoy Siason Collection
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem
Wyborna surówka z pora, marchwi i jabłka. Najlepszy dodatek do obiadu, momentalnie znika z talerzy
Zupa kalafiorowa z curry. Aromatyczny i wyrazisty w smaku wiosenny obiad
Źródło: o2