Nie od dziś wiadomo, że nasze babcie robiły najlepsze pierogi. Ich smak jest jedną z tych rzeczy, które ciężko zapomnieć. Dziś sięgniemy po recepturę babci Irenki na pierogi ruskie. Sekretem jest dodatek w postaci bryndzy.Pierogi są jednym ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Wychowało się na nich wiele pokoleń smakoszy. Dawniej pierogi ruskie przygotowywano odrobinę inaczej. Na szczęście wciąż możemy korzystać z niezawodnych babcinych przepisów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi ruskie według przepisu Magdy Gessler nie mają sobie równych. Ciasto jest sprężyste i utrzymuje się w całości, a farsz rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. Niżej wyjawiamy, w jaki sposób je przygotować. Pierogi ruskie należą do klasyki, która podbija podniebienia praktycznie wszystkich Polaków. Uwielbiamy jeść je praktycznie przy każdej okazji i możemy pochłonąć ich ogromne ilości. Magda Gessler doskonale zdaje sobie sprawę z preferencji kulinarnych Polaków, dlatego opracowała recepturę, która trafia w nie wręcz idealnie. Zrób je zgodnie z poniższymi wskazówkami i sprawdź, jak smakują. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie od dziś wiadomo, że ciasto na pierogi musi być odpowiednio elastyczne i miękkie. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Ciasto wyjdzie perfekcyjnie, jeśli wzbogacimy je o solidną łyżkę masła.Ciasto na pierogi jest absolutną podstawą, jeśli chodzi o to kultowe danie. W jego wnętrzu może znaleźć się niemal wszystko. Tym samym w przypadku ciasta nie ma mowy o pomyłkach. Na szczęście istnieją sprawdzone przepisy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi z jagodami potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Niektórzy mogliby zajadać się nimi nieustannie. Nadwyżkę pierogów warto zamrozić. Możemy tak zrobić zarówno z surowymi specjałami, jak i ugotowanymi.Nie da się ukryć, że pierogi z jagodami zajmują szczególne miejsce wśród kulinarnych smakołyków z naszej rodzimej kuchni. Każdy smakosz powinien wiedzieć, jak prawidłowo je mrozić. Okazuje się, że jest to banalnie proste.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi po lubelsku są doskonałym sposobem, aby urozmaicić sobie jedzenie tego dania. Do farszu bowiem dodaje się odrobinę świeżej mięty, co wprowadza zupełnie nowy smak. Przygotowanie tej wersji jest mimo wszystko równie proste, co klasycznej. Pierogi po lubelsku są jedyne w swoim rodzaju, w końcu ciężko znaleźć w całej Polsce inny region, w którym do farszu dodaje się świeże liście mięty. Jeśli więc chcesz poczuć zupełnie nowy smak, poniższy przepis jest stworzony idealnie dla ciebie. Co ciekawe, receptura ta może zostać przygotowana na słodko, jak i na słono. Dla preferujących słodkie smaki, do nadzienia nie należy dodawać cebuli, a zamiast niej warto wsypać kilka łyżek cukru. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W Lublinie doszło do niecodziennych scen. W trakcie przeszukiwania mieszkania mężczyzny, co do którego policjanci mieli podejrzenie o możliwość posiadania narkotyków, odnaleziono 150 gramów amfetaminy i marihuany. Zdarzenie operacyjni z Komendy Miejskiej Policji w Lublinie zapamiętają na długo, gdyż podejrzany ukrył je w opakowaniu po pierogach. Pierogi przywołują na myśl raczej pozytywne skojarzenia. Często dzięki ich smakowi wracamy wspomnieniami do czasów dzieciństwa. Jednak pewnemu 21-latkowi z Puław już na zawsze będą przypominać o niebyt pozytywnym momencie jego życia. Potrawy, owoce czy warzywa często mogą przynieść nie lada zaskoczenie osobom, które je nabywają. Tak też było niedawno przy okazji złowienia szczupaka, który okazał się mieć ciekawą zawartość. Jednak oprócz przypadkowych znalezisk, zdarza się, że owoce czy warzywach przemycane są też niedozwolone substancje. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:src="
Pieczone pierogi to jedna z tych pozycji w menu, które doskonale łączą tradycyjny smak z odrobiną nowości. Ich wykonanie jest banalne, a efekt końcowy zachwyci nawet największych smakoszy. Sekretem jest pyszny farsz złożony z boczku i ziemniaków - uwaga, można uzależnić się do tego smaku.Szukasz pomysłu na szybki, a zarazem efektowny obiad? Doskonale trafiłeś. Pieczone pierogi, mają ogrom zalet, nie tylko z racji na walory smakowe. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Biedronka nie przestaje zaskakiwać swoich najwierniejszych klientów i wprowadza kolejne promocje. Tym razem pozwalają one na zaoszczędzenie aż 50% kosztów za wybrane produkty. Akcja dotyczy, chociażby wszystkich pierogów marki Nasze Smaki. Sieć sklepów Biedronka jest jednym z liderów na rynku najróżniejszych placówek handlowych. Dzięki licznym akcjom rabatowym zdołała zebrać tysiące wiernych klientów, na co dzień korzystających z jej placówek.Dla tych, którzy cały czas nie są do końca przekonani, mamy świetne wieści. Najnowsza akcja, obowiązująca od 12 do 14 lipca, pozwala zaoszczędzić aż połowę kosztów. Wystarczy posiadać kartę lojalnościową Moja Biedronka. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Ciasto odgrywa niezwykle istotną rolę podczas przygotowywania pierogów. W wielu domach przepisy na jego wykonanie delikatnie się od siebie różnią. Magda Gessler, jak i Robert Makłowicz stosują jeden prosty trick - dodają do niego odrobinę masła, dzięki czemu ciasto jest elastyczne oraz miękkie. Dla mnóstwa ludzi pierogi wydają się zbyt trudnym daniem, do przygotowania samodzielnie w domu. Częstym problemem jest przyklejanie się ciasta do stolnicy lub deski - na szczęście istnieje prosty sposób, aby temu zapobiec. Wbrew pozorom wcale nie trzeba podsypywać stolnicy dużą ilością mąki. Taka metoda może bowiem zanadto wysuszyć masę, przez co ta zacznie pękać i rozpadać się. Wystarczy dodać do niej niewielką ilość masła, które nada jej elastyczność oraz odpowiednią miękkość. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.
Pierogi w Polsce zna każdy, dlatego czasem warto wychodzić poza swoją strefę komfortu i przygotować coś nowego. Dominikańska wersja tego dania jest staropolską klasyką. Dodając do nich białej kiełbasy, uzyskuje się prawdziwy rarytas. Do receptury dotarł śląski kucharz Remigiusz Rączka.Największą różnicą pierogów dominikańskich od tradycyjnych jest sposób przygotowywania ciasta. Zazwyczaj składa się ono z mąki, wody i ewentualnie jajek - ta wersja nakazuje dodanie białego twarogu bezpośrednio do masy. Dzięki temu ciasto jest bardziej zbite i wytrzymałe, ma również o wiele bardziej intensywny smak - przy czym zachowuje charakterystyczną kremowość, którą ciężko znaleźć w pierogach bez tak sporządzonego ciasta. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.
Pierogi z truskawkami to danie, które chętnie jemy w sezonie letnim. Choć przepis wydaje się dość banalny, czasem problem w trakcie ich przyrządzania sprawiają nam pozornie proste rzeczy. Warto więc robić je dokładnie, a sprawdzony przepis jeszcze dodatkowo urozmaicić. Zaszalej więc z wakacyjnym farszem i do truskawek dorzuć twarogu i starte skórki z cytryny, które wydobędą z truskawek głęboki, nietuzinkowy smak.Pierogi z truskawkami to pozycja wręcz obowiązkowa w wakacyjnym menu. Uwielbiają je nie tylko dorośli, ale i dzieci. Sekret tych pierogów tkwi w cienkim cieście, które nie rozklei się w trakcie gotowania. Choć tradycyjny przepis na pierogi z truskawkami na pewno podbije niejedno podniebienie, warto czasem zdecydować się na nieco ekstrawagancji. W tym przypadku nieco powiewu świeżości do klasycznego przepisu mogą wnieść dodatki do farszu, takie jak twaróg i starte skórki z cytryny. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Pierogi z truskawkami są wyjątkowym specjałem, któremu niezwykle trudno się oprzeć. Nie trzeba długo szukać smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby sporo przepysznych zawiniątek z owocami w środku. Warto wykorzystać sezon na truskawki i przygotować wyborne pierogi. Przepis nie powinien nikomu przysporzyć problemów.Smakowite pierogi z truskawkami są nie lada pokusą dla wielbicieli swojskich smaków. Niektórzy mogliby je zajadać bez końca. Oczywiście najlepiej smakują pierogi przyrządzone samodzielnie. Domownicy momentalnie wyczyszczą talerze.
Pyzy z mięsem są klasyką polskiej kuchni - charakterystyczna faktura kluchy oraz delikatny farsz potrafią zawrócić w głowie. Niżej prezentujemy przepis na klasyczne pyzy, których wykonanie jest banalnie proste. Danie to jest również genialnym sposobem na zużycie mięsa z rosołu.Pyzy z mięsem są nie tylko wyjątkowo pyszne - po zjedzeniu kilku takich kulek, szybko odczuwa się duże nasycenie, co jest zasługą mięsnego farszu, jak i ciasta zrobionego na bazie ziemniaków. Jeśli masz ochotę na nie, lecz nie znasz dobrego przepisu, sprawdź poniższy. Mięso po rosole dla wielu ludzi jest tematem problematycznym. Niewiele osób lubuje się w jego smaku i konsystencji, aczkolwiek szkoda wyrzucać produkt całkowicie nadający się do zjedzenia. Najczęściej sporządza się z niego pasztet, jednak ta receptura jest o wiele smaczniejsza.
Skwarki nadają potrawom niepowtarzalnego smaku. Wieprzowy tłuszcz posiada bowiem charakterystyczny aromat, który doskonale podkreśla inne dania. Jest to jednak dodatek, który wzbudza wiele kontrowersji. Niektórzy go uwielbiają, inni nie są w stanie zjeść postawy posypanej tym odpowiednio przyrządzonym boczkiem bądź słoniną.
Doskonałej jakości ciasto na pierogi nie jest wcale tak proste w przygotowaniu, jakby się mogło wydawać. Odpowiednio dobrane składniki, które same w sobie są świetnej jakości, to klucz do uzyskania należytej konsystencji i wytrzymałości. Największym sprawdzianem ciasta do pierogów jest ich gotowanie. W trakcie pływania we wrzątku ciasto poddawane jest różnym siłom, którym musi sprostać. Jeśli w tym momencie nie pęknie i nie uroni cennego farszu, można poczuć dumę i satysfakcję.
Pierogi wcale nie muszą być nudne i zawsze takie same - ci, którzy chcą powiewu świeżości w swojej kuchni lub domownicy, domagają się zupełnie nowych smaków, powinni spróbować poniższej propozycji. Dzięki niej wiele osób będzie zachwyconych. Danie to towarzyszy nam od wielu lat, a sama metoda zawijania różnych farszy w ciasto jest dorobkiem kulturowym mnóstwa społeczności z całego świata. Trzeba jednak przyznać, że nasze krajowe wersje pierogów nie mają sobie równych na arenie międzynarodowej.
Jak przyrządzić idealne pierogi? Okazuje się, że nie jest to tak trudne, jak się wydaje wielu osobom. Warto jednak poznać kilka prostych tricków, które sprawią, że nasze danie zawsze się uda i będzie cieszyć nasze kubki smakowe!Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?Przepisów na pierogi jest całe mnóstwo. Każdy szef kuchni ma na nie swój unikalny patent. Warto przetestować różne kombinacje i wybrać dla siebie to, co najlepsze. Eksperci kulinarni uważają, jednak że przygotowując ciasta na pierogi, zamiast wody warto wlać do nich mleko! Ta drobna zmiana sprawi, że ciasto będzie niezwykle miękkie, delikatne i co ważne przyjemne w lepieniu. Dodatek powinien również korzystnie wpłynąć na smak naszych pierogów. Jesteście ciekawi, jak wygląda taki przepis w praktyce? Poniżej podajemy sprawdzoną recepturę na idealne ciasto na pierogi!Przepis na idealne ciasto na pierogiSkładniki:2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki mleka2 łyżki oleju rzepakowegopół łyżeczki soliSposób wykonania:Wymieszaj mąkę pszenną z solą, olejem rzepakowym i ciepłym mlekiem. Wyrób ciasto, a następnie odłóż gotową gładką kulę, aby odpoczęła przynajmniej przez 10 minut. W tym czasie przygotuj swój ulubiony farsz na pierogi.Po upływie 10 minut rozwałkuj ciasto, za pomocą szklanki wytnij w nich okręgi i nadziej je łyżeczką dowolnego farszu. Gotowe pierogi gotuj we wrzątku przez 3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.Ciasto na pierogi można również wzbogacać niebanalnymi dodatkami m.in. świeżo startą skórką z cytryny. Niebanalny składnik doskonale podkręci ich smak.Polecamy również przepis na niezwykle kontrowersyjne pierogi z dodatkiem śledzia. Pisaliśmy o nim w tym artykule.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Ania Starmach - nieznane zdjęcie z dzieciństwaPrzepis na napar z liści poziomekPrzepis na zupę nic z 1955 rokuźródło: wilkuchniaZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined
Pierogi są absolutnym klasykiem polskiej kuchni. Zazwyczaj jemy je z dodatkiem sera lub sezonowych owoców. Okazuje się, że możemy również z powodzeniem zjeść je z dość kontrowersyjnym dodatkiem śledzia.
Pierogi są absolutną klasyką naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ten specjał. Czasami warto postawić na innowację w kuchni. Efekt potrafi pozytywnie zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów.
Idealne ciasto na pierogi marzy się wielu smakoszom. Okazuje się, że jego przyrządzenie wcale nie musi być trudne. Wystarczy zastosować jeden niepozorny dodatek. Dzięki niemu pierogi wyjdą obłędnie, a prośby o dokładkę będą właściwie pewne.
Pierogi często goszczą na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Niektórzy zamrażają ugotowane pierogi, inni wolą poddać takiemu zabiegowi surowe smakołyki. Które z rozwiązań powinniśmy wybrać?
Pierogi dla niewprawionego kucharza mogą wydawać się tajemnicze - jak przygotować ciasto, aby jego konsystencja była idealna i nie rozpadało się podczas gotowania? Babcia korzysta z jednego składnika, którego dodatek znacznie usprawnia ciasto. Główną zaletą tego dania jest ogromna uniwersalność. Można przygotować je zarówno na słodko, robiąc farsz z owoców czy słodkiego białego sera, a także na słono, decydując się na wypełnienie mięsne, grzybowe czy z kapustą i grzybami. Każdy może dostosować je pod swoje preferencje.
Nie da się ukryć, że leniwe są nie lada gratką dla miłośników swojskich frykasów. Kluski w takiej formie od lat cieszą się sporą popularnością i bardzo trudno się im oprzeć. Kultowe pierogi leniwe będą jeszcze lepsze, jeśli wzbogacimy je o uwielbiane owoce.
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Z pewnością wiedziały o tym nasze babcie, które gotowały lepiej niż w niejednej restauracji. Miały one również swój sekretny sposób, dzięki któremu nigdy nie przywierało ono do stolnicy.Sekret idealnego ciasta na pierogi. Trick babć.Nasze babcie do klasycznego przepisu na ciasto na pierogi zawsze dodawały łyżkę masła. Dzięki temu było ono delikatne, gładkie oraz nieprzywierające do stolnicy. Składnik miał też inną "cenną" funkcję.Dzięki niemu pierogi nie rozpadały się w czasie gotowania. Chociaż modyfikacja przepisu jest bardzo niewielka, to korzyści są naprawdę ogromne. Zdecydowanie warto skorzystać z niej następnym razem, gdy będziemy wyrabiać ciasto na pierogi.Nasze babcie zwracały również uwagę na to, aby mąka na pierogi była zawsze zaparzona gorącą wodą. Należy go wlać do dołka wydrążonego ze zmieszanej soli, mąki oraz masła. Poniżej podajemy niezawodny przepis na ciasto na pierogi.Przepis na idealne ciasto na pierogiSkładniki:1/2 kg mąki250 ml gorącej wody1 łyżka masła1/4 łyżki soliSposób wykonania:Pół kilograma mąki pszennej przesiej na stolnicę, a następnie dodaj do niej łyżkę masła oraz ćwierć łyżki soli. Uformuj kopiec, wlej do niego gorącą wodę, a następnie zacznij wyrabiać ciasto na pierogi.Przygotowanie ciasto odstaw na około 30 minut. Najlepiej przykryj je ciepłym talerzem, ponieważ dzięki niemu będzie ono miękkie.Po upływie 30 minut połóż ciasto na stolnicy, dokładnie je rozwałkuj, powycinaj kółka na pierogi (np. za pomocą szklanki) i nadziej wybranym przez Ciebie farszem.Ile powinno się gotować ciasto na pierogi?Przygotuj garnek z wodą, gdy zacznie się ona gotować, wrzuć do niej przygotowane przez Ciebie pierogi. Pamiętaj, aby lepiej nie odchodzić daleko od kuchenki. Pierogi zazwyczaj są gotowane po mniej więcej 5 minutach.Szukasz pomysłów na niebanalne farsze na pierogi? Na naszej stronie znajdziecie m.in. klasyczną recepturę na mięsny farsz oraz przepis Magdy Gessler na pierogi z kapustą.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Kaucje za butelki: padła wstępna data wprowadzenia nowej regulacjiPrzepis na wyrazistą w smaku surówkę z ogórków kiszonychBiedronka wspiera polskich producentów żywności, nowa akcja sieciźródło: o2/ przepisy.plZapraszamy na nasz Instagramundefined
Lepienie pierogów wymaga odrobiny wprawy, lecz obecnie większość ludzi decyduje się na kupowanie gotowych pierogów, które wystarczy podgrzać. Dlatego ciężko jest trenować umiejętność, którą nasze mamy i babcie kształcą od wielu lat. Dlatego dla ludzi, którzy nie mogą pozwolić sobie na robienie pierogów od podstaw co tydzień, na rynku dostępne są specjalne przyrządy pozwalające na o wiele większą sprawność. Ich cena nie jest duża, dlatego warto pokusić się o ich zakup.
Pierogi to bez wątpienia danie, z którego słyną Polacy. Jak się jednak okazuje, nie wszyscy potrafią zrobić je tak, by były smakowite i się nie rozgotowały. W czasach, gdy zafoliowane pierogi można kupić za parę złotych w marketach lub zamówić z restauracji, nie wszystkim chce się tracić czas na przygotowanie tego kultowego dania.Przy tym zabieganiu tracimy jednak możliwość spędzenia czasu z najbliższymi, właśnie przy przygotowywaniu wspólnego posiłku. Żeby jednak smakował on całej rodzinie, ważne jest, by nie popełnić żadnego błędu. A można go zrobić już prawie na finiszu, bo przy wrzucaniu ulepionych pierogów do wody.
Pierogi są jednym ze znaków rozpoznawalnych Polski. Potrawa ta jest tak popularna, że obcokrajowcy wymieniają ją wraz z kiełbasą czy żurkiem. Większość z nas nie spróbowała jednak nigdy pieczonych pierogów, które mogą wnieść powiew świeżości do kuchni. Jeśli uwielbiasz chrupiące jedzenie, poniższy przepis jest wręcz stworzony dla ciebie. Dzięki wysokiej temperaturze ciasto pierogowe staje się cienkie i chrupiące, a ukryty wewnątrz farsz zachowuje wilgotność. Dzięki użyciu pieczarek i sera jest wyjątkowo aromatyczny i smakuje praktycznie każdemu.
Pierogi ruskie z dodatkiem maggi? Niektórzy na samą myśl odczuwają oburzenie. Jednak wśród smakoszy nietrudno natknąć się na osoby, które często korzystają z tej przyprawy. Niestety nie jest ona zbyt zdrowa.