Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Pierogi

Pierogi

Pierogi są jedną z ulubionych potraw Polaków
30.11.2020 01:00 Ania Starmach zdradziła przepis na pierogi z kapustą. Po prostu ideał

Pierogi z kapustą i grzybami to absolutny klasyk, który co rok gości na naszym wigilijnym stole. Niedawno pisaliśmy o tym, w jaki sposób przygotowuje je Robert Makłowicz oraz Magda Gessler .Swój przepis na uwielbiane danie pokazała też jurorka Masterchefa i autorka wielu książek kulinarnych Ania Starmach. Jej wersja pierogów przypomina tą, którą robiły nasze babcie. Prosta, smaczna i bez zbędnych udziwnień, czyli po prostu ideał.

Pierogi od Magdy Gessler
28.11.2020 01:00 Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Pierogi są absolutnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Wyjątkowo często goszczą na naszych stołach i niektórzy nie wyobrażają sobie tygodnia bez ich smaku. Magda Gessler podzieliła się przepisem na wyborne pierogi z kapustą i grzybami.

Pierogi są jedną z ulubionych potraw Polaków
15.11.2020 01:00 Babciny trick sprawi, że ciasto na pierogi zawsze wyjdzie idealne. Korzysta z niego sama Gessler

Pierogi należą do zaszczytnego grona najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Nasze babcie znały pewien niezawodny trick, który sprawiał, że ciasto na nie zawsze wychodziło idealne. O jego skuteczności świadczy fakt, że korzysta z niego sama Magda Gessler oraz inni szefowie kuchni.Dzięki niemu pierogi nie będą kleić się do stolnicy, będą się łatwo wałkować, a ciasto na nie jest miękkie, elastyczne i pyszne po ugotowaniu. Po prostu ideał! Poniżej zdradzamy, jak zrobić idealne pierogi.Trick babć na idealne ciasto na pierogi. Korzysta z niego sama Magda Gessler.Nasze babcie robiąc pierogi korzystały z pewnego banalnego tricku. Zawsze do ciasta na pierogi dodawały łyżkę masła. Taki zabieg ma same korzyści. Poza tym, że ciasto jest elastyczne i miękkie, to nie rozpada się podczas gotowania.Mąka na ciasto powinna być zaparzona gorącą wodą. Wodę należy wlać do dołka, który wydrążymy w mieszance soli, mąki i właśnie masła. Jaki jest sprawdzony przepis na ciasto na pierogi? Podajemy go poniżej.Idealne ciasto na pierogi - przepisSkładniki:pół kilograma mąki250 ml gorącej wody1 łyżka masła1/4 łyżeczki soliSposób przygotowania:Na początek przesiej mąkę na stolnicę, dodaj do niej masło oraz sól. Zrób kopczyk, wlej wodę i wyrób ciasto na pierogi. Odstaw je na pół godziny. Najlepiej przykryj je ciepłym talerzem, ponieważ dzięki temu będzie ono miękkie.Wałkuj ciasto, wytnij z niego kółka za pomocą szklanki i nałóż na nie swój ulubiony farsz np. kapustę z grzybami lub słodkie nadzienie z sezonowych owoców np. jabłek. Pierogi wrzucamy zawsze do gorącej wody. Na każde 100 g pierogów, powinno przypadać jej pół litra. Nie zapomnij jej wcześniej posolić. Gdy woda zacznie się gotować, wrzuć ostrożnie wybrane przez siebie pierogi. Delikatnie je zamieszaj. Możesz dodać do wody łyżkę oliwy z oliwek - wtedy, nie będą się one kleiły. Pierogi należy gotować aż do ich wypłynięcia na powierzchnię - minimum 3 do 5 minut.żródło: o2.pl/ jakgotowac.plZapraszamy na nasz Instagram

Pierogi są jedną z ulubionych potraw Polaków
03.11.2020 01:00 Gessler podała najlepszy przepis na pierogi ruskie. Można je zjeść tylko w jednym miejscu w Polsce

Pierogi ruskie są jednym z najczęściej jedzonych dań przez Polaków. Ich farsz wraz z roztopionym masłem, którym są polane, jest przepyszny. Absolutna klasyka polskiej kuchni doczekała się też licznych wariacji na swój temat.Jedną z nich podzieliła się sama Magda Gessler. Restauratorka jak nikt inny zna się na polskiej kuchni i potrafi wydobyć z niej, to co najlepsze. Polacy chętnie korzystają z jej przepisów na kultowe polskie potrawy. Magda Gessler jest autorką książek kucharskich, swoimi przepisami dzieli się również na You Tube oraz w swoim hitowym programie Kuchenne Rewolucje. W jednym z odcinków uwielbianego show, podzieliła się przepisem na ruskie pierogi. Korzysta z nich jedna z "uratowanych" przez Gessler restauracji.Pierogi ruskie w najlepszym wydaniu. Przepis Gessler bije na głowę wszystkie inne.W czym tkwi sekret idealnych pierogów? Podstawą jest odpowiedni przepis na ciasto. Poza walorami smakowymi, powinno być ono delikatne, puszyste i nie rozpadać się podczas gotowania. Zdaniem Magdy Gessler, ciasta nie należy zbyt długo wyrabiać, ale odstawić na krótki czas, aby odpoczęło, a gluten mógł się uwolnić.Kolejnym krokiem jest odpowiedni farsz. Dzisiaj w sieci możemy znaleźć wiele wariacji na jego temat. Od słodkich np. z sezonowymi owocami, po słone np. z rozmaitymi warzywami lub serem. Wiele osób ceni tradycje i najchętniej wybiera klasyczne pierogi ruskie. Jaki sposób ma na nie Magda Gessler?Pierogi ruskie z przepisu Magdy Gessler - podajemy przepisPrzepis na pierogi ruskie pochodzi z jednego z odcinków programu Kuchenne Rewolucje. Od tamtej pory pierogarnia "U Marty" w Nowogardzie słynie z obłędnych ruskich pierogów z receptury samej Magdy Gessler. Podajemy na nie przepis.Składniki na ciasto na pierogi:500 g mąki2 żółtka2 łyżki olejuszczypta soli200 ml ciepłej wodySkładniki na farsz:200 ml białego sera200 ml purée z ugotowanych ziemniakówsólpieprz mielonyDodatkowo potrzebujemy:1 cebulę i oliwę z oliwekSposób wykonania:Z podanych składników zarobić gładkie ciasto. Zawiń go folię spożywczą i na 20 minut włoż do lodówki. Biały ser rozgnieć widelcem, połącz z purée ziemniaczanym, dopraw z solą i pieprzem.Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Przy pomocy szklanki wytnij koła, na środek nałóż farsz, boki złączyć i zaciśnij palcem.Gotuj pierogi w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 2 min od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Serwuj pierogi z boczkiem podsmażonym z cebulą, z cebulą podsmażoną na maśle albo oliwie lub z kwaśną śmietaną. Smacznegoźródło: beszamel.se.pl