Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > To nie pieczywo, tylko ciasto. Dietetyk przejrzał skład bułek i nie mógł wprost uwierzyć

To nie pieczywo, tylko ciasto. Dietetyk przejrzał skład bułek i nie mógł wprost uwierzyć

Dietetyk omawia pieczywo
canva/clubfoto; Screen z filmu na kanale YouTube Michał Wrzosek

Dietetyk pokazał pieczywo, które za granicą postrzegane jest jako ciasto. Bułki popularnej sieci lokali serwującej kanapki są różnie traktowane w wybranych krajach ze względu na zawartość cukru. Warto mieć świadomość, że nie są aż tak zdrowe, jak się uważa.
 

Te bułki nie są pieczywem

Wydawać by się mogło, że każdy wyrób piekarniczy stosowany do wyrobu kanapek powinniśmy móc nazywać bułką. Jednak kwestię tę reguluje prawo i stosowane w sieci barów Subway produkty mają odmienną klasyfikację w Polsce i Irlandii.

Ciekawostką na temat pieczywa podzielił się dietetyk Michał Wrzosek, który sprawdził skład stosowanych w Subway wypieków. Okazało się, że zawiera on tyle cukru, że jego ilość stanowi aż 10% użytej do wyrobu mąki i według irlandzkich przepisów jest to ciasto.

W tym roku Wigilia będzie inna niż zwykle. Szykujcie się na poważną zmianę

Dietetyk zwraca uwagę na zawartość cukru w pieczywie

Regulacje irlandzkie są dość restrykcyjne względem nazywania wypieków pieczywem. Cukru w takich produktach może być zaledwie do 2% w przeliczeniu na mąkę. Polskie prawo jest znacznie łaskawsze i wyrób z popularnego baru nazywany jest pieczywem wyborowym.

Nazwa, choć całkiem zachęcająca, stosowana jest do opisania wyrobów, które zawierają cukier w ilości stanowiącej od 3 do aż 15% masy mąki. Choć zatem bułką bazę kanapkową z Subway możemy nazwać, widać wyraźnie, że nie jest to zdrowa opcja.

Jak przygotować smaczne pieczywo?

Najlepiej, gdy wypieki przeznaczone do posiłków wytrawnych zawierają znikome ilości cukru. Dobrze jest więc wczytać się etykiety wyrobów gotowych lub wypiekać samodzielnie. Jeśli mamy piekarnik, przygotowanie chleba wcale nie będzie wyzwaniem.

Na naszej stronie znajdziecie przepis na prosty i smaczny chleb z garnka z minimalną ilością cukru. Być może skusi was także receptura na bezglutenowe pieczywo z siemienia lnianego. Dietetyk, by może go nie polecił, ale będzie ciekawym urozmaiceniem jadłospisu.

Pieczywo pod lupą dietetyka.png
canva/stock_colors

Źródło: YT/Michal_Wrzosek

Tagi: Dieta Chleb Danie