Syropy to bardzo niedoceniany rozdział naszej księgi kucharskiej. Sięgamy po nie zbyt rzadko, często traktujemy jako słodzik. To błąd. Jak pokazuje choćby te przepis, potrafią one być odpornościową bombą.
Domowa przyprawa musi być o niebo lepsza w smaku, ale też zdrowsza. Jeżeli zastanawiasz się jak ją zrobić, sprawdź ten przepis. Z nią twoja zupa będzie smakować wybornie. O kupnych odpowiednikach zapomnisz raz na zawsze.
Liście laurowe dodajemy do bigosu i rozmaitych zup. Jednak warto je wykorzystać w nieco inny sposób. Ten sprawi, że liście laurowe postawią nas na nogi i pomogą pozbyć się dokuczliwej dolegliwości. Zrób syrop i znów się ciesz zdrowiem.
Rosołu nikomu nie trzeba przedstawiać. Jednak zimą dodaję do niego te dwie przyprawy, bo doskonale wzmacniają odporność. Zupa w takim wydaniu ma wyjątkowy smak i sprawia, że zimą nie chorują. Zróbcie rosół tak jak ja, cieszcie się pysznym smakiem i zdrowiem.
Popularny dietetyk dr Bartek Kulczyński poruszył niedawno temat stanów zapalnych. Nie od dziś wiadomo, że wiele produktów i przypraw potrafi je zwalczać. Które z nich są najbardziej skuteczne?
Z domowym syropem na kaszel kojarzy się przede wszystkim cebula. Choć cebulowy wyciąg cieszy się od lat niezmiennym uznaniem, ma poważnego przeciwnika. Panie i panowie – oto syrop z liści laurowych.
Sałatka Gyros jest smaczną propozycją na Sylwestra. Teraz może być jeszcze lepsza. Wszystko dzięki pewnej wskazówce. Wykorzystajcie ją w swojej kuchni i uczyńcie tę sałatkę obłędnie pyszną.
Czy rano sięgasz po kawę? U progu zimy warto zastąpić ją naparem dzięki, któremu infekcje będą nam niestraszne. Oprócz tego pozbędziemy się nadprogramowych kilogramów. Wszystko to dzięki przyprawie, która działa cuda.
Czy czekacie z utęsknieniem na Boże Narodzenie? Jeśli tak, to mam dla was znakomity przepis na naleśniki. To danie w świątecznym klimacie będzie smakować jak z najlepszej restauracji. Wszystko dzięki pewnej przyprawie, którą dodaję do naleśników.
Nie wyobrażam sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Dodaję do niej tę przyprawę, a efekty bardzo mnie cieszą. Gubię zbędne kilogramy i mam doskonały humor. Wykorzystajcie ten patent na smukłą sylwetkę i pogodę ducha.
Czy wiecie, jakie przyprawy do bigosu zapewnią nam najlepszy smak dania? Każda gospodyni domowa ma swój patent, ale jeden aromatyczny dodatek sprawdza się lepiej niż inne. Warto go spróbować.
Cytryna wspiera naszą odporność i nadaje smaku rozmaitym potrawom. Jednak, czy wiecie, co się stanie, gdy w połówkę cytryny wbijemy goździki? Ten patent warto wykorzystać w kuchni. Rozwiąże pewien nieprzyjemny problem.
Katarzyna Dowbor podzieliła się swoim sposobem na pierogi. Nie przypominają jednak żadnych innych, których kiedykolwiek kosztowaliście. Znana prezenterka wymyśliła bowiem pomysłowy farsz specjalnie dla swojej córki. Minimalna ilość składników tworzy apetyczną całość.
Prosta zupa na rosole, która zaskoczy waszych bliskich, wcale nie musi być skomplikowana w przygotowaniu. Wykorzystałam 2 uwielbiane warzywa, a danie wyszło smaczne i sycące. Idealnie sprawdzi się w chłodne dni, a talerzem tego dania naje się każdy członek rodziny. Musicie spróbować.
Kawa z rana pomaga się obudzić wielu Polakom. Jednak warto dodać do niej pewną zapomnianą przyprawę. Poprawi on nie tylko smak tego lubianego napoju, ale też dostarczy nam wielu witamin. O jaką przyprawę chodzi?
Flaki potrafią być pyszne. Ale to, znalazłem w przedwojennej książce kucharskiej sprawiło, że nie wierzyłem, że jem flaki. Słodycz, oryginalność i delikatność tej receptury czynią z flaków zupełnie inne, delikatne danie.
Bigos w pewnym momencie już mi się znudził. Na szczęście internet wciąż dostarcza mi kulinarnych inspiracji. Niedawno znalazłam prosty przepis na kapuściane danie z nietypowym dodatkiem. Pomysł był tak nietuzinkowy, że musiałam spróbować.
Kawa z dodatkami nie musi być słodką bombą kaloryczną. Z pomocą jednej przyprawy napar stanie się jeszcze zdrowszy, a korzyści z jego wypicia będą ogromne. Szkoda, że dopiero niedawno poznałam ten przepis.
Liście laurowe to przyprawa, którą chętnie wykorzystujemy w rozmaitych potrawach. Jednak może stanowić dla nas nie lada zagrożenie. Wyjaśniamy, dlaczego powinniśmy usuwać liście laurowe z dań przed ich podaniem. Ta wiedza może nawet uratować nam życie.
Cukier jest chyba najbardziej popularnym dodatkiem do kawy. Wiele osób nie wyobraża sobie filiżanki napoju bez niego. Ja jednak już dawno zamieniłam go na inny, znacznie zdrowszy składnik. Zyskuję dużo więcej, niż tyko walory smakowe.
Rozgrzewająca zupa jesienią potrafi postawić na nogi. Szczególnie smaczne są nietypowe, lekko pikantne flaczki. Dodaję do nich zdrową przyprawę, dzięki której cała moja rodzina ma się świetnie. Zjadają danie z ochotą i pytają o dokładki.
Grzyby panierowane od razu kojarzą się z kotletami. Podczas wyjazdu w Bieszczady dowiedziałam się, że niektórzy ten przysmak wkładają do słoików. Zdobyłam przepis i postanowiłam spróbować. Smakołyk od razu przypadł mi do gustu.
Boczek można przyrządzić na wiele sposobów. Prosta marynata z kilku składników sprawi, że zrobić będziemy mogli zarówno rarytas do kanapek, jak i smaczny obiad dla całej rodziny. Przepis nie jest skomplikowany i warto spróbować.
Trudno sobie wyobrazić śniadanie bez użycia chleba. Za chwilę jednak pokażę wam, że to możliwe. Doskonały posiłek z jabłek i płatków owsianych zachwyci wszystkich domowników. Gwarantuję, że będziecie nim zachwyceni.
Moja babcia od zawsze była najlepszą kucharką w rodzinie. Jej daniem popisowym były rozpływające się w ustach knedle. Robiła je z rozmaitymi nadzieniami, jednak mi najbardziej pasowały te jesienne. Po babcie zachował się na szczęście przepis, do którego chętnie wracam do tej pory.
Prosty przepis z dynią sprawdzi się przy wielu okazjach. Dziś jednak zamiast kolejnego deseru zaproponuję wam rarytas, który z powodzeniem zastąpi obiadowe kotlety lub niezdrowe smażone przekąski. Wykonanie jest banalne, a smak nieziemski. Trzeba spróbować.
Domowy syrop na przeziębienie może być smaczny. Przygotowanie wzmacniającej mieszanki z kilku dobroczynnych składników nie zajmie wiele czasu, a korzyści z sięgania po nią będą ogromne. Korzystam co roku i nie choruję.
Przepis na schabowego w każdym domu jest trochę inny. Warto więc czasem zerknąć jak danie przyrządzają kucharze. Strzelczyk na przykład urozmaica skład panierki. Podpowiada też jak wybrać mięsa i jak podejść do jego krojenia. Koniecznie skorzystajcie z jego patentów.