W moim domu do dziś robi się pastę „awanturkę”. Była hitem już w PRL-u
![Pasta z twarogu i ryby](https://images.iberion.media/images/1920/Pasta_z_twarogu_i_ryby_b1416ff6cd.jpg)
Awanturka, czyli smaczna pasta z twarogu i ryby, w moim domu cieszy się sporą popularnością. Hit PRL-u nie jest skomplikowany w przygotowaniu, a ze świeżym pieczywem smakuje fantastycznie. Musicie jej spróbować.
Przepis na PRL-owską „awanturkę”
Sycąca, kremowa i niesamowicie smaczna — taka jest kultowa pasta z twarogu i ryby, która ogromnym powodzeniem cieszyła się w czasach dzieciństwa wielu smakoszy. Dziś wciąż można przywołać wspomnienia. Wystarczy kupić kilka składników i poświęcić zaledwie 5 minut, by awanturka” zagościła na naszym stole. Warto się skusić.
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego lub bryndzy
- 170 g szprotek lub sardynek z puszki
- 20-30 g domowego ketchupu
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- natka pietruszki lub koperek
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pastę z twarogu i ryby? „Awanturkę” pokocha cała rodzina
Twaróg umieszczamy w głębokim talerzu, rozdrabniamy go przy pomocy widelca. Ryby wyjmujemy z puszki, zachowując olej i usuwając ości, jeśli występują. Dodajemy je do białego sera i rozdrabniamy wedle potrzeby.
Składniki łączymy z ketchupem, paprykami w proszku i posiekaną zieleniną. Gdyby pasta z twarogu i ryby wyszła sucha, wlewamy nieco oleju z puszki rybnej. Na koniec „awanturkę” doprawiamy solą oraz pieprzem.
Jak podawać „awanturkę”?
Pasta z twarogu i ryby najlepiej smakuje z pieczywem razowym. Połóżcie na niej cienkie plasterki ogórków kiszonych, a będzie jeszcze lepsza. Możecie też zaserwować ją w formie przekąski na słonych krakersach.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smaczne pasty do pieczywa. Sprawdźcie koniecznie znakomity patent na roślinny smalec z fasoli — on też doskonale pasuje do ogórków kiszonych. Być może skusi was również prosty przysmak z batata i suszonych pomidorów.
![Awanturka pastą na bazie twarogu.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Awanturka_pasta_na_bazie_twarogu_8a30ccafd9.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Kotlety jajeczne Karola Okrasy](https://images.iberion.media/images/origin/Kotlety_jajeczne_Karola_Okrasy_8377142a11.jpg)
![szybkie ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/Ciasto_z_mikrofalowki_c6e98abbcb.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![krojenie kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak1_47248bcaf9.jpg)
![ketchup](https://images.iberion.media/images/origin/ketchup_z_cukinii_9660106c36.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![dżem z borówki](https://images.iberion.media/images/origin/d_A_em_f07e5a9d98.jpg)
![Jeshke/Żudziewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Jacek_Jeschke_Hanna_Zudziewicz_217c2a5ae3.jpg)
![szpital](https://images.iberion.media/images/origin/szpital_b1d3840c08.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![PILNE](https://images.iberion.media/images/origin/pilne_pilne_a4ee85e7e3.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![suche pięty](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_34_d19b63d583.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Krystyna Loska](https://images.iberion.media/images/origin/Krystyna_Loska_68c616980c.jpg)
![Ładowarka](https://images.iberion.media/images/origin/Ladowarka_ba28511a6f.png)
![Krzysztof Jackowski Jacek Jaworek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_25_T215455_958_4485085ce4.png)
![Dług sądowy](https://images.iberion.media/images/origin/Dlug_sadowy_30a18bd2f9.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)