Sernik siostry Anastazji skusi niejednego smakosza. Mleczko kokosowe, którym wzbogacana jest masa z twarogu, sprawia, że wypiek nabiera wspaniałej konsystencji i pięknie pachnie. Przygotowanie jest niesamowicie proste. Spróbujecie? Sernik z nutą kokosa wielu łasuchom przypadnie do gustu. Prosty i smaczny deser zaproponowany przez siostrę Anastazję zakłada dodanie do masy serowej znanego z kuchni azjatyckiej produktu, jakim jest mleczko kokosowe. Dzięki niemu deser jest lekki i wprost rozpływa się w ustach. Musicie choć raz go skosztować.
Pańska skórka jest tradycyjnym smakołykiem pochodzącym z województwa mazowieckiego. Wiele osób kojarzy smakołyk głównie z dniem Wszystkich Świętych, ponieważ właśnie wtedy można ją dostać na rozmaitych stoiskach przy cmentarzach. Twarde cukierki z cukru i soków owocowych przygotujemy również samodzielnie w domu. Pańska skórka z dnia na dzień jest jeszcze lepsza. Pańska skórka to cukierki, które znają wszyscy mieszkańcy Warszawy i województwa mazowieckiego. Twarde słodycze z cukru i wody sprzedawane są między innymi na przycmentarnych straganach w dniu Wszystkich Świętych. W 2008 roku pańska skórka została wpisana na listę produktów tradycyjnych. Specjał jest banalnie prosty w przygotowaniu.Do pańskiej skórki dodawane są również gęste syropy owocowe lub barwniki spożywcze nadające kolor. Do tradycyjnych cukierków dodaje się także mąkę, żelatynę i pianę z białek. Jak zrobić pańską skórkę? Domowe, kultowe cukierki przygotujemy z cukru, miodu, piany z białek i soków owocowych. Tak przygotowane słodycze będą jeszcze smaczniejsze od gotowego produktu. Do pańskiej skórki dodajmy ulubiony, gęsty sok o intensywnym kolorze. Osobiście polecam malinowy, wiśniowy i jagodowy, ponieważ dodadzą słodyczom ładnego koloru. Pańska skórka będzie gotowa następnego dnia, po kilkugodzinnym chłodzeniu w lodówce. Pańską skórkę pokrójmy w małą kostkę i owińmy w papier. Słodycze możemy jeść już następnego dnia po przygotowaniu, jednak z każdym dniem będą stawały się twardsze i smaczniejsze. Cukierki przechowujmy w szklanym słoiku.
Próbowaliście naleśników z bananem? Dodanie owocu do ciasta sprawia, że jest ono przyjemnie kremowe i słodkie. Tak skomponowana masa dobrze się też smaży i nie przywiera. Sprawdźcie prosty patent na niebanalny deser czy śniadanie.Dobre naleśniki na słodko spodobają się każdemu amatorowi słodkich ciepłych przysmaków. Proste w przygotowaniu ciasto, które podczas smażenia nie rwie się, tym razem przygotujemy z wykorzystaniem bananów. Jeśli macie dojrzałe owoce pod ręką, spróbujcie. Będzie pysznie.
Szukacie pomysłu na ciasteczka na Halloween? Paluchy wiedźmy będą idealne. Prosty w przygotowaniu i efektownie wyglądający przysmak z dodatkiem owocowej konfitury i migdałów spodoba się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?Halloween jest okazją do kulinarnej kreatywności i tworzenia deserów, które zachwycą również od strony wizualnej. Paluchy wiedźmy do złudzenia przypominają fragmenty ludzkich dłoni, a przy tym smakują znakomicie. Kruche ciasto z dodatkiem migdałowej esencji, konfiturą i kawałkami orzechów skusi niejednego łasucha.
Orzechowe ciasto bez pieczenia jest prawdziwym hitem, jeśli chodzi o desery tego typu. Słonawy smak krakersów idealnie komponuje się z masą budyniową dosłodzoną miodem. Wierzch ciasta wieńczą chrupiące orzechy w domowym karmelu. Na samą myśl cieknie ślinka.Orzechowe ciasto bez pieczenia przygotujesz prosto i szybko. Samo przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut. Nie potrzebne są żadne specjalistyczne sprzęty kuchenne ani nawet mikser. Pamiętaj, że to ciasto potrzebuje jednak czasu spędzonego w lodówce, aby dobrze się związać. Najlepiej zaplanować sobie przyrządzenie go z jednodniowym wyprzedzeniem.
Wafle przekładane kajmakiem są prostym przepisem, który w przeszłości niejednokrotnie zaspokajał apetyt na słodycze. Podstawowe składniki oraz łatwe przygotowanie sprawiają, przekąska ta jest dobrym pomysłem również dzisiaj. Wafle przekładane kajmakiem biją na głowę niejeden kupny deser.Do przygotowania wafli przekładanych kajmakiem najlepiej przygotować własną masę z gotowanego skondensowanego mleka. Jeśli zależy nam na czasie, możemy użyć kupnej masy krówkowej, jednak końcowy efekt nie będzie z pewnością tak smakowity. Odrobina cierpliwości przy przygotowaniu wafli odpłaci się nam z nawiązką.
Naleśniki są przysmakiem, którego mało który smakosz sobie odmówi. Dziś proponujemy wam smaczną wersję z dodatkiem domowej przyprawy korzennej. Spodoba się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?Ciasto na naleśniki korzenne przyrządza się prawie tak samo, jak klasyczne. Jedyną różnicę stanowi przyjemnie pachnący miks przypraw, który wsypiemy, by wzbogacić smak dania. Smakuje świetnie z wieloma dodatkami. Musicie skosztować.
Tiramisu spodoba się nie tylko amatorom kuchni włoskiej. Receptura Roberta Makłowicza pomoże wam przyrządzić go w kilka chwil. Kucharz nasączone w kawie biszkopty pokrywa delikatnym serkiem z dodatkiem pomarańczy, dzięki czemu deser jest niezwykle aromatyczny i orzeźwiający jednocześnie. Spróbujecie? Lekki włoski deser z biszkoptów i serka mascarpone, czyli tiramisu, nie jest trudny w przygotowaniu. Kilka prostych produktów i receptura Roberta Makłowicza pomogą wam wyczarować znakomity przysmak, który z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim.
W dzisiejszych czasach przyzwyczailiśmy się do przygotowywania kupnego budyniu z proszku. Zapewne większość z Was nie spodziewa się, jak proste jest przyrządzenie tego przysmaku w tradycyjny domowy sposób. Poniżej przedstawiamy klasyczny przepis, w którym dodatek masła sprawia, że budyń jest jeszcze bardziej kremowy i aksamitny.Dodanie masła do przygotowywanego domowego budyniu podbija jego smak, oraz sprawia, że nasz deser ma wyjątkowo gładką konsystencję. Kolejną kwestią mającą niebagatelny wpływ na budyniową perfekcję jest dbanie, aby w wyrabianej masie nie powstały grudki. Efekt ten uzyskasz, jeśli zamiast łyżki, do mieszania budyniu użyjesz widelca.
Muffinki z czekoladą są pysznym i prostym w przygotowaniu deserem. Puszyste ciasto z kakaowymi drobinkami posmakuje nie tylko najmłodszym. Przysmak zachwyca delikatnością, dzięki zastosowaniu wody gazowanej. Bąbelki dodają mu lekkości i pomagają urosnąć podczas pieczenia. Przygotowanie muffinek nie jest skomplikowane. Wystarczy wymieszać produkty suche i mokre, a powstałą masę przenieść do specjalnej foremki i upiec. Zazwyczaj samo sporządzenie masy trwa zaledwie chwilę. Pieczenie również nie zajmie całego popołudnia. Warto spróbować.
Jak wykorzystać białka z jajek, kiedy realizujemy przepis wymagający użycia jedynie żółtek? Nie musisz już wyrzucać niechcianej połowy jaja. Istnieje wiele pomysłów na to, jak ją zagospodarować w smaczny i prosty sposób. Zapraszamy do lektury.Najprostszą odpowiedzią na pytanie: jak wykorzystać białka z jajek? jest upieczenie bezy. W pewnym momencie jednak beza może okazać się niewystarczająca, zwłaszcza kiedy te nadprogramowe białka mamy dość często. Jak wykorzystać białka z jajek na inne sposoby? Poniżej znajdziesz inspiracje zarówno na słodkie jak i na wytrawne potrawy.
Jeśli myślisz, że popękany lukier na pączkach jest jedynie defektem estetycznym, możesz mocno się zdziwić. Taka polewa skrywa w sobie informacje na temat jakości samych pączków. Dowiedz się, co oznacza i dlaczego lepiej jej unikać.Lukier to najbardziej popularna forma zdobienia słodkich pączków. Przy wyborze tych wyrobów cukierniczych zwróć baczną uwagę na jego wygląd. Niedoskonały, popękany lukier świadczyć może o niskiej jakości wyrobu, podejrzanych składnikach dodanych podczas jego przyrządzenia lub o nieodpowiednim przechowywaniu i transportowaniu pączków.
Co zrobić z białkiem jaja w sytuacji, gdy dany przepis wymaga użycia jedynie żółtek? Z pomocą przychodzi ten prosty patent na kokosanki. Pyszne ciasteczka wykonasz błyskawicznie, a do tego zapobiegniesz marnowaniu jedzenia. Taki plan ma same plusy.Ekspresowe kokosanki to zaledwie 15 minut przygotowania i ok. 20 minut pieczenia. Ten szybki przepis sprawdzi się za każdym razem, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Jeśli zależy Ci na mniejszej kaloryczności ciasteczek, zastąp cukier erytrolem. Takimi kokosankami można zajadać się wręcz bezkarnie.
Ciasto bez pieczenia podobne do pysznej, mlecznej kanapki ze słodką pszenicą jest proste i szybkie w przygotowaniu. Kilka składników, które znajdziecie w najbliższym sklepie spożywczym, w kilka chwil zamienicie w deser doskonały dla całej rodziny. Spróbujecie?Efektowne i smaczne ciasto bez pieczenia skusi każdego, kto lubi sobie umilić czas czymś słodkim, a nie przepada za pieczeniem. Deser w stylu batonika Kinder Country będzie idealny — pyszna czekolada, delikatna śmietanka i słodka pszenica razem smakują naprawdę doskonale. Spójrzcie tylko, jak pięknie się prezentuje na zdjęciu, które pochodzi z kanału YouTube Opolanka Kasia w Kuchni. Autorka kanału przygotowała podobny przysmak.
Kruche ciasteczka ze skwarkami były kultową przekąską w czasach PRL-u. Domowe ciastka z kilku podstawowych składników zachwycały niepowtarzalnym smakiem i doskonałą kruchością, właśnie dzięki dodatkowi skwarków. Spraw bliskim miłą niespodziankę i przygotuj smakołyk jak za dawnych lat. Zachwyty są gwarantowane.Wiele deserów z PRL-u przetrwało do dziś. Kultowe ciastka orzeszki, blok czekoladowy, wafelki, czy kruche ciasteczka ze skwarkami wiele osób przygotowuje w domu do tej pory. Ciastka z maszynki z dodatkiem skwarków ze słoniny są przepyszną i szybką przekąską dla całej rodziny.Ciastka przygotujemy w maszynce przy pomocy specjalnej nakładki. To dawny, tradycyjny sposób na domowe wypieki z kruchego ciasta. Jeśli nie masz maszynki w domu, rozwałkuj wyrobione ciasto i pokrój je w paski przy pomocy radełka. Uzyskasz wtedy podobny kształt przekąski.Do przygotowania ciasta na kruche ciasteczka ze skwarkami potrzebujemy słoniny, cukru, margaryny, soli, mąki, jajek i proszku do pieczenia. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez kilka minut, żeby było elastyczne, a wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ciasto przed formowaniem chrupiących ciasteczek wstawmy do lodówki na pół godziny.
Ciasto bez pieczenia z 4 składników spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Tani i pełen smaku deser jest prosty w przygotowaniu. Sprawdzi się idealnie, gdy najdzie was ochota na coś słodkiego. Spróbujecie? Przygotowany zaledwie z czterech niedrogich produktów deser inspirowany jest przepisem zamieszczonym na kanale YouTube Gotuj ze mną.pl. Z niego pochodzi apetyczne zdjęcie rarytasu, ilustrujące nasz artykuł. Lekka budyniowa masa z kruchymi ciasteczkami jest pyszna. Warto jej skosztować.
Pyszne, świeżutkie rożki z jabłkami posmakują nie tylko dzieciom. Ich przygotowanie nie zajmie wam więcej niż pół godziny, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Koniecznie spróbujcie — będą idealne, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego lub gdy goście wpadną bez zapowiedzi. Chrupiące i rumiane rożki z jabłkami będą szybko znikać z talerzy. Prosty przepis na słodką przekąskę z gotowego ciasta francuskiego i sezonowego owocu z pewnością umili wam jesienne popołudnia. Pięknie pachnie i znakomicie smakuje. Spróbujecie?
Ciasto ucierane ze śliwkami jest propozycją deserową, która sprawdzi się niemal w każdej sytuacji. Puszyste i delikatne, zachwyca słodyczą przełamaną delikatną kwaskowatością śliwek. Jest proste do zrobienia, nie wymaga przechowywania w lodówce i każdemu smakuje. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis.Proponowane przez nas ciasto ze śliwkami to tzw. przepis błyskawiczny. Wystarczy połączyć wszystkie składniki za pomocą miksera, wstawić formę do piekarnika i gotowe. Takie ucierane ciasto ze śliwkami możesz przygotować prosto i szybko, zawsze wtedy, kiedy masz na nie ochotę.
Sernik dyniowy jest smaczną jesienną alternatywą klasycznego deseru. Delikatna serowa masa z twarogu i serka homogenizowanego w połączeniu z pieczonym pomarańczowym warzywem jest wyśmienita. Przygotowany według prostego przepis cioci Marioli przysmak spodoba się waszym bliskim. Spróbujecie?Sernik dyniowy spodoba się każdemu łasuchowi. Połączenie twarogu, serka homogenizowanego i purée z dyni z chrupiącym spodem w postaci herbatników z dodatkiem przypraw jest niezwykle smaczne. Ciasto przygotowuje się niemalże samo. Skusicie się?
Jesienią, kiedy dni są coraz krótsze, chłodniejsze i deszczowe, możemy odczuwać senność i spadek nastroju. Domowa, gorąca czekolada będzie doskonałym antidotum na te przypadłości. Napój podany z ulubionymi dodatkami doda energii i doskonale poradzi sobie z jesienną chandrą.Nasz przepis na gorącą czekoladę jest przepisem podstawowym. Do słodkiego i rozgrzewającego napoju możemy dodać również startą skórkę z pomarańczy, migdały, szczyptę chili, kardamonu. Każdy dodatek wsypujemy podczas gotowania, żeby oddał swój aromat. Gorącą czekoladę możemy podać bez żadnych dodatków. Jednak wyjątkowo apetycznie będzie się prezentowała, gdy udekorujemy ją bitą śmietaną, posypiemy czekoladą, cynamonem, posiekanymi orzechami lub polejemy ulubionym sosem. Każdy znajdzie idealny dodatek dla siebie. Gorąca czekolada jest bardzo smaczna, a jej zapach unosi się po całej kuchni już podczas gotowania.Zrezygnujmy z gotowej bitej śmietany w sprayu i polepszaczy do bitej śmietany, bo to sztuczne produkty. Gęstą pianę bez problemu ubijemy z mocno schłodzonej śmietanki kremówki. Wystarczy ubijać ją na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut.
Proste ciasto bez pieczenia można zrobić już z trzech produktów — sera, galaretki i krakersów. Przepis jest dziecinnie prosty, a przysmak można urozmaicać poprzez dodawanie ulubionych owoców. Za każdym razem smakołyk zachwyca lekką konsystencją i wyglądem. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona. Rozpuszczenie galaretek, połączenie ich z serem i przelanie na spód z ciasteczek — tak w skrócie mógłby wyglądać opis przygotowania prostego ciasta bez pieczenia, które dziś wam proponujemy. Lekki niczym chmurka deser nie jest skomplikowany, a mimo to jego smak urzeka. Skusicie się?
Pumpkin spice latte jest typowo jesienną kawą, która w dość krótkim czasie zdobyła szturmem serca kawoszy na całym świecie. Jest połączeniem słodkiej dyni z korzennymi przyprawami, zwieńczonym pyszną bitą śmietaną. Czego chcieć więcej?Pumpkin spice latte swój debiut miało w sieci popularnych kawiarni. Teraz nie musisz już wychodzić z domu, aby skosztować tego aromatycznego i rozgrzewającego napoju. Z naszymi wskazówkami przygotowanie pumpkin spice latte jest prostsze, niż myślisz.
Lubicie ciasta bez pieczenia? Montenegro będzie więc dla Was prawdziwą gratką. Prosty deser na spodzie z herbatników z pysznym mlecznym kremem i polewą czekoladową przygotowuje się w kilka chwil, a zachwyca od pierwszego kęsa. Koniecznie spróbujcie — posmakuje nie tylko dzieciom.Montenegro jest znakomitym ciastem bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się jako smakowity deser czy słodycz do kawy. Pomysł na przysmak po raz pierwszy zaprezentowany został na kanale „Prosty przepis na” na YouTube, z którego pochodzi zdjęcie ilustrujące artykuł. Do jego przygotowania potrzeba jedynie kilku składników. Większość z pewnością znajdziecie w kuchni. Skusicie się?
Znacie tiramisu? Tradycyjny, włoski deser dosłownie rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kwadrans. Włoska wersja ciasta bez pieczenia doskonale smakuje o każdej porze roku, lecz o kawowych nutach marzymy zwłaszcza teraz, w mało energetyczne dni. Koniecznie przygotujcie słynny rarytas - rodzina będzie zachwycona.Włoskie tiramisu to jeden z tych deserów, czy też ciast bez pieczenia, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi. Jest delikatne, puszyste i lekkie jak chmurka. Delikatny smak kremu z mascarpone przełamany jest mocną, aromatyczną kawą z dodatkiem likieru migdałowego. Przysłowiową wisienką na torcie jest ciemne kakao, którym oprószamy cały deser tuż przed podaniem.Przepisów na tiramisu znajdziemy wiele, jednak nie każdy wie, że tradycyjny deser ze słonecznej Italii przygotowujemy z mascarpone, cukru, żółtek i białek. Nie dodajemy do niego śmietany kremówki, ani żelatyny. Krem na tiramisu ma być puszysty i bardzo delikatny, ponieważ to kawa gra tu pierwsze skrzypce i musi być dobrze wyczuwalna.Kawa do tiramisu musi być czarna, mocna i bardzo aromatyczna. Do ostudzonego napoju dodajmy kilka łyżek włoskiego likieru Amaretto, który wzmocni walory smakowe i doda migdałowej nuty. Nasączone w kawie i likierze biszkopty będą smakować rewelacyjnie i doskonale połączą się z delikatnym kremem.
Jedliście może kiedyś budyń ryżowy? Pełen smaku deser z dodatkiem banana z pewnością przypadnie do gustu Twojej rodzinie. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje o niebo lepiej niż gotowe specjały z proszku. Wyróżnia go naturalny skład, lekkość i doskonały smak. Spróbujecie?Budyń ryżowy skusi nawet najbardziej wybrednego łasucha. Prosty i zdrowy deser zrobicie w kilka chwil. Wystarczy zagotować płatki ryżowe i połączyć je z bananem oraz ulubionymi dodatkami. Prościej się nie da.
Ciasto z galaretką i puszystą śmietanką przygotujesz szybko i bez użycia piekarnika. Jego spód i wierzch zrobisz z maślanych herbatników, a środek wypełnisz prawdziwymi pysznościami. Deser nie tylko obłędnie wygląda, ale też podobnie smakuje. Zapewniamy, że nie oprze mu się żaden łasuch.Ciasta bez pieczenia cieszą się ogromną popularnością, ponieważ ich przygotowanie zajmuje mało czasu, a smak i wygląd zachwycają. Ciasto bez pieczenia z galaretką jest ciastem, które zniknie jeszcze tego samego dnia.Ciasto bez pieczenia przygotujemy z trzech ulubionych galaretek, najlepiej o różnych smakach, żeby cały deser był kolorowy i wyglądał apetycznie. Gorąco polecam galaretkę truskawkową, pomarańczową i jagodową. Świetnie sprawdzi się również galaretka cytrynowa, kiwi, brzoskwiniowa.Ciasto bez pieczenia przygotujemy na maślanych herbatnikach. Pianka z jogurtów naturalnych i śmietanki kremówki jest puszysta, delikatna i słodka. Doskonale łączy się więc z owocowymi galaretkami. Ciasto przed podaniem oprószmy cukrem pudrem. To prosta i pyszna dekoracja.W naszym materiale prezentujemy zdjęcie ciasta będące screenem z filmu na kanale Swojskie jedzonko na YouTube. Nam już ślinka leci na jego widok.
Szarlotka z gruszkami spodoba się amatorom kuchennych urozmaiceń. Nietypowy owoc w połączeniu z klasycznym ciastem kruchym i lekką bezą smakuje znakomicie. Koniecznie spróbujcie — bliscy będą zachwyceni.Szarlotka z gruszkami jest wyśmienita. Do niezwykle aromatycznego zwieńczonego delikatną bezą ciasta oprócz słodziutkich owoców dodamy orzechy, co sprawi, że jeszcze trudniej będzie mu się oprzeć. Przygotowanie jest niezwykle proste. Spróbujecie?
Na sklepowych półkach znajdziemy zarówno cukier waniliowy, jak i cukier wanilinowy. Różni je nazwa, cena i przede wszystkim skład. Jaka jest różnica między cukrem waniliowym a wanilinowym? Jesteśmy pewni, że zaskoczenie będzie dla Was ogromne.Cukier waniliowy to doskonały dodatek do ciast, deserów, domowych, słodkich bułek, rogalików. Dodajemy go również do koktajli, naleśników, gofrów, owsianki. Niewiele osób wie jednak, że między cukrem waniliowym a cukrem wanilinowym jest ogromna różnica.Z pewnością pierwszą rzeczą, na jaką zwrócimy uwagę podczas kupowania cukru waniliowego, jest odmienna cena. Małe opakowanie cukru z wanilią kosztuje około 4 zł, cukier wanilinowy natomiast około 1 zł. Nie jest to jednak jedyna różnica między cukrem waniliowym a wanilinowym. Możemy samodzielnie przygotować również ten pyszny dodatek do ciast. Potrzebujemy cukru brązowego lub białego i laski wanilii. Domowy cukier waniliowy możemy przechowywać przez wiele miesięcy, a ciasta z nim przygotowane będą smakować jeszcze lepiej.