GIS poinformował o prowadzonym procesie wycofywania z rynku fasolki w sosie barbecue. Produkt zawiera przyprawę, w której stwierdzono przekroczenie norm bezpieczeństwa. Konsumenci, którzy go nabyli, powinni powstrzymać się od konsumpcji.
Młode ziemniaki powoli wkraczają na rynek. Wiemy, jak je najlepiej zagospodarować. Z uwielbianych warzyw przygotujesz obłędne placki ziemniaczane. Nie musisz nawet wyjmować tarki.
Polacy uwielbiają rozpoczynam dzień od posiłku z jajek. Ile razy jednak można jeść jajecznicę? Jeśli pragniesz odmiany, przygotuj niezwykle pyszne i efektowne jajka po turecku. Gwarantujemy, że odkryjesz smaki, o jakich Ci się nie śniło.
Od kilkunastu dni możemy cieszyć się obecnością smakowitego rabarbaru. Czy wiesz jednak, że to warzywo ma także nieocenione właściwości zdrowotne? Możesz przyrządzić je na rozmaite sposoby, a my spośród nich szczególnie polecamy ugotowanie kompotu. Taki napój doskonale sprawdzi się zwłaszcza po obfitym posiłku.
Katarzyna Cichopek podzieliła się rewelacyjnym przepisem. Zdradziła, ze do kiszenia, zamiast ogórków, używa chryzantem. Te kwiaty, kojarzone przede wszystim z listopadowymi wizytami na cmentarzu, okazują się nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Teraz bez trudu możesz przygotować je również w swoim domu.
Ile czasu potrzeba, aby zrobić ogórki małosolne? Większość zapewne obstawiałoby kilka dni. Tymczasem uwielbiany przysmak zrobisz nawet w 5 godzin. Zdziwisz się, jakie to proste.
Lubicie skrzydełka z grilla? Wobec tego pokochacie przepis, którym podzielił się Makłowicz. Swojego kurczaka przyprawia zupełnie inaczej, niż większość naszych rodaków. Inspiracja dla jego wersji pochodzi aż z dalekiego Libanu.
Sos beszamelowy łatwo zepsuć. Wystarczy chwila nieuwagi, by w przygotowywanym dodatku powstały nieapetyczne grudki. Warto więc przetestować metodę Maryli Rodowicz, która jest nieco odmienna od klasycznej, a być może wreszcie uzyskamy idealny sos. Gwiazda od razu łączy wszystkie składniki, a mimo to jej beszamel ma właściwą konsystencję.
Jajecznica często pojawia się na naszych stołach. Nic dziwnego, wszak robi się ją bardzo szybko i jest niezwykle pożywna. Jajecznicę można przygotować na wiele sposobów. Dziś proponujemy Wam zrobić ją nie na patelni, a w garnku. Jajka będzie łatwiej mieszać, dzięki czemu potrawa zyska doskonałą, kremową konsystencję.
Ziemniaki są najpopularniejszym warzywem w naszej kuchni. Zwykle podajemy je do drugiego dania. Jednak znany kucharz postanowił przygotować z nich pyszną przekąskę. Smashed patatoes znane są już na całym świecie. Szymon Czerwiński zrobił je jednak w polskiej wersji, z uwielbianymi przez nas dodatkami.
Kotlety schabowe mogą być jeszcze delikatniejsze i bardziej aromatyczne. Wystarczy natrzeć je odrobiną aromatyzowanej jałowcem wódki. Nietuzinkowe rozwiązanie sprawi, że danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Musicie spróbować.
Myślisz, ze o kotletach mielonych wiesz już wszystko? Poniższy sposób może Cię zaskoczyć. Dodaj do mięsa mielonego 3 łyżeczki majeranki. Potrawa zyska dzięki temu wyjątkowy, ziołowy smak.
Zimne nóżki to przekąska, bez której nie obędzie się większość domowych uroczystości. Jednak niektórzy przygotowują ją ze względów zdrowotnych, doskonale bowiem wpływa na stawy. Co by jednak nie powiedzieć, klasyczne nóżki są przyrządzane z wieprzowiny, która nie jest zbyt lekka dla żołądka. By to zmienić, wystarczy dodać do gotującego się mięsa trochę pieprzu ziołowego.
Liście laurowe mają wiele cennych zastosowań. Nie tylko dodadzą aromatu zupom i sosom, ale również za ich pomocą pozbędziemy się nielubianego problemu z molami spożywczymi. Wystarczy, że włożymy je do opakowania z mąką. Jakie inne sekrety skrywają słynne liście?
Po kawę sięga wiele osób. Część robi to dla jej smaku i aromatu, większość jednak upatruje w niej dostawcę porannej energii. Kawa pomaga się obudzić i skoncentrować. Jest jednak jeden dodatek, który sprawi, że kawa będzie o wiele zdrowsza. Zdaniem dietetyka jest nim kurkuma.
Śląskie danie z kiszonej kapusty zachwyca smakiem i aromatem. Ugotowana kiszonka przesmażona z boczkiem i cebulą jest miękka, kwaskowata i pyszna. Potrawę koniecznie dopraw kminkiem, a błyskawicznie zniknie z talerzy.
Gdzie najchętniej kupujecie wędliny? Nie wszędzie są one jednakowo dobrej jakości. Wypowiedziała się na ten temat ekspertka do spraw żywienia, dr Karolina Kowalczyk. Wyjawiła, że na podobne zakupy wybiera jedynie małe lokalne masarnie.
Wątróbka z patelni potrafi smakować obłędnie. Zwłaszcza jeśli poddusimy ją z cebulą i jabłkiem i wsypiemy odrobinę oregano. Aromat tego zioła doskonale harmonizuje z całą potrawą i sprawia, że danie nabiera lekkości. Staje się też lżejsze dla żołądka, bo przyprawa poprawia trawienie.
Czy wiesz, że najlepszy środek na trawienie możesz mieć w swojej kuchennej szafce? Popularny dietetyk podał listę najzdrowszych przypraw. Wśród nich prym wiedzie całkiem popularna kolendra. Z tego aromatycznego zioła przyrządzisz drogocenny napar.
Katarzyna Bosacka nie wytrzymała. Musiała powiedzieć prawdę o kiełbasie sprzedawanej na grilla. Wiele gotowców sprzedawanych w sklepach ma kiepską jakość i fatalny skład. Lepiej sprawdźcie etykietę zanim włożycie taki wyrób do koszyka.
Planujesz zrobienie ogórków kiszonych? Lepiej sprawdź, jaką wodą najlepiej je zalewać. Wiele osób popełnia fatalny błąd, dodając do słoików wrzątek. Tak przyrządzone ogórki tracą nie tylko na intensywności smaku.
Piotr Ogiński w końcu powiedział to głośno. Wyjawił, jaki błąd odpowiada za przypalanie karkówki na grillu. Okazuje się, że marynata na bazie oleju jest fatalnym pomysłem. Dowiedz się, jak przyrządzić ją we właściwy sposób.
Kaszanka z grilla nie musi być nudna. Dodajcie do niej trochę przyprawy garam masala, a odkryjecie nowy wyśmienity sposób na podanie tego rarytasu. Bogata w aromaty propozycja spodoba się niejednemu smakoszowi.
Czy nastawiliście już ogórki małosolne? Jeśli nie, to mamy dla Wad podpowiedź wartą uwagi. Recepturę najlepszych ogórków mamy prosto z notatnika babci. Jej znakiem szczególnym jest dodatek liści czarnej porzeczki.
Koniec z tostami z chleba tostowego. Pyszną przekąskę przygotujesz na cieście francuskim. Gotowe kanapki na ciepło z salami, camembertem lub innymi, ulubionymi składnikami nie mają sobie równych.
Czekacie z niecierpliwością na młodą kapustę? Po przeczytaniu poniższego przepisu zaczniecie na myśl o niej przebierać nogami. Tomasz Strzelczyk z tego wiosennego warzywa przygotowuje doskonały i pożywny bigos. Dzięki dodatkowi aromatycznego boczku i kiełbasy danie jest absolutnym hitem.
Kiszone ogórki są puste w środku i niesmaczne? Użycie nieodpowiednich składników może przyczynić się do uzyskania efektów dalekich od oczekiwań. Zdradzamy, jak wybrać warzywo i jakie przyprawy dodać, by uzyskać zdrową i smaczną kwaśną kiszonkę.
Wiele osób grilluje rozmaite mięsa i popełnia jeden, zasadniczy błąd. Mianowicie kładzie na ruszcie karkówkę czy filet zaraz po wyjęciu z lodówki. Wskutek tego mięso twardnieje i nie jest tak smaczne, jakby mogło być. Czas więc zmienić te nawyki, a wszyscy będą się zachwycać upieczonymi przez Was mięsiwami.