Większość z nas kupuje gotowy budyń z torebki. Domowy budyń przygotujemy równie szybko, a jego smak nie ma sobie równych. Budyń waniliowy lub czekoladowy podany z owocami, polewą lub sokiem z owoców będzie totalnym hitem wśród deserów.Budyń to jednej z szybszych deserów, jaki możemy przygotować. Wystarczy zaledwie kilkanaście minut i deser jest już gotowy. Domowy budyń zachwyci smakiem każdego łasucha, jest słodki, gęsty, a podany z ulubionymi dodatkami będzie doskonałym deserem, nawet podczas wizyty gości.Domowy budyń możemy udekorować bitą śmietaną, owocami, polewą czekoladową, toffi. Możemy również polać go sokiem malinowym lub wiśniowym. Soki będą pasować doskonale zarówno do waniliowego deseru, jak i czekoladowego. Do przygotowania domowego budyniu potrzebujemy kilku składników, które z pewnością mamy w kuchni: mleko, masło, mąka pszenna, ziemniaczana, żółtko, cukier wanilinowy. Jeśli chcemy zrobić budyń czekoladowy, potrzebujemy dodatkowo tabliczki gorzkiej czekolady.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami jest przysmakiem, który najlepiej smakuje pod koniec lata. Z dwoma sprawdzonymi przez doświadczone gospodynie trikami zawsze wyjdzie lekkie i puszyste. Kucharki zawsze topią ciasto w lodowatej wodzie przed wyłożeniem go do formy oraz pieką placek, zaczynając od bardzo niskiej temperatury. Taka taktyka owocuje doskonałą konsystencją.Lubicie ciasto drożdżowe ze śliwkami? Słodki, sezonowy rarytas będzie jeszcze lepszy niż, jeśli przygotujecie go, posiłkując się sprawdzonymi sztuczkami doświadczonych gospodyń domowych. Wymaga to nieco więcej wysiłku, lecz efekty są warte zachodu. Spróbujecie?
Racuchy drożdżowe z brzoskwiniami są pyszną alternatywą dla kultowych placków z jabłkami. Z przepisem babci Stasi smakołyk zawsze wychodzi lekki i puszysty. Swój wyjątkowy charakter zawdzięcza użyciu maślanki i soczystego owocu. Choć raz musicie skosztować. Przygotowanie racuchów drożdżowych z brzoskwiniami wymaga nieco czasu. Efekt jednak wart jest poświęceń. Lekkie niczym chmurka placuszki są miękkie, słodkie i wprost rozpływają się w ustach. Spodobają się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?
Sernik z budyniem jest pysznym i delikatnym deserem, który spodoba się niejednemu amatorowi domowych wypieków. Przygotowany według przepisu Ewy Wachowicz puszysty smakołyk swoją lekkość, konsystencję i obłędny smak zawdzięcza dodatkowi aromatycznego śmietankowego proszku budyniowego. Spróbujecie koniecznie.Domowy sernik z budyniem z pewnością spodoba się waszym gościom. Puszysty i pachnący wanilią deser wyśmienicie smakuje z lekko kwaśnym sosem z wiśni. Przygotujecie go szybko, a zjecie jeszcze szybciej — jest obłędnie pyszny.
Domowa nutella ze śliwek jest pysznym sezonowym przysmakiem, który spodoba się nie tylko dzieciom. Zdrowsza wersja popularnego kremu kanapkowego jest prosta w przygotowaniu, a smakuje lepiej niż oryginał. Koniecznie spróbujcie — ciężko się od niego oderwać. Jeśli szukacie pomysłu na zdrowe słodycze, nasza nowa propozycja ze śliwkami z pewnością wam się spodoba. Połączenie sezonowego owocu z kakao jest pyszne, a ze świeżym chlebem czy delikatną bułką smakuje znakomicie. Skusicie się?
Kisiel jest szybkim i smacznym deserem, którego nie odmówi sobie wielu smakoszy. Owocowy specjał najczęściej przygotowujemy z zakupionych w sklepie mieszanek. Warto jednak pokusić się o samodzielne zrobienie tego smakołyku. Z naszym nowym przepisem będzie to dziecinnie proste. Potrzebujecie jedynie herbaty i kilku innych składników. Koniecznie spróbujcie — efekty was zachwycą. Kisiel jest jednym z deserów, które przygotowuje się niezwykle prosto. Czasami znajduje on zastosowanie w daniach jak np. w przypadku tej zupy owocowej. Częściej jednak sięgamy po niego solo. Podobnie jak w przypadku budyniu, warto pokusić się o wykonanie go w domu. Sprawdźcie nasz patent bazujący na czarnej herbacie, a na długo zrezygnujecie z gotowych produktów.
Po dżem sięgamy między innymi wtedy, gdy mamy ochotę na smak owoców poza sezonem. Choć kiwi jest dostępne w sklepach przez cały rok, warto zamknąć je w słoiczkach, by mieć pod ręką pyszny dodatek do serów, krakersów czy deserów. Receptura nie wymaga wiele wysiłku, a smakołyk przyjemnie orzeźwia. Koniecznie sprawdźcie. Dżem jest wyśmienitym dodatkiem do świeżego domowego chleba. Doskonale sprawdza się również w wypiekach takich jak np. drożdżowe rogaliki. Dziś prezentujemy wam wyjątkową recepturę na orzeźwiający w smaku, słodko-kwaśny specjał z kiwi. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej sceptycznych. Spróbujecie?
Jeśli macie ochotę na słodkie co nieco, przygotujcie ciasto bez pieczenia. Jego podstawą są herbatniki i serek mascarpone, które przekłada się warstwowo. W ten sposób powstaje rozkoszny deser. Nie ma przy nim dużo pracy, a efekt jest niezwykle smaczny.Ciasta bez pieczenia są proste i szybkie do przygotowania. Wielką ich zaletą jest też fakt, że nie mogą się nie udać. Ponieważ się ich nie piecze, nigdy nie mają zakalca. Ich smak zależy natomiast od użytych składników i naszej pomysłowości.Dziś proponujemy wam ciasto, które przygotujemy z herbatników przekładanych kremem z mascarpone. Całość jest niezwykle smaczna i wprost rozpływa się w ustach. Ten łakoć z pewnością osłodzi wam ponury dzień.
Szukacie smacznego napoju na upały? Zaparzcie czerwoną herbatę i połączcie ją z arbuzem oraz miętą. Przyjemne orzeźwienie i chłód mięty oraz delikatny słodki smak owocu zachwycą was zaraz po spróbowaniu. Koniecznie sprawdźcie tę kombinację. Jest wyśmienita.W ciepłe dni smaczny napój chłodzący jest na wagę złota. Warto sięgnąć po coś innego niż klasyczną lemoniadę. Arbuz z miętą i głębokim w smaku naparem z czerwonej herbaty będzie w sam raz. Przygotujecie go szybko, a zniknie w okaz mgnieniu. Skusicie się?
Jeżyny są pysznymi letnimi owocami, które w kuchni znajdą niejedno zastosowanie. Nadają się zarówno do deserów jak ido dan bardziej wytrawnych. Już teraz sprawdźcie nasze smaczne pomysły. Będziecie zaskoczeni jak dużo macie możliwości.Sezon na jeżyny nie jest długi. Warto choć raz skusić się na porcję tego pysznego owocu. Jeśli nie wiecie, jak go wykorzystać, a na surowo jeść nie lubicie, mamy dla was kilka wskazówek. Proste patenty pozwolą sprawnie włączyć zdrowy produkt do diety.
Sernik na zimno jest smacznym i orzeźwiającym deserem idealnym na ciepłe dni. Przygotowany z sezonowymi owocami — np. truskawkami — smakuje jeszcze lepiej. Dodając do masy serowej z owocami kajmak, uzyskacie pełen aromatu i charakteru specjał. Spróbujcie, a już nigdy go nie pominiecie.Sernik na zimno skusi wielu smakoszy. Proponowaliśmy wam już nietypową wersję z cynamonem oraz recepturę Ani Starmach z morelami. Tym razem zachęcamy was do przygotowania deseru z dodatkiem kajmaku. Subtelny smak sosu idealnie zgra się ze świeżą słodyczą świeżych truskawek. Skusicie się?
Sernik z rodzynkami wywołuje burzliwe dyskusje wśród smakoszy. Zwolennicy dodawania suszonego owocu cenią urozmaicenie delikatnej masy serowej. Przeciwnicy uważają, że sprawia, iż sernik traci na lekkości i smaku. Wystarczy jednak zastosować prosty patent polegający na ubiciu piany z białek, a ciasto będzie miało doskonałą konsystencję i nie wyjdzie zbite. Koniecznie spróbujcie — jeszcze pokochacie rodzynki w cieście.Są smakosze, którzy nie wyobrażają sobie jedzenia sernika z rodzynkami. My zachęcamy jednak do przygotowania go w kultowej wersji z tym słodkim suszonym owocem. Nadaje on charakteru masie, a dzięki odpowiedniemu łączeniu składników nic nie opadnie. Tak pysznego deseru dawno nie skosztowaliście.
Pomysł na szybkie ciasto bez pieczenia? Przygotuj galaretowiec z mlekiem. Lekkie ciasto o owocowym smaku z mleczną i waniliową nutą jest idealne na upalne dni. Poznaj klasyczny przepis na galaretowiec z mlekiem, skradnie serce każdemu łasuchowi.Galaretowiec to ciasto, które doskonale pamiętam z dzieciństwa i często do niego wracam. To tani, prosty i przepyszny deser, który za każdym razem znika błyskawicznie i każdy prosi o dokładkę. Do przygotowania galaretowca potrzebujesz kilku podstawowych produktów: mleka, żelatyny, cukru i galaretek.Do ciasta wybieram zawsze galaretki o różnych smakach, aby deser był kolorowy i wyglądał bardzo apetycznie. Smak mleka podkręcam cukrem i cukrem wanilinowym, nuta wanilii świetnie łączy się ze wszystkimi składnikami.Galaretowiec jest ciastem bez pieczenia. Przygotowaną masę przełóż do formy do pieczenia keksa lub babki i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Formę wyłóż wcześniej folią spożywczą, dzięki której deser nie porwie się podczas wyjmowania.Szukasz pomysłu na równie smaczny deser? Przygotuj bananowe ciasto bez pieczenia z herbatnikami i budyniem, jest idealne do kawy.
Po kawę zazwyczaj sięgamy rankiem, by się pobudzić. W ciepłe dni warto skusić się na chłodny napój bazujący na klasycznej małej czarnej. Dodając do niej soku pomarańczowego, uzyskamy naprawdę przyjemną kombinację, która pobudzi i orzeźwi jednocześnie. Jest prosta w przygotowaniu i wymaga tylko czterech składników. Spróbujecie? Jeśli nie wyobrażacie sobie wypicia ciepłej kawy w upalny dzień, mamy dla was idealne rozwiązanie. Pachnący pomarańczami zimny napój kawowy na lodzie z pewnością skradnie wasze serca. Cudownie pobudza, orzeźwia i zachwyca smakiem. Skusicie się?
Jak zrobić szybką szarlotkę? Kruche ciasto przełożone pysznymi słodko-kwaśnymi jabłkami wcale nie wymaga żmudnych przygotowań. Z naszym przepisem doskonały, pełen owoców, wypiek powstanie w niecałe dwie godziny, a większość tego czasu stanowić będzie pieczenie. Spróbujecie? Szarlotkę lubi wielu smakoszy. Proste w przygotowaniu i pełne smaku ciasto z aromatycznym owocowym musem można przyrządzić w zaledwie kilka chwil. Składniki z pewnością macie w kuchni. Jeśli nie wiecie, co zrobić z pierwszymi kwaśnymi jabłkami — koniecznie spróbujcie.
Sposobów na racuchy jest wiele. Babciny przepis wykorzystujący kwaśne mleko będzie lepszy niż niejeden patent z użyciem drożdży. Wyjątkowo puszyste, nie za słodkie i rozpływające się w ustach danie spodoba się całej rodzinie. Spróbujecie?Delikatne racuchy na kwaśnym mleku spodobają się amatorom słodkich przysmaków z patelni. Tym razem bez jabłka, ale z przyjemnie kwaśnym nabiałem, który sprawi, że masa po usmażeniu wyjdzie tak lekka i puszysta, jak nigdy wcześniej. Skusicie się?
Ciasta bez pieczenia są doskonałym pomysłem na deser dla całej rodziny. Smakołyki z dodatkiem sezonowych owoców — takie jak nasza dzisiejsza czekoladowo-malinowa propozycja z jogurtowym wykończeniem — spodobają się nawet amatorom bardziej klasycznych domowych słodyczy. Jeżeli nie wiecie, czym zaskoczyć gości na weekendowym spotkaniu, koniecznie spróbujcie. Malinowy deser nie wymaga pieczenia, a zachwyca smakiem. Lekki, orzeźwiający miks owocowego musu, kremowego jogurtu i pysznie czekoladowego spodu z ciasteczek skradnie serce niejednego łasucha. Przygotowanie wcale nie będzie takie trudne. Skusicie się?
Arbuz jest słodkim i orzeźwiającym owocem, który latem doskonale gasi pragnienie. Wiecie, że można go wyhodować w przydomowym ogródku? Brzmi skomplikowanie, a wcale nie wymaga wiele wysiłku. Sprawdźcie nasze wskazówki i spróbujcie. Będzie lepszy niż ze sklepu.Arbuz, zwany również kawonem, należy do rodziny roślin dyniowatych. Charakteryzuje się słodkim miąższem, który stanowić może pyszny letni deser. Przysmak, który lubi wielu smakoszy, można wyhodować samodzielnie. Wcale nie jest to aż tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Nasze wskazówki z pewnością wam pomogą.
Kupujecie wafle do lodów w sklepie? Przy odrobinie wysiłku dużo lepsze będziecie w stanie przygotować w domu. Kilka prostych składników — w tym masło, które sprawia, że ciasto jest delikatne i bardzo smaczne — wystarczą, by cieszyć się dobrze znanym przysmakiem. Spróbujecie?Znacie na pewno to uczucie, kiedy jecie pyszne lody, a wafelek okazuje się pozbawiony smaku i nasiąknięty? Kupowane w sklepach słodycze nie zawsze spełniają nasze oczekiwania. Dlatego też warto samodzielnie przygotować smakowity dodatek do zimnego deseru. Będzie przyjemnie chrupiący i pyszny.
Poznajcie przepis Marzeny na śmietankowy deser idealny na lato. Jest zimny, kremowy i przepyszny. Smakuje prawie jak sernik na zimno, ale jest od niego delikatniejszy i mniej kaloryczny. Zjada się go z wielką przyjemnością, najlepiej w towarzystwie sosu ze zmiksowanych owoców. W ciepłe dni chętnie sięgamy po lekkie dania. Jeśli chodzi o desery, również nie mamy ochoty na te przesłodzone. Wybieramy raczej te lekkie i zimne. Prym wiodą lody i sorbety, jednak doskonale sprawdzi się też deser śmietankowy przypominający galaretkę. A to za sprawą dodanej do niego żelatyny, która całość stabilizuje i usztywnia. Zapraszamy na śmietankowy deser, znany we Włoszech pod nazwą panna cotta.
Lody z 3 składników są doskonałym rozwiązaniem na upały. Prosty deser na bazie jogurtu przygotujecie w kilka chwil, a niezbędne produkty znajdziecie niemalże w każdym sklepie spożywczym. Warto spróbować — są lepsze niż w niejednej lodziarni.W ciepłe dni dobrze jest sięgnąć po coś dla ochłody. Samodzielne przygotowanie lodów wcale nie zajmie wam wiele czasu. Jedynie ich zamrażanie trwa dłuższą chwilę. Jest na co czekać — świeże owoce z lekkim nabiałem są wyśmienite. Skusicie się?
Wiecie, jak kroić weselny lub urodzinowy tort? Przedstawiamy wam najważniejsze zasady, dzięki którym ciasto nie będzie się rozpadać i nie straci apetycznego wyglądu. Wykorzystajcie patenty stosowne do rodzaju tortu. Nóż maczany w ciepłej wodzie jest tylko jedną z podpowiedzi. Ładne pokrojenie tortu wcale nie jest takie proste. Zwłaszcza jeśli tort jest wysoki, obłożony masą marcepanową lub cukrową albo wykonano go z kruchej bezy. A co by nie mówić, ważne jest nie tylko, jak tort wygląda przed pokrojeniem, ale też, jak prezentuje się na deserowych talerzykach gości. Udzielimy wam więc kilku praktycznych wskazówek, dzięki którym unikniecie tych małych niepowodzeń.
Racuchy z borówkami są letnim smakołykiem, który idealnie sprawdzi się jako słodkie śniadanie, deser czy podwieczorek. Puszysta i delikatna masa o przyjemnym waniliowym aromacie po usmażeniu jest rewelacyjna. Koniecznie spróbujcie — nie tylko dzieci będą zachwycone. Lekkie niczym chmurka racuchy z borówkami skuszą niejednego amatora słodkich przysmaków. Proste w przygotowaniu i niezwykle delikatne placki zachwycają przyjemnym waniliowym zapachem. Mało kto oprze się tak smacznej kombinacji.
Ciasto bez pieczenia z 4 składników przygotujesz błyskawicznie, będzie maślane, budyniowe i pełne smaku. Do ciasta możesz przygotować również domową polewę czekoladową, która urozmaici resztę składników. Ciasto bez pieczenia jest proste i pyszne.Przepisy na ciasta bez pieczenia są totalnym hitem wszystkich stron kulinarnych. Nic dziwnego, ciasta zrobimy z kilku prostych składników, bez pieczenia, bez biszkoptu. Ciasto bez pieczenia z 4 składników to ciasto wyjątkowo szybkie i tanie. Za 10 złotych zrobisz deser dla całej rodziny.Do przygotowania ciasta bez pieczenia z 4 składników potrzebujesz maślanych herbatników, kostki margaryny, mleka i trzech opakowań budyniu wanilinowego z cukrem. Do ciasta polecam przygotować również polewę czekoladową z gorzkiej czekolady i śmietany kremówki, która nadaje fenomenalny smak i sprawia, że ciasto wygląda bardzo apetycznie.Ciasto bez pieczenia z 4 składników jest jednym z tych ciast, które można jeść niemal codziennie. Jest szybkie, smaczne, a polane polewą z czekolady deserowej smakuje obłędnie. Jeśli masz ochotę na ciasto budyniowe, pomiń polewę w przepisie, wtedy będzie lżejsze i bardzo waniliowe.
Ekspresowe ciasto z 3 składników jest niebanalną propozycją na szybki deser. Wystarczy pół godziny i nieco cierpliwości, by z prostych produktów, dostępnych w każdym niemalże sklepie spożywczym, wyczarować smakołyk, który skradnie serca gości. Idealna opcja dla tych z was, którzy nie chcą spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, a lubią domowe słodycze.Szybki deser na bazie ciasta francuskiego z pysznym kremem ze śmietanki i mleka skondensowanego będzie smakował doskonale w towarzystwie czarnej kawy. Zaprezentowany po raz pierwszy na kanale Smaczny.tv rarytas jest delikatny i rozpływa się w ustach. Skusicie się?
Dziś mamy dla was na osłodę prawdziwy, sezonowy przebój. Jest nim ciasto bez pieczenia — Rafaello z borówkami. Przygotujcie je koniecznie, a nie pożałujecie. Jest łatwe do zrobienia, bo herbatniki wystarczy przełożyć kremem i borówkami, a efekt powala. Ciasto wprost rozpływa się w ustach, więc z pewnością nikt nie oprze się temu deserowi. Ciasta bez pieczenia cieszą się dużą popularnością. Trudno się temu dziwić, wszak mało przy nich pracy i zawsze się udają. Nie ma w nich mowy o zakalcu i proporcje składników też mają mniejsze znaczenie. W upalne dni plus jest jeszcze taki, że nie trzeba uruchamiać piekarnika, a to zawsze o kilka stopni mniej w kuchni. Ciasto bez pieczenia Rafaello z borówkami doskonale wpisuje się w obecną porę roku. Jest lekkie, doskonałe na zimno i zawiera pyszne, sezonowe owoce. Borówki amerykańskie są teraz dostępne niemal w każdym sklepie i w coraz atrakcyjniejszych cenach. Warto więc jeść je na przekąskę, ale tez wykorzystać w ciastach i deserach.
Wiecie, jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży? Zastosowanie prostego triku polegającego na ubiciu jajek z cukrem sprawi, że masa będzie lekka niczym chmurka, a przy smażeniu placki pięknie urosną. Warto spróbować - tak smacznego deseru z patelni dawno nie jedliście. Czy jest coś smaczniejszego niż puszyste racuchy? Jeżeli kochacie te słodkie placuszki z jabłkami, z pewnością ucieszy was informacja, że ich przygotowanie nie wymaga użycia drożdży. Staranne ubicie jajek z cukrem jest w stanie w wystarczającym stopni u napowietrzyć masę. Przekonajcie się sami.
Żelki lubi wielu smakoszy. Dobrze znany smakołyk możecie wykonać w domu na bazie soków owocowych. Spodoba się zwłaszcza dzieciom, choć dorośli też raczej nie odmówią sobie spróbowania. Prosty przepis pozwoli wam przygotować deser dosłownie w kilka chwil. Spróbujecie? Domowe żelki są równie smaczne co te kupione w sklepie, a skład z pewnością będą miały lepszy. Jeżeli nie macie czasu i ochoty na przygotowywanie skomplikowanych deserów z galaretką takich jak sernik na zimno czy śmietanowiec, zaskoczcie bliskich smakowitym owocowym specjałem. Dzieci będą zachwycone. Przepis na pyszne żelki z soku owocowego Składniki: 100 ml wybranego soku owocowego 6 łyżeczek żelatyny w proszku około 1 łyżki cukru 1-2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Żelatynę wsypujemy do rondelka. Zalewamy ją sokiem i odstawiamy na 5 do 10 minut. W tym czasie powinna napęcznieć. Gdy tak się stanie, łączymy ją z sokiem z cytryny i podgrzewamy na niewielkim ogniu.Cały czas mieszamy, a gdy się rozpuści, dodajemy cukier w ilości do smaku. Powstały płyn wlewamy do form na praliny, najlepiej silikonowych. Wyrób studzimy na blacie. Gdy uzyska temperaturę pokojową przenosimy go do lodówki i chłodzimy przez minimum 60 minut. Podajemy, gdy dobrze stężeją. Smacznego. Wskazówka: żelki w kolorze pomarańczowym uzyskamy np. ze zdrowego soku z marchewką, żółte z jabłkowego, a czerwone z syropu malinowego rozcieńczonego wodą zgodnie z instrukcją.Źródło zdjęcia: canva/HandmadePicturesArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Babciny przepis na duszone żeberka. Sekret tkwi w 1 ważnej zasadzie Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek? Mamy najlepsze rozwiązaniaSoczyste kotlety mielone z żółtym serem i majonezem. Klasyka w nowym wydaniuŹródło: domowe-wypieki