Wiadomo powszechnie, że nasze ukochane potrawy to nie czasochłonne arcydzieła sztuki kulinarnej, ale proste smaki znane z dzieciństwa. Ten deser z galaretki należy do właśnie tej grupy. Jest tak łatwy w przygotowaniu, jak na to wygląda, a choć przygotowujemy go w domu, jest zawsze taki, jak pamiętamy ze sklepów z czasów dzieciństwa.
Doskonały przepis na młodą kapustę zawiera jeden nieoczekiwany dodatek. Dodanie go pod koniec gotowania zmienia charakter tej cudownej, wiosennej potrawy. Staje się dzięki niemu pełniejsza w smaku.
Sekret dobrej pizzy kryje się, oczywiście, w przepisie na ciasto. Tych jest jednak tak wiele, że nie wiadomo, któremu zaufać. Warto spróbować tego, który tu prezentujemy – na bazie świeżych drożdży i odpowiedniej mąki.
Szukasz lekkiego i orzeźwiającego dania na upalne dni? W takim razie wypróbuj przepis na pierogi z jagodami. Smakują doskonale i co najważniejsze obiad będzie należał do udanych. Rodzina będzie prosiła, abyś te pierogi robiła znacznie częściej. Spiesz się, bo sezon na jagody za niedługo się rozpocznie.
Fasolka szparagowa bez udziwnień. Właśnie w taki sposób przyrządza ją Tomasz Strzelczyk. Poznaj jego sposób, a już nigdy nie przygotujesz jej inaczej. Dodana do obiadu sprawi, że będzie smakował wybornie. Sposób jest banalnie prosty i zajmuje chwilę.
Skończyły ci się pomysły na obiad? W takim razie koniecznie poznaj ten przepis. Danie smakuje jak gołąbki, ale jest czymś zupełnie innym. Przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje dosłownie chwilę. Ugotuj ten obiad i zaskocz swoich domowników. Od teraz będziesz robiła go bardzo często.
Przyzwyczajeni jesteśmy do smażenia naleśników. Jednak ja robię je inaczej. Wprawdzie smażę naleśniki, ale potem zalewam mlekiem i gotuję. Polecam każdemu smakoszowi przepis na danie, które wychodzi pyszne jak nigdy dotąd.
Jak przyrządzić rybę, żeby nigdy nie wyszła sucha? Jest na to pyszny sposób. Zapiecz rybę ze śmietaną, warzywami i serem. Z odrobiną smaku musztardy. To danie zachwyci każdego nie tylko w piątek.
Wzbogacone o kilka prostych dodatków mleko z kartonu zmienia się w niezwykłą serową przekąskę. Co więcej – wykorzystujemy tu też sam karton. To ciekawa i smakowita forma domowego recyklingu.
Kuchnia Marioli słynie z pyszności, do których należy biszkopt. W lekkim cieście nie brakuje kremu. Do tego świeże słodkie maliny i mamy deser, że palce lizać. Każdy łasuch skusi się na dokładkę tego smakołyku.
Jakie jest najlepsze ciasto? Oczywiście z truskawkami! To ciasto bez pieczenia pełne jest też śmietanowego kremu, który rozpływa się w ustach. Poznaj przepis, który zapewni ci deser z zaledwie 6 składników.
Szukasz pomysłu na wiosenny obiad? Podaj jajka w sosie tak smacznym, że chętnie sięgniesz po dokładkę. Jeden składnik podkręca smak dania i dodaje mu wyrazistości. Wiosenny obiad zrobisz dzięki tej recepturze.
Sernik pełen borówek robię bez piekarnika i bez jajek. Do jego przygotowania potrzebuję zaledwie 4 składników. Efekt już dawno oczarował moją rodzinę. Jest tak dobry, że robię go dosłownie co kilka dni.
Pomysł na zupę mojej babci jest kulinarnym strzałem w 10! Danie zachwyca smakiem i jest wyjątkowo pożywne. Ta zupa ogórkowa z klopsikami i pachnącym koperkiem będzie smakować każdemu na obiad.
Młoda kapusta w słoikach jest zdrowa, pyszna i warto zrobić ją właśnie teraz. Taką kiszonkę zjesz z apetytem zimą. Doda smaku wielu daniom obiadowym i zapewnić solidną porcję witamin. To jak, zaczynamy?
Co podać na kolację? Polecam roladę z farszem pełnym mięsa i warzyw. Takie danie zjesz z przyjemnością i sięgniesz po dokładkę, bo naprawdę warto. Smakuje po prostu nieziemsko.
Szukasz idealnego dodatku do obiadu? W takim razie koniecznie musisz poznać przepis na tę paprykę. Pasuje do każdego dania, a jej smak wynika z zaskakującej zalewy. Dowiedz się, jaką ją zrobić i zaskocz domowników.
Oto niezwykle prosty przepis na bardzo nietypowy deser. Jest świetnym zastrzykiem energii po długim dniu pełnym wysiłków, a przygotowanie go jest banalnie proste. Składa się zaledwie z czterech składników.
Marzy ci się szybkie ciasto? Zrób je z owoców sezonowych. Wyjdzie deser, że palce lizać. Nawet nie zauważysz, kiedy zniknie z talerzy.
Ewa Wachowicz znalazła niezwykłe zastosowanie dla obierków z ziemniaków. Dodaje je do zupy, która przez to zmienia całkowicie swój charakter. Oczywiście, obierki nie nadają się do tego „z marszu”, a jedynie po odpowiednim przygotowaniu.
Mało jest rzeczy bardziej letnich niż sałatka z pomidorów. Przygotowana według tego przepisu jest nietypowa i charakterna, ale też po prostu pyszna. Odnajdzie się świetnie na grillowej imprezie, pikniku i codziennym obiedzie.
Z tym przepisem zastąpisz chleb i bułki czymś o wiele lepszym. Wszyscy znają pizzę, ale focaccia, włoskie ciasto z drożdżowego pieczywa, to prawdziwa rewelacja w kategorii przekąsek. Świetnie pasuje do śniadań i kolacji, ale też sprawdza się jako doskonały produkt piknikowy. Latem warto często sięgać po ten przepis.
„Do grilla, i nie tylko” – tak Tomasz Strzelczyk zachwala swój nowy przepis. Przygotowuje coś w rodzaju sałatki ziemniaczanej, ale o tyle ciekawej, że ziemniaki są w niej jedynym składnikiem. Warto wypróbować tę ciekawą potrawę.
Wiele szkolnych eksperymentów składa się z produktów, które mamy pod ręką w szafkach kuchennych. Oto jeden z nich. Suche sproszkowane kakao może służyć nie tylko jako baza napoju, lecz także materiał dydaktyczny.
Kasza gryczana nie musi być nudna. Można przygotować z niej doskonałe danie, które zaskoczy każdego, kiedy dowie się, z czego zostało przygotowane. Poznaj przepis oraz dowiedz się, co z tego wyjdzie. Smak gwarantowany.
Mało kto spodziewałby się w kotletach mielonych tego warzywnego dodatku. Jednak okazuje się, że w takim przepisie jest to składnik jak najbardziej na miejscu. Tradycyjne kotlety wychodzą dzięki niemu soczyste, mało zbite i bogatsze w błonnik.
Kolejny z nigdy niekończącej się listy przekąsek i deserów, które przyrządzić można z dwóch składników, w tym arkusza ciasta francuskiego. Na słodko czy wytrawnie, przepisy takie mają jedną wspólną cechę: są niezwykle widowiskowe.
Superprosty przepis na szybką przekąskę, która spodoba się każdemu miłośnikowi swojskiego jedzenia. Jest w niej coś arcypolskiego: to pieczona kiełbasa i zapiekane ziemniaki. Smaki jak z biwaku przy ognisku, tak łatwo osiągalne domowymi metodami.