Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Pierogi

Pierogi

Pierogi od babci mistrza kuchni
24.02.2021 01:00 Bajeczne pierogi ruskie w wykonaniu Tomasza Strzelczyka i babci Marysi

Pierogi są szlagierem naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby je zajadać niemal codziennie. Uwielbiany mistrz kuchni przygotował pierogi razem z 88-letnią babcią. Warto wypróbować ten przepis.

Pierogi leniwe  z prostego przepisu
23.02.2021 01:00 Cudowny przepis z 1895 roku na pierogi leniwe

Pierogi leniwe smakują szczególnie dzieciom - tradycyjny sposób podania polega na polaniu ich masłem z prażoną bułką tartą i cukrem. Słodki przysmak jest jednak najczęściej uważany za danie obiadowe i jako takie sprawdza się zdecydowanie najlepiej. Największą zaletą leniwych jest prostota i szybkość wykonania. W mniej niż kwadrans można stworzyć pyszne i sycące danie, które z powodu słodkości, smakuje praktycznie każdemu. Jeśli więc nie masz czasu lub ochoty na długie siedzenie w kuchni, sporządź obiad wedle poniższej receptury.

Pierogi są jedną z ulubionych potraw Polaków
23.02.2021 01:00 Czym można zastąpić wodę w cieście na pierogi?

Pierogi to absolutny klasyk, który często gości na naszych stołach. Jego sekret tkwi zarówno w elastycznym, delikatnym cieście, jak i w starannie skomponowanym farszu. Jakiś czas temu podawaliśmy tradycyjny przepis na idealne ciasto na pierogi pochodzącym z 1920 roku (znajdziecie go tutaj). Dzisiaj przychodzimy do Was z zupełnie nowym sposobem przyrządzenia tego przysmaku. Obłędny przepis na elastyczne i delikatne ciasto na pierogiChociaż wielu z nas przygotowuje ciasto na pierogi według klasycznego przepisu, to warto odważyć się na małą modyfikację i zastąpić w nim wodę mlekiem. Co ciekawe porada nie pochodzi od kulinarnych ekspertów, ale od naszych babć, które uważały, że ten składnik pozytywnie wpłynie zarówno na elastyczność, jak i delikatność ciasta.Poniżej podajemy nieco zmodyfikowany przepis na ciasto na pierogi. Możesz dodać do niego dowolny farsz zarówno słodki, jak i słony.Przepis na idealne ciasto na pierogiSkładniki:2 szklanki mąkiszczypta soli1 szklanka gorącego mlekaSposób wykonania:Na samym początku przesiej mąkę wraz z solą. Umieść oba składniki w misce i następnie wlej do nich gorące mleko. Wyrabiaj ciasto za pomocą drewnianej łyżki (dzięki niej nie poparzysz swoich dłoni (przez około 10 minut. Gotowe ciasto na pierogi zawiń w folię spożywczą na około 20 minut. Po upływie czasu rozwałkuj ją na blacie oprószonym mąką pszenną. Wytnij z niego okręgi np. za pomocą szklanek i nadziej je farszem.Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na farsz? To polecamy dodatek na obłędne nadzienie, które na Podlasiu zachwyciło samego Roberta Makłowicza. Pisaliśmy o nim w tym artykule.Wypróbujesz powyższy przepis na ciasto na pierogi?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis na wielki hit PRL-u - zupę "nic"Czy powinno się myć mięso przed gotowaniem?Weekendowe rabaty w Kauflandzieźródło: Straga/ kuchnia wpundefined

Pierogi
21.02.2021 01:00 Jak prawidłowo ugotować pierogi?

Pierogi goszczą na naszych stołach wyjątkowo często. Uwielbiamy je w każdej formie i ze wszystkimi rodzajami farszu. Trzeba przyznać, że niezależnie czy do zjedzenia są pierogi ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami czy owocami, zawsze z wielką chęcią po nie sięgamy.Oprócz wyrabiania ciasta i doskonale dobranego farszu bardzo istotny jest moment ich gotowania. To od niego zależy efekt i wrażenia zebranych przy stole domowników. Podpowiadamy jak niemal żadnym kosztem poprawić ich smak.

Pierogi są jedną z ulubionych potraw Polaków
19.02.2021 01:00 Banalnie proste pierogi ruskie bez lepienia

Zrobienie farszu na pierogi nie zawiera zbyt wiele czasu. Gorzej, z przygotowaniem ciasta i uformowaniem kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu placuszków. Z pewnością nie jest to dobra opcja dla zabieganych.Całe szczęście znaleziono sposób, aby cieszyć się smakiem kultowych pierogów małym nakładem czasu i pracy. Wystarczy, że przygotujemy farsz, uformujemy go na małe kotleciki, a następnie usmażymy je lub upieczemy w piekarniku. Prosty przepis już bije rekordy popularności w sieci. Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa i szuka pomysłów na wegetariańskie posiłki. Pierogi ruskie bez lepienia z pewnością wpisują się w ten trend. Z drugiej strony z pewnością przypadną one do gustu starszym i być może bardziej konserwatywnym członkom naszych rodzin, ponieważ przepis jest inspirowany tradycyjną kuchnią polską. Lubicie tego typu eksperymenty? Poniżej podajemy przepis na nową wersję ruskich pierogów!

Pierogi sprzed 100 lat
17.02.2021 01:00 Pyszne pierogi według przepisu z 1910 roku

Pierogi towarzyszą nam od wielu lat i praktycznie każda kultura ma swój odpowiednik tego dania. Najbardziej popularne są pierogi azjatyckie, lecz ich smak i faktura znacznie różnią się od polskiej wersji tego pysznego dania. Poniżej zdradzamy przepis z 1910 roku na polskie pierogi. Zaskoczeniem dla wielu ludzi może być fakt, że po ponad 100 latach, przepis w żadnym wypadku nie uległ zmianie. Do dzisiaj jada się pierogi przyrządzane w dokładnie taki sam sposób, choć spora część rezygnuje z dodatku masła oraz jajek.

Pierogi i inne dania na post
16.02.2021 01:00 4 pomysły na bezmięsne dania na Środę Popielcową

Pierogi pojawiają się na naszych stołach przy każdej możliwej okazji. Polacy uwielbiają smak wszelakich wersji tej potrawy, lecz jutro duża część nie będzie mogła zajadać się pierogami z mięsem - obowiązuje bowiem post. Z tego powodu duża grupa ludzi poszukuje przepisów na dania wegetariańskie czy postne, które nie są zakazane tego dnia. Właśnie dla nich prezentujemy poniżej 4 propozycje na posiłki, które każdy bez żadnych wyrzutów sumienia będzie mógł zjeść z radością.

Pierogi będą jeszcze lepsze
15.02.2021 01:00 Przepis Magdy Gessler na ciasto na pierogi

Pierogi można przygotować na rozmaite sposoby. Przeważnie największe różnice tkwią w farszu. Dziś skupimy się na cieście. Magda Gessler doskonale wie jak zrobić je tak, by zachwyciło wszystkich domowników. Jej przepis jest godny uwagi.

Leniwe czy kopytka?
09.02.2021 01:00 Czym różnią się leniwe od kopytek?

Pierogi leniwe są absolutnym kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Nie inaczej jest również w przypadku kopytek. Wyjątkowe smakołyki potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Warto wiedzieć czym się różnią.

Jak zrobić ciasto na pierogi?
09.02.2021 01:00 Obłędny przepis na elastyczne i miękkie ciasto na pierogi

Pierogi uwielbiamy w każdej postaci. Niezależnie, czy farsz tworzą kapusta z grzybami, mięso z cebulą, owoce leśne czy ser z ziemniakami - każde z nich ma wielu fanów, nie tylko w Polsce, ale także w innych krajach.Niestety, do dzisiaj mnóstwo osób ma problem z rozwiązaniem trudnego zagadnienia - czy do ciasta należy dodawać jajko, czy nie? Wszystko tak naprawdę zależy od przepisu, jednak ich dodatek sprawia, że ciasto jest miększe i bardziej elastyczne, przez co wyrabianie i lepienie pierogów staje się łatwiejsze.

Pierogi z jagodami siostry Anastazji
07.02.2021 01:00 Kultowe pierogi z jagodami według przepisu siostry Anastazji

Pierogi smakują praktycznie każdemu. Wiele osób zza granicy pytanych o skojarzenia z Polską, bez namysłu odpowiada "pierogi" oraz odrobine rzadziej, "kiełbasa". To właśnie z tych produktów słyniemy, więc warto kultywować to, w czym jesteśmy najlepsi i rozpoznawalni. Siostra Anastazja od zawsze interesowała się gotowaniem, co szczególnie widać po pasji, z jaką spisuje swoje przepisy. Często w jej daniach można znaleźć ciekawe składniki, które polepszają dany posiłek. Nie inaczej jest z poniższymi pierogami, do których dodaje mleko.

Pierogi w innej odsłonie
06.02.2021 01:00 Rewelacyjny przepis na ciasto na pierogi

Pierogi są uznawane za jeden z największych szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Jednak mało kto spodziewałby się, że ciasto nie musi zawierać wody. Jej miejsce może zastąpić mleko.

Pierogi sprzed 100 lat
26.01.2021 01:00 Nie ma skali, żeby opisać jak cudowne wychodzą pierogi ruskie z przepisu z 1920 roku

Pierogi mają wiele różnych postaci, lecz bez wątpienia można uznać, że ruskie są jednymi z najbardziej uwielbianych. Ich sukces podyktowany jest pysznym i aromatycznym farszem, który przy okazji pozostaje delikatny i kremowy. Przepisów na to danie jest mnóstwo i tak naprawdę każdy dom robi je odrobinę inaczej. Często można spotkać się ze sporami, podczas których ludzie przerzucają się swoimi trikami i małymi zmianami w recepturach. My przedstawiamy wam sposób na pierogi ruskie z 1920 roku.

Projekt bez tytułu - 2022-01-03T205650.328
03.01.2021 01:00 Jak przechowywać ugotowane pierogi, aby zachowały swój smak?

Pierogi są jednym ze specjałów, które często goszczą na naszych stołach. Co jednak zrobić, gdy zostaną? Nikt nie chce marnować jedzenia, dlatego też zdradzamy sposoby na zachowanie walorów tego specjału przez dłuższy czas.Niezależnie od tego, czy zrobicie tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, czy też może ruskie albo z kaszą, nadmiar wyrobu warto uchronić przed zepsuciem. Istnieje kilka zasad, które z pewnością pomogą przedłużyć ich świeżość. Dowiedzcie się co możecie zrobić, by nie zmarnować ani sztuki.

Pierogi siostry Anastazji
20.12.2020 01:00 Na Wigilię tylko pierogi z kapustą według siostry Anastazji. Ich sekretem jest 1 dodatek do ciasta

Pierogi królują w domach praktycznie wszystkich Polaków. Święta Bożego Narodzenia bez dużej ilości tego przysmaku najzwyczajniej nie mają szans na sukces. Stół wigilijny często zasłany jest wieloma potrawami, a pierogi mają w tym ogromny udział.Siostra Anastazja od zawsze pasjonowała się gotowaniem, co szczególnie widać po pasji, z jaką spisuje swoje przepisy. Często w jej daniach można znaleźć ciekawe składniki, które polepszają dany posiłek. Nie inaczej jest z poniższymi pierogami, do których dodaje mleko.

Jak mrozić pierogi?
18.12.2020 01:00 Pierogi i uszka mrozić surowe czy ugotowane? Rozmrażać wrzucając od razu na wrzątek?

Jak się okazuje, pierogi i uszka można mrozić zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Trzeba jednak zrobić to w odpowiedni sposób, tak, aby żadne z nich nie skleiło się i nie rozpadło przy próbie odklejenia. Niezależnie od wyboru metody, po rozmrożeniu każde z nich będzie pyszne. Mrożenie jest najlepszą metodą konserwowania żywności, ponieważ zachowuje większość substancji odżywczych, a przy okazji nie zmienia smaku ani faktury żywności. Jeśli chcesz przeczytać więcej informacji na temat mrożenia żywności, zapraszamy do tego artykułu.

Pierogi są jedną z ulubionych potraw Polaków
30.11.2020 01:00 Ania Starmach zdradziła przepis na pierogi z kapustą. Po prostu ideał

Pierogi z kapustą i grzybami to absolutny klasyk, który co rok gości na naszym wigilijnym stole. Niedawno pisaliśmy o tym, w jaki sposób przygotowuje je Robert Makłowicz oraz Magda Gessler .Swój przepis na uwielbiane danie pokazała też jurorka Masterchefa i autorka wielu książek kulinarnych Ania Starmach. Jej wersja pierogów przypomina tą, którą robiły nasze babcie. Prosta, smaczna i bez zbędnych udziwnień, czyli po prostu ideał.

Pierogi od Magdy Gessler
28.11.2020 01:00 Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Pierogi są absolutnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Wyjątkowo często goszczą na naszych stołach i niektórzy nie wyobrażają sobie tygodnia bez ich smaku. Magda Gessler podzieliła się przepisem na wyborne pierogi z kapustą i grzybami.

Pierogi są jedną z ulubionych potraw Polaków
15.11.2020 01:00 Babciny trick sprawi, że ciasto na pierogi zawsze wyjdzie idealne. Korzysta z niego sama Gessler

Pierogi należą do zaszczytnego grona najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Nasze babcie znały pewien niezawodny trick, który sprawiał, że ciasto na nie zawsze wychodziło idealne. O jego skuteczności świadczy fakt, że korzysta z niego sama Magda Gessler oraz inni szefowie kuchni.Dzięki niemu pierogi nie będą kleić się do stolnicy, będą się łatwo wałkować, a ciasto na nie jest miękkie, elastyczne i pyszne po ugotowaniu. Po prostu ideał! Poniżej zdradzamy, jak zrobić idealne pierogi.Trick babć na idealne ciasto na pierogi. Korzysta z niego sama Magda Gessler.Nasze babcie robiąc pierogi korzystały z pewnego banalnego tricku. Zawsze do ciasta na pierogi dodawały łyżkę masła. Taki zabieg ma same korzyści. Poza tym, że ciasto jest elastyczne i miękkie, to nie rozpada się podczas gotowania.Mąka na ciasto powinna być zaparzona gorącą wodą. Wodę należy wlać do dołka, który wydrążymy w mieszance soli, mąki i właśnie masła. Jaki jest sprawdzony przepis na ciasto na pierogi? Podajemy go poniżej.Idealne ciasto na pierogi - przepisSkładniki:pół kilograma mąki250 ml gorącej wody1 łyżka masła1/4 łyżeczki soliSposób przygotowania:Na początek przesiej mąkę na stolnicę, dodaj do niej masło oraz sól. Zrób kopczyk, wlej wodę i wyrób ciasto na pierogi. Odstaw je na pół godziny. Najlepiej przykryj je ciepłym talerzem, ponieważ dzięki temu będzie ono miękkie.Wałkuj ciasto, wytnij z niego kółka za pomocą szklanki i nałóż na nie swój ulubiony farsz np. kapustę z grzybami lub słodkie nadzienie z sezonowych owoców np. jabłek. Pierogi wrzucamy zawsze do gorącej wody. Na każde 100 g pierogów, powinno przypadać jej pół litra. Nie zapomnij jej wcześniej posolić. Gdy woda zacznie się gotować, wrzuć ostrożnie wybrane przez siebie pierogi. Delikatnie je zamieszaj. Możesz dodać do wody łyżkę oliwy z oliwek - wtedy, nie będą się one kleiły. Pierogi należy gotować aż do ich wypłynięcia na powierzchnię - minimum 3 do 5 minut.żródło: o2.pl/ jakgotowac.plZapraszamy na nasz Instagram

Pierogi są jedną z ulubionych potraw Polaków
03.11.2020 01:00 Gessler podała najlepszy przepis na pierogi ruskie. Można je zjeść tylko w jednym miejscu w Polsce

Pierogi ruskie są jednym z najczęściej jedzonych dań przez Polaków. Ich farsz wraz z roztopionym masłem, którym są polane, jest przepyszny. Absolutna klasyka polskiej kuchni doczekała się też licznych wariacji na swój temat.Jedną z nich podzieliła się sama Magda Gessler. Restauratorka jak nikt inny zna się na polskiej kuchni i potrafi wydobyć z niej, to co najlepsze. Polacy chętnie korzystają z jej przepisów na kultowe polskie potrawy. Magda Gessler jest autorką książek kucharskich, swoimi przepisami dzieli się również na You Tube oraz w swoim hitowym programie Kuchenne Rewolucje. W jednym z odcinków uwielbianego show, podzieliła się przepisem na ruskie pierogi. Korzysta z nich jedna z "uratowanych" przez Gessler restauracji.Pierogi ruskie w najlepszym wydaniu. Przepis Gessler bije na głowę wszystkie inne.W czym tkwi sekret idealnych pierogów? Podstawą jest odpowiedni przepis na ciasto. Poza walorami smakowymi, powinno być ono delikatne, puszyste i nie rozpadać się podczas gotowania. Zdaniem Magdy Gessler, ciasta nie należy zbyt długo wyrabiać, ale odstawić na krótki czas, aby odpoczęło, a gluten mógł się uwolnić.Kolejnym krokiem jest odpowiedni farsz. Dzisiaj w sieci możemy znaleźć wiele wariacji na jego temat. Od słodkich np. z sezonowymi owocami, po słone np. z rozmaitymi warzywami lub serem. Wiele osób ceni tradycje i najchętniej wybiera klasyczne pierogi ruskie. Jaki sposób ma na nie Magda Gessler?Pierogi ruskie z przepisu Magdy Gessler - podajemy przepisPrzepis na pierogi ruskie pochodzi z jednego z odcinków programu Kuchenne Rewolucje. Od tamtej pory pierogarnia "U Marty" w Nowogardzie słynie z obłędnych ruskich pierogów z receptury samej Magdy Gessler. Podajemy na nie przepis.Składniki na ciasto na pierogi:500 g mąki2 żółtka2 łyżki olejuszczypta soli200 ml ciepłej wodySkładniki na farsz:200 ml białego sera200 ml purée z ugotowanych ziemniakówsólpieprz mielonyDodatkowo potrzebujemy:1 cebulę i oliwę z oliwekSposób wykonania:Z podanych składników zarobić gładkie ciasto. Zawiń go folię spożywczą i na 20 minut włoż do lodówki. Biały ser rozgnieć widelcem, połącz z purée ziemniaczanym, dopraw z solą i pieprzem.Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Przy pomocy szklanki wytnij koła, na środek nałóż farsz, boki złączyć i zaciśnij palcem.Gotuj pierogi w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 2 min od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Serwuj pierogi z boczkiem podsmażonym z cebulą, z cebulą podsmażoną na maśle albo oliwie lub z kwaśną śmietaną. Smacznegoźródło: beszamel.se.pl