Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto bez pieczenia "Delicja" to rozkosz dla podniebienia. Receptura jest dziecinnie prosta

Ciasto bez pieczenia "Delicja" to rozkosz dla podniebienia. Receptura jest dziecinnie prosta

Ciasto bez pieczenia "Delicja" to rozkosz dla podniebienia
canva/ola_p

Ciasta bez pieczenia są proste w przygotowaniu i zachwycają smakiem. Deser Delicja nie będzie inny. Przełożone budyniem herbatniki wzbogacimy o banany i dobrze znane ciastka. Smakołyk będzie kolorowy, niezwykle kremowy i nieco chrupiący — jednym słowem pyszny. Spróbujecie?

Ciasta bez pieczenia doskonale sprawdzają się wtedy, gdy nie mamy czasu na przygotowanie klasycznego wypieku. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić prosty śmietanowiec i ciasto na bazie batonika Grzesiek. Tym razem proponujemy specjał wypełniony bananami i ciastkami Delicje. Spodoba się nie tylko amatorom kolorowych galaretek. Skusicie się?

Przepis na wyjątkowe ciasto bez pieczenia Delicja

Składniki:

  • 300 g ulubionych herbatników

  • 260 g ciastek Delicja o smaku pomarańczowym

  • 4 większe banany

  • 1 litr mleka

  • 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru o masie 40 g

  • 5 łyżek cukru

  • 300 g miękkiego masła

  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej

  • sok z cytryny

Przygotowanie:

W szklance mleka rozpuszczamy budynie wraz z cukrem. Pozostałe mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy. Gotujemy budyń i odstawiamy go, by wystygł. Galaretkę pomarańczową przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

Masło przekładamy do miski i ucieramy przy pomocy miksera. Następnie nie przerywając miksowania, stopniowo — łyżka po łyżce — dodajemy zimny budyń. Krem dzielimy na 3 części. Blachę o wymiarach 22 cm × 30 cm wykładamy folią spożywczą.

Na dnie kładziemy warstwę herbatników. Przykrywamy je 1/3 porcji przygotowanego kremu. Banany obieramy i rozcinamy je wzdłuż na pół. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny. Połowę porcji układamy je na kremie i delikatnie dociskamy.

Układamy ciastka Delicje i pokrywamy je kolejną częścią kremu. Przykrywamy ją drugą warstwą herbatników i pozostałym kremem. Na wierzchu umieszczamy banany i skrapiamy je sokiem z cytryny. Wylewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Ciasta z galaretką są pyszne
Ciasta z galaretką są pyszne

Źródło zdjęcia: canva/ffolas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dankapichci

Zapraszamy na nasz Instagram