Niezwykle proste i bardzo smaczne ciasto bez pieczenia wykorzystuje to, co najlepsze na przełomie wiosny i lata: dorodne polskie truskawki. Połączone z kilkoma prostymi składnikami zmieniają się w pyszny deser, który przypomina truskawki z bitą śmietaną. To galaretkowo-serowe ciasto może stać się hitem lata.
Ten szybki przepis na faszerowany schab wieprzowy gwarantuje, że wyjdzie on zawsze soczysty i dobrze przyprawiony. Za ciekawy balans smaku i faktur odpowiada prosty farsz z czterech składników.
Technicznie rzecz biorąc to placki ziemniaczane, jednak inne niż te, które znamy. Nie trzeba na nie trzeć surowych ziemniaków, a efekt sprawdzi się doskonale jako dodatek do głównego dania – wszędzie tam, gdzie podalibyśmy puree czy ugotowane ziemniaki.
Szukasz doskonałego przepisu na ciasto? W takim razie musisz poznać ten przepis. Ciasto z malinami, które z niego przygotujesz, będzie prawdziwym hitem tego sezonu. Wypróbuj ten sposób i zaskocz wszystkich smakoszy słodkości.
Wyborne śniadanie nie musi być trudne i czasochłonne. Poznaj sposób na śniadanie wiedeńskie, a szybko oszalejesz na jego punkcie. Przepis jest banalnie prosty, a danie, jakie z niego przygotujesz, jest wyśmienite. Koniecznie musisz go spróbować.
Chcesz wiedzieć, co można zrobić z cukinii? Ja kroję ją, potem podsmażam i wkrótce cieszę się pysznym smakiem. Raz- dwa znakomity smakołyk jest gotowy. Zerknij na ten przepis i zrób go w swojej kuchni.
Kalafior będzie smakował jeszcze lepiej. Wystarczy bułkę tartą zastąpić jednym smacznym składnikiem. Już nigdy tego warzywa nie podasz w inny sposób, bo odmieni on zwykły obiad w genialne danie.
Z początkiem czerwca rozpoczął się sezon na czarny bez. Poznaj przepis na syrop z jego kwiatów i przygotuj go sama. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do letnich napojów i przyniesie pożądane orzeźwienie. Przygotowanie jest banalnie proste.
W twoim chlebaku znowu zalega czerstwy chleb? Nie wyrzucaj go, tylko przygotuj smaczne danie na patelni. Przepis jest banalnie prosty, a smak samej potrawy doskonały. Wypróbuj sposób w swoim domu, a rodzina aż zapieje z zachwytu.
Pasta jajeczna w połączeniu z pomidorem to doskonała przekąska. Poznaj przepis i spraw, że na twarzach domowników pojawi się zachwyt. Przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje chwilę. Dowiedz się jak je zrobić i wypróbuj przepis nawet dzisiaj.
Ciasto z truskawkami szybkie i wilgotne? Dzięki temu przepisowi właśnie takie wyjdzie. Przepis mojej mamy powinien poznać każdy łasuch. Słodki wypiek znika do ostatniego okruszka.
Przepis od Tomasza Strzelczyka na obiad zawsze się sprawdza. Tym razem znany kucharz zrobił gołąbki bez zawijania z młodej kapusty. Danie zachwyca smakiem, dlatego sprawdź je choćby dziś. Na pewno nie pożałujesz.
Tradycyjna chałwa robiona jest z nasion sezamu i karmelu. Kusi smakiem i sprawia, że tak chętnie po nią sięgamy. Jednak ja chałwę robię w wyjątkowo prosty sposób w domu. Smakuje dużo lepiej, niż ta kupiona w sklepie.
Jaką zupę ugotować na obiad? Wiele osób powie, że pomidorową. Jednak ja gotuję zupełnie inną zupę. Robię ją na rosole, dodaję pyszne produkty, a efekt zdumiewa. Wychodzi sycąca zupa dla całej rodziny.
Co zjeść na śniadanie? Warto sięgnąć po coś pysznego. Takim wyborem będą lekkie placuszki z malinami. Dzięki temu przepisowi zrobisz je w prosty sposób i zjesz z apetytem.
Z mięsa mielonego zrobisz nie tylko kotlety. Poznaj przepis na doskonałe danie na obiad, które zachwyci każdego domownika. Przygotujesz je niezwykle łatwo i szybko, ale uważaj, bo jest tak pyszne, że będziesz przyrządzała je znacznie częściej.
Oto łatwy przepis na kurczaka w prostej marynacie pieczonego w cebuli. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a podane z ulubionymi dodatkami mięciutkie mięso to doskonały obiad na co dzień i od święta.
Tomasz Strzelczyk na swoim kanale zamachnął się na polską świętość: kebab. Jak mu wyszedł? Drobiowy, na grubym, łagodny, na miejscu – i niezwykle pyszny.
To proste jogurtowe (lub śmietanowe) ciasto z truskawkami to ukoronowanie sezonu na te najbardziej polskie i letnie owoce. Słodycz truskawek przełamana jest w nim sokiem cytrynowym, a wykończenie nadaje przyjemną teksturę.
Nie wszystkie owocowe posiłki z dzieciństwa wspominamy z rozrzewnieniem, ale ta zupa czereśniowa to jedno z tych dobrych wspomnień. To praktycznie kompot na obiad – doskonały, sycący, letni i lekki. Kocha go każde dziecko – także to w nas.
Ten prosty deser, choć doskonały na gorąco, to kwintesencja wczesnego lata. Rabarbar podajemy tu zapieczony pod złocistą kruszonką. Taka przekąska świetnie sprawdza się z lodami i mrożoną kawą w letni dzień w ogrodzie.
Ta prosta, wiejska zupa to sposób na lekki, ale sycący obiad. Podana tradycyjnie, z kleksem śmietany i jajkiem na twardo, jest kwintesencją letniego posiłku. Po wiejsku przyrządza się ją na kiełbasie. Ten przepis jest z nami od pokoleń i chyba nigdy się nie znudzi.
Bigos z młodej kapusty obala stereotypy na temat tego dania. To lekka, wiosenna potrawa, błyskawiczna w przygotowaniu i odświeżająca w smaku. Nie po prostu ,,danie z młodej kapusty", ale właśnie bigos na żeberkach zapewnia zupełnie niezwykłe doznania. W sezonie na pierwszą kapustę warto sięgać po ten przepis.
Domowe ciasto, które wygląda jak z najlepszej cukierni? To możliwe, jeżeli zrobisz je z tym przepisem. Smak oraz wygląd deseru zachwyci każdego smakosza słodkości. Przygotuj to ciasto na poobiedni deser, a domownicy oniemieją z zachwytu i na pewno poproszą o dokładkę.
Prosta surówka z kilku składników wydaje się najprostszą rzeczą, jaką można zrobić w kuchni. Najważniejszy jest tu pomysł na zestawienie smaków. Henia Foks podzieliła się przepisem, który zachwycił internautów.
Poznaj przepis na ogórki papieskie, które smakiem przebijają wszystkie inne rodzaje ogórków. Jeden składnik jest sporym zaskoczeniem, ale to właśnie on sprawia, że ogórki smakują wybornie.
Czy może być zupa lepsza od rosołu? Zrobiłam taką i teraz często ją gotuję. Pełna jest mięsa, warzyw i jednego zaskakującego dodatku. Polecam przepis na tę apetyczną zupę, której smak warto poznać.
Jak wykorzystać owoce sezonowe w kuchni? Warto przygotować proste ciasto z truskawkami i budyniem. Zrobisz je bez użycia piekarnika i zjesz ze smakiem. U mnie w domu to ciasto już stało się hitem.