Uwielbiam to danie. Rolada szpinakowa w sam raz na pyszną kolację
Rolada szpinakowa jest jednym z moich ulubionych dań. Jest prosta w przygotowaniu, pożywna i niezwykle smaczna. Roladka jest w sam raz na kolację, podwieczorek, przekąskę, czy też spotkanie w większym gronie. Na pewno każdy zje ją ze smakiem.
Rolada szpinakowa poleca się na kolację
Roladę szpinakową możemy podawać na wiele sposobów. Moim faworytem jest wędzony łosoś i serek śmietankowy. Na kolację jest jak znalazł. Do rolady możesz wykorzystać inne produkty. Omlet szpinakowy doskonale komponuje się również z szynką drobiową, pastą jajeczną, tuńczykiem, papryką, czy ogórkiem konserwowym.
Osobiście polecam eksperymentować w kuchni i próbować nowych smaków. Z pewnością szybko znajdziesz swoją ulubioną wersję. Pamiętaj, że masa na omlet musi być cienko rozprowadzona na blaszce. Omlet ostudź całkowicie przed zawijaniem. Dzięki temu delikatne ciasto się nie porwie.
Połącz składniki łyżką i dodaj gruszki. Wyjdzie prawdziwe cudo
Przepis na roladę szpinakową z wędzonym łososiem
Rolada szpinakowa jest niezwykle prostym i smacznym daniem. Na początku musimy przygotować omlet.
Składniki na omlet szpinakowy:
- 400 g mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
- masło klarowane lub olej do smażenia
Dodatkowo:
- 300 g wędzonego łososia
- 250 g kremowego serka śmietankowego do chleba
Zacznij od rozmrożenia szpinaku
Na początku rozmroź szpinak na najmniejszym gazie pod przykryciem. Następnie odsącz z nadmiaru wody i przesmaż go na maśle klarowanym. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie zblenduj na jednolitą masę. Odstaw.
Oddziel białka od żółtek. Z białek i odrobiny soli ubij sztywną pianę. Następnie dodaj żółtka, mąkę, ostudzony szpinak i całość wymieszaj delikatnie łyżką. Masę rozprowadź na dużej blasze tak, by kształtem przypominała prostokąt. Masa musi być dość cienko rozprowadzona.
Blachę wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika z grzałką góra- dół. Piecz 15 minut. Upieczony omlet odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przełóż go na rozwiniętą folię śniadaniową.
Omlet wysmaruj serkiem i poukładaj niewielkie kawałki wędzonego łososia. Zwiń w rulon i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie roladkę pokrój na mniejsze kawałki i podaj. Smacznego!
Polecamy również krokiety gyros oraz paprykę faszerowaną. Rodzina będzie zachwycona.