Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Słodycze

Słodycze

Jak wykorzystać jeżyny w kuchni?
18.08.2022 19:41 Jak wykorzystać w kuchni jeżyny? Garść inspiracji

Jeżyny są pysznymi letnimi owocami, które w kuchni znajdą niejedno zastosowanie. Nadają się zarówno do deserów jak ido dan bardziej wytrawnych. Już teraz sprawdźcie nasze smaczne pomysły. Będziecie zaskoczeni jak dużo macie możliwości.Sezon na jeżyny nie jest długi. Warto choć raz skusić się na porcję tego pysznego owocu. Jeśli nie wiecie, jak go wykorzystać, a na surowo jeść nie lubicie, mamy dla was kilka wskazówek. Proste patenty pozwolą sprawnie włączyć zdrowy produkt do diety.

Przebojowy sernik na zimno z kajmakiem i truskawkami
18.08.2022 10:46 Przebojowy sernik na zimno z kajmakiem i truskawkami. Deser doskonały

Sernik na zimno jest smacznym i orzeźwiającym deserem idealnym na ciepłe dni. Przygotowany z sezonowymi owocami — np. truskawkami — smakuje jeszcze lepiej. Dodając do masy serowej z owocami kajmak, uzyskacie pełen aromatu i charakteru specjał. Spróbujcie, a już nigdy go nie pominiecie.Sernik na zimno skusi wielu smakoszy. Proponowaliśmy wam już nietypową wersję z cynamonem oraz recepturę Ani Starmach z morelami. Tym razem zachęcamy was do przygotowania deseru z dodatkiem kajmaku. Subtelny smak sosu idealnie zgra się ze świeżą słodyczą świeżych truskawek. Skusicie się?

Przepis na kultowy sernik z rodzynkami
17.08.2022 12:47 Przepis na kultowy sernik z rodzynkami. Doświadczone kucharki zawsze korzystały z 1 sztuczki

Sernik z rodzynkami wywołuje burzliwe dyskusje wśród smakoszy. Zwolennicy dodawania suszonego owocu cenią urozmaicenie delikatnej masy serowej. Przeciwnicy uważają, że sprawia, iż sernik traci na lekkości i smaku. Wystarczy jednak zastosować prosty patent polegający na ubiciu piany z białek, a ciasto będzie miało doskonałą konsystencję i nie wyjdzie zbite. Koniecznie spróbujcie — jeszcze pokochacie rodzynki w cieście.Są smakosze, którzy nie wyobrażają sobie jedzenia sernika z rodzynkami. My zachęcamy jednak do przygotowania go w kultowej wersji z tym słodkim suszonym owocem. Nadaje on charakteru masie, a dzięki odpowiedniemu łączeniu składników nic nie opadnie. Tak pysznego deseru dawno nie skosztowaliście.

Klasyczny przepis na galaretkowiec z mlekiem. Ciasto bez pieczenia
16.08.2022 20:39 Klasyczny przepis na galaretkowiec z mlekiem. Ciasto bez pieczenia

Pomysł na szybkie ciasto bez pieczenia? Przygotuj galaretowiec z mlekiem. Lekkie ciasto o owocowym smaku z mleczną i waniliową nutą jest idealne na upalne dni. Poznaj klasyczny przepis na galaretowiec z mlekiem, skradnie serce każdemu łasuchowi.Galaretowiec to ciasto, które doskonale pamiętam z dzieciństwa i często do niego wracam. To tani, prosty i przepyszny deser, który za każdym razem znika błyskawicznie i każdy prosi o dokładkę. Do przygotowania galaretowca potrzebujesz kilku podstawowych produktów: mleka, żelatyny, cukru i galaretek.Do ciasta wybieram zawsze galaretki o różnych smakach, aby deser był kolorowy i wyglądał bardzo apetycznie. Smak mleka podkręcam cukrem i cukrem wanilinowym, nuta wanilii świetnie łączy się ze wszystkimi składnikami.Galaretowiec jest ciastem bez pieczenia. Przygotowaną masę przełóż do formy do pieczenia keksa lub babki i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Formę wyłóż wcześniej folią spożywczą, dzięki której deser nie porwie się podczas wyjmowania.Szukasz pomysłu na równie smaczny deser? Przygotuj bananowe ciasto bez pieczenia z herbatnikami i budyniem, jest idealne do kawy.

Kawa na zimno z sokiem pomarańczowym
16.08.2022 08:53 Dlaczego warto dodać do kawy sok pomarańczowy? Zaskakujący napój podbija internet

Po kawę zazwyczaj sięgamy rankiem, by się pobudzić. W ciepłe dni warto skusić się na chłodny napój bazujący na klasycznej małej czarnej. Dodając do niej soku pomarańczowego, uzyskamy naprawdę przyjemną kombinację, która pobudzi i orzeźwi jednocześnie. Jest prosta w przygotowaniu i wymaga tylko czterech składników. Spróbujecie? Jeśli nie wyobrażacie sobie wypicia ciepłej kawy w upalny dzień, mamy dla was idealne rozwiązanie. Pachnący pomarańczami zimny napój kawowy na lodzie z pewnością skradnie wasze serca. Cudownie pobudza, orzeźwia i zachwyca smakiem. Skusicie się?

Szybka szarlotka - banalny przepis
15.08.2022 21:44 Banalny przepis na pyszną i szybką szarlotkę. Mnóstwo jabłkowego musu i chrupiące ciasto zachwycają

Jak zrobić szybką szarlotkę? Kruche ciasto przełożone pysznymi słodko-kwaśnymi jabłkami wcale nie wymaga żmudnych przygotowań. Z naszym przepisem doskonały, pełen owoców, wypiek powstanie w niecałe dwie godziny, a większość tego czasu stanowić będzie pieczenie. Spróbujecie? Szarlotkę lubi wielu smakoszy. Proste w przygotowaniu i pełne smaku ciasto z aromatycznym owocowym musem można przyrządzić w zaledwie kilka chwil. Składniki z pewnością macie w kuchni. Jeśli nie wiecie, co zrobić z pierwszymi kwaśnymi jabłkami — koniecznie spróbujcie.

Babciny przepis na idealne racuchy
14.08.2022 16:50 Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda

Sposobów na racuchy jest wiele. Babciny przepis wykorzystujący kwaśne mleko będzie lepszy niż niejeden patent z użyciem drożdży. Wyjątkowo puszyste, nie za słodkie i rozpływające się w ustach danie spodoba się całej rodzinie. Spróbujecie?Delikatne racuchy na kwaśnym mleku spodobają się amatorom słodkich przysmaków z patelni. Tym razem bez jabłka, ale z przyjemnie kwaśnym nabiałem, który sprawi, że masa po usmażeniu wyjdzie tak lekka i puszysta, jak nigdy wcześniej. Skusicie się?

Malinowe ciasto bez pieczenia - prosty przepis
14.08.2022 15:17 Malinowe ciasto bez pieczenia. Idealny deser na długi weekend

Ciasta bez pieczenia są doskonałym pomysłem na deser dla całej rodziny. Smakołyki z dodatkiem sezonowych owoców — takie jak nasza dzisiejsza czekoladowo-malinowa propozycja z jogurtowym wykończeniem — spodobają się nawet amatorom bardziej klasycznych domowych słodyczy. Jeżeli nie wiecie, czym zaskoczyć gości na weekendowym spotkaniu, koniecznie spróbujcie. Malinowy deser nie wymaga pieczenia, a zachwyca smakiem. Lekki, orzeźwiający miks owocowego musu, kremowego jogurtu i pysznie czekoladowego spodu z ciasteczek skradnie serce niejednego łasucha. Przygotowanie wcale nie będzie takie trudne. Skusicie się?

Jak wyhodować arbuza we własnym ogródku?
14.08.2022 12:10 Jak wyhodować arbuza we własnym ogródku? Zdradzamy krok po kroku

Arbuz jest słodkim i orzeźwiającym owocem, który latem doskonale gasi pragnienie. Wiecie, że można go wyhodować w przydomowym ogródku? Brzmi skomplikowanie, a wcale nie wymaga wiele wysiłku. Sprawdźcie nasze wskazówki i spróbujcie. Będzie lepszy niż ze sklepu.Arbuz, zwany również kawonem, należy do rodziny roślin dyniowatych. Charakteryzuje się słodkim miąższem, który stanowić może pyszny letni deser. Przysmak, który lubi wielu smakoszy, można wyhodować samodzielnie. Wcale nie jest to aż tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Nasze wskazówki z pewnością wam pomogą.

Domowe wafle do lodów - prosty patent
13.08.2022 20:57 Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Kupujecie wafle do lodów w sklepie? Przy odrobinie wysiłku dużo lepsze będziecie w stanie przygotować w domu. Kilka prostych składników — w tym masło, które sprawia, że ciasto jest delikatne i bardzo smaczne — wystarczą, by cieszyć się dobrze znanym przysmakiem. Spróbujecie?Znacie na pewno to uczucie, kiedy jecie pyszne lody, a wafelek okazuje się pozbawiony smaku i nasiąknięty? Kupowane w sklepach słodycze nie zawsze spełniają nasze oczekiwania. Dlatego też warto samodzielnie przygotować smakowity dodatek do zimnego deseru. Będzie przyjemnie chrupiący i pyszny.

śmietankowy deser
11.08.2022 22:13 Zimny, kremowy i przepyszny. Przepis na śmietankowy deser idealny na lato

Poznajcie przepis Marzeny na śmietankowy deser idealny na lato. Jest zimny, kremowy i przepyszny. Smakuje prawie jak sernik na zimno, ale jest od niego delikatniejszy i mniej kaloryczny. Zjada się go z wielką przyjemnością, najlepiej w towarzystwie sosu ze zmiksowanych owoców. W ciepłe dni chętnie sięgamy po lekkie dania. Jeśli chodzi o desery, również nie mamy ochoty na te przesłodzone. Wybieramy raczej te lekkie i zimne. Prym wiodą lody i sorbety, jednak doskonale sprawdzi się też deser śmietankowy przypominający galaretkę. A to za sprawą dodanej do niego żelatyny, która całość stabilizuje i usztywnia. Zapraszamy na śmietankowy deser, znany we Włoszech pod nazwą panna cotta.

Lody z 3 składników są idealne na upały
11.08.2022 13:34 Najprostsze domowe lody na bazie jogurtu. Wystarczą tylko 3 składniki

Lody z 3 składników są doskonałym rozwiązaniem na upały. Prosty deser na bazie jogurtu przygotujecie w kilka chwil, a niezbędne produkty znajdziecie niemalże w każdym sklepie spożywczym. Warto spróbować — są lepsze niż w niejednej lodziarni.W ciepłe dni dobrze jest sięgnąć po coś dla ochłody. Samodzielne przygotowanie lodów wcale nie zajmie wam wiele czasu. Jedynie ich zamrażanie trwa dłuższą chwilę. Jest na co czekać — świeże owoce z lekkim nabiałem są wyśmienite. Skusicie się?

krojenie tortu
10.08.2022 21:26 Jak kroić weselny lub urodzinowy tort? Najważniejsze zasady

Wiecie, jak kroić weselny lub urodzinowy tort? Przedstawiamy wam najważniejsze zasady, dzięki którym ciasto nie będzie się rozpadać i nie straci apetycznego wyglądu. Wykorzystajcie patenty stosowne do rodzaju tortu. Nóż maczany w ciepłej wodzie jest tylko jedną z podpowiedzi. Ładne pokrojenie tortu wcale nie jest takie proste. Zwłaszcza jeśli tort jest wysoki, obłożony masą marcepanową lub cukrową albo wykonano go z kruchej bezy. A co by nie mówić, ważne jest nie tylko, jak tort wygląda przed pokrojeniem, ale też, jak prezentuje się na deserowych talerzykach gości. Udzielimy wam więc kilku praktycznych wskazówek, dzięki którym unikniecie tych małych niepowodzeń.

Wyśmienite racuchy z borówkami
09.08.2022 18:54 Wyśmienite racuchy z borówkami. Wspaniałe na śniadanie, jak i przekąskę

Racuchy z borówkami są letnim smakołykiem, który idealnie sprawdzi się jako słodkie śniadanie, deser czy podwieczorek. Puszysta i delikatna masa o przyjemnym waniliowym aromacie po usmażeniu jest rewelacyjna. Koniecznie spróbujcie — nie tylko dzieci będą zachwycone. Lekkie niczym chmurka racuchy z borówkami skuszą niejednego amatora słodkich przysmaków. Proste w przygotowaniu i niezwykle delikatne placki zachwycają przyjemnym waniliowym zapachem. Mało kto oprze się tak smacznej kombinacji.

Ciasto bez pieczenia z 4 składników za 10 złotych. Prosty i tani deser
07.08.2022 15:01 Ciasto bez pieczenia z 4 składników za 10 złotych. Prosty i tani deser

Ciasto bez pieczenia z 4 składników przygotujesz błyskawicznie, będzie maślane, budyniowe i pełne smaku. Do ciasta możesz przygotować również domową polewę czekoladową, która urozmaici resztę składników. Ciasto bez pieczenia jest proste i pyszne.Przepisy na ciasta bez pieczenia są totalnym hitem wszystkich stron kulinarnych. Nic dziwnego, ciasta zrobimy z kilku prostych składników, bez pieczenia, bez biszkoptu. Ciasto bez pieczenia z 4 składników to ciasto wyjątkowo szybkie i tanie. Za 10 złotych zrobisz deser dla całej rodziny.Do przygotowania ciasta bez pieczenia z 4 składników potrzebujesz maślanych herbatników, kostki margaryny, mleka i trzech opakowań budyniu wanilinowego z cukrem. Do ciasta polecam przygotować również polewę czekoladową z gorzkiej czekolady i śmietany kremówki, która nadaje fenomenalny smak i sprawia, że ciasto wygląda bardzo apetycznie.Ciasto bez pieczenia z 4 składników jest jednym z tych ciast, które można jeść niemal codziennie. Jest szybkie, smaczne, a polane polewą z czekolady deserowej smakuje obłędnie. Jeśli masz ochotę na ciasto budyniowe, pomiń polewę w przepisie, wtedy będzie lżejsze i bardzo waniliowe.

Ekspresowe ciasto z 3 składników
05.08.2022 12:42 Ekspresowe ciasto z 3 składników. Wystarczy 30 minut

Ekspresowe ciasto z 3 składników jest niebanalną propozycją na szybki deser. Wystarczy pół godziny i nieco cierpliwości, by z prostych produktów, dostępnych w każdym niemalże sklepie spożywczym, wyczarować smakołyk, który skradnie serca gości. Idealna opcja dla tych z was, którzy nie chcą spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, a lubią domowe słodycze.Szybki deser na bazie ciasta francuskiego z pysznym kremem ze śmietanki i mleka skondensowanego będzie smakował doskonale w towarzystwie czarnej kawy. Zaprezentowany po raz pierwszy na kanale Smaczny.tv rarytas jest delikatny i rozpływa się w ustach. Skusicie się?

ciasto bez pieczenia Rafaello
04.08.2022 21:20 Rafaello z borówkami. Proste, rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia

Dziś mamy dla was na osłodę prawdziwy, sezonowy przebój. Jest nim ciasto bez pieczenia — Rafaello z borówkami. Przygotujcie je koniecznie, a nie pożałujecie. Jest łatwe do zrobienia, bo herbatniki wystarczy przełożyć kremem i borówkami, a efekt powala. Ciasto wprost rozpływa się w ustach, więc z pewnością nikt nie oprze się temu deserowi. Ciasta bez pieczenia cieszą się dużą popularnością. Trudno się temu dziwić, wszak mało przy nich pracy i zawsze się udają. Nie ma w nich mowy o zakalcu i proporcje składników też mają mniejsze znaczenie. W upalne dni plus jest jeszcze taki, że nie trzeba uruchamiać piekarnika, a to zawsze o kilka stopni mniej w kuchni. Ciasto bez pieczenia Rafaello z borówkami doskonale wpisuje się w obecną porę roku. Jest lekkie, doskonałe na zimno i zawiera pyszne, sezonowe owoce. Borówki amerykańskie są teraz dostępne niemal w każdym sklepie i w coraz atrakcyjniejszych cenach. Warto więc jeść je na przekąskę, ale tez wykorzystać w ciastach i deserach.

Puszyste racuchy bez drożdży - prosty przepis
04.08.2022 08:51 Puszyste racuchy bez drożdży. Sekret tkwi w 1 triku

Wiecie, jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży? Zastosowanie prostego triku polegającego na ubiciu jajek z cukrem sprawi, że masa będzie lekka niczym chmurka, a przy smażeniu placki pięknie urosną. Warto spróbować - tak smacznego deseru z patelni dawno nie jedliście. Czy jest coś smaczniejszego niż puszyste racuchy? Jeżeli kochacie te słodkie placuszki z jabłkami, z pewnością ucieszy was informacja, że ich przygotowanie nie wymaga użycia drożdży. Staranne ubicie jajek z cukrem jest w stanie w wystarczającym stopni u napowietrzyć masę. Przekonajcie się sami.

Łatwe i szybkie domowe żelki
02.08.2022 17:40 Łatwe i szybkie domowe żelki. Lepsze i tańsze niż ze sklepu, a dzieci je uwielbiają

Żelki lubi wielu smakoszy. Dobrze znany smakołyk możecie wykonać w domu na bazie soków owocowych. Spodoba się zwłaszcza dzieciom, choć dorośli też raczej nie odmówią sobie spróbowania. Prosty przepis pozwoli wam przygotować deser dosłownie w kilka chwil. Spróbujecie? Domowe żelki są równie smaczne co te kupione w sklepie, a skład z pewnością będą miały lepszy. Jeżeli nie macie czasu i ochoty na przygotowywanie skomplikowanych deserów z galaretką takich jak sernik na zimno czy śmietanowiec, zaskoczcie bliskich smakowitym owocowym specjałem. Dzieci będą zachwycone. Przepis na pyszne żelki z soku owocowego Składniki: 100 ml wybranego soku owocowego 6 łyżeczek żelatyny w proszku około 1 łyżki cukru 1-2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Żelatynę wsypujemy do rondelka. Zalewamy ją sokiem i odstawiamy na 5 do 10 minut. W tym czasie powinna napęcznieć. Gdy tak się stanie, łączymy ją z sokiem z cytryny i podgrzewamy na niewielkim ogniu.Cały czas mieszamy, a gdy się rozpuści, dodajemy cukier w ilości do smaku. Powstały płyn wlewamy do form na praliny, najlepiej silikonowych. Wyrób studzimy na blacie. Gdy uzyska temperaturę pokojową przenosimy go do lodówki i chłodzimy przez minimum 60 minut. Podajemy, gdy dobrze stężeją. Smacznego. Wskazówka: żelki w kolorze pomarańczowym uzyskamy np. ze zdrowego soku z marchewką, żółte z jabłkowego, a czerwone z syropu malinowego rozcieńczonego wodą zgodnie z instrukcją.Źródło zdjęcia: canva/HandmadePicturesArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Babciny przepis na duszone żeberka. Sekret tkwi w 1 ważnej zasadzie Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek? Mamy najlepsze rozwiązaniaSoczyste kotlety mielone z żółtym serem i majonezem. Klasyka w nowym wydaniuŹródło: domowe-wypieki

Smaczne i puszyste naleśniki po amerykańsku
02.08.2022 09:00 Cudownie puszyste naleśniki po amerykańsku. Zawsze pamiętaj o 1 detalu

Smaczne i puszyste naleśniki po amerykańsku są doskonałym pomysłem na słodkie śniadanie. Sekretem ich lekkości jest odpowiednie przygotowywanie ciasta, które obejmuje odstawianie go na chwilę po zrobieniu. Dzięki temu masa nabiera odpowiedniej konsystencji i pięknie wyrasta na patelni. Popularne pankejki, czyli puszyste naleśniki po amerykańsku, niejednemu smakoszowi przypadną do gustu. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto ze słodkimi dodatkami jest proste w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się jako pomysł na sycące śniadanie. Skusicie się?

Skuteczna metoda na idealny lukier
01.08.2022 21:00 Skuteczna metoda na idealny lukier. Krótki poradnik, który rozwiewa wszelkie wątpliwości

Lukier jest popularną słodką polewą, której używa się do zdobienia wypieków. Przyrządzany w domu dodatek nie zawsze się udaje. Znamy patenty, które pomogą wam uniknąć wpadek i sprawią, że uzyskacie masę o odpowiedniej konsystencji, która z łatwością rozprowadzicie na ciasteczka. Sprawdźcie je koniecznie. Lukier zazwyczaj kojarzy nam się ze zdobieniem pierniczków. Często też gości jako polewa na pączkach. Przygotowując go w domu, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii, dzięki którym zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem. Podpowiadamy, w których momentach należy być szczególnie ostrożnym.

Kultowy blok czekoladowy
01.08.2022 17:33 Smakujący jak dawniej kultowy blok czekoladowy. 1 kęs wystarczy, aby poczuć ogromny sentyment

Blok czekoladowy zna niemalże każdy smakosz. Pyszne połączenie kakao, mleka i bakalii skradło już niejedno serce. Warto zafundować sobie podróż do czasów dzieciństwa i przygotować ten kultowy deser w domu. Będziecie zaskoczeni jakie to proste. Blok czekoladowy skusi niejednego łasucha. Choć deser nie należy do lekkich — w końcu przygotowuje się go m.in. z pełnotłustego mleka i masła — wart jest skosztowania od czasu do czasu. Zwłaszcza że smakuje lepiej niż niejedna dostępna w sklepie czekolada.

Czym można zastąpić cukier w kuchni? 1 zamiennik jest szczególnie ukochany przez Polaków
01.08.2022 16:38 Czym można zastąpić cukier w kuchni? 1 zamiennik jest szczególnie ukochany przez Polaków

Czym można zastąpić cukier w kuchni? Jeden naturalny zamiennik Polacy uwielbiają najbardziej. Jest to oczywiście miód, który w naszej kuchni znalazł wiele zastosowań. Dowiedz się, jakie zamienniki cukru są równie popularne.Coraz więcej osób rezygnuje z cukru ze względu na jego wysoką kaloryczność i negatywny wpływ na cały organizm. Czym zastąpić cukier? Mamy wiele naturalnych zamienników cukru, które doskonale sprawdzą się nie tylko do słodzenia herbaty lub kawy.Wśród Polaków zdecydowanie króluje miód. Niezależnie od tego, jaki rodzaj miodu preferujemy, stosujemy go do wypieków i wielu innych, również wytrawnych dań. Często sięgamy również po inne zamienniki cukru, które są równie uniwersalne. Czym zastąpić cukier?Bardzo wiele osób sięga również po sztuczne słodziki, warto jednak wykorzystać naturalne substancje słodzące, których na rynku jest naprawdę sporo. Poznaj kilka naturalnych i zdrowych zamienników, które są jeszcze słodsze od cukru.

Najprostsze lody z 2 składników. Lepszych nie podają w restauracjach
31.07.2022 17:34 Najprostsze lody z 2 składników. Lepszych nie podają w restauracjach

Lody bananowe to najprostsze lody, jakie można zrobić w domu. Wystarczą wyłącznie dwa składniki- dojrzałe banany i niewielka ilość mocnej, czarnej kawy. Lody będą słodkie i bardzo aromatyczne, a do ich przygotowania nie potrzebujemy ani maszynki do lodów, ani cukru.Lody to doskonały deser w upalne dni. Niestety zwykle są dość kaloryczne, ponieważ zawierają i cukier, śmietanę, mleko, jajka. Możemy jednak przygotować lekkie i mało kaloryczne lody, które będziemy jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia, są to lody bananowe z dodatkiem czarnej kawy.Do przygotowania lekkich lodów, wykorzystajmy słodkie, dojrzałe banany. Jak poznać je w sklepie? Dojrzałe owoce mają żółtą skórkę, na której zaczynają pojawiać się ciemniejsze plamki. Banany z zielonkawą skórą nie są ani miękkie, ani słodkie, nie będą nadawać się do zrobienia domowych lodów.Lody bananowe z kawą możemy podać z różnymi dodatkami, np. pokrojonymi plasterkami bananów, wiórkami czekoladowymi, wiórkami kokosowymi, bitą śmietaną, sosem czekoladowym. Opcji podania jest bardzo wiele i z pewnością każdy znajdzie idealny smak dla siebie.

Babciny przepis na dżem z czarnej porzeczki, smak dzieciństwa
31.07.2022 14:59 Babciny przepis na dżem z czarnej porzeczki, smak dzieciństwa

Babciny przepis na dżem z czarnej porzeczki nie ma sobie równych. Jego doskonała konsystencja i wyraźny smak sprawiają, że domowy dżem mogłabym jeść dziennie. Dżem z czarnej porzeczki jest prosty w przygotowaniu i potrzebujemy wyłącznie dwóch składników: owoców i cukru.Przełom lipca i sierpnia to idealny moment na przygotowywanie przetworów na zimę, również tych słodkich, jak konfitury, dżemy, soki. Do dyspozycji mamy wiele świeżych, dojrzałych owoców, jak maliny, jagody, wiśnie, czereśnie, agrest i porzeczki. O ile uwielbiam je wszystkie, tak moim zdaniem dżem z czarnej porzeczki jest najsmaczniejszy.Domowy dżem porzeczkowy przygotowuję według babcinej receptury, wyłącznie z owoców i cukru. Porzeczki po dłuższej obróbce termicznej zmniejszają swoją objętość i same zaczynają gęstnieć, nie ma więc potrzeby dodawania do nich sztucznych zagęszczaczy. Do dżemu z porzeczki dodaję 700 g cukru na 2 kg owoców, jednak jeśli wolisz słodsze przetwory, dosyp więcej, niektórzy dodają nawet 1 kg cukru, wszystko zależy od Twojego smaku. Dżem porzeczkowy jest idealny do przekładania tortów i ciast z bitą śmietaną, dodaję go również do bezy Pavlowa, naleśników, grzanek, pieczywa.

Lekkie jak obłok ciasto bez pieczenia według przepisu siostry Anastazji. W roli głównej migdały
30.07.2022 14:40 Lekkie jak obłok ciasto bez pieczenia według przepisu siostry Anastazji. W roli głównej migdały

Ciasto bez pieczenia według przepisu siostry Anastazji to gratka dla każdego łasucha. Masa budyniowa, masa krówkowa, prażone migdały i bita śmietana przełamane są słonymi krakersami, ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Ciasta bez pieczenia są moimi faworytami w upalne dni. Są proste w przygotowaniu, o wiele szybsze od tradycyjnych i smakują fenomenalnie z filiżanką mocnej, czarnej kawy. Niedawno odkryłam kolejne ciasto, które z pewnością będę robić częściej, czyli migdałowiec bez pieczenia.Ciasto bez pieczenia z prażonymi migdałami przepisu siostry Anastazji smakuje rewelacyjnie. Sekretem jest przełożenie słodkich mas słonymi krakersami. Ciasto wygląda również bardzo apetycznie, a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu.Przed przełożeniem ciasta pamiętaj, żeby dobrze ostudzić masę budyniową, musi być zimna. Puszkę masy krówkowej wstaw do garnka z gorącą wodą, dzięki czemu stanie się bardziej lejąca i łatwiej rozprowadzisz ją na krakersach. Śmietankę ubij na sam koniec, żeby nie opadła.

Ania Bardowska zdradziła jak zrobić domową drożdżówkę z letnimi owocami
29.07.2022 10:43 Ania Bardowska zdradziła jak zrobić domową drożdżówkę z letnimi owocami

Ania Bardowska zdradziła swój przepis na wyśmienitą, domową drożdżówkę z owocami letnimi, która podbije serce każdego łasucha. Delikatne, wyrośnięte ciasto, owoce sezonowe i słodka kruszonka to połączenie, którego musisz spróbować.Przepisów na ciasto drożdżowe mamy naprawdę wiele, jednak nie wszystkie są tak proste, a samo ciasto tak smaczne jak od Ani Bardowskiej. Ciasto drożdżowe jej przepisu nie wymaga przygotowania i ruszenia zaczynu, jest więc szybsze niż klasyczne ciasto.Do przygotowania drożdżówki wykorzystajmy ulubione owoce sezonowe, polecam truskawki, wiśnie, jagody, maliny, porzeczki. Drożdżówka wychodzi rewelacyjnie, kiedy pomieszamy owoce i zapieczemy je pod kruszonką, następnie oprószymy cukrem pudrem.Wszystkie składniki na drożdżówkę muszą mieć temperaturę pokojową. Świeże drożdże podgrzewajmy delikatnie z mlekiem, cukrem i masłem, następnie połączmy z resztą składników. Tak przygotowane ciasto jest szybkie i doskonale wyrośnięte.

Szybka szarlotka z bezą spodoba się waszym gościom
28.07.2022 18:03 Szybka szarlotka z bezą. W roli głównej porzeczki

Macie ochotę na szybką szarlotkę z bezą, ale na targu nie ma jabłek? Wykorzystajcie czerwone porzeczki. Kwaśny owoc doskonale pasuje do słodkiego białkowego puchu, a kruchy spód uzupełnia tę wspaniałą kompozycję o przyjemnie maślany smak. Musicie spróbować. Porzeczki doskonale zastąpią jabłka w szybkiej szarlotce z bezą. Przygotowany na kruchym spodzie wypiek nie wymaga wiele wysiłku, a efekty zachwycą waszych gości. Warto skorzystać z trwającego sezonu i skusić się na ten niebagatelny w smaku deser.