Ogórki małosolne lubi wielu smakoszy. Jedna z twórczyń internetowych pokazała jak szybko i sprawnie przygotować ten sezonowy rarytas. Podała chrupiące warzywo z kolendrą, płatkami chili i sezamem. Musicie spróbować — w azjatyckiej odsłonie smakuje fantastycznie.
Wszyscy doskonale znamy surówkę z marchewki. Ten przysmak towarzyszy nam już od czasów przedszkolnych. Czy znacie jednak doskonałe połączenie marchewki z kalarepą? Dodatek obiadowy w takiej wersji po prostu powala wyśmienitym smakiem.
Surówka z marchewki nie musi być nudna i nie zawsze musi zawierać jabłko. Doprawione odrobiną mieszanki curry i ziarnami sezamu warzywo będzie aromatyczne i przyjemnie pikantne. Musicie spróbować — rarytas smakuje o niebo lepiej niż niejedna restauracyjna propozycja.
Rosół nie powinien być doprawiany maggi. Przyprawa nie należy do zdrowych, a można ją bardzo prosto zastąpić. Smaku klasycznej zupie z makaronem doda kojarzony z kuchnią azjatycka sos sojowy. Musicie przetestować.
Czy wiecie jak przechowywać koperek? Okazuje się, że stosowana przez nasze babcie metoda mrożenia w pudełkach po lodach, choć dość skuteczna, nie jest najlepsza. Wykorzystując suchy słoik i sól zabezpieczymy zioło jeszcze lepiej.
Koper to nieodłączny składnik kiszonych ogórków. Nadaje im pożądanego smaku i aromatu, więc bez niego ani rusz. Jaki jednak koper wybrać, by nasza kiszonka się udała i była smaczna? Choć głosy są różne, jeden wybór jest najlepszy.
Wiosną owady budzą się do życia i zaczynają wchodzić do naszych domów. Jaki jest sposób na uciążliwe mrówki, komary czy muchy? Polecamy użycie goździków. W skuteczny sposób pozwolą pozbyć się niechcianych owadów z naszych domów.
Czy lubicie pikantne jedzenie? YouTuber @BigWojek poczuł smaka na coś naprawdę ostrego, można powiedzieć, że najostrzejszego w Polsce. Mężczyzna skusił się na hamburgera, który miał moc nie do opisania. Czy udało mu się zjeść najbardziej pikantnego hamburgera w kraju?
Bób jest już coraz tańszy. Warto zatem skusić się na prostą przekąskę z chili i czosnkiem. Wystarczy chwilę prażyć warzywo na suchej patelni i doprawić wedle uznania. Każdy sobie poradzi, a zachwytom nie będzie końca.
Polacy wprost uwielbiają kiszone ogórki. Obowiązkowymi dodatkami do nich są: koper, chrzan, czosnek i sól. Czy wiesz, że zamykając te przyprawy w słoiku z ogórkami powinieneś za wszelką cenę unikać pasteryzowania ich? W ten sposób niszczysz bowiem bakterie, cenne dla Twojego zdrowia.
Powoli zaczyna się sezon na bób. Jego najwięksi smakosze będą go wkrótce gotować niemal codziennie. Jak jednak sprawić by za każdym razem wyszedł odpowiednio apetyczny? Klucz do sukcesu tkwi w odpowiednim sposobie gotowania.
Youtuber Książulo przeżył ostatnio chwile grozy. Podczas wizyty w Berlinie postanowił spróbować najostrzejszej kiełbasy na świecie. Serwowany w niepozornej budce na ulicy specjał całkowicie rozgromił testera. Ponad 7 milionów jednostek ostrości szybko dało o sobie znać.
Każdy choć 1 raz w życiu otwierał paczkę chipsów. Czy wiecie jednak, że można robić to źle? Rozrywając opakowanie od góry i wysypując chipsy do miski pozbawiamy się dużej ilości przypraw, a przy tym smaku. Zagadnienie wyjaśnił pewien youtuber.
Wszyscy uwielbiają ogórki małosolne. Nie każdy jednak ma czas i miejsce aby nastawić całą partię tych pysznych warzyw. Właśnie takim osobom przychodzi z pomocą Jasiek Kuroń. Dzięki odcinaniu z ogórków końcówek, dużo szybciej nabierają one smaku.
Ogórki gruntowe już pojawiają się na straganach. Zamiast je kisić czy sporządzać małosolne, proponujemy wam jednak przygotowanie ich po kartusku — z papryką i w słodko-kwaśnej zalewie. Musicie spróbować — jest prosto i smacznie.
Ogórki kiszone są uwielbianym w Polsce przetworem. Nie każdy jednak dokładnie wie, jak je przyrządzić, by były pyszne i zdrowe. Kluczem do perfekcyjnych ogórków kiszonych jest dobranie odpowiedniej temperatury zalewy. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że zalewanie warzyw wrzątkiem to błąd.
Ania Bardowska podzieliła się przepisem na ogórki. Zna go nie od byle kogo, bo od własnej teściowej. Dzięki dodatkowi aromatycznego curry przetwory wychodzą wręcz obłędnie pyszne. Jak twierdzi Ania, są to ulubione ogórki całej rodziny.
Jeszcze niedawno moczenie schabowych w mleku było prawdziwym hitem. Dziś wiemy już, że są na delikatne mięso skuteczniejsze sposoby. Rozbite kotlety najlepiej zamarynować w majonezie z dodatkiem soku z cytryny. Tak miękkimi soczystym kotletom schabowym nikt się nie oprze.
Wiosna jest sezonem na pyszne ogórki gruntowe. Większość ludzi przyrządza z nich uwielbiane małosolne. My dziś proponujemy zupełnie inny sposób na wykorzystanie tych warzyw. Dodaj do nich aromatyczne przyprawy, by uzyskać rewelacyjne ogórki po koreańsku.
Czosnek niedźwiedzi jest cenny i smaczny. Jego samodzielne zbieranie w lesie może jednak skończyć się mandatem. Roślina jest bowiem pod częściową ochroną i można ją pozyskiwać jedynie w określonych warunkach. Sprawdziliśmy szczegóły.
Pstrąg to ryba, która doskonale nadaje się do grillowania. Wypełniona ziołowym masłem z odrobiną czosnku po upieczeniu będzie soczysta, aromatyczna i delikatna. Wykonanie jest niesamowicie proste, a posiłek przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym. Musicie spróbować.
Przedstawiamy prawdziwą petardę, jeśli chodzi o ogórki kiszone. Autorką przepisu jest nikt inny, jak słynna siostra Anastazja. Sekret jej receptury tkwi w idealnie dobranej proporcji soli kamiennej do wody, która wynosi 1 łyżkę na każdy litr. Zapamiętaj ją raz, a będziesz korzystać przez całe życie.
Ten patent na przekąskę cebulową zachwyca swoją prostotą, a zarazem efektownością. Na stole prezentuje się znakomicie i robi wrażenie. Smakowo też zachwyca, a jest banalnie prosty. Warto w ten sposób przygotować cebulę.
Ogórki małosolne są lubią chyba wszyscy. Jak jednak sprawić, by miały odpowiednio intensywny smak? Jeśli ze słoika wyjmujesz niezadowalające warzywa, koniecznie sprawdź, czy przechowujesz je w odpowiednich warunkach. Zbyt niska temperatura może zniweczyć cały trud włożony w ich przyrządzenie.
Szukasz pomysłu na smaczny posiłek? Sprawdź nasz obłędny sposób na placki ziemniaczane. Wyjątkowość dania tkwi w wykorzystaniu apetycznych, młodych warzyw do jego przyrządzenia. By danie się udało i było chrupiące, wystarczy do ciasta na placki dodać trochę skrobi ziemniaczanej.
Kto by nie zjadł porcji aromatycznego i pożywnego barszczu ukraińskiego? Ta smaczna zupa nadaje się nie tylko na zimne jesienne wieczory. Warto cieszyć się nią przez cały okrągły rok. Jeśli wzorem Danuty Martyniuk dodamy do niej białą fasolę, wejdzie na zupełnie nowy kulinarny poziom.
Kanapki warto od czasu do czasu urozmaicić. Chrupiący przysmak we włoskim stylu z czosnkiem i pomidorami skradnie niejedno serce. Wykonanie jest bardzo proste, a składniki znajdziecie w każdym sklepie. Musicie spróbować.
Ogórki kiszone są niesamowicie zdrowe. Domowa wersja zrobiona według przepisu z 1895 roku przyjemnie zaskoczy nawet najbardziej wybrednych amatorów rarytasu. Sekretem jej znakomitego smaku jest dodatek liści. Sprawdźcie koniecznie.