Przyprawy nadają daniem smaku i aromatu. Jednak czasem mogą być groźne dla zdrowia. Tak jest w przypadku kumaryny. Stany Zjednoczone zakazały jej stosowania już ponad 70 lat temu. W Polsce przyprawa wciąż jest dostępna.
Rosół to król polskich zup. Uwielbiamy jego smak. Jednak, gdy brakuje smaku w rosole, ratujemy się pewnymi produktami. Dodane do rosołu są szkodliwe dla naszego zdrowia. Już dziś z nich zrezygnujmy.
Jesień nie zawsze jest złota i piękna. Czasem wiatr, deszcz i chłód sprawiają, że chorujemy. W takiej sytuacji zrób napój, który będzie jak znalazł o tej porze roku. Przyda się tu pewna przyprawa i mleko.
Liście laurowe i sodę oczyszczoną ma chyba w kuchni każdy z nas. Dlatego warto tę popularną przyprawę włożyć do sody. Ten trik będzie pomocny w wielu domach. Dzięki niemu pozbędziesz się pewnego problemu.
Nadchodzą jesienne chłody, a wraz z nimi obniżona odporność i sezonowe infekcje. Zanim sięgniemy po leki, warto wypróbować bardziej naturalnych metod wspierania odporności.
Surowe mięso wieprzowe ze sporą ilością przypraw zamknięte w formie kiełbasy to prawdziwy przysmak w Europie Zachodniej. Metka, bo o nią tu chodzi, przed laty była popularna również w Polsce. Przypomnij sobie ten doskonały przysmak i dowiedz się, z czym go podawać. Warto wrócić do tej mięsnej przekąski.
Kawa to przyjemność, na którą pozwala sobie wielu z nas. Teraz warto do tego aromatycznego napoju wsypać pewną przyprawę. Od razu lepiej się poczujemy i zauważymy efekty, które ucieszą niejednego kawosza.
Przyprawa uniwersalna nie u wszystkich kucharzy cieszy się szacunkiem. Zapewne słusznie podejrzewamy w większości kupnych kompozycji zawartości sztucznych dodatków. Oto więc przepis na domowy zamiennik.
Dzięki swoim właściwościom odżywczym, cynamon jest nie tylko doskonałą przyprawą do mnóstwa słodkich i wytrawnych potraw. Sprawdza się także w domowych uprawach kwiatów, gdzie pomaga pozbyć się kłopotliwych owadów.
Rosół słusznie uważany jest za potrawę tak zdrową, że można uważać ją za naturalny lek. Jednak nawet w nim zdarzają się składniki, które obniżają jego zdrowotne właściwości. Wśród nich jedna z najpopularniejszych rosołowych przypraw.
Kluski śląskie smakują z mięsami i sosami. Teraz można nieco urozmaicić to danie. Dzięki prostemu zabiegowi kluski śląskie nabiorą pięknej barwy. Zjesz je z prawdziwym apetytem i poprosisz o dokładkę.
Odchudzanie może być skuteczne dzięki kawie. Gdy wsypiesz do niej tę przyprawę, Twój metabolizm ruszy z kopyta. Szybko zgubisz nadprogramowe kilogramy.
Masz za wysoki cholesterol? Poznaj napój z dodatkiem, który nie tylko obniży poziom szkodliwej substancji tłuszczowej, ale też wspomoże odchudzanie. Dowiedz się, jak przygotować napój i włącz go do swojej diety.
Pogoda nas nie rozpieszcza. Deszcz, chłód i wiatr sprawiają, że łatwo się przeziębiamy. Dlatego musimy wzmocnić naszą odporność. Tu sprawdzi się napar z korzenia, który kupisz bez trudu.
Uwielbiamy smak i zapach koperku. Jak zmrozić koperek? Pudełko po lodach to już przeżytek. Teraz sięgnij po ten sprawdzony sposób. Koperek zachowa świeżość na długo.
Szklanka ciepłego mleka przed snem to sprawdzony sposób naszych babć na łatwiejsze zasypianie. Jednak można zmienić samo mleko w miksturę, która dodatkowo podwyższa jakość naszego snu. Chodzi o proste i łatwo dostępne przyprawy.
Sklepowe półki uginają się od wędlin, mięs i podrobów. Niestety w wielu przypadkach produkty te są dość wątpliwej jakości. Mają po prostu fatalny skład. Od dawna już przestałam więc kupować tego typu produktu. Szynkę do pieczywa piekę samodzielnie. Wystarczy pierś z indyka i kilka aromatycznych przypraw.
Dobry pieczony boczek wcale nie jest tak prosty w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Dziadek zdradził mi jedną istotną zasadę, dzięki której przysmak zawsze wychodził mu fantastycznie. Takiej rady się nie spodziewałam.
Cytrynę zwykle dodajemy do herbaty. Jednak teraz warto wbić w nią goździki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Dzięki temu sprawdzonemu patentowi pozbędziemy się pewnego uciążliwego problemu w domu.
Obieram banana, wbijam w niego goździki i gotuję we wrzątku. Zyskuję mieszankę, którą wypijam tuż przed pójściem spać. Na efekty nie muszę długo czekać. Męcząca przypadłość znika niemal od razu. Byłam początkowo sceptycznie nastawiona do tego patentu, ale zmieniłam o nim zdanie. Znalazłam go na kanale Ssmartfoxofficial na You Tube.
Niektóre składniki naszych potraw uważamy za dodatki wyłącznie smakowe. Bywamy wręcz zdziwieni, że służą naszemu zdrowiu. Tak jest w wypadku kilku niepozornych przypraw.
Zbliża się zima, a wraz z nią zwiększa się ryzyko, że szczury będą szukać schronienia w naszych domach. Zamiast sięgać po chemiczne środki, warto wypróbować pieprz, który może skutecznie odstraszyć te niechciane gryzonie.Osobiście zapach i smak pieprzu uwielbiam, dlatego zawsze mam go sporo pod ręką. Co ciekawe, wiele szkodników nie cierpi tej przyprawy. Z tego powodu wykorzystuję ją w ramach odstraszania niezaproszonych lokatorów.
Cynamon nie tylko do deserów. Okazuje się, także że ta prosta sztuczka kuchenna to najlepszy sposób na uciążliwy problem. Koniecznie dowiedz się o co chodzi z dalszej części tekstu. Ten patent przyda się w każdym domu.
Kawa jest prawdopodobnie najpopularniejszym napojem na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie leniwego poranka bez filiżanki aromatycznej małej czarnej. Niestety, nie każdy rodzaj kawy zasługuje na uwagę. Szczególnie dwa z nich powinniśmy omijać szerokim łukiem. Są one dość popularne w Polsce.
Banany słyną ze swoich licznych zalet. Mało kto jednak wie, że napar z tych owoców może pomóc rozprawić się z bezsennością. Ta przypadłość dotyka z roku na rok coraz więcej osób. Warto wiedzieć, w jaki sposób z nią walczyć w prosty, naturalny sposób.
Jest wiele lepszych sposobów niż plastikowe pudełko. Dzięki nim rozmrożony koperek będzie wyglądał bardziej świeżo. W niektórych przypadkach może się zaś wręcz okazać, że będzie zdrowszy.
Kawa jest napojem, po który sięgamy z przyjemnością. Zwykle do kawy sypiemy cukier. Podpowiadamy, by z niego zrezygnować i zastąpić innym produktem. Dzięki niemu schudniemy i zadbamy o nasze zdrowie.
Dla większości domowych kucharzy nie ma bez nich rosołu, a czasem także gulaszu i wielu przetworów. A jednak – nie ma też rosołu, w którym już na talerzu pływałyby liście laurowe. Dlaczego wyławiamy je przed podaniem zupy?